Reklam ve Mesajlarınızla Daha Özgür Gazetecilik,
Daha Güçlü ve Gür Yayıncılık.. Ara: 05354183258
BİZDEN SİZ OKURLARA BİR HİZMET DAHA..
Belki de senin de aradığın geçmişte yaşananlara,
Ardahan’ın hafızası 30 Yıllık Haber Arşivimize göz atmak ister misin?..
https://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/
https://arsiv2.kuzeyanadolugazetesi.com/
Çıldır Belediye Başkanı: Devlet Destekleri
Gürcistan’a kumar ve eğlenceye gidiyor!..
İnternet üzerinde yayın yapan bir programa katılan AK Partili Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu, ‘Çin’den Kafkaslara kadar uzanan tren raylarının bulunduğu, her gün yük dolu trenlerin gelip, geçtiği Çıldır’da trenler neden durmuyor? Doğu Expresi niye Çıldır’a gelmiyor? Aktaş Gümrük kapısı gibi önemli bir sınır kapısı olmasına rağmen ilçede ve Ardahan’da niye sınır ticareti yapılamıyor?’ yönünde ki sorulara, ‘Onu bana sormayın. Onu Devletin hayvancılık için verdiği destekleri alıp, yeni restoranlar ve kumarhanelerin açıldığı Gürcistan’a turistik gezillere giden hemşerilerimize sorun’ dedi.

Çıldır gölünün ve Çıldır ovasının yeni adlarla korumaya alınmak istenmesinin yanlış olduğuna da dikkat çeken Başkan Azizioğlu yolu olmayan Çıldır Şeytan Kalesinin kendi döneminde yolu ve ışıklandırıldığını ancak hazine avcılarınca kaleye enerji taşıyan hatların imha edildiğini bu nedenle bu yöndeki heveslerinin çok kırıldığını da belirtti.

Çıldır’ı dışarından, sanaldan sevmekle kurtarmayacaklarını da belirten Çıldır Belediye Başkanı Azizoğlu, başta sınır ticareti ile ilgili olmak üzere var olan sorun, sıkıntıların konuşulup, tartışılacağını düşündüğümüz toplantılara kimsenin gelmediğinden de yakındı.

Çıldır’a bağlanması gereken köylerin mahalle olarak bağlanmasının hem Çıldır için hem de köyleri için iyi olacağına da dikkat çeken Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azioğlu, internet üzerinde yayın yapan www.cildirtv.com.tr isimli sitede canlı yayın yapan ve emekli öğretmen Yaşar Geler’in moderatörlüğünü yaptığı Doğan Yücel’in yönettiği ‘Milletin Vekili’ isimli programa başta gazeteci Fakir Yılmaz olmak üzere bir çok Çıldırlı ve izleyici katılıp, merak ettikleri konularda belediye başkanına sorular sorup, cevap almaya çalıştılar.
SEÇİM YAKLAŞIYOR ÇILDIR/FED SESSİZ…!
Ardahan’ın federasyonlarından olan Hoç/Fed kısa süre içinde 2. kez kongreye giderken Çıldır/Fed kongreden kaçıyor iddiası.
Kars-Tiflis-Bakü Demir yolunun sınırlarına kadar uzanıp, Çin’den kalkan, Azerbaycan’a kadar giden trenlerin her gün gelip, gittiği ama bu hat üzerinde başta Yukarıcambaz Antreposu olmak üzere Doğu Expresi dahil bir çok trenin gelip, duracağı bir tren istasyonun bu demiryolunun üzerinde neden olmadığını sormayan Çıldır/Fed kongreden mi kaçıyor?
Karslıların sahiplenmeye çalıştığı Çıldır Göllünün yanı başında geçtiği, Aktaş isimli gümrük kapısının olmasına karşın diğer sınır kapılarına karşın, bu kapının ticarette niye sıfır çektiği ve Gürcistan konsolosluğu kurulması gerektiğine dikkat çekilen Çıldır’da yaşanan sorunlar karşı duyarsılığı ile eleştiirlen Çıldır/Fed nerede?
Gümrük kapısı olmasına karşın Çıldır’da en azınd abir tane ithalatçı, ihracatçının niye olmadığını sorgulamayan Çıldrı/Fed ne iş yapar?
Çıldır Gölünden sonra ortasına yol vurulan Çıldır ovasının yasak allan ilan edilmesi ve Çıldır Mal Müdürlüğünün kapatılmak istenmesi, doğalgazın neden Çıldır’a da verilmediğini, batıda ki Çıldırlı siyasilere sahip çıkılamaması gibi bir çok sorunla baş başa bulunan ve Çıldır ile ilgili küçükte olsa bir adımı, açıklaması olmayan ilçenin adını taşıyan, federasyon, Çıldır/Fed’in şimdide kongrede kaçtığı ileri sürümekte.
2016 yılında ARDAFED’in başkanlık seçimi yarışında Gazeteci Fakir Yılmaz ile yarışan ve kazanamayıp,6,5 yıllık başkanlık süresinde stk anlayışında adeta tarih yazan Fakir Yılmaz’ın karşısın da seçimi kayıp etmesi mağlubiyeti ardından alt yapasının Yaşar Geler’in hazırladığı Çıldır Federasyonunu al acele kurup, bu federasyona başkan olmaktan öteye gidemeyen Kemal Şimşir başkanın o günden bugüne cebinde olan Çıldır Federasyonunun kongresinin yaklaşmasına ve derneklerin yönetiminin yenilemesini istediği bir zamanda ortalıkta olmaması tepkilere neden olmakta.
ÇILDIR/FED KAYIP, ARANIYOR..
Kongreden kaçtığı iler sürülen mevcut federasyonun Çıldır Belediyesinin son iki festival etkinliklerine katmadığı, köy derneklerinin etkinliklerinde yanında görmediği, dernekler gibi Çıldırlılarında baştan aşağıya yenilenmesini istediği kongreyi unutturma, kap/kaç modeli ile sessiz, sedasız yapma hesapları içinde olması tepkilere neden olmakta.
