Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çıldırlı Çapanlardan Kars’a dev yatırım..

yazıyorsam sebebi var/fakir yılmaz
**İsrail çocuk öldürüyor -muş!..

Aylar önce, kendisinin bir kebapçı olduğunu öğrendiğim biriyle tesadüfen tanıştım. Bu kebapçının, hasta bulmaya aracılık ettiği profesör arkadaşı gibi, eşinin de profesör olduğunu ve profesörün tüm mal varlığını eşinin üzerine aldığını, kızlarının da Amerika’da olduğunu söylüyordu.

Kendisi sıkça profesör doktor dostuna hasta bulduğunu ve o doktorla olan bir macerasını heyecanla anlatırken, daha tanışmamış olduğu doktorla yaşadığı son macerasını tamamlayıp bitirmesini bekliyordum. Çünkü 20 bin lirası kendisine olmak üzere 180 bine anlaştığı bir hastaya, hem doktoru, hem erkenden randevuyu hem de hemen ameliyat ettireceği hastaneyi ayarladıktan sonra gidip hastayı araçla alan yaşlı profesör doktorla son macerasının heyecanına kapılmış bir moddaydı.

Evet, mahalledeki berberim de, tıraş olduğum esnada, sigara molası için dışarı çıktığımda heyecanla anlatılan sohbeti dinleyenler kahkaha atıp gülerken, bu sohbete kulak misafiri olan ben de saf saf ülkemdeki sağlık sisteminin ne hale geldiğine üzülüyordum. İlk sigaram bitmeden ikinciyi yaktığımı fark etmiyordum.

Berberimin olduğu caddenin az ilerisinde kebap işletmeciliği yaptığını, zaman zaman tanıdığı dostu olan ve İstanbul’un elit semtlerinde en az 20 dairesinin bulunduğunu, ama ev bulunamayan ülkede “kiracılar zarar veriyor” denerek bu evlerin kiraya bile verilmediğini ve hemen hepsinin boş bekletildiğini öğrendiğim profesör doktor dostuna küçücük bir ortaklığıyla hasta bulup yardımcı olduğunu anlatırken ilginç bir konuyu da öğreniyordum.

Çünkü gazeteci olmama karşın, bilmediğim ya da haber ilgi alanıma girmediğinden dolayı ilgilenemediğimden, şu an oturduğum semt olan İstanbul Kartal’da da bulunan ve bugün “bebek çetesi” denen olaya benzer skandallar yüzünden kapatılan hastanenin tapusunu bu doktorun 100 bin dolara mı, milyon dolara mı aldığını için mahkemelik olduğunu da öğreniyordum.

Evet, bu doktorun kebapçı arkadaşı tarafından bulunan son hastayı 200 bin TL’ye ameliyat etmeye giderken takıldığı polis noktasında yapılan kimlik kontrolünde aramasının olduğu ve polis zoruyla mahkemeye getirilmesi için gözaltına alınacağını duyduğunda şok olduğunu arkadaşlarına heyecanla anlatan kebapçıyı dinlerken, doktorların ve hastanelerin para için çocuk, büyük, yaşlı demeden hastaları nasıl arada birbirlerine pasladıklarını da öğreniyordum.

Çünkü son bulduğu hastanın ameliyatı için başka hastaneye sevk edileceği, kanımızı sattığı ileri sürülen bir hastaneye yönlendirildiği, ameliyathanenin hazırlandığı, yaşlı doktoru kendisinin alıp hastaneye götürmeye çalışırken polis noktasına takıldıklarını, profesör olan doktordan ziyade kendisinin evraklarının eksik, hatalı çıkacağını beklerken, polisin tam da ameliyata giden “profesör” olan doktora “Aramanız var, araçtan inin” dediğini duyuyordum.

Tam o anda kebapçı, ‘erken müdahale’ diyerek 200 bine anlaştığı hastayı başka hastaneye sevk eden, ameliyathaneyi hazırlatan ve neredeyse 20 bin liralık alacağını alacakken yaşadığı bu şok karşısında şaşırmıştı. Bir doktorun, bir profesörün nasıl olur da aramasının olabileceğini, gözaltına alınabileceğini düşünüyordu. Çünkü o bir doktor, bir profesör; suç işlemez (!) ve ekonomi bakanının dediği gibi, 20 dairesi de olsa “kiraya vermez, vergi de hiç vermez” diye düşünmüştü ya da sistemin öyle olduğunu biliyordu.

Ve doktorun 100 bin TL mi, dolara mı tapusuyla aldığı hastane ile ilgili süren bir dava dolayısıyla hakimin polis zoruyla getirilmesi kararının olduğunu öğrenip karakola, oradan da nöbetçi hakime, ardından da hastaya yetiştiklerini aylar önce arkadaşlarına anlatan kebapçı, sanki “İsrail çocukları öldürüyor” denen bugünü anlatmıştı.

Yani Ortadoğu’da İsrail bombalarla çocukları öldürürken, birileri de burada burnumuzun dibinde para için, çocuk, büyük, kadın, erkek demeden, hem de kebapçılar aracılığıyla hasta doğrayıp öldürüyordu. Ve o profesör bunu yaparken de etrafındaki herkes her zamanki gibi üç maymunu oynuyordu…

Çıldırlı Çapanlardan Kars’a dev yatırım..

1992 yılında yeniden vilayet olan Ardahan’a bağlanan Çıldır ilçesine bağlı olan köyler arasında olan ancak Ardahanlı siyasilerin bir çok konu gibi önemini anlamayıp, Karslı siyasilerin girişimleri ile son anda Kars’a bağlanan 9 köyün arasında bulunan Kakaç köylü olan Çapanlar ailesinden Kars’a dev yatırım.


Kentin tarihi bir binasını alıp, otele çeviren Çapan kardeşlerin Kars’a kazandırdığı yeni otel hem kentin tanıtımına, hem de turizmine katkı sunması bekleniyor.
Gazeteci Fakir Yılmaz ile Özlem Şeyma Yılmaz’ın birlikte hazırlayıp, uydu üzerinde yayınlanan ulusal tv TEMPO TV’de canlı olarak sundukları GAZETECİLERLE GÜNDEM adlı programa konuk olan İş insanı Zeki Çapan abisi İstanbul Esenyurt Belediyesi kurucu Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan’ın teşviki ile aile olarak memleketlerine yaptıkları DAĞISTAN HOTELS OTEL 1924 yatırımın diğer iş insanlarımıza örnek olmasını umduklarını belirtti.

DAR YOL DEVİRMEYE DEVAM EDİYOR!

Başta TIR’ların dönüş yapamadığı Ardahan’ın Posof ilçesine giden yolun üzerinde bulunan Ulgar dağının üzerinde ki yol olmak üzere dar Çıldır-Kars yolu tır devirmeye devam ediyor.
Bu yılda açılmayan Posof Ulgar Tünelinden önce ancak bir gözü açılan Mozoret Tüneline giden Çıldır Kars yolu üzerinde bulunan bir hayli dar yolda devrilen tır kullanılmaz hale geldi. Haberler: Suat İncedere/Çıldır

AİLE POLHANE ANNE NARKO!.

Ardahan’ı daha güvenilir hale getirmek için 2 projeyi hayata geçiren polis kendisinin yanı sıra aile ve anneleri de göreve çağırdı. Ailenin polisle olan iş birliğinin artırılması, devletin varlığının her hanede hissedilmesi ve hiçbir suçun gizli kalmamasının hedeflendiği “POLHANE Projesi” den sonra ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesini hayata geçiren Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü bu iki proje ile aile ve annelerle 24 saat işbirliği yapmayı hedefliyor. 

Vatandaşların bilgilendirilmesiyle farkındalıklarının yükseltilerek polisle olan iş birliğinin artırılması, devletin varlığının her hanede hissedilmesi ve hiçbir suçun gizli kalmamasının hedeflendiği “POLHANE Projesi”, Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilirken bu projenin amacının 112 ihbar sayısı ile KADES ve UYUMA uygulamalarının indirme ve ihbar sayılarında artış yaşanmasının hedeflendiği belirtildi.


