Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇIĞ MAĞDURLARINA İMAMI OLMAYAN CAMİ LOJMANINDAN ‘ÇIK ‘BASKISI..

YAZIYORSAM SEBEBİ VAR/FAKİR YILMAZ
**Bir saatlik değil, iç barış..
Bugünkü yazımın konusu gerçek mi, sahtemi bilmem ama benim gördüğüm bir hayli çekici sarışın olan kadın vekilin ardından Rolex’li vekilin kolundaki 562 bin liralık saat selfie çekip paylaştığı saatle ilgili olmadığını desem de inanmayın.
Çünkü yazımın bitimin de ne anlatmak istediğimi yazımın ortasını okuyarak ta, sonunda da anlaşılacak zaten.
Evet, iç politikada bir birileri ile görüşmelerinin adına ‘yumuşama’ adını veren ülkemin idarecilerinin diğer bir yandan da ülkeyi komşularıyla karşı karşıya getirmekle büyük başarı sağlayan politik çıkışlarını da izliyorum..
Ve aynı idareciler yani önceki ve şimdikilerde diğer bir yandan başta Filistin’de, Gazze’de, Suriye’de kısacası son seçimlerde halkın bir kez daha büyük destek verip, yeniden kayyumların ellerinden aldırdığı borç batağında bıraktığı belediyelerinde içinde olduğu ülkenin güney sırında bulunan ülkelerde, ‘bir saatlikte olsa barış sağlanacaksa gereken katkıyı sunarız..’ diyorlar..
Tam bu esnada memleketim Çıldır ilçesinde kurada çıkan başkanının da şikayet edildiği ve cunta Anayasası denen ama yıllardır deline, deline aldığı kararları bile uygulatamayan bir Anayasa ile idare edilen ülkenin yöneticileri yeni ve gerçek anlamda sivil bir Anayasa yönünde görüşmeler yaptıkları yönünde haberlerde art arda ajanslara düşüyordu.
Ve yayınlandığı gibi kalan yeni bir tasarruf tedbirleri genelgesini de tartışan ülkemin güney sınırında ise bir türlü yolu, ışıklandırması yapılamayan, bayrağı asılamayan Şeytan kalesine benzer yeni kalelerin pardon kulelerin inşa edildiğini duyuruyor aynı ajanslar..
‘yerelden ulusala habercilik’ diyen ekibin hazırladığı ve haber ile Ardahan denilince en çok okunan haber sitemiz olan www.kuzeyanadolugazetesi.com adlı haber sitemizin de üzerinde yayınlandığı internette memleketi burada, mezarı Paris’te bulunan Ahmet Kaya bağırıyor, ’70 yıllık düşman Yunanistan’la barışmak için bin bir takla atanlar, kendi insanları ile niye barışmazlar ki?’ diye..
Evet, ekonomik, sosyal, siyasal olarak son yıllarda bir hayli gerilen ülkemde bir saatliğine de olsa ihtiyaç duyulan gerginliğin yumuşamasına yönelik adımlar attıklarını belirtip, ‘barış için her şeyi yaparız’ diyorlar.
Ama birilerinin ‘Emevi camisinde namaz kılacağız’ deyip, üstü kapalı desteklediği ve Esad’ın bir anda Esed olduğu Suriye’nin resmi devletinin ‘teröristler’ dediklerinin kan gölüne çevirdiği Suriye’de ‘bir saat barış olsun, her şeyi yaparız’ demek ve ‘yumuşak süreç için adım atıyoruz’ demek ne kadar ciddi ve de samimi?..
Yaşananlardan bıkan ve enflasyonun da içinde olduğu iç ve dış sorunların altında yatan asıl sorunun çözümünün buzdolabında olduğu süreci hayata geçirecek olan barış olduğunu belirten halkın artık yeter dediği bir süreçte Kobani ve diğer davalar dolaysıyla tıka, basa dolu olan cezaevlerinde devam eden ve sınıra dayanan sorun, sıkıntıları görmezden gelen bakan ile hükümetinin yeni bir senaryoyu yani ‘Düştü düşecek..’ denen bölgeyi yeniden ateşleyecek dûşünceyi devreye koymayı çalıştıkları da konuşulmakta, tartışılmakta..
Yukarıdaki anlatılanları siz anlamaya çalışırken bende derim ki; Bu süreçte o çok istenen bir saatlik barışın şart olduğu gibi bir saatlik değil, içte başlatılan yumuşama görüşmeleriyle sağlanacak olanın tam bir barış ve bu barışın tüm ülkeye refah ve rahatlık getireceği unutulmamalıdır..
Unutulduğunda ne mi olur?
Bilmem ama yazımı bitirdiğim sırada gelen bir mesaj haberde;
‘Ardahan Belediyesi’nde Maaş krizi..
31 Mart seçimlerini kazanan Faruk Demir, işçilerin maaşlarını ödemedi. Edinilen bilgiye göre sabah Maaş dekontlarını gören personeller şoka uğradı. İşci Maaşlarının yarısını yatıran Ardahan Belediyesi, birçok personeli mağdur ettiği ileri sürüldü..
ŞEHİR DIŞI GEZMELERE PARA VAR PERSONELE YOK!
Göreve geldiği günden beri birçok değerli arsayı satan CHP’li belediye başkanı arsalardan gelen paraları nerelere harcadığını ise merak konusu oldu. Sık sık şehir dışına çıkan ve ciddi anlamda harcamalarda bulunan Faruk Demir, eleştirilerin hedefi olurken işçinin emekçinin maaşlarının neden eksik yatırıldığı kamuoyunda tartışmaya neden oldu..’ diyordu.
Yani para bitince ‘sen yedin, ben yedim’ diye iç hesaplaşmanın başlayacağının en güzel bir örnekle sanki yukarıda, ortada ve sonda ne anlatmak istediğimizi anlatıyor gibiydi..

ÇIĞ BASKINI MAĞDURLARINA ‘LOJMAN’DAN ÇIK’ BASKISI!

Son yılların en çok karlarının yağdığı, bir metreyi bulan karların ağılığına dayanmayan ve altında bir kişinin kalarak öldüğü odunluğun yanında kent merkezinde bulunan bir halı sahanın çökmesine neden olan karların çığ olup, halı sahanın yanı sıra birçok ev ve ahırı yıktığı Ardahan’ın Posof ilçesinde yaşanan kar felaketlerinde mağdur olan vatandaşlara devlet başta olmak üzere kimsenin yardımda bulunmadığı ileri sürüldü.
Daha önce bir odunluğun çöktüğü, altında bir kadının öldüğü Posof’ta geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan çığ felaketinde bir çok büyük baş hayvan telef olurken, bir ev ve bir ahır karlar altında kalarak kullanılmaz hale geldiği Posof’ta ki çığ felaketi ardından imamı olmaya camiye sığınan çığ mağduruna ‘lojmandan çık’ baskısı.


Konu hakkında gazetemize ulaşan çığ mağdurları geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan ve 3 evin yanı sıra kendi evininde oturulamaz hale geldiği çığ felaketi ardından imamı olmayan köyü camisine sığındıkları ancak köy muhtarı başta olmak üzere yetkililerin  yardım etmektense camiden caminin ‘lojmandan çık’ baskısı yaptıklarını belirtti.
Başvuruda bulunduğu kurum ve kuruluşun kendisine yardımcı olmadığını ve kışın ortasında aç, susuz ve evsiz kaldıklarını belirten çığ mağdurları Ardahan Valisinden olmak üzere yetkili ve ilgililerden yardım beklediğini söyledi.

Son 55 yılın en çok karlarının yağdığı ve 95 santim metreye ulaşan kar yağışının rekorunun kırdığı, kent merkezinde bir halı sahanın çökmesine neden olduğu Ardahan’da şimdi de eriyen karlarla birlikte sel tehlikesi beklenmekte.

ARDAHANLI BELEDİYE BAŞKAN ADAYI GÖZALTINA ALINDI!

31 Mart yerel seçimlerde DEM’den aldığı destekle ülke genelinde büyük başarı kazanıp birinci parti durumuna gelen Cumhuriyet Halk Partisi’nin liderinin kendisini ziyaret etmesini ‘yumuşama’ süreci diye değerlendiren Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu ülkede aralarında İstanbul Sultanbeyli Belediye Başkan Adayı, Ardahan Göleli Ertan Hamitoğlu’nun da olduğu bir çok siyasetçisinin Partisi DEM’ne yönelik operasyonlar, hem de Kobani davasının karar duruşması öncesi gözaltına alındığı Halkların Eşitlik ve Demokrasi siyaseti yeniden gerip, sertleştirdi.