2016 yılında büyük umutlarla kurulan Çıldır Dernekler Federasyonu tüzüğe göre Nisan ayı içerisinde 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı ile yeni başkan ve yönetimini belirleyecek. Kurulduğu günden bu yana aynı kişinin yaptığı Çıldır Dernekler Federasyonu seçime sayılı günler kalmasına rağmen sessizliğini koruyor.
Federasyona bağlı derneklerin neredeyse tamamı Genel Kurul Toplantılarını gerçekleştirerek, yeni yönetim kurullarını ve delege listelerini belirledi. Bu derneklerin Divan Kurulu tutanaklarının üst çatı olarak Çıldır Fed’e teslim etmesi gerekiyor.
Genel kurul öncesi seçim takvimi açıklanmadığı gibi derneklerin divan tutanakları konusunda da hiçbir bilgi söz konusu değil.
Bu tutanaklar da yer alan delege listeleri ışığında oluşturulması gereken oy kullanacak hazirun listesinin de hazır olması gerekiyor.
BİRÇOK ADAY VAR FEDERASYON ORTALIKTA YOK!
Meryem Köyü Eski Dernek Başkanı ve Çıldır/Fed Başkanvekili Sacit Korkut, Çıldır Rabat Vakfı Eski Başkanı ve Çıldır/Fed Kurucusu Ünal Kırmızıtaş, Çıldır Kültür Derneği Eski Başkanı İsa Evsal Yucak ve Çıldır Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Cevdet Yılmaz’ın başkan adaylığını açıkladıkları Çıldır Dernekler Federasyonu yaklaşan kongresi öncesi nerde olduğu ve neden yaklaşan Genel Kurulu’na hazırlanmadığı ve neden derneklerden yeni delegasyonları istemediği merak edilirken, bir çok dernek gibi cepte taşınan federasyonun yeni başkan ve yönetimle yol almaması halinde iyiden iyiye biteceğine dikkat çekilmekte.
Bu bizim yolu olmayan Kurtkala, O elin Ağcakalası!
Çıldır Gölünün gölgesinde kalan Aktaş gölü gibi yolu olmayan Şeytan Kalesinin gölgesinde kalan Gürcistan sınırında bulunan Çıldır Kurtkale’nin bir benzeri de Ardahan’a sınır Erzurum’da var.

Çıldır ilçe Merkezi’nin yaklaşık 36 km. kuzey doğusundaki Kurtkale nahiyesinin 1 km güneyinde ve Gürcistan sınırında bulunan ancak Şeytan Kalesi gibi doğru dürüst bir yolu olmadığından ziyaret etmek isteyen yerli, yabancı turistlerin gidemediği Kurtkala Kura Nehri’nin üç yanını oldukça derin bir yataktan dolaşarak aktığı sarp bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Yakınındaki Nahiye ‘yede adını veren Kurtkale’nin tarihi ve adının nereden aldığı konusunda kesin bilgi gibi yolu ve tabelası bile yok.
Öte yandan defineciler tarafından talan edilen Çıldır Ağcakale adasının adını alan (Engüzek Kalesi), Erzurum Uzundere ilçe merkezinden 1 km. uzaklıkta bulunmakta. Uzundere-Tortum karayolu üzerinde, dere kıyısından tirbuşon gibi yükselen, farklı bir görünüme sahip, sarp ve yüksek bir kayanın üzerinde yer almakta.
Ortaçağ Türk beyleri tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Kalede herhangi bir tarihi şahsiyet veya kitabe bulunmadığı gibi yapının tarihi hakkında da kesin bir bilgi yok. Kalenin iç surlarının bazı bölümleri hâlâ ayaktadır. Küçük kapısı doğuda…
ÇILDIR/ AKÇAKALE’DE DEFİNECİLER “TARİHİ” YAĞMALIYOR!
Cilalı taş Dönemi günümüze pek çok mimari yapıların kalıntılarının bulunduğu ve 1. Derecede Doğal Sit alanı olarak ilan edilen Ardahan İli, Çıldır İlçesi, Akçakale Yarımadası Defineciler tarafından talan ediliyor.
En son 2005 yılında arkeolojik çalışmalar yapılan ada sit ilanı ilan edildikten sonra kaderine terk edildi. O günden bugüne tarihe ışık tutacak birçok eserin gün yüzüne çıkarılmaması ve bilimsel bir kazı çalışması yapılmaması en çok da definecilerin işine yaradı.
Yeterli Arkeolojik çalışmalar yapılmayan ve ilgisizlikten dolayı kaderine terk edilen, Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapıların kalıntılarının yer altından gün yüzüne çıkarılması beklenen Akçakale Adası şimdilerde ise defineciler tarafından talan ediliyor. Bu duruma duyarsız kalan ve gerekli önlemleri almayan yetkililere vatandaşlardan büyük tepki geldi.
Adadaki 10 bin yıllık taş dam evlerin izleri günümüze kadar ayakta olması ve tarihin izlerini taşıyan Akçakale Adası, definecilerin iştahını kabartıyor. Öyle ki yaz kış demeden defineciler boş durmuyorlar, kazılar yapıyorlar, tarihi değerler tahrip ediliyorlar. Kaderine terk edilen Akçakale Yarımadasında, defineciler elini kolunu sallaya sallaya 4-5 metreye varan derinlikte kazı yaparak koruma altındaki bölgeyi talan ediyor.
Çıldır Gölü’nde bulunan adalardan birisi olan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra 10 bin yıllık Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapının kalıntılarını bünyesinde barındırıyor. Dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Çıldır Gölü ve Akçakale Adası, görenleri mest ederken, 10 bin yıllık taş dam evlerin defineciler tarafından tahrip edilmesine isyan ediyorlar.
8 Göl 1 Göl’ün Gölgesinde..
Ardahan, Ağrı, Kars ile Iğdır’ın ekonomicisine destek olması için kurulan ancak masa üzerinden hazırlan plan ve projelerle bekleneni vermemekle eleştirilen Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından büyük bir bütçe ile TÜBİTAK’a hazırlatılan ‘Çıldır Gölü Havza Koruma Planı’nın çevresinde bir çvi çakılmasına, içinde yüzül
meye bile izin verilmeyen Gölün etrafına yapılması planlanan planın turizme yönelik yatırımlara yeni bir engel, hatta Gölü turizme hapis etmek olduğuna dikkat çekildi.
