Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÖĞRENCİ EVİNİN TESLİM ALINMADIĞI ÇILDIR’A Öğretmen Evi İçin ilk kazma vuruldu…

Ardahan’ın Ermenistan ve Gürcistan’a sınır ilçesi Çıldır’a öğretmenevi yapılacak. Çıldır Öğretmen Evi projesinde bu gün temel kazı çalışması başlatıldı.
Daha önce üniversite öğrencilerinin kalacağı söylenen ve bu nedenle kurulan bir derneğe yaptırılan ancak yurdu yapan müteahhit ile belediyenin davalık olması sonucu yılan hikayesine dönüp, bir türlü teslim edilemeyen öğrenci evinin akıbeti merak edilirken yapılan hastanesi de bir ara belediye tarafından mühürlenen Çıldır’a şimdi de Öğretmen Evi yapılacak.

Eski Lisenin Yerine Öğretmen Evi..

Ardahan Valiliği İl Özel idaresi tarafından yeri tahsis edilen ve Çevre yoluna taşınan eski Çıldır Lisesi arsasında yapılacak olan Çıldır Öğretmen iki yıl içinde bitirileceği öğrenildi. Haber: Suat İncedere

Elinden Geleni de Ardına Koyma Faruk Demir!..

CHP’YE VE GENEL BAŞKANINA ‘DİN DÜŞMANI’ DİYENE NAMUSU KADAR GÜVENİLİR Mİ?

Ardahan Kent Konseyi Başkanı Başkanı Burak Taştan kendisine ait sanal sayfada yaptığı paylaşımda yeni bir tartışma başlattı.
Taştan ‘Bir tarafta Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı, diğer tarafta AKP önceki dönem milletvekili.’ başlıklı paylaşımında, ‘Elinden Geneleni de Ardına Koyma Faruk Demir’ diyerek sonlandıran Taştan CHP’li başkanın Hanak’ı CHP’ye kayıp ettirmek için çalıştığını da ileri sürüp şöyle bir paylaşımda bulundu.
‘Birisi bugün Cumhuriyet Halk Partimizin başarısının mimari Sayın Özgür Özel’in mecliste bir konuşması ile ilgili cevap veriyor; “Cumhuriyet Halk Partisi din düşmanıdır.” diyor ve gibi söylemlerini milletvekilliği döneminde cumhuriyet kazanımları ve Cumhuriyet Halk Partisi için sürekli söylemişti.
Diğer tarafta da Cumhuriyet Halk Partisi belediye başkanı Faruk Demir bu milletvekili için “namusum kadar güvenirim” diyor.


İşte sevgili dostlar bizim yol ayrımımız burada başladı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye bütçesiyle ile Devlet Bahçeli’nin bal ve kaşarını gönderen Hanak ilçemizde Cumhuriyet Halk Partimiz kaybetsin diye kuzenini İyi Parti’den İl Genel Meclisi adayı yapan, Ardahan Milliyetçi Hareket Partisi’nde amca oğlunu İl Başkan Yardımcısı yapan kirli insan aynı süreci devam kendince partimizin emekçi fedakar bir o kadar da yıllar boyu mağdur olmuş kitlesine şak şakacılık yaptırmaya çalışıyor.
Onlar en zor zamanda dik durdular şimdide dururlar.
Son yapılan İl Başkanları ve Belediye Başkanları toplantısında sayın genel başkanımızın söylediği gibi bu barajın altına düştü il başkanları çelenkleri kendi elleriyle taşıdılar.
Sicilimiz o kadar temiz kirli insan….
Elinden Geneleni de Ardına Koyma Faruk Demir

Ardahan’da yine öğrenci zehirlenmesi!

Alınan bilgilere göre 6 ay içinde 2.müdür değişikliğinin yaşandığı ve yeni İl Milli Eğitim Müdürünün atandığı Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Şehit Türkmen Tekin Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesinin kız öğrencilerinin yedikleri yemekten zehirlenip, hastanelik oldukları öğrenildi.


