Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Verdikleri vaatleri unuttular ‘Borç var’ edebiyatına sarıldılar!

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri öncesi oy istedikleri ve aldıkları seçmene bin bir vaatte bulunan seçilmişler, seçilir, seçilmez verdikleri vaatleri unutup, ‘var olan sorunları çözmeye adayım’ dedikleri ve başlarına geçtikleri belediyelerin borçlarını afişe ederek, ‘Borç var’ edebiyatına sığınmaları kendilerinden hizmet bekleyen seçmenin tepkisine neden olmakta.

DEM destekli CHP’li Belediyeler başta olmak üzere Kayyumlardan ve diğer partilerden kazandıkları belediyeleri alan birçok yeni belediye başkanının şimdiden ‘borç var’ edebiyatına takılıp, kendilerinden beklenen hizmetleri unutan başkanlara tepki gösteren seçmen ‘siz başta bu borçları olmak üzere var olan sorun, sıkıntıları biz çözeriz demediniz mi?’ diye ‘borç var’ edebiyatı yapan başkanlara seçim öncesi verdikleri vaatleri hatırlatmaktalar.

CHP’li, CHP’li’den, AK Partili Ak Partiliden aldığı belediyeden bile şikayetçi..

İkinci kez hatta üçüncü kez seçilen belediye başkanlarının hala başında oldukları belediyelerin borçlarını da açıklamasını isteyen seçmenler borçlar dahil var olan sorunları çözme sözü ve vaatleri verip, kendilerinde oy alıp, seçildikten sonra ‘borç var’ edebiyatı yapan başkanların bu sonu gelmez edebiyattan vazgeçip, işlerine başlamasını isteyen seçmen, ‘Ardahan Posof Belediyesinin CHP’li Başkanı gibi İstanbul Esenyurt’ta ki CHP’li Belediye CHP’liden aldığı belediyeden yakınır, diğer bir yanda ise başka bir belediye başkanı kendi partilisi yani AK Partiliden aldığı belediyenin borcundan yakınır, DEM’lilerde yerlerine oturduklarıyla eleştirdikleri kayyumlardan geri aldıkları belediyelerden şikayetçi bu nasıl iş?’ diye yaşanan bu duruma tepki göstermekteler.


Bir çok belediye gibi 40 yıl sonrada olsa yeniden CHP’ye geçen Posof Belediyesi ’de toplam borç listesini binaya asılan afişle kamuoyuna duyurdu.
Posof Belediyesi’nin borçların yer aldığı dev afiş Belediye binasına asıldı.
31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından Posof’ta 31 Mart’ta sandıktan birinci parti olarak çıkan CHP’li Belediye Başkanı Erdem Demirci, önceki dönemin borçlarını sıraladığı dev afişi Belediye binasına astırdı.
Çoğu devletin alacağı olan borçlara bakıldığında diğer belediyeler gibi devletin birer yerel temsilcisi olan Posof Belediyesi’nin toplam borcu 35 milyon 737 bin 103 TL olarak tespit edildi.

Abdullah Zeydan: Kayyum yönetimi,

Van Büyükşehir Belediyesi’ni 8,5 milyar TL borca sokmuş..

Ardahan eski valilerinden Mehmet Emin Bilmez’in kayyum olarak atanır atanmaz törenle Erdoğan’ın fotoğrafını astırdığı ve uzun süre Van Belediyesine kayyımlık yapan ve daha sonra Ardahanlı Vali Ozan Balcı’nın yönetimine bırakılan Van’ın Büyükşehir Belediye Başkanı, DEM Partili Abdullah Zeydan, kayyum yönetiminin belediyeyi 8,5 milyar TL borca soktuğunu belirterek, “Ne yazık ki belediyemizde büyük bir tahribat var. 2022 yılında bu borç sadece 400 milyon TL iken, son 1,5 yılda yeni valinin atanmasıyla bu borç 8,5 milyar TL’ye ulaşmış” dedi. 31 Mart seçim sürecinde mazbata krizi yaşayan Zeydan günlerce Türkiye gündeminden düşmemişti.