Ardahan ve Kars’ta Valileri başkanlığında toplantılar yapıldı..
İki kentin 2 Valisinin katıldığı iki toplantının ana gündem Çıldır Gölü olurken Posof’un AYI GÖLÜ, KARAGÖL (VAKLA) GÖLÜ, BALIK GÖLÜ, KANLIGÖL, AYAZ GÖL, SAGRE’NİN GÖLLERİ, DAVAR GÖLÜ, ARİLE (BALIK) GÖLÜ ve Çıldır AKTAŞ GÖLÜ olmak üzere Beşikkaya HES Barajı ile yönü değiştirilerek Karadeniz’e akıtılması hedeflenen Kura Nehri ve ‘Küçük Sütlüceler Kooperatifi’nin hazırladığı ve Hoçvan’ın 21 pare köyünün yanı sıra Ardahan merkeze bağlı 6 köyün içme suyunu karşılayacak olan Kısır dağının su kaynağı gibi göl ve su kaynaklarının akıbeti yanı sıra Ardahan İl sınırları içinde bulunan ama balıkçılık yapılmayan Köroğlu Barajı ve Kotanlı, Kayabeyi Barajı ve Akıncı, Merekler Regülatörü ve Algölü, Hanak, Söğütlükaya (Posof 3) HES Gölleri ile ilgili hiç bir şey konuşulmadı.

Kars’tan sonra Ardahan’da da Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; Ardahan ve Kars’a bağlı yerleşimler için potansiyel içme suyu kaynağı olmakla birlikte turistik ve ekolojik açıdan büyük önem taşıyan Çıldır Gölü ve havzası ile gölü besleyen su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesi amacıyla Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından TÜBİTAK’a hazırlatılan Çıldır Gölü Havza Koruma Planı değerlendirilerek, önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritası görüşülürken başta Gürcistan ile ortak gölümüz olan ve içinde ki yer değiştiren adaları olan Aktaş bölgede bulunan Posof sınırları içinde ki 7 göl ve kent genelinde ki su kaynaklarından hiç bahsedilememesi dikkat çekti.
Havza’ya yeni Hapis!
18 Şubat 2025 Tarihli Haber
Ardahan, Ağrı, Kars ile Iğdır’ın ekonomisine destek olması için kurulan ancak masa üzerinden hazırlan plan ve projelerle bekleneni vermemekle eleştirilen Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından büyük bir bütçe ile TÜBİTAK’a hazırlatılan ‘Çıldır Gölü Havza Koruma Planı’nın çevresinde bir çvi çakılmasına, içinde yüzülmeye bile izin verilmeyen Gölün etrafına yapılması planlanan planın turizme yönelik yatırımlara yeni bir engel, hatta Gölü turizme hapis etmek olduğuna dikkat çekildi.
Ardahan ve Kars’ta Valileri başkanlığında toplantılar yapıldı..
İki kentin 2 Valisinin katıldığı iki toplantının ana gündem Çıldır Gölü olurken Posof’un AYI GÖLÜ, KARAGÖL (VAKLA) GÖLÜ, BALIK GÖLÜ, KANLIGÖL, AYAZ GÖL, SAGRE’NİN GÖLLERİ, DAVAR GÖLÜ, ARİLE (BALIK) GÖLÜ ve Çıldır AKTAŞ GÖLÜ olmak üzere Beşikkaya HES Barajı ile yönü değiştirilerek Karadeniz’e akıtılması hedeflenen Kura Nehri ve ‘Küçük Sütlüceler Kooperatifi’nin hazırladığı ve Hoçvan’ın 21 pare köyünün yanı sıra Ardahan merkeze bağlı 6 köyün içme suyunu karşılayacak olan Kısır dağının su kaynağı gibi göl ve su kaynaklarının akıbeti yanı sıra Ardahan İl sınırları içinde bulunan ama balıkçılık yapılmayan Köroğlu Barajı ve Kotanlı, Kayabeyi Barajı ve Akıncı, Merekler Regülatörü ve Algölü, Hanak, Söğütlükaya (Posof 3) HES Gölleri ile ilgili hiç bir şey konuşulmadı.
Bunların kaçı Posof Balık Gölünden, bölgedeki diğer Göllerden
haberdar yada hiç gidip, görmüşler mi?!.
Kars’tan sonra Ardahan’da da Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; Ardahan ve Kars’a bağlı yerleşimler için potansiyel içme suyu kaynağı olmakla birlikte turistik ve ekolojik açıdan büyük önem taşıyan Çıldır Gölü ve havzası ile gölü besleyen su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesi amacıyla Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından TÜBİTAK’a hazırlatılan Çıldır Gölü Havza Koruma Planı değerlendirilerek, önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritası görüşülürken başta Gürcistan ile ortak gölümüz olan ve içinde ki yer değiştiren adaları olan Aktaş bölgede bulunan Posof sınırları içinde ki 7 göl ve kent genelinde ki su kaynaklarından hiç bahsedilememesi dikkat çekti.
Posof’tan gelen doğalgazı Nahcivan’a verdik,
Çıldır’a, Damal’a, Hanak hala veremedik..
Ülkeyi olduğu gibi dünyayı ısıtan Kafkas doğalgazını yıllar sonrada olsa alabilen Gürcistan ve Ermenistan’a sınırı, -30’ların yaşandığı Ardahan’ın ilçeleri gibi iki doğalgaz boru hattının önlerinde geçtiği köyler de hala doğal tezek, pahalı odun ve kömürle ısınmaya çalışırken, Nahcivan’a bile verilen doğalgazın hala Çıldır, Damal ve Hanak’ verilmedi.

Ardahan’a bir hayli yüksek faturalarla Göle’ye tankerle taşımalı olarak taşınan, Posof’a ise daha verilen doğalgazın kendilerine de verilmesini isteyen Çıldır, Damal ve Hanaklılar Nahçıvan’a bile verilen doğalgazın kendilerine neden verilmediğini sormaktalar.
Bu gidişle Ardahan’a beklenen tren de
Iğdır’dan Azerbaycan’a uzanacak gibi..