30’a yakın öğrencinin okulun kendisinin yaptığı yemekten zehirlendiği ve hastanelik olduğu öğrenilirken zehirlenen öğrenciler okul tarafından yapılan yemeklerin aynısını gece gündüz kendilerine yedirdiklerini bayat yemekten zehirlendiklerini sandıklarını belirttiler.


Hastanelik olan öğrencileri Ardahan Devlet Hastanesinden tedavi altına alınan öğrenciler yapılan muayeneleri ardından okullarına geri gönderildiler.

Konu hakkında bir açıklama yapan Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü Yunus Uzantı öğrencilerin yemeklerinde veya kaldıkları yurtta kendilerini rahatsız edecek bir bulguya ulaşılmadığını ve doktor raporlarına bakıldığında içme suyunun yarattığı bir sorun olarak görüldüğünü söylerken, tüm öğrencilerin yapılan muayyenleri ardından yurtlarına sağlıklı şekilde döndüklerini de belirtti.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Gazeteci Fakir Yılmaz’ın imasıyla ilk kez gündeme getirilen ve kamuoyuna sunulan zehirlenme haberi üzerine Ardahan Valiliğinde de bir açıklamalarda geldi.

İşte o açıklama,

BASIN AÇIKLAMASI (Öğrenci Zehirlenmesiyle İlgili)

29.04.2024 tarihinde ilimiz merkez Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrencimiz; mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi şikâyetlerle öğretmenleri nezaretinde Ardahan Devlet Hastanesine götürülmüştür.

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvuran öğrencilerimizin tamamı acil servislerde yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmiş olup, durumu ciddi olan ve yatarak tedavi gören öğrencimiz bulunmamaktadır.

Pansiyonda öğrencilere verilen gıda numuneleri ve su numuneleri gerekli incelemelerin yapılması için Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir.

Valiliğimiz tarafından başlatılan idari inceleme devam etmekte olup, konu yakından takip edilmektedir.

Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ARDAHANVALİLİĞİ

ekonomik kriz gazetecileri de vurdu..
T.C. GAZETECİLER CEMİYETİNİN

BİNASI KUYUMCULARA KİRALANDI!

Her geçen gün biraz daha can sıkan ekonomik krizin alıp, başını gittiği ülke de ev kiraları başta olmak üzere bir kilo et almaktan zorlanan vatandaşların yanında gökdelenlerin satılığa çıkarıldığı ülkenin sorunlarını dile getiren gazetecilerde zorda.


Başta kağıt fiyatları olmak üzere baskı masraflarının karşılanamadığı ve bir çok gazetenin sanal dünyayı öne sürüp, kapatılan bir çok gazetenin yanında gazetecileri temsil eden kurumun binası da kiraya verildi.


3 binin üzerinde üyesi olmasına karşı aidat almaktan zorlanan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaşadığı ekonomik sıkıntılarla baş edemeyince İstanbul Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuyumculara kiraya verildi.
İstanbul Valiliği ve İran Konsolosluğunun da bulunduğu ve bir zamanlar gazetelerin, gazetecilerin çıktığı Cağaloğlu yokuşunda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin lokalinin de içinde bulunduğu cemiyet binasının ayakta kalması için kiraya verilmek zorunda kalındığını belirten TGC eski başkanı Turgay Olcayto kiralamayı doğrularken, kendisi döneminde yapılan bu kiralamanın nedeninin ekonomik kriz içinde olan gazeteci üyelerinin aidat vermemesinin buna neden olduğunu söyledi.

Uluslararası Nakliyecilerin olmadığı Ardahan’a
Karadeniz Nakliyeciler Derneği’nden ziyaret!

24Nisan 2024  Tarihli Haber

Biri Kars-Tiflis Bakü Demiryolu olmak üzere 3 gümrük kapısı olmasına karşın ithalat, ihracatın yanı sıra uluslararası nakliyecinin yok denecek kadar az olduğu Ardahan’ı ziyaret eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği Karadeniz Bölge Temsilcileri Ardahan Valisi Hüseyin Çiçek’i ziyaret ettiler.