İstanbul’da sabah saatlerinde Ardahanlı İstanbul Sultanbeyli Belediye Başkan Adayı Ertan Hamitoğlu’nun da aralarında bulunduğu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il yöneticilerinin, eş başkanlarının ve PM üyelerinin içinde olduğu kişilerin evlerine baskın düzenlendi.
Ardahan Göleli, İşinsanı Hamitoğlu’nun evinin kapısı kırılarak gözaltına operasyonda gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle: Adil Gümüş, Fikri Baş, Zübeyir Taş, Vildan Doğan, Ünal Yusufoğlu, Alamettin Demir, Necla Aktay, Suat Yıldız, Ertan Hamitoğlu, Zübeyde Gülsüm, Suzan Gezici, Ahmet Altınışık, Bingüzel Ulu, Filiz Aydın, Yaşar Gökdemir.
DEM Parti, gözaltıları X hesabından şu ifadelerle duyurdu:
“İstanbul’da sabah saatlerinde PM, il, ilçe yöneticilerimiz, çalışan ve üyelerimizin de aralarında bulunduğu onlarca arkadaşımız evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Siyasi kırım operasyonlarıyla diz çöktürmek isteyen iktidar karşısında mücadeleyi büyütmeye, AKP-MHP iktidarına kaybettirmeye devam edeceğiz!”

AGC/ARSİAD DİLOVASI
BELEDİYE BAŞKANINI ZİYARET ETTİLER..
‘Güçlü Bir Ardahan Lobisi’ parolası ile geçtiğimiz günlerde İstanbul Valisi, Şişli ve Esenyurt Belediye Başkanlarını ziyaret eden Ardahanlı İş İnsanları ve Gazetecileri bir araya getirme çalışmalarını yoğunlaştıran Ardahan İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği ile Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Ardahanlı bir heyet ile Ardahanlı bir başkanın bir dönem başkanlığını yaptığı Kocaeli Dilovası ilçesinin yeni Belediye Başkanını makamında ziyaret ettiler.


Salı günü saat 16.30’da gerçekleşen olan bu ziyarete Güçlü Bir Ardahan Lobisi’ yol almaya çalışan biz, Ardahanlı İş insanları Ardahan Gazeteciler Cemiyeti olarak Kocaeli Dilovası Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu’nu makamında ziyaret edip, hayırlı olsun dileklerinde bulunduk dediler.

Ardahan’da 14 Mayıs Kışı!

Ardahan’a Ulgar dağında ulaşımı etkileyecek kadar 14 Mayıs Ayında Lapa Lapa Kar Yağdı!
Mart görünümlü Mayıs yaşanmaya devam ediyor. Herkes havaların ısınmasını beklerken kış adeta geri döndü. Lapa lapa kar ve dolu yağışı görenler gözlerine inanamadı.
Mayıs ayında her yer beyaza büründü. Meteoroloji tarafından yapılan uyarıların ardından kar, dolu ve kuvvetli yağıştan kaynaklanan olumsuzluklar yaşanmaya devam ediyor. Bir ilde okullar tatil edilirken, vatandaşlar yollarda kaldı. Hava sıcaklıklarının daha da düşeceği açıklandı.


Meteoroloji’den son dakika uyarısı geldi!

Hava sıcaklıkları yurt genelinde düşecek. İller tek tek açıklanarak vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Bazı kentlerde kar ve dolu yağışı etkili olurken Akdeniz’de kuvvetli yağış sele sebep oldu. Bir ilde okullar tatil edildi.
Ardahan’da yaşanan sağanak ve dolu yağışı sonucunda kent beyaza büründü. Ardahan’da sabah saatlerinde sağanak ve dolu etkili oldu. Dolu yağışı sonrası kar manzarasını aratmayan görüntüler ortaya çıktı.

Aniden bastıran doluya hazırlıksız yakalanan vatandaşlar ve sürücüler de zor anlar yaşadı. Kent merkezinde yaklaşık 20 dakika etkili olan dolunun ardından her yer bembeyaz oldu.

Yağmurlarda tedirgin etmeye başladı

Diğer yandan Ardahan’da aralıksız devam eden sağanak yağmurlar, ekim mevsiminde olan çiftçiyi tedirgin etmeye başladı.

İlkbahar aylarıyla birlikte ardı arkası kesilmeyen sağanak yağmur, çitçiyi de vurdu. Ekin mevsimine denk gelen sağanak yağmurlar nedeniyle birçok çiftçi tarlasını süremedi. Üreticiler ekilen tarlalarda ise aralıksız devam eden yağmurların verim kaybına neden olmasından korkuyor.

Ardahan genelinde son günlerde aralıksız süren ve zaman zaman dolu ile etkili olan sağanak yağmur nedeniyle Göle ilçesi sınırlarında doğarak Gürcistan ve Azerbaycan toprakları üzerinden Hazar Denizi’ne dökülen Kura Nehri’nde taşkınlar meydana geldi. Nehir sularının yükselmesi sonucu tamamı meradan oluşan Ardahan Ovası taşkın suyla kaplandı. Öte yandan bölgede devam eden sağanak yağmur nedeniyle Kura Nehri taştı. Ardahan Ovası sular altında kaldı. Ardahan mendereslerinde kartpostallık görüntüler oraya çıktı.

Göle’de kafa kafaya çarpışan iki araç

hurdaya döndü: 2 yaralı

Ardahan’ın Göle ilçesinde meydana gelen kazada kamyonet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı.

Ardahan’ın Göle ilçesinde meydana gelen kazada kamyonet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre kaza, Göle-Kars karayolu Demirkapı köyü istikametinde saat 16.30 sıralarında meydana geldi. E.K. idaresindeki 25 HG 265 plakalı kamyonet ile F.G. yönetimindeki 75 AAE 454 plakalı otomobil, sağanak yağışın da etkisiyle sürücülerin direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu kafa kafaya çarpıştı. Kazada iki sürücü de yaralandı. Yaralılar ambulansla Göle Devlet Hastanesine kaldırılırken, jandarma ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.

GÖLELİLER ŞAMPİYONU DÖVDÜLER!

Ardahan Amatör Futbol Liginin Şampiyonu Bağdeşen (Kinzpdamal) Köyü Futbol Takımı çıktığı son maçlarından birinde saldırıya uğradı.3 Futbolcusu yaralanan, karakolluk olan Gölespor-Bağdeşenspor karşılaşması beraber bitmesi ardından bazı kendini bilmez Göleli seyirciler ve Gölesporlular hiç bir iddiası bulunamayan Gölespor ile beraber kalan Bağdeşenspor’un futbolcularına ve yöneticilerine saldırdılar. Yetersi güvenlik gücünün olduğu bir esnada çıkan olayda 40 dakika sahada adeta esir kalan ve 3futbolcusuyaralanan Bağdeşenspor Başkanı Galip Bozkurt yaptığı yazılı açıklamada yaşanan olaylara neden olanları kınadıkları ve şikayetçi olduklarını belirtti.
Bozkurt şunları söyledi.
Bugün oynadığımız Bağdaşenspor -Gölespor maçının bitmesiyle berabere kaldığımız Göle ilçemizde Göle sporlu futbolcu ve kendini bilmez bazı taraftarların kulübümüz futbolcularına saldırmışlardır. 3 futbolcu kardeşimiz darp raporu alarak şikayetçi olmuşlardır. Kolluk küvetleri yetersiz kalmıştır.
Yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz.
BAĞDASEN SPOR KULÜBÜ OLARAKTA gerekli mercilere şikayetlerimizi gerekli mercilere yapacağız. 18-19 yaşındaki gençlerin bu şekilde şiddet uygulamalarda ayrıca bizleri derinden üzmüştür. BAĞDASENspor kulübü olarak bizler rakiplerimizi çiçeklerle karşıladık. Yapılan bu saldırıyı kasıtlı, planlanmış bir organizasyon olarak görüyoruz.
bu gençleri yönetenlerde futbolcular kadarda suçludur.
Şampiyon olarak gittiğimiz göle ilçemizde güzel bir karşılama beklerden maalesef şiddetle karşılandık. Yaklaşık 40 dakika boyunca sahada esir kaldık .Yapılan bu saldırıyı canice vahşice buluyoruz ve şiddetle kınıyoruz
buradan bütün ARDAHAN kamuoyuna sesleniyoruz. Bu şiddete herkesi tepki koymaya davet ediyoruz. Köylülerimizden de ricamız bu paylaşımı bütün sosyal medya organlarında paylaşmasıdır. Gaip Bozkurt/Bağdeşenspor Kulübü Başkanı
#ŞAMPIYONBAĞDAŞENSPOR

Play-Off maçına davet..