Kafkasya’dan gelip, ilk olarak Posof üzerinde Türkiye’ye giren buradan ülkenin her tarafına olduğu gibi Avrupa’ya, hatta İsrail’e kadar uzanan doğalgazı bekleyen Ardahan ve ilçeleri Doğu Expresi başta olmak üzere trenlerin Ardahan il sınırları içinde geçen Kars-Tiflis-Bakü yolu üzerinde bekledikleri trenlerin de açıldı, açılacak denen Zengezur Koridoru üzerinden kendilerinden gitmesinden korkmaktalar.
ekil
Koç: “O tren Canbaz’a gelecek” !
AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’ü ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Canbaz Tren İstasyonu projesinin ödeneğinin geldiğini ve ihale sürecinin başladığını duyurdu.
AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’ü ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Canbaz Tren İstasyonu projesinin ödeneğinin geldiğini ve ihale sürecinin başladığını duyurdu. Ayrıca, Çıldır Gölü İskelesi için de proje ve zemin etüt çalışmalarının başlatıldığını belirtti. Koç, paylaşımında “O tren Ardahan’a gelecek, son durak Canbaz olacak.” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma Bakanı, ‘Havaalanı ile Şam’ı kalkındıracağız’ derken..
Havaalanı olmayan Ardahanlılar ise
kazlı, sazlı gecelerle Şah’ı kaldırıyorlar!
Başta 50 yıldır bir türlü trafiğe açılmayan Ardahan-Ardanuç yolu olmak üzere yıllardır bölünmüş yolları bitmeyen, Posof ve Sahara tüneller açılmayan, Doğu Expresinin gelmediği Ardahanlıların havaalanı istemine kulak tıkayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Konya Çevre Yolu 2. Kesim Açılış Töreni öncesinde verdiği mülakatta, Türkiye’nin ulaşım projeleri ve Suriye’deki havalimanlarının yeniden işler hale getirilmesi için bakanlık olarak bölgeye heyet gönderdik’ dediği gün İstanbul’da sazlı/kazlı gecelerde halatlar eşliğinde eğlenen Ardahanlılar yöresel gelenek olan ve genellikle düğünlerde yapılan “Şah Kaldırma” geleneğini yerine getirmek için Şah Bezediler.
Şu an yeni rektörünün bekleyen Ardahan Üniversitesinin Kurucu Rektörü Ramazan Korkmaz’ın da köyü olan Çıldır’ın terekeme olmayan Kayabeyi (Yerli Çayıs) Köyü Kültür ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği gecede şah kaldırıldı.
ŞAH KALDIRMA NEDİR?.. Terekeme (Karapapak) köylerindeki düğünlerde yapılan “Şah Bezeme” geleneği olan ve Kız ile oğlan evlerinde ayrı ayrı hazırlanan “Şah” 70 cm uzunluğunda ve ağaç görünümünde 7 veya 9 daldan oluşur. En son düğün kimin evinde yapılmışsa bir sonraki düğüne kadar da orada saklanır.
Şah, düğünlerde meyve, şeker, çikolata, kuruyemişler belli bir usule göre süslenir. Oğlan şahı ve kız şahı olmak üzere iki şah bezenir. Oğlan şahının masraflarını damadın sağdıcı, kız şahının masraflarını ise kız sağdıcı karşılar. Şah bezeme işini, bölgede bu konuda uzman olan bir kişi yapar. Bunun karşılığında da kendisine münasip hediyeler verilir. Eğer bekar ise “darısı onun başına olsun” diye temenni edilir.
Çıldır Gölü’nde kadın sporculardan nefes kesen gösteri..
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Ardahan’daki Çıldır Gölü’nde unutulmaz bir gösteriye sahne oldu. Senkronize Buz Pateni Kadın Milli Takımı, yüzeyi tamamen buzla kaplanan göl üzerinde özel bir performans sergiledi.
Dondurucu soğuk havaya rağmen milli sporcular, izleyenlere görsel bir şölen sundu.

Buz üzerinde müzik eşliğinde uyum içinde hareket eden takım, zarafeti ve gücü bir araya getiren koreografileriyle dikkat çekti.
Gösteri, hem sporun estetik yönünü hem de kadın sporcuların azmini vurgulayan güçlü bir mesaj taşıdı. Kadın Milli Takımı sporcuları, bu özel günün kadınların her alanda var olabileceğini göstermesi açısından anlamlı olduğunu belirtti.
Çıldır Gölü’nün buz tutan yüzeyi, milli sporcuların performansıyla bir sahneye dönüştü.
Gösteriyi izleyenler, doğal güzelliği ve tarihiyle dikkat çeken Çıldır Gölü üzerinde gerçekleşen bu etkinliğin büyüleyici olduğunu ifade etti.

Etkileyici gösterinin ardından geleneksel halk oyunları ekibi sahne aldı.
Yöresel kıyafetleriyle buzun üzerinde sergilenen halk dansları, etkinliğe ayrı bir renk kattı.
adınlar Günü kutlamalarının bir diğer dikkat çeken etkinliği ise karakucak güreşleri oldu.
Soğuk havaya rağmen mindersiz yapılan güreşlerde sporcular kıyasıya mücadele etti.
Gösteriyi izleyenler, doğal güzelliğiyle ünlü Çıldır Gölü’nde gerçekleşen bu etkinliğin hem sporun hem de kültürel mirasın bir araya geldiği eşsiz bir an olduğunu ifade etti.
Büyük Ova ilan edilen Çıldır ovasına ‘şüpheli’ koruma!
Ortasında 2 karayolu kenarında 1 demir yolu geçtikten sonra ‘şüpheli’ korumaya alınıp ‘Büyük Ova’ ilan edilen Çıldır Ovasına da Çıldır Gölü gibi dokunulamayacak!
Daha önce Çıldır Gölünü koruma altına alan bu yetmezmiş gibi daha sonra çıkarına bir karar ile hassa alan edilen ve Kıyı Kenar Çizgisi’i diye saçma bir uygulama ile adeta yasak alan ilan edilen bu nedenle etrafına bir çivi çakılmayan Çıldır Gölü gibi Çıldır Ovasıda dokunulmazlık unvanı ile ödüllendirilip, öyle gelişi güzel arazi satışına, amaç dışı kullanmaya, tarım veya yapılaşmaya izin verilmeyecek.