Artvin Hopa Sarp Gümrük Kapısından sonra Kafkaslara açılan 2. Gümrük Kapısı olan Ardahan Posof Türkgözü (Badele) Gümrük Kapısı ile Çıldır Aktaş Gümrük Kapısının olmasına karşın ithalat, ihracattan diğer gümrük kapılarından çok gerilerde olan Ardahan’ı ziyaret eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği Karadeniz Bölge Temsilcileri nakliyeci veya onları temsil eden bulamayınca vali ile görüştüler.

Aynı zamanda üzerinde bir Antreponun yanında Doğu Expresinin durağının yapılması istenen Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Gümrüğünün de olduğu Ardahan’da üç gümrük kapısı olmasına rağmen neden uluslararası nakliyeci olmadığını merak eden UND temsilcileri Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer stk’larla görüşemeden Ardahan’dan ayrıldılar.

Kış’ın buz pisti idi, yeniden Göl oldu!

Her kış tüm yüzeyi donup, adeta devasa doğal bir buz pisti haline gelen Ardahan’ın Çıldır Gölü iyiden gelen baharla birlikte yeniden göle dönüştü.
Kaynağı Ardahan’ın en yüksek dağı Kısır’ın hemen yanı başında bulunan Çıldır gölünün yüzeyinde bulunan tüm buzlar eriyince bölge balıkçıları bindikleri kayıkları ile başta Sarı Balık olmak üzere gölde hayat bulan 9 çeşit balıkları yakalamak için kolları sıvadılar.
Bir lâv akıntısı ile bir moloz mahrutu tarafından müştereken meydana getirilmiş bir doğal set gölü olan Çıldır Gölü göl çevresinden bulunan birçok dere ve pınarlarla besleniyor.
Gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı’dır.
Göl yaklaşık 120 kilometrekare bir alana sahiptir.
Kış mevsiminde donan gölün yüzeyi ziyaretçiler için adeta eğlence merkezi olmaktadır. Tamamen donan gölün üzerinde ziyaretçiler, kızaklar ile gezinti yapmanın ve kızağın keyfini çıkarmaktadır.

Deyişlerle defnedildi..

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da hayata göz yuman Ardahan Damallı bir devrimci olan Gülali Purhan köyünde deyişler ile defnedildi.
1953’de Damal Seyitören köyüne doğan 1970’lerde İstanbul gazi mahallesine göç eden Gülali Purhan burada devrimcilerin kurduğu İstanbul Gazi mahallesinde de aktif rol aldı.
O dönem evsiz işçiler için yapılan kamulaştırma ile yapılan gecekondu inşasında da gece gündüz çalışarak kendisi gibi emekçilere ev yaptı.
Purhan, Gazi mahallesinin politikleşmesi için devrimci ve örgütlü mücadelenin hep içinde oldu.
Örgütlü mücadele ile geçen yaşamında 80’lerin sonunda Aksaray’da İşsizler Derneğini kurdu. Birçok eylem ve etkinliğin başarı ile hayata geçmesine emek verdi. Fabrikalarda sendikal mücadele yürüttü. Bu dönemde gözaltına alındı, işkenceden geçti. Gülali Purhan mücadeleci inancı uğrunda bedel ödemekten geri durmadı. Gazi direnişinde en ön saflarda yer aldı. 2000 binli yılların başında Damal’da yozlaşma ve asimilasyona karşı bir gurup yoldaşı ile Cem Evi derneği kurdu.
Seyitoren’e 5 yıl boyunca her yaz gelerek Cem Evini inşasında öncülük ve önderlik etti. Bunun yanı sıra mesleği gereği kalfalığını üstlendi. Cem Evi’ni adeta kendi eli ile inşa etti.
Purhan’ın bu örnek daha sonra tüm yöre köylere taşındı. 2007’de İstanbul’da kurulan Seyitören Köyü Derneğinin öncülerinden oldu. 2010’da Sultangazi Pirsultan Derneğinin kuruluşuna önderlik etti.
Yine bir grup dostu ve yoldaşı ile İstanbul Esenyurt Son Durakta Cemevi için alanın kamulaştırmasının öncülüğünü yaptı. Ancak ne yazık ki kendi eliyle yaptığı Cemevinden köye yolculuğunu istemedi.
Damallı Gülali Purhan hayatı boyunca hep ilkeli ve dik duruşunu korudu yanlışlara karşı asla sesiz kalmadı. Bu isteği de bu tavrın bir sonucu idi .