 

Van Büyükşehir Belediye Meclisi, ilk toplantısını Belediye Başkanı Abdullah Zeydan başkanlığında gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasındaki toplantıda Zeydan ve Eş Başkanı Neslihan Şedal, meclis üyeleri ile tek tek tokalaştı. Meclis toplantısı İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“BELEDİYE ASLİ GÖREVLERİNİ YERİNE GETİREMEZ DURUMDA”

Zeydan, kayyumdan dolayı Büyükşehir Belediyesinin iştirakleriyle birlikte 8,5 milyar TL borcu olduğunu söyledi. Oluşan borç nedeniyle belediyenin asli görevlerini dahi yerine getiremez duruma geldiğini belirten Zeydan, “Ne yazık ki belediyemizde büyük bir tahribat var. Bu tahribatı da tüm meclis üyeleriyle birlikte göreceğiz. 2022 yılında bu borç sadece 400 milyon TL iken, son 1,5 yılda yeni valinin atanmasıyla borç 8,5 milyar TL’ye ulaşmış. Belediyelerin de kendi sorumlulukları vardır.

Bizim sorumluluklarımız da yol, içme suyu, kanalizasyon, çevre sorunları, park ve bahçeler olmasıyla beraber asli hizmetler dururken, maalesef kayyum döneminde Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapması gereken bütün yatırımları ve ihaleleri belediye üzerinden yapıp, büyük bir külfet oluşturulmuştur. Bu borcu da bankalardan çok yüksek faizlerle krediler çekerek yapmışlar. Türkiye Cumhuriyeti’nde yasalar bellidir. Her bakanlığın bütçesi vardır. Bu bütçelerle de bakanlıklar aslı görevlerini yerine getirip, okullar yapıp spor salonları inşa ederler. Fakat bütün bunlar Van’da belediye üzerinden yapılmış. Elbette ki bunun için İçişleri Bakanlığından müfettiş taleplerimiz olacak ve böyle belediyeyi asli görevini yapamaz hale getiren bu milletin hakkını başka kuramlara, yandaşlarına peşkeş çeken, yüksek faizlerle kredi çekenler hakkında da hukuki anlamda ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

TOOG ÜZERİNDE İKTİDAR’A
YARANMA HESABI MI?!.

Ardahanlı İstanbul Çekmeköy’ün CHP’li Belediye Başkanı Orhan Çerkez’in başkan seçildiği Çekmeköy Belediyesi araç filosunda bulunan 34 CKM 34 plakalı Togg, Çekmeköy’de ikamet eden şehit ve gazi yakınlarının ailelerinin düğün, nişan ve sünnet gibi özel günlerinde ve şehitlerin birinci dereceden yakınlarına ücretsiz olarak sunulacağını duyurulurken bunun TOGG markası üzerinden iktidara yaranma hesabımı diye sorulmadan edilemedi.
Sosyal yardım ve sosyal sorumluluk projesi olma özelliği taşıyan bu yeni hizmet, 14-20 Nisan tarihileri arasında, Şehitler Haftası’nda Çekmeköy Ardahanlı Belediye Başkanı Orhan Çerkez’in sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımla duyurulurken Çerkez, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“MİLLETİN TOGG’U MİLLETİN EMRİNE”
“Değerli komşularım, bugün 14-20 Nisan Şehitler Haftası. Bu vatan uğruna canını vermiş tüm şehitleri ve gazileri saygıyla, hürmetle anıyorum. Çekmeköy Belediyesi envanterinde bulunan milli otomobil Togg’u millet uğruna toprağa düşen şehitlerimiz ve gazilerimizin çocuklarının; sünnet, düğünlerinde onlara tahsis edeceğim. Milletin Togg’unu milletin emrine veriyoruz.”

19 NİSAN’DA BAŞVURULAR BAŞLIYOR
Togg’u düğün nişan ve sünnet organizasyonlarında kullanmak isteyen şehit ve gazi yakınları 19 Nisan Cuma gününden itibaren başvuruda bulunup rezervasyon yapabilecekler. Başvuru esnasında istenilecek evrak ve belgeler, başvuruların nereden yapılacağı gibi ayrıntılar hafta içinde belediyenin sosyal medya hesapları ve web sitesi üzerinden duyurulacak.

İspanyol Boğaları ile baş edilir mi?