Halka ve Ziraat Odalarına hatta Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bile sorulmadan Ankara’da masa başında alınan kararla, Kars Ardahan Çevre Yolunun yanı sıra Aktaş Gümrük Kapısına giden yolun ortasında geçirilmesi, KTB Demir yolunun yanı başında geçirilmesi sonrası “Büyük Ova Koruma Alanı” ilan edilen Çıldır Ovasının yakın gelecekte hazineye devir edildikte sonra KTP yolu üzerinden kurulacak olan tesisler için yabancı yerli sermayeye koly satışı hedeflendiği ileri sürüldü.
Bu kararın, ‘doğal ve tarımsal zenginliklerin korunması açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.’ dense de ‘Büyük Ova’ anlamına bakıldığında TOKİ arazileri gibi asıl amacın üstü kapalı bir toplulaştırma ve devlet tarafından nazikçe köylünün arazilerine el koymak olarak yorumlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararla, Türkiye genelinde 19 ildeki 28 ova daha koruma altına alındı. Böylece koruma altındaki büyük ova sayısı toplamda 468’e ulaştı. Türkiye genelinde korunan alan miktarı ise 9.448.055 hektara yükseldi.
BÜYÜK OVA KORUMA ALANININ ANLAMI NEDİR?
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesi kapsamında Ardahan’ın Çıldır Ovasının da aralarında odluğu 14 adet Büyük ova koruma alanı belirlenmiş, Toprak Koruma Kurulu tarafından 25.10.2016 tarih 65 nolu toplantı gündeminde onaylanan alanlar; 02 Haziran 2017 tarihli ve 30084 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/10001 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Büyük Ova Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir.
Tarımsal üretim potansiyeli yüksek erozyon, kirlenme, amaç dışı ve yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği bir dönemde Çıldır Ovası ile birlikte ülke genelinde toplam 318 adet ova büyük ova koruma alanı olarak belirlenmiştir.
Tarım arazilerinin korunması, geliştirilmesi, sürdürülebilir ve planlı kullanımını sağlamak amacıyla 19/7/2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14 üncü maddesi ile 9/12/2017 tarihli ve 30265 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlamasına Dair Yönetmelik’in 17, 18 ve 19 uncu maddelerinde büyük ovaların belirlenmesi ve korunmasına ilişkin uygulamalar yer almaktadır.
Ardahan sınırları içine ‘Büyük ova koruma alanı’ içinde kalan alanda ki tarım parsellerinin tapu kütüklerine “Büyük ova koruma alanı içerisinde kalmaktadır” şerhinin konulması ilgili yönetmeliğin 18.Madde 2. Fıkrası mevzuat gereği Tapu Müdürlüklerince tapulara işlenmesi talep edilmiştir.
Tapu kayıtlarında yer alan ” Büyük ova koruma alanı içerisinde kalmaktadır ” şerhi, satış işlemine engel teşkil etmemektedir. Ancak şerh bulunan parselin satışının 5403 sayılı kanunun 8 inci maddesi kapsamında incelenmesi ve değerlendirilmesi yapılacaktır. Tarım arazisi olan parsellerin üzerinde yapılacak her türlü yapının (tarımsal yapı olsa dahi ) Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iznine tabi olduğu bilinmelidir.
KAYIP KOYUNCULAR BİRLİĞİ KÖYDE GÖRÜLDÜ!
Nüfusunun %60’nının hayvancılıkla uğraştığı Ardahan’da büyükbaş hayvancılığı temsil eden Ziraat Odası ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yeterince olmasa da hayvan yetiştiricilerinin yanında yer almaya çakışırken, 140 bine yakın koyunun bulunduğu kentte bu sektörü temsil etme iddiasıyla kurulan Koyuncular Birliği ortalıkta görünmüyor.
Başta bir Hayvan Hastanesinin kurulması olmak üzere onca sorunla baş başa bulunan hayvancılığın sorunlarını en aza indirme çabaları çerçevesinde mücadele eden Ardahanlı Veterinerlerin yanı sıra Tarım Bakanlığı ve diğer resmi kuruluşların bölgedeki koyunculuğu temsilen kurulan ancak kurulduğu gibi kalıp, son seçimde de sonradan mahalle olan Çıldır’ın bir köyün taşınan Ardahan Koyuncular Birliğini adıyla kurulan stk’da duyarsızlığı ile diğer cepte, tabelada olmakla suçlanan bölge stk’larından aşağı kalmadığından yakındıkları görülmekte.
Koyun yetiştiricilerinin kendilerini temsilen kurulan Ardahan Koyuncular Birliği’nin yaklaşan kış öncesi yaşadıkları yem sorunu ve koyun yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkileyen şap, bakteriyel, viral, paraziter, mikotik ve metabolik hastalıklarına çözüm içinde hiç bir yardım ve katkısını görememekten dert yandılar. bulunmaktadır.
12 Eylül Darbesi ile başlayan göç ve sonrasında getirilen yayla yasakları dolaysıyla terk edilen koyunculuğun yendiren artışa geçtiği Ardahan’da 2021 verilerine göre yaklaşık 140.000 adet koyun-kuzu sayısına ulaşmıştır. Bu toplam koyun varlığının neredeyse yarısını Morkaraman ırkı koyunlar oluşturmaktadır. Sayı olarak ikinci sırada
Tuj, üçüncü sırada Akkaraman ve dördüncü sırada ise Hemşin ırkı koyunlar yer almaktadır
Ardahan ilinde yetiştirilen koyun ırkının tamamı görüldüğü üzere yağlı kuyruklu koyun ırklarından oluşmaktadır. Koyun sürüleri genellikle karışık ırkları birlikte barındırmakta ve çoğu zaman bir arada otlatılmaktadır. Tuj ırkı yöreye eski zamanlarda Sovyetler Birliğinden Kars’a göç eden Karapapaklar tarafından getirilmiştir. Bu ırk özellikle Çıldır yöresinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Yağlı kuyruğa sahip olan Tuj ırk koyunlar yöreye oldukça iyi adapte olmuştu.