23 Nisan sabahı tedavi gördüğü İstanbul Maltepe Süreyya Paşa hastanesinde sonsuzluğa yürüyen Gulali Purhan Gazi cemevinde yapılan törenin ardından doğum yeri olan Damal Seyitoren köyüne getirildi.
Seyitoren köyü Cemevi’nde yapılan cenaze merasimi ve ardından, yeğeni ve dostu Zülali Fisşenk tarafından yapılan konuşma ile hayatı ve mücadelesi anlatıldı.
Gülali Purhan Vasiyeti üzerine koy mezarlığında çok genç yaşta kayıp ettiği yeğeni Bayram Baran’ın yanına deyişler ile defnedildi. Defnenin ardından 5 dakikalık saygı duruşu yapılarak, devrimci mücadelesi ve anasının yaşatılacağı ifade edildi.

ARDAHANLI GAZETECİLER GİTMEDİKLERİ,

GÖRMEDİKLERİ YERLERİ GEZİP, GÖRDÜLER!..

20 Nisan 2024 tarihli haber

Müzesi olmayan, başta bir çok Ardahanlının görmediği Çıldır Kurtkala olmak üzere tarihi ve kültürel alanları yolsuz, tabelasız olan Ardahan’ı, Çıldır ve Aktaş Gölleri, Bülbilan, ve Şavşat Karagöl’ü kıskandıran doğal güzelliklerinin içinde ki Posof’u kendi imkanları ile yerelde ve genelde anlatan, tanıtmaya çalışan Ardahanlı Yerel ve Ulusal Gazeteciler İl Kültür Müdürlüğünün katkıları ile gidemedikleri, göremedikleri ve gezemedikleri tarihi ve kültürel alanları gezip, ziyaret ettiler.

İl Kültür Müdür Vekili Uğur Dede’nin Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’in onayı ile düzenlediği bir tur ile Çıldır ve Posof’u ziyaret eden Ardahanlı Gazeteciler Hanak ve Damal’da tarihi ve kültürel alanlar konusunda bilgilendirildiler.

 

Vali ve Kültür Müdürlüğünün katkıları ile bir araya gelip, güzel bir hafta sonu geçirdiklerini belirten Ardahanlı Gazeteciler teşekkür ettikleri Vali Çiçek ile İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Dede’nin bu güzel ve anlamlı çalışmasının kentin tanıtımına önemli bir katkı olduğunu söylediler.

Ardahan Kalesi, Posof Savaşır (Cancak) Kalesi:, Bağdeşen (Kinzodamal) Kinzi Kalesi, Hanak Sevimli Kalesi, Göle Kalecik Kalesi, Ardahan Kazan Kalesi, Hanak Kırnav Kale:, Ardahan Altaş (Ur) Kalesi, Yalanızçam Kayak Tesisleri,  Hanak’ta ki Peri bacalarına giden yol başta olmak üzere Ardahan’ı adeta terasta izleten Yıldız Dağı Harabeleri, Göle’de ki bir çok tarihi, kültürel alanlarının yanında İstanbul’dan büyük bir meraya sahip Ardahan sınırları içinde olan Kilise, Kale, Kule, Sinagogları anlatan, tanıtan bu tür girişimlerin yerli, yabancı turisti yönlendiren tabelalara daha da güçleneceğine dikkat çektiler.