Proje ile 450 personele eğitim verildi. 15 Nisan 2024 tarihinde faaliyete geçirilen proje kapsamında bugüne kadar Bin 303 hane ziyaret edildi ve Bin 587 vatandaş bilgilendirildi. Projeye 30 ekip 90 personel ile il genelinde 15 bin hanenin tamamı ziyaret edilinceye kadar devam edilmesi planlanıyor.
POLHENE’den sonra hayata geçirilen ’En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesi kapsamında yüzlerce kadına da uyuşturucu konusunda bilgilendirildi.
tarafından hayata geçirilen “En İyi Narkotik Polisi Anne” projesi kapsamında Ardahan’da narkotik polisleri yüzlerce kadın ve anneye madde bağımlılığı hakkında bilgi verildi. 

19

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Muhtar olmayan Muhtarlar Derneği Başkanıyla birlikte köy ve mahalle muhtarlarından oluşan heyeti makamında kabul eden vali muhtar olmadığı halde muhtarların dernek başkanı olan kişinin de bulunduğu muhtarların günü kutladı
Muhtarlarla bir süre sohbet eden Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek günlerini tebrik ettiği muhtarlara görevlerinde başarılar diledi.


Muhtarlara hitaben konuşan Vali, “Sizler, en ücrada vatandaş ile devlet arasında köprü vazifesi görüyorsunuz. Temsil ettiğiniz insanlar ve mahallelerin sorunlarının çözümü konusunda ısrarlı takibiniz ile vatandaşların güvenlik ve sosyal açıdan yaşadığı sorunları çözmeye yönelik girişimleriniz çok değerli ve kıymetlidir. Bizler de devlet olarak elimizdeki imkanlar doğrultusunda köylerimizin sorunlarının çözümü için her türlü gayreti göstermeyi sürdüreceğiz” dedi.

Günlerini kutlayan Ardahanlı muhtarların bir önceki başkanın da seçilemeyen ve muhtar olmadığı halde yıllarca derneklerinin başkanlığını yapmasına tepki göstermeyip, yine muhtar olmanın birinin derneklerine başkanlığını kabul etmeleri ise düşündürücü olurken, kendi hakkını aramayan bir muhtarın ne kadar hak arayacağı da düşündürücü oldu.

SU KESEN ARDAHAN’IN TEK BİRLİSİ

ÜLKENİN 5’LİSİNİ GEÇTİ!..

Posof Söğütlükaya (Posof 3) Hidroelektrik Santrali (HES) yetmedi Çıldır Hes, Hanak Hes, Akıncı (Kayabeyi) Hes, Köroğlu Kotanlı I Hes, Köroğlu Kotanlı II Hes, Köroğlu Kotanlı I Hes, Merekler (Algölü) Hes yetmedi yapımına başlanacak olan Yalanızçam Beşikkaya HES Barajı ile nehri, çay ve dereleri gemlenen Ardahan’da yaşanan doğal değişim düzensiz yağmur ve kar yağışları ile kendisini iyiden iyiye his ettirdiği Ardahan’da Alabalık Balığı ve diğer balık çeşitleri de yok oldu.
5 HES Barajı ile başta Kura Nehri olmak üzere dere ve çaylarının doğaya hiç bir şey vermeyen HES’lere Beşikaya HES ve 3 yeni HES Barajı daha yapılması düşünülmekte. 
Yurt genelinde yapılan onca HES’in en rahat ve tepkesiz yapıldığı Ardahan’da yaşanan bu durum kentin yeşil doğasını da yok ettiği gibi hava durumunu da değiştirdi.

Beşikkaya HES’in yanı sıra Gürtürk Barajı ve HES Çıldır, Mir Regülatörü ve HES Çıldır ve Said HES Merkez isimli HES Barajlarının yapılması hedeflenen Ardahan’da yok olan Alabalık ve diğer balık çeşitlerinin yerine alan Baraj Balığının tutulması da yasak olduğu gibi bu barajlara yaklaşmakta yasak.
Çıldır Gölünün önünde de bir HES Barajının olduğu bölgede Ardahan’a sınır Kars’ta bir o kadar HES Barajı yapılırken, gerek yapılırken gerekse yapıldıktan sonra tuttuğu suyu vermediği doğayı alt üst eden HES Barajlarının inşa edildiği bölgelerde erozyon ve sel oluşumunda yanı sıra çığ artışları da gözlenmekte.
5 HES Barajının olduğu bölgedeki santrallerinin faaliyeti sırasında barajlarda yüksek oranda buharlaşma meydana gelmektedir. Bu buharlaşmada çevre yörelerde ki toprakların tuz oranını arttırmakta ve toprağın verimliliğini azalttığı da bilinmektedir.

Söğütlükaya (Posof 3) Hidroelektrik Santrali (HES) Ardahan’ın Posof ilçesi Söğütlükaya mevkiinde, Kazankaya Deresi üzerindedir. Yenigün Enerji firmasına ait santral 6,13 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 1142. Ardahan’ın ise 5. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin 492. büyük Hidroelektrik Santrali’dir. Söğütlükaya (Posof 3) HES ortalama 21.048.182 kilovatsaat elektrik üretimi ile 5.795 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Söğütlükaya (Posof 3) HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 7.047 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmakta dense de doğaya tarıma hiç bir katkısı olmadığı gibi Alabalıkların kaybı gibi büyük zararları olduğu belirtilmekte.

KÖYLERE SU VERMEYEN TÜM İŞLERİ ALAN MÜTEAHHİT
YANİ ARDAHAN’IN TEK BİRLİSİ ÜLKENİN 5’LİSİNİ GEÇTİ!..

Yeni Mahallede yapılan TOKİ İnşaatında ki işçilerin paralarını alamadığı, inşaatı üstenen müteahhittin yolları olduğu gibi konutların yapıldığı dereyi ve doğayı bozduğu gerekçesiyle belediye tarafından cezalandırıldığı Ardahan’da ki kamu işlerinin büyük bölümünü alan müteahhit en son aldığı işte düz Ardahan olarak bilinen alanda olan köylerin sularını kesti.
Alınan bilgilere Genel Sekterine atanmasından sonra ne tesadüfse İl Özel İdarenin hemen hemen tüm işlerini almasıyla tanınan ve ülkede çokça tartışılan ve CHP Genel Başkanı iken Kılıçdaroğlu’nuın sık sık suçladığı ‘elden teslim iş aşıp, vergi vermedikleri, olan vergilerinin de af edildiği söylenen müteahhitlerden daha ayrıcalıklı olduğu iler sürülen müttehittin Ardahan’ın içme suyunu da karşılanan su kaynağının olduğu Çataldere (Gunzut) köyündeki kaptaşlar bakım ve onarım çalışması esnasında kentin genelinde olduğu gibi bu su hattında içme suyu ihtiyacımı karşılayan köyleri susuz bıraktığı ileri sürüldü.

Aylar önce alınan işi bitirmeyen ve yağan karlarla birlikte kışa kalan çalışma dolaysıyla sık sık kesilen sularla birlikte düz Ardahan köylerinden Açıkyazı (Alabala), Kazlıköy (Pişxazkom), Kıraç (Danisgomi), Edegül (Adagül ) ve Dedegül (Dadaguli) köylerindeki insanlar gibi hayvan besicisi üreticiler aylardır su sıkıntısı yaşanıyorlar.
Bir türlü bitmeyen kaptaş çalışılmaları esnasında sık sık kesilen sular havaların soğumasıyla bir çok şebekede don yapacağı ve büyük sıkıntıyla karşı karşıya kalınacağından korkulurken, insanlarda, hayvanlar da günlerce içecek su beklemekte.
Ardahan merkez ve Ardahan Belediyesi ile bölge köylülerinin alınan habere göre yapılan kaptaşların içinde İnşaat malzemeleri unutulduğu da ve tıkanıklıklara neden olduğu da söylenirken başta valilik olmak üzere yetkililerin bu önemli konuta acilen müdahale etmeleri bekleniyor.
Bu iş bitiremeyen müteahhitte kim veya kimler tarafından korunduğunu da soran vatandaşlar ne hikmetse wc inşaatları dahil nerdeyse tüm kamu işlerini alan bu firmanın ne kadar vergi verdiği de merak edilmekte.