Diğer yandan Ardahan’ı 2023-2024 sezonu Bölgesel Amatör Liginde bu sezonda çakılan  Serhat Ardahanspor’un Play-Off maçındaki rakibi Bağdeşenspor oldu.

Ardahan 1.Amatör Futbol liginde şampiyonluğunu ilan eden Bağdeşenspor Bölgesel Amatör Ligi için Serhat Ardahan Spor ile bu hafta sonu Play-Off maçına çıkacak. Amatör liginde son maçını Gölespor ile oynayan Bağdeşenspor 1-1 berabere biten maç sonrası şampiyonluğunu resmen ilan etti. Maçın bitiş düdüğünün ardından saha karıştı. Futbolcular arası çıkan arbede de bazı futbolcular yaralandı.

Türkiye Futbol Federasyonu Bölgesel Amatör Ligi 2024-2025 sezonunda Ardahan’ı temsil edecek takım, AArdahan 1.Amatör Ligi Şampiyonu Bağdeşenspor (Kinzodmal)  ile Serhat Ardahanspor arasında bu hafta sonu 18-19 Mayıs tarihleri arasında oynanması beklenen play-off maçıyla belli olacak. Tek maç eleme sistemi uygulanacak olan play-off müsabakası 80.Yıl Cumhuriyet Stadyumunda oynanacak.

Tüm taraftarlarını ve köylülerini maça davet eden Bağdeşenspor Başkanı Galip Bozkurt maçı kazanaraki, Ardahan’ı temsil etmeye devam edeceklerini söyledi.

Kültür Evi Kongresi’nde değişen bir şey olmayacak

Çünkü Başka Aday yok..

Geçtiğimiz ay yapılan ancak hala tartışılan ve iptali, yenilenmesi istenen Ardahan Dernekler Federasyonu kongresinin tartışılmaya devam ettiği şu günlerde 15 yıla yakındır aynı yönetim, aynı kişiler ve aynı yönetimin yeniden hem de rakipsiz aynı başkanın tek aday, tek liste ve aynı yönetimin yine aday olduğu İstanbul Esenyurt’ta bulunan Ardahan Kültür Evi tek aday ile kongreye gidecek.


‘Daha yapılacak çok işimiz var’ diyen Efrail amca ile devam..

Ardahanlı İş insanı, siyasetçi Veysel Karatay’ın TEMPO TV’de canlı olarak yayınlanan GAZETECİLERLE GÜNDEM programında ‘Aralarında tek aday, ayı şiste ve isimlerle kongresini yapacak ola Ardahan Kültür Evi’nin de bulunduğu Esenyurt’ta ki O arsası, binası belediyeye ait olan ve adeta birer küçük kampüs olan kültür evlerinin kapatılıp, okul ihtiyacı duyulan ilçede okul, çocuk, kadın evi yapılmasını önerdiği kültür evlerinden olan Esenyurt’ta ki Ardahan Kültür Evi tek aday aynı isim ve yönetim ile pazar günü kongresini yapacak.


Değişimden yana olan Gazeteci Fakir Yılmaz’ın da10yılöceoy kullandığı aynı yönetimi hala görevde olduğu ve yine aday oldukları Ardahan Kültür Evi’ne oy vereler yaşlandı, saçları beyazlandı, dişleri döküldü ama mevcut yönetim hala dip diri ayakta ve yine adayız diyor.

Vural Çelik’in 2. kez yeniden Beykoz Ardahanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin de kongresini yaptığı İstanbul Esenyurt’ta ki Kültür Evinin rakipsiz, aynı başkan adayı ve aynı isimlerden oluşa yönetimle yapılması beklenen kongresi 12 Mayıs Anneler Gününün kutlanacağı pazar günü yapılacak.

E-ARDAHAN BALI!

Ardahan’ın Kafkaslara giden yolun üzerinde bulunan Çıldır Mozoret dağında açılan tünelin bir gözünün hâlâ açılamadığı, Posof  Ulgar dağına vurulan tünellerde yıllardır istenen ilerlemenin olmadığı şu günlerde, “Dünyanın ilk dağsız tüneli sadece Türkiye’de” ifadeleri ile tartışılmaya devam eden ve bir türlü bitmeyen tünelin önümüzdeki günlerde hizmete açılacağı bir kez daha belirtildi.
İnşasına 2018 yılında başlanan bir tüneli bir türlü hizmete açılmayan, diğer tünelinin birçok tehlikeye sebep olduğu Dağsız (üzerinde pist yer alan) tünel ifadeleriyle de medya da yer alan çift tüp şeklinde yapılan tünellerin biri uzun süredir kapalı.


Ulgar dağı tünelinde ilerleme olmazken, Mozoret’in 2. tüpü hala açılmazken İstanbul Pendik’te bulunan dünyanın ilk dağsız tünelinin bu kez Temmuz sonunda tam kapasite hizmete gireceği açıklandı. Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı arasındaki 2 bin 159 rakımlı Mozeret Dağı altından yapılan ve adı Aşık Şenlik Tüneli olarak değiştirilen tünelin 2. gözü de İstanbul Pendik’teki tünel gibi hala açılmış değil.

ÇOCUKLARINI ARAYAN ANNELER GÜNÜ

27 Mayıs 1995’ten bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemleri düzenleyerek gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan oluşan Cumartesi Anneleri 12 Mayıs’ta kutlanacak olan Anneler Gününde bol, bol mesajlar yayınlayacak olan devletin üst düzey yetkililerine seslerini bir türlü duyuramıyorlar.


Gözaltılara rağmen bıkmadan, usanmadan Anneler, 12 Mayıs’ta Anneler Gününü kutlayacak olan çocuklarının akıbetini sordukları devletin yetkililerinin samimi olmayan kutlamalarını kabul etmediklerini ve kayıp çocuklarının bulunması için bir kez daha haykıracaklar.

O ANNENİN VASİYETİ HÂLÂ YERİNE GELMEDİ!

Anneler Günü kutlanan bir gün hasta yatağında büyük oğlu Mikail’e ”Cemil’in kemiklerini bulmadan beni de gömmeyin” vasiyetinde bulunan Ardahan Göleli Berfo Kırbayır öleli yıllar olmasına karşın yıllardır kim veya kimlerin öldürüp, yok ettiği hala belli olmayan ve faali meçhul bir cinayet olarak kalan olaya konu olan oğlu Cemil Kırbayır’dan ve onca faili meçhul olayda da hâlâ haber yok.


5 Şubat 2013’te, 105 yaşında ölen Berfo annenin yıllarca aradığı ve bulunması için dönemin başbakanı, bugün ki cumhurbaşkanı Erdoğan’ında içinde olduğu birçok üst düzey kişiyle görüşüp, kayıp oğlunun ulumasını isteyen Ardahan Göleli Berfo ana hâlâ kayıp olan oğlu için ”Cemil’in kemiklerini bulmadan beni de gömmeyin” vasiyetine rağmen ne oğlu Cemil Kırbayır bulunabildi, nede vasiyeti yerine gelebildi.

Öğrenciler yemekle hastanelik olmamışlar..

Geçtiğimiz günler içinde yaşanan ve bir çok öğrencinin hastanelik olduğu olayda suçlanan okul yemeği suçsuz çıktı.Bilindiği gibi Ardahan Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrenci, gıda zehirlenmesi şüphesiyle Ardahan Devlet Hastanesine kaldırılmış, Ardahan Valiliği konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapmıştı.Açıklamada konunun yakından takip edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verilmişti.”29 Nisan 2024 tarihinde ilimiz merkez Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrencimiz; mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi şikâyetlerle öğretmenleri nezaretinde Ardahan Devlet Hastanesi’ne götürülmüştür. Gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvuran öğrencilerimizin tamamı acil servislerde yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmiş olup, durumu ciddi olan ve yatarak tedavi gören öğrencimiz bulunmamaktadır.

Pansiyonda öğrencilere verilen gıda numuneleri ve su numuneleri gerekli incelemelerin yapılması için Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir. Valiliğimiz tarafından başlatılan idari inceleme devam etmekte olup, konu yakından takip edilmektedir.”

Bu açıklama ardından yapılan analizlerde rahatsızlanan öğrencileri okul tarafında hazırlanan yemeklerden olmadığı dav e okul yönetiminin bu yaşanan olayda hiçbir suçu ve ihmali olmadığı ve öğrencilerin kendi evlerinde veya hava değişiminde rahatsızlandıkları tahmin ediliyor.

Bir Anne TEMO TV’de soracak..

Bu da Sinan Ateş Cinayetine Benzer Bir Faili Meçhul..
Bu Cinayetin Katili Kim?

Katileri neden yakalanamıyor?