Çıldır Gölü kenarında bulunan ancak doğru dürüst çalışmayan mevcut turistik tesislerin yanında yeni ve özel sektörce işletilen otel, motel, restoranlara ihtiyaç olduğuna da dikkat çeken Ardahanlı Gazeteciler, başta ‘Korunması gereken hassas alan, sit alanı’ gibi saçmalığı gibi onca engelin ve bürokratik engeller dolaysıyla bölgenin bugüne kadar beklediği turistik tesislerin yapılmadığına da dikkat çekerek, başta Doğu Expresini Ardahan’a değil, Diyarbakır’a yönlendiren Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililerin bu tür anlamsız yasakları kaldırıp, bölgenin turizmi açılması için gerekli alt yapıya izin vermeliler.’ dediler.

Çıldır Gölü çevresindeki esnaf can çekişiyor:

Tanıtım için yeterli yatırım yapılmıyor..

KIŞ AYLARINDA TAMAMEN DONAN ÇILDIR GÖLÜ, MUHTEŞEM DOĞAL GÜZELLİĞİYLE GÖZ KAMAŞTIRIYOR. ANCAK YETERLİ TANITIM GERÇEKLEŞTİRİLMEDİĞİ İÇİN TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLMAKTAN EPEYCE UZAK.

Kars ve Ardahan sınırında bulunan Çıldır Gölü sahipsizlik nedeniyle can çekişiyor. Göl, doğal güzelliğiyle bölge için önemli bir turizm merkezi olabilecekken; esnaf ise yetkililerin göl için yeterince tanıtım yapmamasından şikayetçi.

Kış aylarında tamamen donan Çıldır Gölü, muhteşem doğal güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Ancak yeterli tanıtım gerçekleştirilmediği için turistlerin ilgi odağı olmaktan epeyce uzak.

Etrafı dağlarla çevrili bir platoda bulunan ve kışın gelmesiyle üzeri tamamen buz tutan Çıldır Gölü’nün üstünde atlı kızak, geleneksel balıkçılık, yaya yürüyüşleri gibi çeşitli faaliyetler yapılıyor. Yerli ve yabancılar için kış turizmi merkezlerinden biri olabilecek göl, bölgenin ihmal edilmesi nedeniyle gözlerden çok uzak ve bu durum pandeminin de etkisiyle bölgedeki esnafı çok zor durumda bırakıyor.

GÖKHAN ALİBEYOĞLU

“BÜROKRATİK ENGELLER PANDEMİDEN AĞIR”

Başta, Şeytan kalesine benzer Kurtkala olmak üzere Çıldır ilçesine bağlı Dirsekkaya köyünün sınırları içinde, Orta Çağ’da Gürcülerden kalma bir kilise olmak üzere bir çok tarihi ve kültürel eserin bilerek veya bilmeyerek yok edildiği belirtilen Çıldır’ın ve bölgenin tarihi hazineleri yanı sıra doğal hazinelerinin turizme katkı sunması gerekirken ilgisizliğe kurban edildiği belirtildi.
Bahara merhaba diyen Çıldır Gölü başta olmak üzere bölgenin Kış turizmi için Ardahan ve Kars’ın ideal bir bölge olduğunu söyleyen Gökhan Alibeyoğlu, bu bölgedeki farklı kültürler için de yeterince tanıtım yapılmadığını ifade etti.
Alibeyoğlu şöyle devam etti.

Geçen yıl 20 bin turisti ağırladığını belirten Esnaf Gökhan Alibeyoğlu, bu sene neredeyse hiç turistin gelmediğini söyledi. Alibeyoğlu gazetemize yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Sürekli bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. Hiçbir altyapı yok; elektrik, su, kanalizasyon… hiçbir şey yok.”