BELEDİYE DE ŞİKAYETÇİ..

Şu kesintisiyle alakalı açıklamada bulunan Ardahan Belediyesi, ‘İlimizde bugün ani su kesintisi yaşıyoruz’ diyerek yaşanan su kesintileri ilgili şu açıklamayı yaptılar.

Ardahan Belediyesi yaptığı açıklamada, ‘Ardahan’da yaşanan su kesintileri ile ilgili yapılan  çalışmalar neticesinde il merkezinde suyun kesilmesine sebep olacak bir durumun olmadığı anlaşılınca su kaynağımız olan Kunzut’ta ki ana şebekemizi besleyen kaptaşları ve boru hatlarını takibe aldık.’ dedi.

Atatürk’ün Kars’ta ilk toplantı yaptığı bina
ATATÜRKÇÜLERCE 1924 OTELİ OLDU!

DAĞISTAN HOTELS’İN HİKAYESİ
GAZETECİLERLE GÜNDEM’DE TEMPO TV’DE ANLATILACAK..

Kars’ın Tarih ve Kültürüne uygun dev bir yatırım yapan Çapan ailesinin GK Otelcilik Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı, İş insanı Zeki Çapan Gazetecilerle Gündem’in konuğu olacak.. Gazetecilerle Gündem pazar günü saat 15.00’da ulusal tv TEMPO TV’de.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1924 yılında Kars’a gelerek kaldığı konak otel oldu. 
Otel 1924 ismiyle kapılarını açan otelde 30 oda ve 70 yatak kapasitesi bulunuyor. Otelde ayrıca 180 kişilik Dağıstan isimli çok amaçlı salon, 20 kişilik Badval Mahzen, 110 kişilik Gravyer Bistro ve Garmon Restoran hizmet verecek.
İstanbul Esenyurt’un kurucu belediye başkanı Dr. Gürbüz Çapan’ında aralarında olduğu Karslı Çapan kardeşler Zeki Çapan ve Çetin çapan’ın el birliği ile otele çevrilen konak geçtiğimiz günlerde yapılan açılışla hizmeyte girdi.
Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılındaki Kars ziyaretinde konakladığı ve önemli görüşmeler gerçekleştirmişti.  


Türk Ocağı binasının anısını yaşatmak ve Kars’ın tarihî ve kültürel mirasına katkı sunmak amacıyla binayı yeniden inşa ettirilen ve başta bürokratik engeller olmak üzere bir çok zorluğa karşın yapımı 2 sene süren otel, Kars’ın tarihi ve mimari dokusuna uygun şekilde, Ani Antik Kenti’nde kullanılan tüf taşından ve Rus dönemi mimarisine sadık kalınarak, Atatürk’e saygı, tarihi kurtaran bir anlayışla otel olarak inşa edildi.


Atatürk’ün Kars’tan ayrılırken Türk Ocağı’na tahsis etti. 10 yıl boyunca faaliyet gösteren Türk Ocağı, 1931’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kurultay Kararı ile Türk Ocaklarının Halk Evlerine dönüştürülmesi sonucu, 1933 yılında Kars Halk Evi olarak hizmet vermeye devam etti. Ancak, 1952 yılında Demokrat Parti döneminde yapı yıkılarak yerine bir Tekel deposu inşa edildi. 

Ardahan merkez, Göle ve Posof’u

kayıp ettirmeniz sizi tatmin etmedi mi?
ŞİMDİ DE ZAR ZOR SEÇİM ALAN

HANAK’I DA MI KAYIP ETTİRCEKSİNİZ!

Hanak AK Partililerden Erdoğan’a çağrı!
DEĞİŞİM İSTİYORUZ..

Başta, Genel Merkez Yerel Yönetimler Kurulu ve Seçim Koordinasyon Merkezi, SKM’lar olmak üzere AK Parti’nin seçimlerle ilgilenen kadronuzun yanlışları dolaysıyla son yerel seçimlerde gerek ülke genelinde gerekse Ardahan’da yapılan yanlışlardan ısrarın devam ettiği görülmekte.
Bunun en açık örneği ülkenin sınır kenti, Ardahan’da AK Parti’nin oy deposu olan Posof ve Göle’yi kayıp ettiren seçim ekibi şimdi de Hanak’ı AK Parti’ye kayıp ettirmenin peşinde.
Alınan bilgilere göre son seçimlerde ortalıkta görünmeyen mevcut Hanak İlçe Başkanı Serhat Polat yeniden aday olmak istemediği Hanak AK Parti İlçe Başkanlığında istenen değişimden yana olan Hanak’taki AK Partililer, yeni bir isim önerdikleri, Hanak’ta kş AK Partili delegenin de değişim istediği ancak başta Korkmaz Karaca olmak üzere değişim istemeyen bazı AK Partili üst düzey yetkilisinin buna engel olmaya çalıştığı, bu durumun da AK Parti Hanak’ta istifalara neden olacağı belirtilmekte.
Erhan Işık’ın yanı sıra Tolga Polat, Sayım Çoban, Okan Polat, Bülent Ulutürk, Turgay Çelik ve Oktay Turan’ın AK Parti İlçe Başkanlığına aday olduğu ve çağrılıp, mülakata alınmalarına karşın aday olmak istemediği için genel merkeze çağrılmayan, mülakata alınmayan mevcut İlçe Başkanı Serhat Polat’tan neden ise ısrar eden AK Parti Genel merkezin yanı sıra Hanak’ı bilmeyen, tanımayan Karaca ve Karaca gibilerinin müdahalesi ile Erdoğan’ın değişim ısrarının ciddiye alınmadığı ileri sürüldü.
Değişim olacak’ diyen AK Pati Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, değişimden yana AK Parti Ardahan Milletvekili ve AK Partili Hanak Belediye Başkanına rağmen değişeme karşı olanların ne yapmak istediği anlaşılmazken, bu tutumun partiye oy ve üye kayıp ettirmekten başka bir şey olmadığı da belirtilmekte.
Son yerel seçimler de alenen görülen ve partiye kayıp ettiren ekibin bu anlayışına dur denmesi ve delege ve Hanak tabanınca yapılmak istenen değişime izin verilmesini isteyen Hanaklı AK Partiler, başta değişimden yana olan Erdoğan’ın ve başında olduğu parti genel merkezinin bu istenmeyen duruma el atmasını bekledikleri öğrenildi.

Ardahanlı iş insanı İmdat Tatar’dan
GÖLELİ ÇOCUKLARI ISITAN KATKI!

Kışın kendisini tipilı karlarla iyiden iyiye his ettirdiği Ardahan’ı yılın ilk ısıtan katkı bölgeye ve bölge insanına duyarlığıyla tanınan Tatar kardeşlerden olan Ardahanlı iş insanı İmdat Tatar’dan geldi.


Gerek spor da, gerek sivil tolum kuruluşlarında gerekse memleketi Ardahan’a yönelik duyarlılığı ile tanınan Tatar yönetiminde olduğu KAI Vakfı aracılığı ile de bir çok üniversiteli öğrenciye burs desteği ile tanınan İş insanı Tatar’ın bu son ulvi davranışı hemşerilerince takdirle karşılanırken, Göle Belediye Başkanı Gökhan Budak yayınladığı mesajla duyarlı iş insanı İmdat Tatar’a teşekkür etti.