Can Sağ İken Çöp Toplamayız!
Türkiye’nin Kafkaslara açılan Posof Türkgözü (Badele) Gümrük Kapısına giden yolun üzerinde bulunan çöp içinde çeşme misali, ‘Ehli İslâm olan işitsin bilsin, Can sağ iken yurt vermeniz düşmana;
İsterse Uruset ne ki var gelsin, Can sağ iken yurt vermeniz düşmana.’ diyen yörenin ünlü ozanı Aşık Şenliğin heykelinin bulunduğu Çıldır’da kent merkezi gibi çevresinin çöplerle dolu olması tepkilere neden olsa da ilgilenen yok.
Ardahan’ın Gürcistan ve Ermenistan’a sınır olan Çıldır denilince ilk akla gelen Aşık Şenlik’in heykellerinin bulunduğu alanlar başta olmak üzere kent merkezi ve etrafının çöpler içinde olması dikkat çekerken son yerel seçimlerde rakibi CHP’nin adayı ile aynı oyu alıp, çekilen kura sonucu yeniden kura ile belediye başkanı olan AK Partili yönetimde ki ilçenin her tarafı çöplerle dolu olması dikkat çekiyor.
Bu da çıldırtan kaldırım pazarı!
Hiç bir çevre önlemi alınmadan, atılan beton derecesi dahil kullanılan malzemelerin kontrol edilmeden yapılan inşaatlar dolaysıyla, plansız bir şehir planı ile her geçen gün tıkanan Ardahan kent merkezinde bulunan kaldırım ve yollarda esnafın keyfi davranışı dolaysıyla insanlara geçit vermiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, mülkiyeti Şahan Gökbakar’ın ortağı olduğu Film Şirketi’ne ait villa ve eklentilerinin kaçak yapı olduğu gerekçesiyle Komedyen Şahan Gökbakar’ın işgal ettiğini öne sürdüğü Marmaris Delikyol Koyu’ndaki villası için Marmaris Belediyesi’ne yıkım kararı göndermesiyle yeniden gündeme gelen işgaliye tartışmaları devam ederken, Ardahan kent merkezinde bulunan kaldırımları işgal eden esnafın kimin tarafından uyarılacağı merak konusu oldu.
**KALDIRIMLARIN YANINDA
KANALİZASYONLARI DA KEYFİ İŞGAL EDEN ESNAF!
Başta Ardahan’ın en yoğun caddelerinden olan İnönü caddesinde olmak üzere bir çok caddenin kaldırımlarına döktükleri eşyalarla işgal eden Ardahanlı esnafın bu tutumunun yanı sıra aynı cadde üzerinde bulunan lokantanın yağlı bulaşık sularını gelişi güzel şehir kanalizasyona bırakması kanalizasyonları tıkadığı öte yandan çay satan kahvehanelerin cadde ortalarına kadar serdikleri sandalye ve masalarıyla işgal edilen kaldırım ve yağlı sular yüzünden tıkanan kanalizasyonlar birçok soruna neden olurken Ardahan kent merkezinde ve ilçelerinde yaşanan bu çirkin imaja son verilip, kurallara uymayanları cezalandırılması istenmektedir.
MAVİ ÇILDIR GÖLÜ YEM YEŞİL!
Öte yandan Ardahan’ın Gürcistan ve Ermenistan’a sınır ilçesi Çıldır’a adını veren ve önünde Zorlu Holdinge ait HES Barajı olan ‘Suyu hem içilir, hem yüzülebilir mavi gölü’ olarak bilinen Çıldır Gölü önüne geçilemeyen kirlenme yüzünden alt tabanı dolup, alt tabanı yosuna boğulunca alg (çer, çöpün oluşturduğu yosun patlaması) sonrası mas mavi suyu iyiden iyiye yeşile boyandı.
ÇILDIR SPOR’A HER SIKIŞTIKLARINDA ‘BİZ AŞIK ŞENLİĞİN TORUNLARIZ’ DEYİP, VATAN-MİLLET-SAKARYA EDEBİYATI YAPAN BAŞKANLAR ARANIYOR..
Serhat Ardahan Spor’un bölünüp, içinde 2. Serhat Ardahan Spor 75 isimli bir takım çıkaracağı görülen Ardahan Amatör 1. Ligi de başlamak üzere.
Başta futbolunda içinde spor kulüpleri takımları olmayan Damal, Posof ve Çıldır’ında birer futbol takımı ile bu lige katılması gerektiğine dikkat çekilen Ardahan’ın Çıldır İlçe Spor Müdürlüğü remi olarak kurduğu Çıldır Spor’a başkan arıyor.
Çıldırlı iş insanlarına seslenen Çıldırlı gençler yeri geldiğinde vatan-millet-sakarya edebiyatı yapan, ‘Biz Aşıkşenliğin torunlarıyız’ diyen iş insanlarını hazır kurulu Çıldır Spor Kulübüne sahip çıkıp, forma, top ve diğer sportif malzemelerinin yanında Ardahan ve diğer ilçelere gidecek, gelecek imkan sunacak bir başkan ve yöneticileri arıyoruz.
Dernekler , kongreye gitmesi istenen federasyonun başkan ve yöneticileri, bu federasyona başkan olmak istediklerini açıklayanlar başkan adayı diyenler haydi gelin, resmi olarak kurulan Çıldır Spor Kulübüne sahip çıkın’ diyerek Çıldırlı iş insanlarına, stk’lara, kurada çıkan belediye başkanına, il genel meclis üyelerini muhtarlara çağrıda bulundukları görüldü.
Çıldır değil, Erbakan Spor’a!
Çıldır İlçe Spor Müdürlüğü tarafından resmi olarak kurulan ancak yönetiminde yer alacak bir başkan ve yönetim bulunamayan Çıldır Spor’un Ardahan 1. Amatör Futbol Ligine katılamadığı ve takıma sahiplenecek olan Çıldrılıarın aradığı şu günlerde Çıldırlı bir sporcu Kocaeli’nin Gebze İlçesind ebulunan Erbakan Spor ile sözleşme imzaladı.