Bir yıl önce Ardahanlı Murat Aydemir’in öldürüldüğü, Caner Şahin’i
ağır yaraladığı İstanbul’da ki olay hala aydınlatılmadığı gibi katil yada katiler bir türlü belirlenip yakalanamadı.

Bir yıl önce İstanbul Avcılar’da otoparkta Ardahanlı 1 kişinin öldüğü Ardahanlı 1 kişinin de yaralandığı saldırının hala aydınlatılamaması ve bir kişiyi öldüren, bir kişiyi de ağır yaralayanların kim veya kimler olduğu olayın üzerine bir yıl geçmesine karşın hala belli olmadığı gibi iddianame bile hazırlanmadığı olayı Sinan Ateş cinayetine benzeten ailesinin tepkisine neden olmakta.


Uydu üzerinde yayınlanan ulusla tv TEMPO TV’de yayınlanan GAZETECİLERLE  GÜNDEM’e konuk olacak olan Murat Aydemir’in annesi Minnaz Aydemir, ‘Bir yıl önce İstanbul Avcılar’da Firuzköy Mahallesi Halide Edip Adıvar Caddesi üzerinde bulunan otoparka giden Ardahanlı Murat Aydemir’i kimin öldürdüğü, Caner Şahin’i kimin ağır yaraladığı ve bu olaya karışanların, katilerin kimler olduğu hala tespit edilemediğinden yakıdı.
Cinayetle sonuçlanan olay sahiplerinin Ardahanlı olduğu da öğrenilen iş yerinde meydana gelen ve Ardahanlı Murat Aydemir başına isabet eden kurşunla hayatını kayıp etmiş, Ardahanlı Caner Şahin ise ağır yaralanmıştı.

SALDIRININ NEDENİ
CİNAYET DAVASINDAKİ İFADE Mİ?
İstanul Avcılar Firuzköy’de geçtiğimiz yıl yaşanan saldırının 3 Eylül 2022 tarihinde Ahmet Karatay’ın Esenyurt Aşık Veysel Mahallesi’ndeki evinin önünde bekleyen motosikletli iki saldırganın açtığı ateşle öldürülmesi olayı ile ilgili açılan davadaki ifadeden kaynaklandığı ileri sürülmüştü.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri otoparktaki güvenlik kamerası kayıtlarını incelemeyi sürdürürken olaydan sonra kaçan şahıslar hala yakalanamazken, İstanbul Esenyurt Meydanında ’Katileri Bulun’ diyerek eylem yapan Aydemir ve Şahin’in yakınları cinayeti ile ilgili iddianamesiyle yeniden gündeme gelen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş olayına benzettikleri olayla ilgili iddianamenin de hala hazırlanıp, mahkemeye sürülmediğini ileri sürdüler.

Kınanan Akçamgiller var!

Ahısaka Türklerinden olan Ardahan Ölçekli Taner Akçam’a 132 aydından kınama.
24, 25 ve 26. Dönem Diyarbekir Milletvekilliği yapan Altan Tan’ın Independent Türkçe’de ele aldığı ‘Taner Akçamgiller’ başlıklı yazısında Akçam’ın Gazete Duvar’da Filiz Gazi ile yaptığı söyleşide Kürtlere iftira attığını belirtip, aralarında İsmail Beşikci, Şakir Epözdemir, Têmûrê Xelîl, Sıdkı Zilan, İbrahim Halil Baran, Roşan Lezgin, İmam Taşçıer ve Nimetullah Atal’ın da bulunduğu 132 isim yayımladıkları ortak açıklamayla Akçam’ı şiddetle kınandığını yazdı.
‘Taner Akçamgiller’ başlık yazısında şunları yazdı..
1915 Olayları için yazılıp çizilenleri, yaşananlara bakış açılarını birkaç ana başlıkta tasnif etmek mümkün.
Bir de son günlerde gündeme gelen ve başını 1953 Ardahan doğumlu bir Ahıska Türkü olan Prof. Taner Akçam’ın çektiği Taner Akçamgiller var!
Bunlar da sözde bilim insanı ve demokrat kimlikleri ile çoğu zaman büyük bir cahillikle, dönem dönem de bilinçli ve kasıtlı olarak gerçekleri tamamen ters yüz ederler.
Taner Akçam, 1973’ten sonra ODTÜ-DER, ADYÖD gibi derneklerin kurucuları arasında yer aldı. 1975’te yayına başlayan Devrimci Gençlik dergisinin sorumlu yazı işleri müdürü oldu.
1976’da tutuklandı, 1977’de 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Mart 1977’de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nden kaçtı (nasıl kaçabildiyse!) 1978-1995 yılları arasında Almanya’da siyasi mülteci olarak yaşadı.
Prof. Dr. Taner Akçam, 20 Nisan 2021 tarihinde, Gazete Duvar’da Filiz Gazi ile yaptığı söyleşide tüy dikti!
Yedi sülalesi yüzyıllardır Hıristiyanlığın günümüzdeki en önemli merkezi olan Turabdin’de (Midyat merkezli bölge) Hıristiyanlarla iç içe yaşayan ben de dahil, bugüne kadar hiç kimsenin görmediği, duymadığı, işitmediği, rastlamadığı, okumadığı…bir iftirada bulundu.
“19’uncu yüzyıl feodal toplumunda örneğin Kürt bölgelerinde Kürt ağaları, evlenen Ermenilerin ilk gece hakkına sahiplerdi” dedi.
İlk etapta aralarında İsmail Beşikci, Şakir Epözdemir, Têmûrê Xelîl, Sıdkı Zilan, İbrahim Halil Baran, Roşan Lezgin, İmam Taşçıer ve Nimetullah Atal’ın da bulunduğu 132 isim yayımladıkları ortak açıklamayla Akçam’ı şiddetle kınadılar.

Ortak açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:
Akçam söyleşinin bir yerinde… İki halkın da uğradığı bunca haksızlık, mağduriyet varken; devasa sorunlar orta yerde duruyor iken, ‘ilk gece hakkı’ gibi absürd bir iddianın sansasyonel bir tarzla ortaya atılması anlaşılır bir durum değildir.
Bu, her iki halka da hakarettir. Ayrıca Prof. Taner Akçam’ın üsttenci dilini ve bakışını reddediyoruz. Bu yaklaşım Türk resmi ideolojisinin sol tezahürüdür…
…Bu yanlış ve temelsiz iddiadan dolayı Taner Akçam’ı kınıyor ve kendisini iki halktan da özür dilemeye davet ediyoruz.


Her halkın içinde olduğu gibi Türk, Kürt, Arap, Çerkes, Ermeni, Süryani, Rum…coğrafyamızda yaşayan tüm halkların arasında da çok sayıda talancı, ırz düşmanı, tecavüzcü, sapık, katil, zalim, cani var.
Ancak tarihte kurumsal olarak bu coğrafyada asla ‘ilk gece hakkı’ diye bir rezalet yok.
Bu iddia, coğrafyada yaşayan tüm halklara büyük bir iftiradan başka bir şey değil.
‘İlk gece hakkı’ tarihte Batı feodal toplumunun İskoçya gibi bazı bölgelerinde rastlanılan bir durum.
Nitekim ‘En iyi film Oscar’ı ödülünü alan Mel Gibson’in yönettiği ve başrolünü oynadığı, İskoç halk kahramanı William Wallace’ın hayatını anlatan, ünlü Braveheart (Cesur Yürek) filmi ‘ilk gece hakkı’na isyan ile başlar.
Taner Akçam’ın yediği halt keşke sadece cahilliğinden, ‘her sakallıyı babası’ sanmasından olsaydı.
Keşke olay salt ‘kes-yapıştır’ ‘akademisyenliğinin’ bir örneği olsaydı!

İcralık Tarlalar Ekilmeye Başladı!

Bir çoğu tarla olan ve verdikleri kredileri geri alamayan bankaların hacizleyip, icra yoluyla satılığa çıkardığı Ardahan’da ki icarlık olan arsa ve tarlalar icra müdürlüklerince satış ilanları olsa da ekilmeye başlandı.
Ardahan’da ata tohumu buğday ve arpa tohumlarının ekimine başlandı.
Kredi karşılığı teminat gösterilen tarlalarının bir çoğunun icralık olduğunu belirten Ardahanlı çiftçiler, geri ödemede zorladıkları krediler dolaysıyla icralık olup, ilan tahtalarda, sanal ortamlarda ‘satılık’ olarak ilan edilen ve her an satılacak olan tarlalarına arpa, ata tohumu buğday, korunga ve fiğ ekimi yapmak zorunda kaldıklarını belirttiler.