Ardahan’ın Göle ilçesinde ki öğrencilerin yanı sıra yoksul ailelere dağıtılması için parka ve bot gönderen Ardahanlı iş insanı İmdat Tatar’a teşekkür eden Göle Belediye Başkanı Gökhan Budak duyarlı iş insanı Tatar’ın yardımı için şu mesajı yayınladı.
‘Değerli iş insanımız İmdat Tatar’ın, Göle ilçemizdeki çocuklar için gönderdiği kıyafetler ve botları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu tür iyiliksever bağışlar, toplumsal dayanışmamızı güçlendiriyor. Kendisine katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz. Göle Belediyesi olarak, her zaman yardıma muhtaç olanların yanında olmaya devam edeceğiz.’


Başta spor yağan gençlere olmak üzere bölgedeki gençlere katkıları ile tanınan Ardahanlı iş insanı İmdat Tatar İstanbul ve diğer kentlerde bulunan stk’larla yakınlığının yanı sıra yardım severlik kişiliğiyle tanınan bir iş insanı olarak kışın kendisini bir kez daha gösterdiği şu günlerde ortaya koyduğu bu önemli sıcaklığı ile iş insanlarına da duyarlı olmalarına örnek oldu.

Hafızanın zaman aşımı olmaz!

Anayasası değiştirilmesi düşünülen 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi gecesinde gözaltına alındıktan sonra kaybolan Cemil Kırbayır’ın Okçu köyünde “Kapatılan Dosya da Hafızanın Zaman Aşımı Olmaz” adıyla bir kültür evi açıldı.
Ardahan Göle’ye bağlı Okçu köyünde yapılan “Cemil Kırbayır Kültür Evi”nin açılışına Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır, Alper Taş, Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı, şair Haydar Gülen ve müzisyen Erdal Güney katıldılar.


CHP’li Göle Belediye Başkanı’nın yanı sıra Göleliler ve bölge aydınları ile gazetecilerin davet edilmemesi tepkiye neden oldu. 12 Eylül 1980’de yapılan darbe ile binlerce insan, sanatçı, onurlu yaşama inanan, mücadele eden aydınlar ve devrimciler işkenceye maruz kaldı, öldürüldü, sürüldü; mesleklerinden, yerlerinden ve yurtlarından ayrı bırakıldı.
Onca insanın arasında olduğu belirtilen ve bu yönde yapılan birçok girişime rağmen bulunamayan Ardahan Göleli Cemil Kırbayır, gözaltında sır vermedi ve kayboldu. Cenazesi verilmedi, kaybedildi.

Annesi Berfo Ana yıllarca yolunu gözledi.
Bu yıl ölüm yıl dönümünde zaman aşımına uğratılan ve suçluların yargılanması yapılmadan kapatılan dosyada “Hafızanın Zaman Aşımı Olmaz” denilerek açılışı yapılan Cemil Kırbayır Kültür Evi’nin açılışına Alper Taş, Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı, şair Haydar Gülen, müzisyen Erdal Güney ve birkaç yakını katılırken, bu açılışa gerek CHP’li Göle Belediye Başkanı, bölge aydınları, STK’lar ve gazetecilerin davet edilmemesi dikkatlerden kaçmadı.

Berfo Ana, ODTÜ’nün yanında kendi adına açılan parkta yaşatılacak..

Çankaya Belediyesi tarafından 12 Eylül 1980’den sonra yaşanan faili meçhul cinayetlere ve kayıplara karşı ailelerin direnişinin simgesi haline gelen Cemil Kırbayır‘ın annesi Berfo Ana‘nın, anısına ODTÜ’nün yanında yapılan Berfo Ana Parkı açıldı. Parkta, Berfo Ana’nın bir heykeli de var.

T24’den Hülya Karabağlı’nın haberine göre Berfo Ana’nın görüntülerinden oluşan ve “Ben anayım, ben oğlumu istiyorum” sözlerinin yer aldığı kısa filmin de gösterildiği törende duygusal anlar yaşandı.

Berfo Ana’nın ailesi ve yakınları, sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin yanı sıra Cumartesi Annelerinin de katıldığı törende konuşmacıların sözleri sık sık “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek” sloganlarıyla kesildi.

Hoca 5 Yılda 100 Bin Kişiye İş Sağlayacak..

Esenyurt, İstanbul’un ilk ve tek istihdam fuarına ev sahipliği yapıyor. Esenyurt Belediyesinin düzenlediği 2024 İstihdam Fuarı’nda sağlıktan teknolojiye, gıdadan tekstile kadar farklı sektörlerden 240 firma, iş arayanlarla bir araya geldi.
Fuara ev sahipliği yapan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “Vatandaşlarımıza iş bulabilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Bugüne kadar 4 bin kardeşimizi iş sahibi yaptık. Beş yılda hedefimiz 100 bin istihdam sağlamak” dedi.
Türkiye GSMH’nın yüzde 7’sini karşılayan Esenyurt’ta, yüzlerce firma iş arayanlar için tek bir noktada buluştu. İlk kez düzenlenen Esenyurt Belediyesi İstihdam Fuarı, işçi arayan firmalarla, iş arayan vatandaşları bir araya getirdi.
Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki fuarın açılışını Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdi. Farklı sektörlerden 240 firmanın katıldığı fuarda, sağlıktan teknolojiye, tekstilden otomotive kadar birçok sektörde iş gücü talepleri olan firmalar, adaylarla yüz yüze görüşme fırsatı bularak binlerce istihdam sağladı.

“Sosyal Devletin Boşluğunu
Sosyal Belediyecilikle Dolduruyoruz”
Sosyal belediyecilik anlayışıyla, sosyal devletin yerine getirmesi gereken görevi de üstlendiklerini belirten Başkan Özer, “Sosyal devletin görevi kimsesizlerin kimsesi olmak, işi aşı olmayana iş aş bulmak, eğitimde ve sağlıkta fırsat eşitliği yaratmak. Ne yazık ki iş başına geldikten sonra hükümetler, partiler belli bir süre sonra değişiyor. Bu bozuk yapı içerisinde giderek sosyal, hukuk ve benzeri hususlarda uzaklaşmalar oluyor. Bu neden Esenyurt Belediyesi olarak sosyal devletin, hükümetin yerine getirmesi gereken bir işi yapıyoruz ve insanlarımıza istihdam olanakları sunuyoruz. Onları iş sahibi yapabilmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. ‘Bu hükümetin işi’ diyerek, halkımıza sırtımızı dönmüyoruz. Sosyal devletin bırakmış olduğu boşluğu biz sosyal belediyecilikle doldurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“4 Bin Kişiyi İş Sahibi Yaptık”
Göreve geldiği günden bu yana iş arayanlarla işverenleri buluşturarak, 4 binin üzerinde istihdam sağladıklarını söyleyen Başkan Özer, 5 yılın sonunda 100 bin istihdama ulaşacaklarının sözünü verdi. Özer şöyle konuştu: “Türkiye’nin iki büyük problemi var. Biri gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Bu da topluma işsizlik, adaletsizlik, eğitim, sağlık gibi hizmetlerden yararlanamamak, kötü alışkanlıklara bulaşmak olarak yansıyor. Bizim bu vasatı ortadan kaldırmamız lazım. Şimdi bunun da en can alıcı noktası işsizlik. Maalesef işsizlik Türkiye’de resmi rakamlara göre çok arttı. Açıklanmayan rakamlara göre de iş gücü olarak talep edilen kesimin dörtte birinin işsiz olduğu tespit edilmiş. Esenyurt gibi büyük bir ilçede bu kardeşlerimize iş bulabilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Bizim bir istihdam ofisimiz var. Orada 35 arkadaşımızı bu iş için görevlendirdik. Göreve geldiğim günden bu yana 4 bin kardeşimizi iş sahibi yaptık. Beş yılda hedefimiz 100 bin istihdama ulaşmak. Bu işi daha görünür kılabilmek için bir fuar düzenledik. Bugün burada şirketler ve fabrikalarla iş arayan kardeşlerimizi bir araya getirdik.”