Pandemide esnafın durumunun daha da kötüleştiğini söyleyen Alibeyoğlu “Bütün yaşadığımız bu zorluklara bir de pandemi eklendi. İşler daha da kötüye gitti. Halihazırda yüz kişi evine ekmek götürüyor. Tabii götürebiliyorsa… Hiçbir yardım, destek yapılmadı esnafa. Bırakın yardım yapılmasını, insanlar kendi çabalarıyla bir şey yapmak istese de bürokratik engellerle karşılaşıyorlar” dedi.

“YETERİNCE TANITIM YAPILMIYOR”

Kış turizmi için Kars’ın ideal bir bölge olduğunu söyleyen Alibeyoğlu, bu bölgedeki farklı kültürler için de yeterince tanıtım yapılmadığını ifade etti:

“Kars ve Ardahan kozmopolit iller. Kürtler, Terekemeler, Azeriler Türkler, Lazlar, Malakanlar ve hatta Almanlar… Değişik kültürlere sahip halklar yaşıyor. Bu kültürler düzgün tanıtılmış olsaydı, emin olun bugün durum çok farklı olacaktı. Yine yöresel yiyecekler; yağ, peynir, bal… buna benzer mutfak kültürüne dair birçok şey yok oldu. Bizim buralarda cirit sporu meşhur. Gençler de çok hevesli. Fakat hiçbir devlet kurumu destek olmuyor, insanların hevesi kırılıyor. Oysa ilimiz bir milyonu aşkın turisti kaldırabilecek potansiyele sahip. Ancak yetkililer elini taşın altına sokmuyor.”

“AŞIK VE DENGBEJ KÜLTÜRÜ BAŞLI BAŞINA BİR TANITIM”

Kars’taki çok sesliliğin ve çok kültürlüğün anlatılmadığını ifade eden Alibeyoğlu “Örneğin aşık geleneği, dengbej geleneği, maniler, çiroklar, hikayeler, meseleler bir sürü şey var… Bunlar düzgün yapılsa kim gelmek istemez ki? Ama bakıyoruz bu değerler zamanla yok olmaya, yozlaşmaya mahkum oldu. Eskiden kaz ve peynir festivalleri yapılıyordu, artık bunlar da yapılmıyor. Eskiden Çıldır Gölü festivali yapılıyordu artık o da yapılmıyor. Yine iki yüz yıllık bir tarihi Rus yolu var, taşlarla yapılı. Gölün etrafındaki köylerde bulunan kilise, manastırlar tahrip edildi; bir çoğu camiye dönüştürüldü. Gelen turistlere de gösterilmiyor. Bunun gibi bir çok sorunumuz mevcut” dedi.

SUAT İNCE DONMUŞ ÇILDIR GÖLÜ ÜZERİNDE ÖNENDE BAĞLAMASIYLA

“NEDEN BAYRAĞIN GÖLGESİNE SIĞINIYORSUNUZ?”

Bölgede gazetecilik yapan Suat İncedere ise “Hiçbir altyapının olmadığı, turizm adına hiçbir yatırımın yapılmadığı bir yere neden turist gelsin ki?​” diye gösteriyor tepkisini. Yetkililerin duyarsızlığına değinen İncedere, “Gelen insanlara yörenin balı, eti, balığı, yöresel tatları tanıtılsa… Size çok ilginç gelecek; bizim buraya Keban Barajından, Karadeniz’den balık geliyor. Oysa Çıldır Gölü’nde muhteşem sarı sazan dediğimiz bir balık çeşidi var. Tadı bir başka. Hiçbirinden söz edilmiyor. Gelen turist hiçbir şey görmeden geri dönüyor” dedi.