Türkiye’nin yüksek yerleşim yerlerinden birisi olan ve kış mevsiminin uzun yaşandığı Ardahan’da, çiftçiler tüm sıkıntılara rağmen tohumlarını karlı dağlar arasındaki topraklarıyla buluşturuyor.
Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Ardahanlı çiftçiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte traktörleriyle bin sekiz yüz rakımlı ekin alanlarına geliyor. Ekim alanlarına gelen çiftçiler arpa, ata tohumu kavılca buğdayı, korunga ve fiğ tohumları ekiliyor.

Öğrencinin olmadığı toplantıda

öğrencilerin sorunları tartışıldı!

Başta yüksek dolmuş fiyatları olmak üzere kaliteli yemek ve yurt sorunu gibi sorunlarını gündeme getirmek için geçtiğimiz gün dev bir eylem yapan ve bu sorunlardan sorumlu yetkililikleri istifaya davet eden Ardahan Üniversitesi öğrencilerinin eylem ardından vali başkanlığında Vali Hayrettin Çiçek başkanlığında, “Üniversite Öğrencilerinin Sorunları” başlığı ile bir araya gelen yöneticileri ne istedikleri, dertlerinin ne olduğunu dinleyecekleri bir öğrencinin yada öğrenci temsilcilerinin olmadığı toplantıda öğrencileri sorunları için çözüm aradılar.
Öğrencilerin eylemi ardından Ardahan Vali Hayrettin Çiçek başkanlığında, “Üniversite Öğrencilerinin Sorunları” konulu toplantı gerçekleştirildi.
Yapılan eylemde istifaya davet edilen Belediye Başkanı Faruk Demir, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Vali Yardımcıları Şahin Demir, Mustafa Berat Kasımoğlu, İl Emniyet Müdürü Gökalp Şener, İl Jandarma Komutanı Ramazan Yiğit, oda başkanları ve ilgili kurum yetkililerinin katıldığı toplantıda, Ardahan Üniversitesinde öğretim gören öğrencilerin yaşadığı sorun ve problemlerin çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.


FARUK DEMİR İSTİFAYA DAVET EDİLMİŞTİ..

Bir üniversite öğrencinin yada bir temsilcisinin olmadığı toplantıda Vali Hayrettin Çiçek yaptığı açıklamada, ‘ilimizde üniversite öğrencilerinin güven ve huzur içerisinde akademik eğitimlerini tamamlamaları noktasında ilgili tüm kurumların sorumluluk üstlenmesi gerektiği belirterek, dolmuş ücretleri başta olmak üzere, yemek, barınma, güvenlik ve sosyal imkanların iyileştirilmesi konularında gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdi.

ÖĞRENCİ EVİNİN TESLİM ALINMADIĞI ÇILDIR’A

Öğretmen Evi İçin ilk kazma vuruldu…

Ardahan’ın Ermenistan ve Gürcistan’a sınır ilçesi Çıldır’a öğretmenevi yapılacak. Çıldır Öğretmen Evi projesinde bu gün temel kazı çalışması başlatıldı.
Daha önce üniversite öğrencilerinin kalacağı söylenen ve bu nedenle kurulan bir derneğe yaptırılan ancak yurdu yapan müteahhit ile belediyenin davalık olması sonucu yılan hikayesine dönüp, bir türlü teslim edilemeyen öğrenci evinin akıbeti merak edilirken yapılan hastanesi de bir ara belediye tarafından mühürlenen Çıldır’a şimdi de Öğretmen Evi yapılacak.

Ardahan’da buzağı ölümlerinde artış!

Yılda ortalama 450 ila 470 bin büyükbaş hayvanın yetiştirildiği Ardahan’da artan buzağı ölümlerinin artmasından dolayı zor günler geçiriyor.
Ardahan merkezindeki veteriner kliniklerinin önü yeni doğan buzağılarla doldu.
Ardahan merkez ve köylerinde besicilik yapan vatandaşlar, yeni doğan buzağı ölümlerin yaşandığını söyleyerek yetkilerden yardım talebinde bulundular.

“Buzağılar Ölmesin
İşletmelerimiz Şenlensin”
Ardahan’da büyükbaş hayvancılıkta buzağı ölümlerinin önlenmesi amacıyla Valilik Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan, “Buzağılar Ölmesin İşletmelerimiz Şenlensin” projesi hayata geçirildi.
Ardahan Valiliği, Ziraat Odası ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Ardahan’da buzağı ölümleri ve hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında ücretsiz aşılama programına başlattı.

Eski Lisenin Yerine Öğretmen Evi..

Ardahan Valiliği İl Özel idaresi tarafından yeri tahsis edilen ve Çevre yoluna taşınan eski Çıldır Lisesi arsasında yapılacak olan Çıldır Öğretmen iki yıl içinde bitirileceği öğrenildi. Haber: Suat İncedere

Elinden Geleni de Ardına Koyma Faruk Demir!..

CHP’YE VE GENEL BAŞKANINA ‘DİN DÜŞMANI’

DİYENE NAMUSU KADAR GÜVENİLİR Mİ?

29 NİSAN 2023 TARİHİ HABERLER

Ardahan Kent Konseyi Başkanı Başkanı Burak Taştan kendisine ait sanal sayfada yaptığı paylaşımda yeni bir tartışma başlattı.
Taştan ‘Bir tarafta Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı, diğer tarafta AKP önceki dönem milletvekili.’ başlıklı paylaşımında, ‘Elinden Geneleni de Ardına Koyma Faruk Demir’ diyerek sonlandıran Taştan CHP’li başkanın Hanak’ı CHP’ye kayıp ettirmek için çalıştığını da ileri sürüp şöyle bir paylaşımda bulundu.
‘Birisi bugün Cumhuriyet Halk Partimizin başarısının mimari Sayın Özgür Özel’in mecliste bir konuşması ile ilgili cevap veriyor; “Cumhuriyet Halk Partisi din düşmanıdır.” diyor ve gibi söylemlerini milletvekilliği döneminde cumhuriyet kazanımları ve Cumhuriyet Halk Partisi için sürekli söylemişti.
Diğer tarafta da Cumhuriyet Halk Partisi belediye başkanı Faruk Demir bu milletvekili için “namusum kadar güvenirim” diyor.


İşte sevgili dostlar bizim yol ayrımımız burada başladı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye bütçesiyle ile Devlet Bahçeli’nin bal ve kaşarını gönderen Hanak ilçemizde Cumhuriyet Halk Partimiz kaybetsin diye kuzenini İyi Parti’den İl Genel Meclisi adayı yapan, Ardahan Milliyetçi Hareket Partisi’nde amca oğlunu İl Başkan Yardımcısı yapan kirli insan aynı süreci devam kendince partimizin emekçi fedakar bir o kadar da yıllar boyu mağdur olmuş kitlesine şak şakacılık yaptırmaya çalışıyor.
Onlar en zor zamanda dik durdular şimdide dururlar.
Son yapılan İl Başkanları ve Belediye Başkanları toplantısında sayın genel başkanımızın söylediği gibi bu barajın altına düştü il başkanları çelenkleri kendi elleriyle taşıdılar.
Sicilimiz o kadar temiz kirli insan….
Elinden Geneleni de Ardına Koyma Faruk Demir

Ardahan’da yine öğrenci zehirlenmesi!

Alınan bilgilere göre 6 ay içinde 2.müdür değişikliğinin yaşandığı ve yeni İl Milli Eğitim Müdürünün atandığı Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Şehit Türkmen Tekin Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesinin kız öğrencilerinin yedikleri yemekten zehirlenip, hastanelik oldukları öğrenildi.


30’a yakın öğrencinin okulun kendisinin yaptığı yemekten zehirlendiği ve hastanelik olduğu öğrenilirken zehirlenen öğrenciler okul tarafından yapılan yemeklerin aynısını gece gündüz kendilerine yedirdiklerini bayat yemekten zehirlendiklerini sandıklarını belirttiler.


Hastanelik olan öğrencileri Ardahan Devlet Hastanesinden tedavi altına alınan öğrenciler yapılan muayeneleri ardından okullarına geri gönderildiler.

Konu hakkında bir açıklama yapan Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü Yunus Uzantı öğrencilerin yemeklerinde veya kaldıkları yurtta kendilerini rahatsız edecek bir bulguya ulaşılmadığını ve doktor raporlarına bakıldığında içme suyunun yarattığı bir sorun olarak görüldüğünü söylerken, tüm öğrencilerin yapılan muayyenleri ardından yurtlarına sağlıklı şekilde döndüklerini de belirtti.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Gazeteci Fakir Yılmaz’ın imasıyla ilk kez gündeme getirilen ve kamuoyuna sunulan zehirlenme haberi üzerine Ardahan Valiliğinde de bir açıklamalarda geldi.