“Yaratılan Katma Değerin Tabana Yayılmasını Sağlıyoruz”
Konuşmasında fuara katılan tüm firmalara teşekkür eden Başkan Prof. Dr. Özer, “İşsizlik, yoksulluk bizim en büyük problemimiz. Türkiye nüfusunun önemli bir kısmı yoksul, yoksulların da önemli bir kısmı açlık sınırında. İşsizlik konusunda da zaten bıçak kemiğe dayanmış durumda. Mevcut ekonomideki kriz giderek boyutlanıyor. Akşam evine ekmek götürememenin derdinde olan milyonlarca insan var. Aynı durum bizim ilçemizde de yaşanıyor. Esenyurt’ta 3 bin tane fabrika var. Biz şimdi o fabrika sahiplerine, işletme sahiplerine şunu söylüyoruz; Burada kazandığınızın bir şükran bedeli olarak bu ilçede yaşayan insanlara dokunmalısınız. Onları istihdam edecek yeni iş olanakları yaratmanız lazım. Bunu hem insani olarak hem vicdani olarak yapmalıyız. Biz de hizmetlerimizle yaratılan katma değerin tabana yayılmasını sağlıyoruz. Bu fuarın en büyük özelliklerinden biri bu; iş arayan kardeşlerimizle işçi arayan firmalarımızı buluşturmak” diye konuştu.

“Esenyurt Belediyesi Her Zaman Yanınızda”
Prof. Özer son olarak şunları ekledi: “Fuarımız üç gün sürecek ama sonrasında istihdam merkezimizde vatandaşlarımız istihdam edilmeye devam edecek. İş arayan kardeşlerime de şunu söylemek istiyorum; Esenyurt Belediyesi her zaman yanınızda. Bir defa denediniz olmadı mı? Asla bundan vazgeçmeyin. Bir daha deneyin. Siz iş bulana kadar biz de o ısrarımızı sürdüreceğiz. Çünkü bu ülkede bir kişi yatağa aç girerse kimse tok değildir. Bu ülkede bir kişi eşit değilse, kimse eşit değildir. Bu ülkede bir kişi bile özgür değilse, kimse özgür değildir. O nedenle hep birlikte danışarak, dayanışarak ilerleyeceğiz.”

‘ESBİM Kadın İstihdamında Öncü’
Personel ihtiyaçlarının çoğunu ESBİM üzerinden sağladıklarını ifade eden firma yetkilisi Leyla Erol, “ESBİM ile özellikle kadın çalışanların istihdamı noktasında çok fazla personel alımı sağladık. Bu fuarın firmamıza katkı sağlayacağını düşündüğümüz için katıldık. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapan ESBİM’e teşekkür ederiz”

ESBİM ile İş Sahibi Oldu Şimdi İstihdam Sağlıyor..
Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM) ile her ay en az 3 mülakat düzenlediklerini söyleyen firma yetkilisi Hülya Yıldırım şöyle devam etti: “Bugün iş arayanlarla bir araya geldik. Ben de ilk işimi ESBİM’de bulmuştum. Onun için burası benim için çok değerli. Şimdi de personel alımı için buradayım.”

“Burada Daha Hızlı İş Bulabiliyoruz”
Cihan İlkılıç, “Burada yüz yüze görüşerek kendimizi daha iyi ifade edebiliyoruz. İş bulmamız daha da hızlanıyor. Belediye Başkanımızın hizmetlerinden memnunuz. Çok teşekkür ederiz” dedi. Filiz Yamaç ise “Çok memnunuz. Örnek bir çalışma. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederim. Kendimize en uygun işi seçme imkanımız oluyor.” diyerek memnuniyetini belirtti.

POSOF DERESİ GİBİ HES BARAJININ

ALTINDA KALACAK OLAN VADİYİ

UNESCO JEOPARK YAPACAKLARMIŞ!!.

Alabalıklarla dolu Posof’un derelerini kurutan Söğütlükaya (Hunamisi) köyü mevkiinde bulunan Kazankaya Deresi üzerinde yapılan Türkiye’nin Bin 142. HES Barajının yanı sıra Çıldır bölgesinde ki Kura üzerinde ki HES Barajlarının en büyüğü olacak olan ve Ardahan’ın 6. büyük HES enerji santrali olacak denen Beşikkaya HES’in sularının alında kalacağı söylenen vadinin aslında bir Jeopark olacak doğal güzellikte olduğu devletin en üst makamlarınca da kabul edilirken aynı devletin yetkilileri bu doğal güzelliği sular altında bırakacak olan porje ve yapılaşmaya da izin veriyor.
Ardahan’da yapılması son aşamaya gelen ve her an temel atılması beklenen Beşikkaya Barajının sularının altında kalacağı görünen vadinin Jeopark yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
Ardahan’ın en büyük köylerinden olan Bağdeşen (Kimzodamal) köyü ile Göle Kalecik köylerini narasında bulunan ve Alabalık deresini de buluştuğu ziyaret deresi kanyonunun tümünü sular altında bırakacak olan ve suyunun büyük bir bölümünde Bülbülan üzerinden Artvin’e akıtılması planlanan Beşikkaya HES Barajının yapılacağı alanı inceleyen Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Ziyaret Deresi Kanyonu ile Kalecik Kalesinde incelemede bulundu.Bölgeye yaptığı ziyarette Beşikkaya HES Barajından bahsetmeden “Ardahan ilimiz geneli için UNESCO Jeopark statüsü almak istiyoruz” dedi.

Beraberinde Vali Yardımcısı V. Semih Cembekli ve Özel İdare Genel Sekreteri Murat Bilal Emin ile birlikte Ziyaret Deresi Kanyonu ile Kalecik Kalesi bölgesine giden Vali Çiçek, buralarda inceleme yaptı.
Kura nehri ve çam ormanlarıyla bütünleşen Ziyaret Deresi Kanyonu ve Kalecik Kalesi’nin eşsiz manzaraları ile doğa turizmi açısından görülmeye değer yerler arasında olduğunu belirten Vali Çiçek, “Ardahan ilimiz geneli için UNESCO Jeopark statüsü almak istiyoruz. Bu kapsamda doğal yapılarımızı ve kültürel mirasımızı gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.


Vali Çiçek ayrıca, buraların turizme dahil edilmesi için yeni projeler üzerinde çalıştıkları dile getirdi.Beşikkaya HES Kura Projesi Master Planda..Ardahan Valisinin bir yandan Jeopark olması ve turizme açılması gerektiğini belirtip, diğer yandan bölgede yapılan HES’lere onay veren kurumun başına olduğunu unuttuğu Beşikkaya HES Barajı Kura Master Planında da yer almakta.
Projede, ‘Kura Havzasının su ve toprak potansiyelinin değerlendirilmesi’ dense de bugüne kadar yapılan 5 HES’in hiç biri sulama ile alakalı olmadığı bilinmekte.
Kura Projesi Master Planında aynen şöyle denmekte; Göle, Ardahan ve Hanak ovalarının sulanması ve gerek Kura Havzası içinde gerekse bu havzadan Çoruh Havzası’na aktarılabilecek sularla Çoruh Havzası’nda enerji üretilmesine ilişkin pek çok seçenek incelenmiştir.

Önerilen seçenek; Altınbulak ve Karasu Barajları Göle Ovası Sulaması, Durançam Barajı Göle Ovası Sulaması, Beşikkaya Barajı ve Güleç HES, Beşikkaya Barajı ile Hasköy, Dağevi, Ardıçdere ve Çataldere regülatörlerinden Ardahan Ovası Sulaması, Tosunlu Barajı ve Harmanlı HES, Akyürek ve Ekşinar Regülatörleri ve Ardanuç I HES, Ardanuç Regülatörü ve Ardanuç II HES, Burmadere Barajı Hanak Ovası Sulaması, Köroğlu Barajı ve Kotanlı HES, Kayabeyi Barajı ve Akıncı HES ve Gürtürk Barajı ve HES’nın gerçekleştirilmesini kapsamaktadır.
Projenin yatırım bedeli 846,05 milyon USD, gelir/gider oranı 1,57 ve iç karlılık oranı % 17,61’dir.
Projede önerilen tesisler aşağıda verilmektedir.– 9 adet akışyukarısı yüzü beton kaplamalı kaya dolgu– 6 adet HES, toplam kurulu güç 760.52 MW– Toplam 38 157 ha net sulama alanının havza sulaması

KAR ULGAR’DAN SONRA KISIR’A KONDU!