Yerel yöneticilerin icraatlarının bayrak dikmekle sınırlı kaldığını söyleyen İncedere, “Siz niye bir yatırım teşvikinde bulunmuyorsunuz, niye yöresel yiyeceklerimizi doğru düzgün tanıtmıyorsunuz, neden işin kolayına kaçıp bayrağın gölgesine sığınıyorsunuz? Eğer gelen yerli ve yabancı turistlere yerel ürününüzü pazarlayabiliyorsanız o zaman vatansever olduğunuz anlaşılır. Yoksa istediğiniz kadar ‘Biz yerliyiz, biz milliyiz’ deyin; hiçbir anlamı yok” şeklinde konuştu.

Haber/Fotolar: Evrensel Gazetesi/Roni NASIRKAYA

 

Türkiye’nin en zeki şehirleri belli oldu:

İl il IQ haritası çıkarıldı

Ardahan sondan 2. olmuş..

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, illerin IQ seviyeleri değerlendirilerek bir sıralama oluşturuldu. Bu sıralama, farklı şehirlerde yaşayan katılımcıların yeteneklerini, zekâlarını ve problem çözme becerilerini ölçen çeşitli sorulara verdikleri yanıtlar üzerinden hesaplandı.

İşte il il IQ seviyeleri ve ilk sırada yer alan şehirler:
1- Eskişehir 105.20 IQ
2- Ankara 104.91 IQ
3- İzmir 104.51 IQ
4- Muğla 104.12 IQ
5- Çanakkale 104.02 IQ
6- İstanbul 104.02 IQ
7- Kocaeli 103.85 IQ
8- Balıkesir 103.59 IQ
9- Bursa 103.47 IQ
10- Kırklareli 103.38 IQ
11- Trabzon 103.37 IQ
12- Antalya 103.29 IQ
13- Tekirdağ 102.82 IQ
14- Zonguldak 102.68 IQ
16- Karaman 102.52 IQ
17- Uşak 102.37 IQ
18- Konya 102.36 IQ
19- Rize 102.32 IQ
20- Denizli 102.14 IQ
21- Bartın 102.13 IQ
22- Sakarya 101.78 IQ
23- Kırşehir 101.74 IQ
24- Kütahya 101.65 IQ
25- Kayseri 101.42 IQ
36- Aydın 100.34 IQ
81- Bingöl 94.19
80- Siirt 94.52
79- Hakkari 95.16
78- Artvin 95.36
77- Kars 95.84
76- Bitlis 95.96
75- Ağrı 96.06
74- Düzce 96.26
73- Iğdır 96.69
72- Amasya 96.88
71- Erzincan 96.97
70- Bilecik 97.14
69- Adıyaman 97.29
68- Ardahan 97.33
67- Hatay 97.36
66- Çankırı 97.53

(Zeka Testi Merkezi, Sputnik)

DEPREM GİBİ DÜĞÜN!..

Fakir Yılmaz’ın ÖZEL Haberi..

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve en büyüğü 6.7 olmak üzere birçok depremle sarsılan ve yerle bir olan Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Emirli köyünde bir düğünde Keleşler art arda patlayınca, düğüne katılanlar bir kez daha deprem şoku yaşadılar.

Alınan bilgilere göre Burak Soyer ile Sibel Bişkin’in dünyalarını birleştirdiği Soyer ve Bişkin ailesinin düğünü öncesi Afşin’e bağlı Emirli isimli köyde gerçekleşen kına töreninde bir araya gelen köylüler bir anda art arda patlayan keleşlerle şoke oldular. Keleş sesleri ile irkilip, sağa sola kaçan vatandaşlar yere düşen patlamış keleş fişeklerinin kendilerine rastlamamasına şükür ederken, kendini bilmezlerin bu silahlarının ruhsatlı olup, olmadığı ve çel çocuğun içinde bu davranışta bulunanlar, hakkında gerekli soruşturmanın yapılmasını istediler.

Kim kazandı, kim kayıp etti?..

Bugün, İran ile İsrail’in vekâletlerle yetinmeyip, bu kez insansız araçlarla uzaktan birbirleriyle savaştığı, depremin, bu kez kendisini Tokat’ta his ettirip, unutanlara bir kez daha tokat atarak hatırlattığı ülke ve dünyada yaşananları unutturan son yerel seçimler ardından iki önemli konuya bakmak isterim..