Çıldrılı Oğuz Sözbir ara verdiği futbol kariyerine Gebze’nin Erbakan Spor da devam ettirme kararı aldı.
Futbola yeniden dönen Sözbir, futbolculuğunun yanı sıra aynı zamanda yardımcı antrenör olarak da görev alacak.
İZMİR BELEDİYESİNE CEZA KESEN ÇEVRE BAKANLIĞI
BURAYADA CEZA KESECEK Mİ?
Mavi göl, Yeşil Göl Oldu..
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğünün deniz kirlettiği iddiasıyla Çevre Bakanlığınca 1 milyon 858 bin 610 TL idari ceza uygulayıp, sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu şu günlerde Ardahan’ın Gürcistan ve Ermenistan’a sınır ilçesi Çıldır’a adını veren ve önünde özelleştirilip, Zorlu Holdinge devir edilen HES Barajı olan sıyu içilir denen ve mavi gölü’ olarak bilinen Çıldır Gölü, AK Partili Belediyenin şehir çöpünü de yanı başında ki vahşi çöp merkezine döktüğü çöplerle önüne geçilemeyen kirlenme yüzünden alt tabanına dolan çer, çöpün oluşturduğu yosun patlaması sonrası mas mavi suyu yeşile boyadı.

Gölün rengi değişti..
AK Partili Belediyenin şehir çöpünü de yanı başında ki vahşi çöp merkezine döktüğü çöpler ve civardaki köylerden dere ve kanallara atılan hayvan gübreleri ile hayvansal atıkların göle ulaşması yüzünden bazı kesimlerinin kirlilikten renginin değiştiği görüldü.
10 Yılda ancak 500 metresi açılabilen Ardahan’ın 2 Bin 918 rakımlı Posof Ulgar Tüneli gibi projesi raflarda bekleyip, tozlanan Ardahan-Sahara tünelinden haber alamayan ve 50 yıldan fazladır bir türlü bitirilip, tam teşekküllü trafiğe açılmayan, kışları ulaşıma kapatılan 2 Bin 581 rakımlı Ardahan/Bülbülan-Ardanuç yolunun artık yapılıp, bitirilmesini bekleyen bölge halkı kardan yaptıkları tünel ile tepkilerini ortaya koyup, birçok konuda olduğu gibi yol, tüneller için verilen sözlerini yerine getirmeyen siyasilere mesaj vermeye çalışmaktalar.
Son olarak Ardahan Bülbülan yaylasında olduğu Ardahan-Ardanuç yolunun hala trafiğe açılmamasını protesto eden bir vatandaş kardan yaptığı ve adına ‘Bülbülan Tüneli’ koyduğu kardan tünelle bu tepkisini ortaya koydu.
Ardahan’ın Bağdeşen (Kinzodamal) köyü ile yayla davası içinde olan Ardanuçluların yaptığı Kar Tüneli ile hem kendi bölgelerinin hem de Ardahanlı siyasilerine ‘Evet Bülbülan yolunun tünetil yaparak bugün ulaşıma açmış bulunmaktayız. Biz işimiz yapıyoruz’ diyerek mesaj yolladılar. Öte yanda Artvinli eski Bakan Faruk Çelik’in Bülbülhan tüneli için Ankara da temaslarda bulunduğu da iddia ediliyor.
SAHARA İÇİNDE KARDAN TÜNEL YAPILMIŞTI!
50 Yıldan fazladır bir tülü yapılıp, trafiğe açılmayan ve her kış kar yağar yağmaz ‘Trafiğe kapatılmıştır..’ levhası asılarak, aylarca ulaşıma kapatılan Ardahan-Ardanuç yolunun olduğu Bülblan yaylasının üzerinde geçem yolun Mart ayı gelmesine karşın hala açılmamasını kınamak için Karda Tünel yaparak siyasilere gerekli mesajı yollayan Ardanuçlular gibi, Ardahan’ı Kabadüz’e bağlayan Sahara dağında da Kardan Tünel yapan sürücüler ‘yapılacak’ denen ama Posof Ulgat Tüneli gibi bu proje için de hala bir kazı çalışması yapılmayan Sahara tünellini gündeme taşımıştılar.
Artvin’in Şavşat ilçesinde minibüs şoförleri, Ardahan-Artvin karayolu üzerinde yapılması planlanan tünelin bir an evvel hayata geçmesi için kardan tünel yaptı ve üzerine de ‘Sahara tüneli’ yazmış, “Burası kazaların çok sık olduğu, çığ tehlikesinin olduğu bir nokta. Sahara Tüneli’nin yapımı için destek bekliyoruz” demiştiler.
Ardahan’ı Karadeniz‘e bağlayan Artvin iline bağlı Şavşat İlçesi yolu üzerinde bulunan 2 bin 670 rakımlı Sahara Dağı’nda özellikle kış aylarında ulaşım güçlükle sağlanıyor. Sürücüler daha güvenli seyahat için bölgeye tünel istiyor. Minibüs şoförleri, 4 metreyi bulan kardan tünel yaparak üzerine ‘Sahara Tüneli’ yazmış ve tünel isteklerini dile getirmiştiler.
İki köy arasında kavga çıktı,
hastane yaralılarla doldu
Ardahan’ın Gölgeli ve Köprücük köylerinde husumetli iki aile arasında kavga çıktı. Olayda çok sayıda kişi yaralanırken, birçok araç da hasar gördü.
Ardahan’da Gölgeli /korgeli) ve Köprücük (Xeskar) köyleri arasında, aralarında husumet bulunan iki aile arasında taşlı sopalı kavga çıktı. Olayda birçok kişi yaralanırken, çok sayıda araç da kullanılamaz hale geldi.
Edinilen bilgilere göre geçtiğimiz gün, daha önce aralarında anlaşmazlık bulunan iki ailenin bireyleri arasında yaşanan tartışma kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüştü. Kavgada taraflar birbirlerine taş ve sopalarla saldırırken, olay yerine çok sayıda jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi.