3 Ay yaz, 3 ay ayaz 6 ay kışın yaşandığı güneşin üşüdüğü denen Ardahan’a -30’ları bulan soğukları yaşatan kar yüzünü önce tüneli bu yıl yine açılmayan Posof Ulgar Dağından sonra kenti çevreleyen dağların en büyüğü olan Kısır’da da gösterdi.

2 Bin 918 Rakımlı Posof Ulgar’dan sonra 3 bin 197 rakımlı Kısır dağına yağan karlarla başları beyaza bürünen Bin 900 rakımlı Ardahan’da geceleri yaşanan hava sıcaklığı da 2’lere kadar düştü. Vatandaşların ağırlıkta tezek, odun, kömür olmak üzere kışlık yakacaklarını hazırlama telaşı içinde hazırlandıkları şu günlerde Ardahan ile Göle’den sonra Posof merkezin de hala verilmeyen doğlagaz ile ısınmaya çalışırken, Hanak, Damal ve Çıldır yine doğal gelmedi.  


Kutuplar ve Sibirya’dan gelen soğukların kendisini göstermeye başladığı şu günlerde meteoroloji ve ilgili kişi kurumların yaptığı açıklamalar da yaklaşan Kasım ayının ilk haftasında pastırma sıcaklarının etkili olabileceğini ancak dondurucu soğuklar 29 Ekim’den itibaren başlayacağının altını çizmekteler.

SUYU BOŞA AKAN KISIR’IN YER ALTI SULARI ARATACAK!
Ardahan’ın en yüksek dağı Kısır’a yağan karlarla birlikte yüzünü bir kez daha gösteren karların ardından yaşanan soğukların Kasım ayında daha yağışlı ve soğuk geçme olasılığının yüksek olduğunu belirten ilgililer, yüzünü gösteren kar yağışlarının başta Kısır dağının olmak üzere yeraltı sularını artırarak göl, baraj ve nehirlerimize olumlu katkılar sağlayacağını belirtirlerken 21 köyün eteğin bulunduğu Çıldır gölünü besleyen suları ile bilinen Kısır dağının Hoçvan yakasında ki köyler bu yılı da susuz geçirdi.

Dağın üstüne ki karların oluşturduğu suların yanında altında ki su kaynaklarının bu dağın dibine bulunan iki köyün anlaşamaması ve devlet yetkilileri ile bölge siyasilerinin yanı sıra stk’larının yeterli ilgiyi göstermemesi dolaysıyla yıllardır hayata geçirilemeyen Küçük Sütlüceler Kooperatifi Su Projesi gibi projelerin hazırlanmadığı boşa akarken çoğu büyük paralar ödeyip, elektrikli motorlarla su ihtiyacını karşıladığı Hoçvan köyleri gibi yayları da susuz.

VETERİNERLER İŞ BIRAKACAK..

Ardahan Veterinerler Odasın da çatısı altında olduğu, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Veteriner Hekimleri Odaları yayınladığı bildiri de son günlerde yaşanan hayvan katliamları ile ilgili ülke genelinde yaşanan olaylar ardından yurt genelinde bir basın açıklaması yapacak.
Yaşananların önüne geçilmezse ve kendi hak, hukuklarının da içinde olduğu yeni yasaların çıkmaması halinde iş bırakma dahil bir çok eylemi yapacaklarını bildiren Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Veteriner Hekimleri Odalarının basın açıklaması şöyle;

BASIN AÇIKLAMASI
Veteriner Hekimleri Darp Ederek, Hayvanları Koruyamazsınız! Suçu Sahipsiz Hayvanlara, Yükü ve Sorumluluğu Veteriner Hekimlere Yıkanlara Sorumluluklarını Hatırlatıyoruz!Son günlerde Gebze, Ümraniye ve Kırklareli’deki hayvan barınaklarında yaşanan olaylar, sokak hayvanlarının korunması ve refahı konusundaki tartışmaları yeniden gündeme taşımıştır.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) ve bağlı Odalar olarak bu tartışmalar çerçevesinde yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili hayati sorumluluklarını hatırlatmak, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik saldırılar konusundaki görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak için basın açıklaması ihtiyacı oluşmuştur.
7527 sayılı yasanın genel gerekçesine göre ülkemizde yaklaşık 4 milyon sokak hayvanı bulunduğu bildirilmekte, yine aynı genel gerekçede 105 bin kapasiteli 322 geçici bakımevi bulunduğu belirtilmektedir.
5199 sayılı kanundaki “yakala-kısırlaştır-aşıla-yerine bırak” uygulamasının iptal edilerek yerine “yakala-kısırlaştır-tut” kuralını içeren 7527 sayılı kanunun kabul edilmesi zaten bugün yaşanacak problemleri ve barınak kapasitesi dolduktan sonra hayvanların ne olacağı sorusunu işaret etmekteydi.
TVHB olarak kanunun çıkarılma sürecinde bu gerçeği defalarca dile getirerek uyarılarda bulunmamıza rağmen maalesef dikkate alınmadı ve bugün yüzleştiğimiz olumsuz sonuçlar yaşanmaya başlanmıştır.
Bu olaylar sonrasında da maalesef her zamanki gibi sorunun asıl nedenlerine bakılmamış, en kolay yol seçilerek belediye başkanları ve yöneticilerinin bilgisi yokmuş gibi tüm veteriner hekimler ve veteriner hekimlik mesleği hedef gösterilmiş, değerlendirme süreçlerinin tamamlanması beklenmeden adeta yargısız infazlara başlanmıştır.