Çünkü, yıllardır demokrasi, insan hakları, özgürlük dedikçe, istedikçe başımıza vuruldu, kafamız kırıldı..

‘Neden?’ diye sorunca da hain bile ilan edildik..

Ama yılmadık, direndik ‘siz ne yaparsanız yapın biz, demokrasiyi istiyoruz, insan hakları dedik, özgürlük isteyerek işimizi, gazeteciliğimizi yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz..’ dedik..

Ve bugün gelinen noktada biriler ya bizi anladı, ya da bizim istediklerimizin er geç kendilerine de gerek diyerek yola geldi..

Ve son seçimde bunları yani demokrasiyi , insan haklarını tek bizim değil, tüm toplumun istediğini anladık..

Ve şimdi bir kez daha soralım..

Sizce kim kazandı, bunca kaybın içinde..

Bana göre ‘tek adam’, ‘diktatör’, ‘oylar çalınacak’ denen ülkede bunların hiç birinin olmadığı ve kazananın demokrasi olurken, 3 yetmedi, 5 az olur 13 maaş alanlar ve belediyeleri kendilerine bağlayan cemaatler kayıp etti..

Kılıçdaroğlu Kaç Gündür Nerede?

Karar duruşması yine ertelenen ve 8 yıla yakındır hala hapiste olan Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu HDP’li Milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırıp, cezaevine konulmalarına katkı sunmakla eleştirilen CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu 1 Nisan akşamından bu yana gören oldu mu?

Bilmem ama kardeşi Mutlu Kerimoğlu’nun Ankara Etimesgutt’ta tam yetkili belediye başkan yardımcısı seçilen Ardahan Damallı Bakırköy eski Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, giderayak bir sürü işe alım yaptıkları ve kasayı boşalttıkları ileri sürülen Ardahanlı, CHP’lii yeşil ormanlarından sonra sarı altınlar için doğası katledilmeye hazırlanan Göleli İstanbul Esenyurt ve Haliliefendili ağ saçlı İstanbul Şişli Ardahanlı eski Belediye Başkanları , Ardahan eski Milletvekili Ensar Öğüt, Ardahan Göleli Ankara Milletvekili Deniz Demir gibi CHP’li siyasilerin de ortada olmadığı şu günlerde Kılıçdaroğlu’nun son yerel seçimler sonuçlarının hemen ardından bir kez daha (!) ‘Görevini tamamlamış’ bir eda ile ortada gözükmediği twit X dahil bir yerde görünmediği, anılmadığı sizin bilmem ama benim dikkatimi çekti.

Çünkü 31 Mart akşamı açılan sandıklarda art arda yaşanan gelişmeler ve on yıllarıdır alınamayan seçimin alınmasıyla birlikte başlayan yeni sürecin başladığı 31 Mart akşamı ortaya çıkan tabloda Kılıçdaroğlu’nun katkısının olup ,olmadığının bile tartışılmadığı saklanacak bir durum değildir.

Kısacası son seçim öncesi herkes işini yaptı..

Yani, bir önce ki seçimlerdeki gibi son seçimlerde de ‘Ağıl, Mağıl’ denilip, Baykal’ın Başbakan ettiği Erdoğan’ı, kurduğu altılı masanın oluşturduğu hava ile Kılıçdaroğlu’da Özgür Özel’den sonra 31 Mart akşamı açılan sandıklarda sayılan oylarla bir anda bayrağımızın rengi olan kırmızıya boyanan tüm ülkenin bir çok yerinde birilerinin hiç beklemedikleri bir anda Belediye Başkanı yapmıştır..

Tabi bu arada DEM olan HEDEP’i de unutmadan sormak gerek ‘Şimdi Kılıçdaroğlu nerede?’ diye..

 

DİĞER VİDEOLAR