İşte o açıklama,

BASIN AÇIKLAMASI (Öğrenci Zehirlenmesiyle İlgili)

29.04.2024 tarihinde ilimiz merkez Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pansiyonunda kalan 25 öğrencimiz; mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi şikâyetlerle öğretmenleri nezaretinde Ardahan Devlet Hastanesine götürülmüştür.

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvuran öğrencilerimizin tamamı acil servislerde yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmiş olup, durumu ciddi olan ve yatarak tedavi gören öğrencimiz bulunmamaktadır.

Pansiyonda öğrencilere verilen gıda numuneleri ve su numuneleri gerekli incelemelerin yapılması için Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir.

Valiliğimiz tarafından başlatılan idari inceleme devam etmekte olup, konu yakından takip edilmektedir.

Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ARDAHANVALİLİĞİ

ekonomik kriz gazetecileri de vurdu..
T.C. GAZETECİLER CEMİYETİNİN

BİNASI KUYUMCULARA KİRALANDI!

Her geçen gün biraz daha can sıkan ekonomik krizin alıp, başını gittiği ülke de ev kiraları başta olmak üzere bir kilo et almaktan zorlanan vatandaşların yanında gökdelenlerin satılığa çıkarıldığı ülkenin sorunlarını dile getiren gazetecilerde zorda.


Başta kağıt fiyatları olmak üzere baskı masraflarının karşılanamadığı ve bir çok gazetenin sanal dünyayı öne sürüp, kapatılan bir çok gazetenin yanında gazetecileri temsil eden kurumun binası da kiraya verildi.


3 binin üzerinde üyesi olmasına karşı aidat almaktan zorlanan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaşadığı ekonomik sıkıntılarla baş edemeyince İstanbul Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuyumculara kiraya verildi.
İstanbul Valiliği ve İran Konsolosluğunun da bulunduğu ve bir zamanlar gazetelerin, gazetecilerin çıktığı Cağaloğlu yokuşunda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin lokalinin de içinde bulunduğu cemiyet binasının ayakta kalması için kiraya verilmek zorunda kalındığını belirten TGC eski başkanı Turgay Olcayto kiralamayı doğrularken, kendisi döneminde yapılan bu kiralamanın nedeninin ekonomik kriz içinde olan gazeteci üyelerinin aidat vermemesinin buna neden olduğunu söyledi.

Uluslararası Nakliyecilerin olmadığı Ardahan’a
Karadeniz Nakliyeciler Derneği’nden ziyaret!

24Nisan 2024  Tarihli Haber

Biri Kars-Tiflis Bakü Demiryolu olmak üzere 3 gümrük kapısı olmasına karşın ithalat, ihracatın yanı sıra uluslararası nakliyecinin yok denecek kadar az olduğu Ardahan’ı ziyaret eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği Karadeniz Bölge Temsilcileri Ardahan Valisi Hüseyin Çiçek’i ziyaret ettiler.

Artvin Hopa Sarp Gümrük Kapısından sonra Kafkaslara açılan 2. Gümrük Kapısı olan Ardahan Posof Türkgözü (Badele) Gümrük Kapısı ile Çıldır Aktaş Gümrük Kapısının olmasına karşın ithalat, ihracattan diğer gümrük kapılarından çok gerilerde olan Ardahan’ı ziyaret eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği Karadeniz Bölge Temsilcileri nakliyeci veya onları temsil eden bulamayınca vali ile görüştüler.

Aynı zamanda üzerinde bir Antreponun yanında Doğu Expresinin durağının yapılması istenen Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Gümrüğünün de olduğu Ardahan’da üç gümrük kapısı olmasına rağmen neden uluslararası nakliyeci olmadığını merak eden UND temsilcileri Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer stk’larla görüşemeden Ardahan’dan ayrıldılar.

Kış’ın buz pisti idi, yeniden Göl oldu!

Her kış tüm yüzeyi donup, adeta devasa doğal bir buz pisti haline gelen Ardahan’ın Çıldır Gölü iyiden gelen baharla birlikte yeniden göle dönüştü.
Kaynağı Ardahan’ın en yüksek dağı Kısır’ın hemen yanı başında bulunan Çıldır gölünün yüzeyinde bulunan tüm buzlar eriyince bölge balıkçıları bindikleri kayıkları ile başta Sarı Balık olmak üzere gölde hayat bulan 9 çeşit balıkları yakalamak için kolları sıvadılar.
Bir lâv akıntısı ile bir moloz mahrutu tarafından müştereken meydana getirilmiş bir doğal set gölü olan Çıldır Gölü göl çevresinden bulunan birçok dere ve pınarlarla besleniyor.
Gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı’dır.
Göl yaklaşık 120 kilometrekare bir alana sahiptir.
Kış mevsiminde donan gölün yüzeyi ziyaretçiler için adeta eğlence merkezi olmaktadır. Tamamen donan gölün üzerinde ziyaretçiler, kızaklar ile gezinti yapmanın ve kızağın keyfini çıkarmaktadır.

Deyişlerle defnedildi..

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da hayata göz yuman Ardahan Damallı bir devrimci olan Gülali Purhan köyünde deyişler ile defnedildi.
1953’de Damal Seyitören köyüne doğan 1970’lerde İstanbul gazi mahallesine göç eden Gülali Purhan burada devrimcilerin kurduğu İstanbul Gazi mahallesinde de aktif rol aldı.
O dönem evsiz işçiler için yapılan kamulaştırma ile yapılan gecekondu inşasında da gece gündüz çalışarak kendisi gibi emekçilere ev yaptı.
Purhan, Gazi mahallesinin politikleşmesi için devrimci ve örgütlü mücadelenin hep içinde oldu.
Örgütlü mücadele ile geçen yaşamında 80’lerin sonunda Aksaray’da İşsizler Derneğini kurdu. Birçok eylem ve etkinliğin başarı ile hayata geçmesine emek verdi. Fabrikalarda sendikal mücadele yürüttü. Bu dönemde gözaltına alındı, işkenceden geçti. Gülali Purhan mücadeleci inancı uğrunda bedel ödemekten geri durmadı. Gazi direnişinde en ön saflarda yer aldı. 2000 binli yılların başında Damal’da yozlaşma ve asimilasyona karşı bir gurup yoldaşı ile Cem Evi derneği kurdu.
Seyitoren’e 5 yıl boyunca her yaz gelerek Cem Evini inşasında öncülük ve önderlik etti. Bunun yanı sıra mesleği gereği kalfalığını üstlendi. Cem Evi’ni adeta kendi eli ile inşa etti.
Purhan’ın bu örnek daha sonra tüm yöre köylere taşındı. 2007’de İstanbul’da kurulan Seyitören Köyü Derneğinin öncülerinden oldu. 2010’da Sultangazi Pirsultan Derneğinin kuruluşuna önderlik etti.
Yine bir grup dostu ve yoldaşı ile İstanbul Esenyurt Son Durakta Cemevi için alanın kamulaştırmasının öncülüğünü yaptı. Ancak ne yazık ki kendi eliyle yaptığı Cemevinden köye yolculuğunu istemedi.
Damallı Gülali Purhan hayatı boyunca hep ilkeli ve dik duruşunu korudu yanlışlara karşı asla sesiz kalmadı. Bu isteği de bu tavrın bir sonucu idi .


23 Nisan sabahı tedavi gördüğü İstanbul Maltepe Süreyya Paşa hastanesinde sonsuzluğa yürüyen Gulali Purhan Gazi cemevinde yapılan törenin ardından doğum yeri olan Damal Seyitoren köyüne getirildi.
Seyitoren köyü Cemevi’nde yapılan cenaze merasimi ve ardından, yeğeni ve dostu Zülali Fisşenk tarafından yapılan konuşma ile hayatı ve mücadelesi anlatıldı.
Gülali Purhan Vasiyeti üzerine koy mezarlığında çok genç yaşta kayıp ettiği yeğeni Bayram Baran’ın yanına deyişler ile defnedildi. Defnenin ardından 5 dakikalık saygı duruşu yapılarak, devrimci mücadelesi ve anasının yaşatılacağı ifade edildi.

ARDAHANLI GAZETECİLER GİTMEDİKLERİ,

GÖRMEDİKLERİ YERLERİ GEZİP, GÖRDÜLER!..