Daha önce de ifade ettiğimiz gibi ötanazi sadece hayati fonksiyonları geriye dönemeyecek kadar hasar görmüş ve yaşaması tıbben mümkün olmayan hayvanlar için veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilebilir.
Sağlıklı hayvanların itlafı, veteriner hekimler açısından etik, insani ve vicdani olarak kabul edilemez bir durumdur ve evrensel hekimlik değerleriyle kesinlikle bağdaşmamaktadır. Veteriner hekimlerin bu bilinçle görevlerini yerine getirdiğini biliyoruz.
Donanımı, altyapısı, yardımcı personeli yetersiz, adeta sürgün yerlerine dönüştürülmüş ortamlarda, yöneticilerin ve sözde hayvan severlerin mobingi ve şiddeti altında fedakarca çalışarak hayvan refahı ve sağlığı hizmeti veren tıp eğitimi almış bir meslek grubuna, toptancı bir yaklaşımla yapılan saldırıları ve yakıştırmaları asla kabul etmiyor, şiddetle kınıyoruz. Bu yaklaşım esasen hayvan sağlığı ve refahına yönelik hizmet için engel oluşturmaktadır. Bu saldırılar devam ederse yerel yönetimlerde görev alan meslektaşlarımızın sayısı azalacak, sahipsiz hayvanı tedavi edecek belediye veteriner hekimi bulunamayacaktır.
Devlet, insanları ve çevreyi koruduğu gibi, çevrenin ayrılmaz bir parçası olan sahipsiz hayvanlar başta olmak üzere tüm hayvanları korumakla da yükümlüdür.
Bu bağlamda, hayvanlara karşı işlenen suçların etkili ve caydırıcı şekilde cezalandırılması ve hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi büyük önem taşımaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerin hiç kimseye hayvanlara eziyet etme, işkence etme ve öldürme yetkisi vermediği ve bu tür eylemleri gerçekleştirenler için hapis cezası getirildiği topluma etkin bir şekilde anlatılmalıdır.Yeni yasanın getirdiği ve gelecekte karşılaşılabilecek önemli bir sonuca ilişkin ilgilileri uyarmak istiyoruz.
Toplanan hayvanların sokağa bırakılmasını önleyen hüküm nedeniyle kapasite sorunu yaşayan belediyeler artık kısırlaştırma için hayvan toplamamaktadırlar.
Bu durum, popülasyonun kontrol altına alınamamasına ve gelecekte daha büyük sorunlarla karşılaşmamıza neden olacaktır. Bu noktada yerel yönetimlerin, kısırlaştırma programlarını hızlandırması ve veteriner hekimlerle işbirliğini artırması gerekmektedir. Yirmi yıl önce yürürlüğe giren ancak gerektiği gibi uygulanmayan Hayvanları Koruma Kanunu’nun tüm ülkede uygulanması için gerekli adımların atılması elzemdir.
Toplumun güvenliği, hayvanların sağlığı ve refahını gözeterek, yakalama, kısırlaştırma, aşılama ve yerinde yaşatma ile birlikte üretimin, kaçakçılığın ve satışın engellenmesi için hiç vakit kaybetmeden çalışmalar başlatılmalıdır. Çıkarılacak yönetmelikle kısırlaştırılan hayvanların 2028 yılı sonuna kadar alındığı yere bırakılmasının önü açılmalıdır.
Belediyeler, mevcut barınak kapasitelerini arttırmalı, rehabilitasyon ve kısırlaştırma çalışmalarına öncelik vermelidir.
Gündemdeki tasarruf tedbirleri de düşünüldüğünde devletin yerel yönetimlere bu konudaki çalışmalar için maddi destek sağlaması kaçınılmazdır. Mevcut şartlar altında 4 milyon hayvanı 105 bin kapasiteli barınaklara toplamak, bu hayvanların ölümle yüz yüze gelmesi anlamına gelir.
Veteriner hekimlerin sahadaki deneyimlerinden faydalanarak etkin bir popülasyon kontrolü mekanizması kurulmalı, sokak hayvanları sorunu, hayvanların toplatılmasıyla değil, bütüncül ve sürdürülebilir çözümlerle ele alınmalıdır.
TVHB olarak, yerel yönetimlerin yasal sorumluluklarını yerine getirmesini talep ediyoruz. Sorunun çözümü, ancak yasaların etkin uygulanması, yeterli barınak kapasitesi ve sürdürülebilir kısırlaştırma programlarıyla mümkündür.
Veteriner hekimler fakülteden insanlara, hayvanlara ve içinde yaşadığı doğaya duyarlı, toplumsal refah için çaba harcayan, meslek ahlakına sahip kişiler olarak yemin ederek mezun olurlar.


Türk Veteriner Hekimleri Birliği anayasal bir kuruluş olup, meslektaşlarının hak ve yetkilerini korumakla görevi olduğu kadar, meslek kanunu olan diğer bütün mesleklerde olduğu gibi mesleğin gereklerine uymayan üyelerini yine kendi iç disiplin süreçleriyle değerlendiren kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür.
Bilimin ışığında, her zaman etik değerleri ve iyi hekimlik uygulamalarını savunan, halk sağlığı, hayvan sağlığı ve refahını koruyan veteriner hekimlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.Tüm tarafları tekrar uyarıyoruz:
Eksik, uygulanmayan, denetlenmeyen yasanın tüm sorumluluğunu sağlık hizmeti veren veteriner hekimlere yüklemek, mesleğimizi kamuoyu önünde farklı tanımlamalarla rencide etmek ve hedef göstermek sadece kolaycılıktır.
Bu davranışlar devam ederse iş bırakmaya kadar giden tepkiler göstereceğimizi duyuruyor; insan ve hayvan sağlığı için çalışan meslektaşlarımıza ve mesleğimize yönelik olarak gerek sosyal medyada gerekse çalışma alanlarında yapılan hakaret ve saldırılar için ivedi bir şekilde hukuki yollara başvuracağımızı ifade etmek istiyoruz.
Yaşanan olaylar, bilimsel ve ahlaki bir yaklaşımla yasanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini de açıkça göstermiştir. Saygılarımızla,
Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Veteriner Hekimleri Odaları

DEM’i kenara koy gel birlikte Anayasayı yapalım taktiği..

Aksine mi ?
Yeni Anayasa için HÜDAPAR’ın destek verdiği iktidar olarak ilk 4 madde de dahil ‘DEM ile yol alınır..’ diyerek ‘ilk 4 maddeyi elleme ama ne yaparsan yap’ diyen ulusalcıların ağırlıkta olduğu CHP’yi iktidarın yanına almaktır. 

Halk: Barış olsun..

Yeni Anayasa tartışmaları arasında MHP Genel Başkanı Pof. Dr. Bahçeli’nin DEM’lilere el uzatması ve sonrasında da Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği sırada “Türkiye’ye dönünce hizmet edeceğim” sözlerini hatırlatarak, PKK liderinden örgüt militanlarına silah bırakıp, teslim olması yönünde talimat vermesini istemesi yeni bir barış süreci için arka kapılarda ciddi görüşmeler olduğuna gözlemeyen halk, sürece, ‘barış olsun da nasıl olacaksa olsun’ diyerek bu yeni adıma destek verdiği gözleniyor. 

Çıldır’ın gölü, Sapanca gölüyle birleşecek!..

Yerelde olduğu gibi ulusal basında da önemli yerlerde bulunan hemşerilerimizden olan Çıldır gölüyle ünlü Ardahan’ın kızı, tv’de seslendirmeci Merve çalıştığı tv kanalında spor muhabirliği yapan Gölüyle ünlü Sakarya Sapancalı meslektaşımız Vahittin ile dünya evine girecek.

Göl Kuğuları Dünya Evine Girecekler..

Ardahanlı hemşerilerimizden olan ve İstanbul Küçükçekmece’de hayatlarını idame eden Naime ve Kenan Yıldız’ın biricik kızları TV NET’in seslendirmeci Merve Yıldız aynı tv kanalında çalışan Sakarya Sapancalı Emine ve Cevat Çiçek’in spor muhabiri oğulları Vahittin Çiçekle dünya evine girecek. 
Çarşamba günü kına törenleri gerçekleşecek olan Çıldır Gölü ile Sapanca Gölü kuğuları gazeteci meslektaşlarımız Merve ve Vahittin’in düğünleri ise 19.10.2024 Cumartesi günü Sapanca Belediyesi Düğün Salonunda gerçekleşecek.
Yıldız ile Çiçek aileleri bu mutlu günlerine tüm dostlarını davet ettiler. 

Şirin sponsorluk Ülkenin sınırına

Dünya şampiyonluğunu getirdi..

Amatör sahalarda cep harçlıklarıyla, BAL Liginde forma satarak futbolda Ardahan’ı bir yerlere taşımaya çalışan bölge sporcularından olan ve son olarak Hırvatistan’ın Porec kentinde düzenlenen Dünya Veteranlar Güreş Şampiyonası’nda 3’üncü olan ve sınır kenti Ardahan’ın Çıldır ilçesine madalya getiren Güreşçi Zeki Bayraktar’ın sponsoru, Çıldırlı iş insanı Turgay Şirin şampiyonu dönüşte de yalnız bırakmadı.


Spor Bakanlığından, Valilik, Kaymakamlık, Belediye, İl ve İlçe Spor Müdürlüğünün bölge sporcularına olduğu gibi 3 kez Dünya Şampiyonlukları olan güreşçiye de sahip çıkmadığı bir sırada şampiyona sahip çıkıp, soy ismi gibi yaptığı şirin bir sponsorlukla Ardahan’a Dünya Şampiyonası Madalyasını getirten iş insanı Turgay Şirin Şampiyonun dönüşünü organize ettiği konvoyla karşılarken Şirin gibi duryalı Çıldırlılarda karşılama giderken ilçe belediye başkanı, kaymakamı ve siyasiler şampiyonu karşılama da da yine yoktular. 

CAMİ ÖNÜ YOKSULLUK PAZARI!