Kavgada yaralananlar Ardahan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak burada da tansiyon düşmedi ve taraflar hastane önünde tekrar birbirine saldırdı. Çıkan arbedede hastane personeli ve güvenlik görevlilerinin de yaralandığı öğrenildi. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle olay kontrol altına alınırken, taraflardan bir kısmının Göle Devlet Hastanesi’ne sevk edildiği bildirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Haber: Serkan Hanoğlu
Yeni sezonda 64 ilden 139 takım yer alacak..
16 Haziran 2025 Tarihli Haber
Lorem ipsum gibi yapay metinler yerine, gerçek anlam taşıyan bu Türkçe metinleri kullanarak, demo sitenizi daha gerçekçi bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu metinler, tasarım ve içerik düzenlemelerinizi test etmenize yardımcı olacaktır.
Özellikle oversized kesimler ve katmanlı giyim tarzı popülerliğini sürdürüyor. Aksesuar olarak ise altın ve gümüş tonlarında geometrik şekilli takılar tercih ediliyor. Ayakkabılarda ise platform tabanlı modeller gözde bir seçenek haline geldi.
Sağlık alanında büyük bir dönüşüm
Bir başka konu olarak, gündem haberlerinden bahsedelim: Teknoloji dünyasında yapay zeka ve otomasyon, iş dünyasında dönüşüm sağlıyor. Artırılmış gerçeklik uygulamaları, müşteri deneyimini geliştirerek perakende sektöründe fark yaratıyor. E-ticaret platformları, mobil ödemeler ve dijital pazarlama stratejileri de hızla gelişiyor. Sağlık sektöründe ise genetik testler, kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Yapay zeka destekli teşhis sistemleri ve robotik cerrahi teknolojileri de sağlık alanında büyük bir dönüşüm yaratıyor.
Geçiş yapacak olursak, seyahat sektöründe ise alternatif tatil rotaları popülerlik kazanıyor. Doğa ile iç içe olan kamp tatilleri, yürüyüş turları ve bisiklet gezileri tercih ediliyor. Kültür turizmi ise tarihi ve arkeolojik mekanlara olan ilgiyi artırıyor.
Teknoloji ile entegre edilen turizm deneyimleri, seyahat severlere daha interaktif bir gezi deneyimi sunuyor. Ayrıca, yerel lezzetleri keşfetmek için gastronomi turları da tercih ediliyor.
Lorem ipsum gibi yapay metinler yerine, gerçek anlam taşıyan bu Türkçe metinleri kullanarak, demo sitenizi daha gerçekçi bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu metinler, tasarım ve içerik düzenlemelerinizi test etmenize yardımcı olacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, gerçekçi içeriklerle etkileşime geçerek sitenizin işlevselliğini daha iyi anlayabilirler.
iyeliklerinizi artırabilir ve kullanıcıların sitenize olan ilgisini çekebilir.
Gündem haberlerine geri dönecek olursak, politika dünyasında yaşanan gelişmeler büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Seçim süreçleri, siyasi liderlerin açıklamaları ve hükümet politikaları kamuoyunun dikkatini çekiyor. Ekonomi alanında ise enflasyon, işsizlik oranları ve döviz kurları üzerindeki dalgalanmalar yakından izleniyor. Yatırımcılar ve iş dünyası, bu değişkenlerin etkilerini analiz ederek stratejilerini belirliyor. Ayrıca, sosyal sorumluluk projeleri ve sürdürülebilirlik girişimleri de iş dünyasında önem kazanıyor.

- Yeni gelişmelerde hız oldukça arttı
- Yapay zeka tüm kategorilerde önemli ilgi görüyor
- Umutlandıran gelişmeler oluyor
- Gündem özellikle spor ve sağlık
- Haber akışlarında güzel bir akıcılık mevcut
- Okuma seyri ve zevki gittikçe gelişiyor
Eğitim dünyasında ise dijital dönüşüm hızla ilerliyor. Online eğitim platformları, öğrencilere her yerden erişim imkanı sağlıyor. Uzaktan eğitim ve dijital sınıflar, öğrencilerin öğrenme süreçlerini destekliyor.
Takımlar | Penaltı | Kaçan | Penaltı | Kaçan |
---|---|---|---|---|
Fenerbahçe | 17 | 2 | 7 | 1 |
Galatasaray | 12 | 4 | 2 | 1 |
Adana Demirspor | 10 | 3 | 8 | |
Beşiktaş | 10 | 2 | 3 | 1 |
HangiKredi Ümraniyespor | 10 | 1 | 10 | 1 |
Trabzonspor | 9 | 6 | ||
Fatih Karagümrük | 8 | 10 | 3 | |
MKE Ankaragücü | 5 | 2 | 7 | |
Medipol Başakşehir | 5 | 1 | 8 | 2 |
Fraport TAV Antalyaspor | 4 | 1 | 6 | 2 |
Teknolojinin kullanımıyla birlikte öğretim metotları da değişiyor ve öğrencilere interaktif bir öğrenme deneyimi sunuluyor. Ayrıca, STEM eğitimi ve girişimcilik programları da gençlerin beceri ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik çalışmalara öncelik veriliyor.
Lorem ipsum gibi yapay metinler yerine, gerçek anlam taşıyan bu Türkçe metinleri kullanarak, demo sitenizi daha gerçekçi bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu metinler, tasarım ve içerik düzenlemelerinizi test etmenize yardımcı olacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, gerçekçi içeriklerle etkileşime geçerek sitenizin işlevselliğini daha iyi anlayabilirler. Bu da potans
- Yeni gelişmelerde hız oldukça arttı
- Yapay zeka tüm kategorilerde önemli ilgi görüyor
- Umutlandıran gelişmeler oluyor
- Gündem özellikle spor ve sağlık
- Haber akışlarında güzel bir akıcılık mevcut
- Okuma seyri ve zevki gittikçe gelişiyor
Sonuç olarak, bu örnek Türkçe metinler, demo sitenizin içeriğini gerçekçi ve anlamlı bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacak. Her bir paragraf, farklı konulara değinerek ziyaretçilerin ilgisini çekebilir ve sitenizin işlevselliğini test etmenize olanak sağlar. Gerçek anlam taşıyan metinler, kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve sitenizin profesyonel bir görünüm sunmasını sağlar.