20 Nisan 2024 tarihli haber

Müzesi olmayan, başta bir çok Ardahanlının görmediği Çıldır Kurtkala olmak üzere tarihi ve kültürel alanları yolsuz, tabelasız olan Ardahan’ı, Çıldır ve Aktaş Gölleri, Bülbilan, ve Şavşat Karagöl’ü kıskandıran doğal güzelliklerinin içinde ki Posof’u kendi imkanları ile yerelde ve genelde anlatan, tanıtmaya çalışan Ardahanlı Yerel ve Ulusal Gazeteciler İl Kültür Müdürlüğünün katkıları ile gidemedikleri, göremedikleri ve gezemedikleri tarihi ve kültürel alanları gezip, ziyaret ettiler.

İl Kültür Müdür Vekili Uğur Dede’nin Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’in onayı ile düzenlediği bir tur ile Çıldır ve Posof’u ziyaret eden Ardahanlı Gazeteciler Hanak ve Damal’da tarihi ve kültürel alanlar konusunda bilgilendirildiler.

Vali ve Kültür Müdürlüğünün katkıları ile bir araya gelip, güzel bir hafta sonu geçirdiklerini belirten Ardahanlı Gazeteciler teşekkür ettikleri Vali Çiçek ile İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Dede’nin bu güzel ve anlamlı çalışmasının kentin tanıtımına önemli bir katkı olduğunu söylediler.

Ardahan Kalesi, Posof Savaşır (Cancak) Kalesi:, Bağdeşen (Kinzodamal) Kinzi Kalesi, Hanak Sevimli Kalesi, Göle Kalecik Kalesi, Ardahan Kazan Kalesi, Hanak Kırnav Kale:, Ardahan Altaş (Ur) Kalesi, Yalanızçam Kayak Tesisleri,  Hanak’ta ki Peri bacalarına giden yol başta olmak üzere Ardahan’ı adeta terasta izleten Yıldız Dağı Harabeleri, Göle’de ki bir çok tarihi, kültürel alanlarının yanında İstanbul’dan büyük bir meraya sahip Ardahan sınırları içinde olan Kilise, Kale, Kule, Sinagogları anlatan, tanıtan bu tür girişimlerin yerli, yabancı turisti yönlendiren tabelalara daha da güçleneceğine dikkat çektiler.

Çıldır Gölü kenarında bulunan ancak doğru dürüst çalışmayan mevcut turistik tesislerin yanında yeni ve özel sektörce işletilen otel, motel, restoranlara ihtiyaç olduğuna da dikkat çeken Ardahanlı Gazeteciler, başta ‘Korunması gereken hassas alan, sit alanı’ gibi saçmalığı gibi onca engelin ve bürokratik engeller dolaysıyla bölgenin bugüne kadar beklediği turistik tesislerin yapılmadığına da dikkat çekerek, başta Doğu Expresini Ardahan’a değil, Diyarbakır’a yönlendiren Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililerin bu tür anlamsız yasakları kaldırıp, bölgenin turizmi açılması için gerekli alt yapıya izin vermeliler.’ dediler.

Çıldır Gölü çevresindeki esnaf can çekişiyor:

Tanıtım için yeterli yatırım yapılmıyor..

KIŞ AYLARINDA TAMAMEN DONAN ÇILDIR GÖLÜ, MUHTEŞEM DOĞAL GÜZELLİĞİYLE GÖZ KAMAŞTIRIYOR. ANCAK YETERLİ TANITIM GERÇEKLEŞTİRİLMEDİĞİ İÇİN TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLMAKTAN EPEYCE UZAK.

Kars ve Ardahan sınırında bulunan Çıldır Gölü sahipsizlik nedeniyle can çekişiyor. Göl, doğal güzelliğiyle bölge için önemli bir turizm merkezi olabilecekken; esnaf ise yetkililerin göl için yeterince tanıtım yapmamasından şikayetçi.

Kış aylarında tamamen donan Çıldır Gölü, muhteşem doğal güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Ancak yeterli tanıtım gerçekleştirilmediği için turistlerin ilgi odağı olmaktan epeyce uzak.

Etrafı dağlarla çevrili bir platoda bulunan ve kışın gelmesiyle üzeri tamamen buz tutan Çıldır Gölü’nün üstünde atlı kızak, geleneksel balıkçılık, yaya yürüyüşleri gibi çeşitli faaliyetler yapılıyor. Yerli ve yabancılar için kış turizmi merkezlerinden biri olabilecek göl, bölgenin ihmal edilmesi nedeniyle gözlerden çok uzak ve bu durum pandeminin de etkisiyle bölgedeki esnafı çok zor durumda bırakıyor.

GÖKHAN ALİBEYOĞLU

“BÜROKRATİK ENGELLER PANDEMİDEN AĞIR”

Başta, Şeytan kalesine benzer Kurtkala olmak üzere Çıldır ilçesine bağlı Dirsekkaya köyünün sınırları içinde, Orta Çağ’da Gürcülerden kalma bir kilise olmak üzere bir çok tarihi ve kültürel eserin bilerek veya bilmeyerek yok edildiği belirtilen Çıldır’ın ve bölgenin tarihi hazineleri yanı sıra doğal hazinelerinin turizme katkı sunması gerekirken ilgisizliğe kurban edildiği belirtildi.
Bahara merhaba diyen Çıldır Gölü başta olmak üzere bölgenin Kış turizmi için Ardahan ve Kars’ın ideal bir bölge olduğunu söyleyen Gökhan Alibeyoğlu, bu bölgedeki farklı kültürler için de yeterince tanıtım yapılmadığını ifade etti.
Alibeyoğlu şöyle devam etti.

Geçen yıl 20 bin turisti ağırladığını belirten Esnaf Gökhan Alibeyoğlu, bu sene neredeyse hiç turistin gelmediğini söyledi. Alibeyoğlu gazetemize yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Sürekli bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. Hiçbir altyapı yok; elektrik, su, kanalizasyon… hiçbir şey yok.”

Pandemide esnafın durumunun daha da kötüleştiğini söyleyen Alibeyoğlu “Bütün yaşadığımız bu zorluklara bir de pandemi eklendi. İşler daha da kötüye gitti. Halihazırda yüz kişi evine ekmek götürüyor. Tabii götürebiliyorsa… Hiçbir yardım, destek yapılmadı esnafa. Bırakın yardım yapılmasını, insanlar kendi çabalarıyla bir şey yapmak istese de bürokratik engellerle karşılaşıyorlar” dedi.

“YETERİNCE TANITIM YAPILMIYOR”

Kış turizmi için Kars’ın ideal bir bölge olduğunu söyleyen Alibeyoğlu, bu bölgedeki farklı kültürler için de yeterince tanıtım yapılmadığını ifade etti:

“Kars ve Ardahan kozmopolit iller. Kürtler, Terekemeler, Azeriler Türkler, Lazlar, Malakanlar ve hatta Almanlar… Değişik kültürlere sahip halklar yaşıyor. Bu kültürler düzgün tanıtılmış olsaydı, emin olun bugün durum çok farklı olacaktı. Yine yöresel yiyecekler; yağ, peynir, bal… buna benzer mutfak kültürüne dair birçok şey yok oldu. Bizim buralarda cirit sporu meşhur. Gençler de çok hevesli. Fakat hiçbir devlet kurumu destek olmuyor, insanların hevesi kırılıyor. Oysa ilimiz bir milyonu aşkın turisti kaldırabilecek potansiyele sahip. Ancak yetkililer elini taşın altına sokmuyor.”

“AŞIK VE DENGBEJ KÜLTÜRÜ BAŞLI BAŞINA BİR TANITIM”

Kars’taki çok sesliliğin ve çok kültürlüğün anlatılmadığını ifade eden Alibeyoğlu “Örneğin aşık geleneği, dengbej geleneği, maniler, çiroklar, hikayeler, meseleler bir sürü şey var… Bunlar düzgün yapılsa kim gelmek istemez ki? Ama bakıyoruz bu değerler zamanla yok olmaya, yozlaşmaya mahkum oldu. Eskiden kaz ve peynir festivalleri yapılıyordu, artık bunlar da yapılmıyor. Eskiden Çıldır Gölü festivali yapılıyordu artık o da yapılmıyor. Yine iki yüz yıllık bir tarihi Rus yolu var, taşlarla yapılı. Gölün etrafındaki köylerde bulunan kilise, manastırlar tahrip edildi; bir çoğu camiye dönüştürüldü. Gelen turistlere de gösterilmiyor. Bunun gibi bir çok sorunumuz mevcut” dedi.

SUAT İNCE DONMUŞ ÇILDIR GÖLÜ ÜZERİNDE ÖNENDE BAĞLAMASIYLA

“NEDEN BAYRAĞIN GÖLGESİNE SIĞINIYORSUNUZ?”