Yaşanan ekonomik kriz genellikle kullanılmış mallar, ucuz eşyalar, koleksiyonlar ve antikalar satıldığı ve ‘Bit pazarı’ olarak bilinen pazarın adını da değiştirip, ‘Cami önü yoksulluk pazarı’ yaptı..
Ülkenin en yoksul kenti Ardahan’da zenginler değil, dilencilerin kapısında beklediği caminin önünde açılan ‘Cami önü yoksulluk pazarında yoksullar bile ellerinde ki eski eşyalarını sattıkları pazar kurdular.

TUİK’in son araştırmasında 81 kenti olan Türkiye’nin en yoksul şehirleri arasında yer alan Ardahan’da yeni yapılan merkez cami yanında ki Cami yanı yoksulluk pazarı’ kuruldu.
Pazarda kullanılmış, yırtılmış, ezilmiş, çoğu çürümüş ayakkabılar başta olmak üzere giyilmiş, kullanılmış her türlü elbiseler, ütüsüz, yıkanmamış masa ve sedye örtülerinin yanı sıra kullanılmış kravat, ucu delik, kirli çoraplar bile var.
Perşembe pazarının yanı başında ki ‘Cami yanı yoksulluk pazarına büyük ilgi var. 

KAZALARA NEDEN OLAN

ÇOBAN ve HAYVANLARA REFLEKTÖR ZORUNLULUĞU!

Ardahan- Çıldır kara yolunun Eskibeyrehatun mevkiinde sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 75 BE 018 plakalı otomobil, hayvan sürüsüne çarptı. Kazada sürücü ile otomobildeki bir kişi yaralandı, aracın çarptığı 7 büyükbaş hayvandan ikisi telef oldu. Sürücü ve diğer yaralı kaza yerine gelen ambulansla Ardahan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Ardahan Valiliği, konuyla ilişkin açıklama yaparak sürü sahiplerinin tedbirli olmalarını istedi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kıymetli vatandaşlarımız, kara yolu üzerinde ve yakınında başıboş bırakılan hayvanlar trafik güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Ölümlü veya yaralamalı kazalara sebebiyet verdiğinden sürücülerin ve hayvanlarımızın can güvenliği için hayvanlarımız özellikle kara yolu üzerinde veya yakınında başıboş bırakılmamalıdır. Özellikle akşam saatlerinde görünür olmak için çobanların el feneri, reflektörlü yelek kullanmaları, trafik kazalarının önlenmesi açısından önem arz etmektedir.

Umut veren Alzheimer ilacı! İlk kez tedavi etti

16 HAZİRAN 2023 TARİHLİ HABER

Deneysel ilaç lecanemab, üçüncü aşama klinik denemelerinde Alzheimer hastalığının tedavisinde umut verici sonuçlar gösterdi. Lecanemab’ın bilişsel gerilemeyi ve beyin yıkımını büyük ölçüde durdurduğu tespit edildi, bu da Alzheimer hastaları için önemli bir ilerleme olarak kabul edildi.

Bir başka konu olarak, gündem haberlerinden bahsedelim: Teknoloji dünyasında yapay zeka ve otomasyon, iş dünyasında dönüşüm sağlıyor. Artırılmış gerçeklik uygulamaları, müşteri deneyimini geliştirerek perakende sektöründe fark yaratıyor. E-ticaret platformları, mobil ödemeler ve dijital pazarlama stratejileri de hızla gelişiyor. Sağlık sektöründe ise genetik testler, kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Yapay zeka destekli teşhis sistemleri ve robotik cerrahi teknolojileri de sağlık alanında büyük bir dönüşüm yaratıyor.

Geçiş yapacak olursak, seyahat sektöründe ise alternatif tatil rotaları popülerlik kazanıyor. Doğa ile iç içe olan kamp tatilleri, yürüyüş turları ve bisiklet gezileri tercih ediliyor. Kültür turizmi ise tarihi ve arkeolojik mekanlara olan ilgiyi artırıyor.


Teknoloji ile entegre edilen turizm deneyimleri, seyahat severlere daha interaktif bir gezi deneyimi sunuyor. Ayrıca, yerel lezzetleri keşfetmek için gastronomi turları da tercih ediliyor.

Lorem ipsum gibi yapay metinler yerine, gerçek anlam taşıyan bu Türkçe metinleri kullanarak, demo sitenizi daha gerçekçi bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu metinler, tasarım ve içerik düzenlemelerinizi test etmenize yardımcı olacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, gerçekçi içeriklerle etkileşime geçerek sitenizin işlevselliğini daha iyi anlayabilirler. Bu da potans

iyeliklerinizi artırabilir ve kullanıcıların sitenize olan ilgisini çekebilir.

Gündem haberlerine geri dönecek olursak, politika dünyasında yaşanan gelişmeler büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Seçim süreçleri, siyasi liderlerin açıklamaları ve hükümet politikaları kamuoyunun dikkatini çekiyor. Ekonomi alanında ise enflasyon, işsizlik oranları ve döviz kurları üzerindeki dalgalanmalar yakından izleniyor. Yatırımcılar ve iş dünyası, bu değişkenlerin etkilerini analiz ederek stratejilerini belirliyor. Ayrıca, sosyal sorumluluk projeleri ve sürdürülebilirlik girişimleri de iş dünyasında önem kazanıyor.

  • Yeni gelişmelerde hız oldukça arttı
  • Yapay zeka tüm kategorilerde önemli ilgi görüyor
  • Umutlandıran gelişmeler oluyor
  • Gündem özellikle spor ve sağlık
  • Haber akışlarında güzel bir akıcılık mevcut
  • Okuma seyri ve zevki gittikçe gelişiyor

Eğitim dünyasında ise dijital dönüşüm hızla ilerliyor. Online eğitim platformları, öğrencilere her yerden erişim imkanı sağlıyor. Uzaktan eğitim ve dijital sınıflar, öğrencilerin öğrenme süreçlerini destekliyor.

Takımlar Penaltı Kaçan Penaltı Kaçan
Fenerbahçe 17 2 7 1
Galatasaray 12 4 2 1
Adana Demirspor 10 3 8  
Beşiktaş 10 2 3 1
HangiKredi Ümraniyespor 10 1 10 1
Trabzonspor 9   6  
Fatih Karagümrük 8   10 3
MKE Ankaragücü 5 2 7  
Medipol Başakşehir 5 1 8 2
Fraport TAV Antalyaspor 4 1 6 2

Teknolojinin kullanımıyla birlikte öğretim metotları da değişiyor ve öğrencilere interaktif bir öğrenme deneyimi sunuluyor. Ayrıca, STEM eğitimi ve girişimcilik programları da gençlerin beceri ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik çalışmalara öncelik veriliyor.

Lorem ipsum gibi yapay metinler yerine, gerçek anlam taşıyan bu Türkçe metinleri kullanarak, demo sitenizi daha gerçekçi bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu metinler, tasarım ve içerik düzenlemelerinizi test etmenize yardımcı olacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, gerçekçi içeriklerle etkileşime geçerek sitenizin işlevselliğini daha iyi anlayabilirler. Bu da potans

  1. Yeni gelişmelerde hız oldukça arttı
  2. Yapay zeka tüm kategorilerde önemli ilgi görüyor
  3. Umutlandıran gelişmeler oluyor
  4. Gündem özellikle spor ve sağlık
  5. Haber akışlarında güzel bir akıcılık mevcut
  6. Okuma seyri ve zevki gittikçe gelişiyor

Sonuç olarak, bu örnek Türkçe metinler, demo sitenizin içeriğini gerçekçi ve anlamlı bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacak. Her bir paragraf, farklı konulara değinerek ziyaretçilerin ilgisini çekebilir ve sitenizin işlevselliğini test etmenize olanak sağlar. Gerçek anlam taşıyan metinler, kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve sitenizin profesyonel bir görünüm sunmasını sağlar.

DİĞER VİDEOLAR