
Edirne’de Milyonlar, Sarp’ta binler
Badele, Aktaş’ta ise 10’lar geçti!..
Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Ermenistan gibi ülkelere gidiş, geliş için kullanılan Artvin Hopa Sarp Sınır Kapısı’na alternatif olarak 1995 yılında açılan Ardahan Posof Türkgözü (Badele) Gümrük Kapısı, Sarp ve Türkgözü sınır kapılarına alternatif olarak 2012 yılında açılan Ardahan Aktaş Sınır Kapısı en az araç ve yolcunun geçtiği iki gümrük kapısı olarak ülkenin sınırları içinde giriş, çıkışın yanına ithalat, ihracatın en az yapıldığı gümrük kapıları oldu.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği UND tarafından ve Lojistik firmalarınca Hopa Sarp’a rakip olarak açılan ancak sarp bir bölgede olması ve ana geçiş güzergahına uzak olması sebebiyle çok tercih edilen bir sınır kapısı olmadığı yönünde rapor edilen Çıldır Aktaş’ta geçen yıl 182 Bin 901 araç geçerken, ‘en hareketli gümrük kapıları’ sıralamasında Aktaş sondan 5. gümrük kapısı oldu.
Mozoret (Aşıkşenlik) tünelinin hala bitmediği Çıldır Aktaş Gümrük Kapısından önce açılan ancak önündeki 2 bin 918 rakımlı Ulgar dağı hala bir tünelle açılamayan Posof Türkgözü Kapısı da Çıldır Aktaş’ın durumundan farklı değil.
2023 yılı içinde 93. 680 aracın giriş çıkış yaptığı Posof Badele/ Türkgözü Gümrük kapısı ülkede bulunan gümrük kapıları arasında ‘en hareketli gümrük kapıları’ sıralamasında sondan 6. en hareketli gümrük kapısı olarak yer aldı.
Ardahan Türkgözü ile Aktaş Gümrük Kapılarının alternatif olarak açıldığı ve rakip olduğu Hopa Sarp’ta ise geçen yıl 810.332 araç giriş, çıkış yaptı. 3 Milyon aracın giriş çıkış yaptığı Edirne Kapıkule, 1 Milyon 631 bin aracın geçtiği Şırnak Habur ve Kapıkule gibi Edirne iline bağlı olan ve geçen yıl 1 Milyonun üzerinde aracın geçtiği Hamzabeyli Gümrük Kapısından sonra en hareketli gümrük kapıları sıralamasında ilk dörtte yer aldı.
Bu yılın Ocak ve Nisan ayları içinde ise 27. 750 aracın geçtiği Posof Türkgözü kapısı ile 50.743 aracın giriş, çıkış yaptığı alınan diğer bilgiler arasında oldu.
Öte yandan Gürcistan’a olduğu gibi Ermenistan’a da sınır olan Ardahan’ın Çıldır ilçesi üzerinden yeni bir gümrük kapısının açılmasının hem bölgeye hareketlilik getireceği, hem de Türkiye-Ermenistan arasında kurulmak istenen iyi ilişkilere katkı sunacağına dikkat çeken Ardahanlılar, Avrupa Birliğine girmesine ramak kalan ve Aktaş Gümrük Kapısında AB Bayrağı dalgalandıran Gürcistan’ında Ardahan veya Çıldır’a bir konsolosluk açmasını beklediklerini belirtirlerken ülkenin idarecilerine, bölgenin iktidar temsilci milletvekiline ve stk’lara ile siyasi güçlerine bu yönde çağrı yapmaktalar.