Bölgede gazetecilik yapan Suat İncedere ise “Hiçbir altyapının olmadığı, turizm adına hiçbir yatırımın yapılmadığı bir yere neden turist gelsin ki?​” diye gösteriyor tepkisini. Yetkililerin duyarsızlığına değinen İncedere, “Gelen insanlara yörenin balı, eti, balığı, yöresel tatları tanıtılsa… Size çok ilginç gelecek; bizim buraya Keban Barajından, Karadeniz’den balık geliyor. Oysa Çıldır Gölü’nde muhteşem sarı sazan dediğimiz bir balık çeşidi var. Tadı bir başka. Hiçbirinden söz edilmiyor. Gelen turist hiçbir şey görmeden geri dönüyor” dedi.

Yerel yöneticilerin icraatlarının bayrak dikmekle sınırlı kaldığını söyleyen İncedere, “Siz niye bir yatırım teşvikinde bulunmuyorsunuz, niye yöresel yiyeceklerimizi doğru düzgün tanıtmıyorsunuz, neden işin kolayına kaçıp bayrağın gölgesine sığınıyorsunuz? Eğer gelen yerli ve yabancı turistlere yerel ürününüzü pazarlayabiliyorsanız o zaman vatansever olduğunuz anlaşılır. Yoksa istediğiniz kadar ‘Biz yerliyiz, biz milliyiz’ deyin; hiçbir anlamı yok” şeklinde konuştu.

Haber/Fotolar: Evrensel Gazetesi/Roni NASIRKAYA

Türkiye’nin en zeki şehirleri belli oldu:

İl il IQ haritası çıkarıldı

Ardahan sondan 2. olmuş..

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, illerin IQ seviyeleri değerlendirilerek bir sıralama oluşturuldu. Bu sıralama, farklı şehirlerde yaşayan katılımcıların yeteneklerini, zekâlarını ve problem çözme becerilerini ölçen çeşitli sorulara verdikleri yanıtlar üzerinden hesaplandı.

İşte il il IQ seviyeleri ve ilk sırada yer alan şehirler:
1- Eskişehir 105.20 IQ
2- Ankara 104.91 IQ
3- İzmir 104.51 IQ
4- Muğla 104.12 IQ
5- Çanakkale 104.02 IQ
6- İstanbul 104.02 IQ
7- Kocaeli 103.85 IQ
8- Balıkesir 103.59 IQ
9- Bursa 103.47 IQ
10- Kırklareli 103.38 IQ
11- Trabzon 103.37 IQ
12- Antalya 103.29 IQ
13- Tekirdağ 102.82 IQ
14- Zonguldak 102.68 IQ
16- Karaman 102.52 IQ
17- Uşak 102.37 IQ
18- Konya 102.36 IQ
19- Rize 102.32 IQ
20- Denizli 102.14 IQ
21- Bartın 102.13 IQ
22- Sakarya 101.78 IQ
23- Kırşehir 101.74 IQ
24- Kütahya 101.65 IQ
25- Kayseri 101.42 IQ
36- Aydın 100.34 IQ
81- Bingöl 94.19
80- Siirt 94.52
79- Hakkari 95.16
78- Artvin 95.36
77- Kars 95.84
76- Bitlis 95.96
75- Ağrı 96.06
74- Düzce 96.26
73- Iğdır 96.69
72- Amasya 96.88
71- Erzincan 96.97
70- Bilecik 97.14
69- Adıyaman 97.29
68- Ardahan 97.33
67- Hatay 97.36
66- Çankırı 97.53

(Zeka Testi Merkezi, Sputnik)

DEPREM GİBİ DÜĞÜN!..

Fakir Yılmaz’ın ÖZEL Haberi..

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve en büyüğü 6.7 olmak üzere birçok depremle sarsılan ve yerle bir olan Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Emirli köyünde bir düğünde Keleşler art arda patlayınca, düğüne katılanlar bir kez daha deprem şoku yaşadılar.

Alınan bilgilere göre Burak Soyer ile Sibel Bişkin’in dünyalarını birleştirdiği Soyer ve Bişkin ailesinin düğünü öncesi Afşin’e bağlı Emirli isimli köyde gerçekleşen kına töreninde bir araya gelen köylüler bir anda art arda patlayan keleşlerle şoke oldular. Keleş sesleri ile irkilip, sağa sola kaçan vatandaşlar yere düşen patlamış keleş fişeklerinin kendilerine rastlamamasına şükür ederken, kendini bilmezlerin bu silahlarının ruhsatlı olup, olmadığı ve çel çocuğun içinde bu davranışta bulunanlar, hakkında gerekli soruşturmanın yapılmasını istediler.

Kim kazandı, kim kayıp etti?..

Bugün, İran ile İsrail’in vekâletlerle yetinmeyip, bu kez insansız araçlarla uzaktan birbirleriyle savaştığı, depremin, bu kez kendisini Tokat’ta his ettirip, unutanlara bir kez daha tokat atarak hatırlattığı ülke ve dünyada yaşananları unutturan son yerel seçimler ardından iki önemli konuya bakmak isterim..

Çünkü, yıllardır demokrasi, insan hakları, özgürlük dedikçe, istedikçe başımıza vuruldu, kafamız kırıldı..

‘Neden?’ diye sorunca da hain bile ilan edildik..

Ama yılmadık, direndik ‘siz ne yaparsanız yapın biz, demokrasiyi istiyoruz, insan hakları dedik, özgürlük isteyerek işimizi, gazeteciliğimizi yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz..’ dedik..

Ve bugün gelinen noktada biriler ya bizi anladı, ya da bizim istediklerimizin er geç kendilerine de gerek diyerek yola geldi..

Ve son seçimde bunları yani demokrasiyi , insan haklarını tek bizim değil, tüm toplumun istediğini anladık..

Ve şimdi bir kez daha soralım..

Sizce kim kazandı, bunca kaybın içinde..

Bana göre ‘tek adam’, ‘diktatör’, ‘oylar çalınacak’ denen ülkede bunların hiç birinin olmadığı ve kazananın demokrasi olurken, 3 yetmedi, 5 az olur 13 maaş alanlar ve belediyeleri kendilerine bağlayan cemaatler kayıp etti..

Kılıçdaroğlu Kaç Gündür Nerede?

Karar duruşması yine ertelenen ve 8 yıla yakındır hala hapiste olan Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu HDP’li Milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırıp, cezaevine konulmalarına katkı sunmakla eleştirilen CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu 1 Nisan akşamından bu yana gören oldu mu?

Bilmem ama kardeşi Mutlu Kerimoğlu’nun Ankara Etimesgutt’ta tam yetkili belediye başkan yardımcısı seçilen Ardahan Damallı Bakırköy eski Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, giderayak bir sürü işe alım yaptıkları ve kasayı boşalttıkları ileri sürülen Ardahanlı, CHP’lii yeşil ormanlarından sonra sarı altınlar için doğası katledilmeye hazırlanan Göleli İstanbul Esenyurt ve Haliliefendili ağ saçlı İstanbul Şişli Ardahanlı eski Belediye Başkanları , Ardahan eski Milletvekili Ensar Öğüt, Ardahan Göleli Ankara Milletvekili Deniz Demir gibi CHP’li siyasilerin de ortada olmadığı şu günlerde Kılıçdaroğlu’nun son yerel seçimler sonuçlarının hemen ardından bir kez daha (!) ‘Görevini tamamlamış’ bir eda ile ortada gözükmediği twit X dahil bir yerde görünmediği, anılmadığı sizin bilmem ama benim dikkatimi çekti.

Çünkü 31 Mart akşamı açılan sandıklarda art arda yaşanan gelişmeler ve on yıllarıdır alınamayan seçimin alınmasıyla birlikte başlayan yeni sürecin başladığı 31 Mart akşamı ortaya çıkan tabloda Kılıçdaroğlu’nun katkısının olup ,olmadığının bile tartışılmadığı saklanacak bir durum değildir.

Kısacası son seçim öncesi herkes işini yaptı..

Yani, bir önce ki seçimlerdeki gibi son seçimlerde de ‘Ağıl, Mağıl’ denilip, Baykal’ın Başbakan ettiği Erdoğan’ı, kurduğu altılı masanın oluşturduğu hava ile Kılıçdaroğlu’da Özgür Özel’den sonra 31 Mart akşamı açılan sandıklarda sayılan oylarla bir anda bayrağımızın rengi olan kırmızıya boyanan tüm ülkenin bir çok yerinde birilerinin hiç beklemedikleri bir anda Belediye Başkanı yapmıştır..

Tabi bu arada DEM olan HEDEP’i de unutmadan sormak gerek ‘Şimdi Kılıçdaroğlu nerede?’ diye..

 

DİĞER VİDEOLAR