Bin beş yüz kilometre yolu direksiyon sallayarak git, gel yetmedi ulusal tv TEMPO TV’de 4 yıldır kesintisiz yayınlanan ve bugün saat 15.00’da yine canlı olarak yayınlanacak olan Gazetecilerle Gündem adlı programını hazırlama telaşı içinde kırılacası ağıran vücut kemiklerimin bir kelime yazmamı engellemek istese de yazımı bekleyen baranın ‘abi gazete yazıyı bekliyor’ uyarıları üzerine benim kadar yorgun bilgisayarımı kucaklıyor ve yeniden sarılıyorum klavyeme..
Ve yazıma başlamadan önce bir önceki yani 2019’daele aldığım bir yazıma rastlıyor ve güncelliğini kayıp etmeyen bu yazımı da rahmetli babamın bir zamanlar kentin en lüks lokantası olan iş yerini neden kapattığını soran arkadaşına verdiği cevabı yeniden anlatmak, aktarmak istiyorum.
Çünkü seçim öncesi demlenenlerin astıkları T.C.’lerden sonra meydan okurcasına Ankara’da Anıtkabir’den verilen toplu bir fotoğraf aşağıda yazacaklarımı anlatır gibiydi..
Anlamaları için de yardımcı olur belki..
Neyse gelelim Tilki ile İspanyol Boğa Meselesine..
Babam kentin en güzel ve en işlek lokantasını bir anda kapatınca arkadaşı sormuş,
‘Fevzi abi lokantayı niye kapattın, ne güzel iş yapıyordu?
Babam- He ya çok güzel işliyordu, hiç sorma..
Arkadaşı-Peki abi o zaman niye kapattın?
Babam biraz da kızarak,
-Ya kardeşim niye kapatmayayım?
Bir koyun alıyorsun, budundan 4 haşlama çıkıyor,
Birini aşçı, diğerini işçi yiyor..
Bu yetmezmiş gibi;
Müşteri diye biri lokantadan içeri giriyor diyesin aylardır aç kalmış bir Tilki..
Göbeği gitmiş, yüzü solmuş, saçları dikleşmiş.
Gelir oturur masaya..
Getir haşlamayı, götür salatayı, yetmedi yoğurt, bir de en az 35’lik rakı..
Biraz sonra o peri perişan Tilki gibi lokantadan içer giren adam oldu mu sana

İspanyol Boğası..
Hesap istersin yaz der, dövsen yemeği yemiş..
Üstüne üstlük İspanyol boğası olmuş baş edip, yenemezsin..
Gel de sen ol kapatma.. ‘ deyince arkadaşı ancak anlayıp, hak vermiş
Şimdi gelelim bizim İspanyol Boğalarına..
Daha yeni geride kalan bir seçimi daha tartıştığımız şu günlerde bir de geçmişte seçilmişlere ve hala görevde olanlara bakmak gerekir mi?
Yani bugünkü gibi yoğun bir tartışma ardından geride kalan seçimlerde seçilmişlere,
Şu an başkan, başkan yardımcısı, meclis üyesi olanlara,
Adına, ‘Yerel parlamento’ denilen ama içindekilerinin büyük bölümünün parlamentonun ne anlama geldiğini bilmediği, algılayamadığı belediye meclis üyelerine bir göz atalım mı?
Muhtarları da unutmadan..
Çünkü dün onlarda bugün seçilmek isteyenler gibi dertleri kendileri değil, vatandı, milletti, sakarya olmazsa da memleketti..
Ve memleketten batıya gelen hemşerileriydi.
Büyük bölümü hemşerileri olan ve onları temsil eden derneklere sırtlarını dayamış, onlardan oy isteyip, seçilmiştiler.
Ve hala görevdeler..
Kimi ise yaralı bir İspanyol boğası misali yani bendende aldıkları kalem yaralarıyla ağ saçlı gibi kimi ise adı ile soy adı hiç uyuşmayan gibi doktorluk olup, bakırköylük olmazsa da yeniden aday edilmeyen yani kızağa pardon dinlenmeye çekildiler..
Kimilerinin ise 2028’a kadar rahat gibi görünüyorlar..
Gerçi, ‘görünüyorlar’ demekte yanlış..
Çünkü bunların bir çoğu 5 yıl önce seçilmeden önce hep ortalıkta, yanımızda, yöremizdeydiler..
Ama bugün onları ortada gören yok..
Ya gökyüzüne doğru uzanan ve adına rezidans denen binaların içinde yada ortasında belki de tümündeler!
Yada bankalarda ki kasaları taşıran ekonomileri ile uğraşıp, ‘daha çok, daha çok..’ diyerek ter dökmekteler..
Ve onca iş, ihale, göbek büyüten davetler, boyun kalınlaştıran ilişkiler içindeler..
Memleket mi?
Oda ne?
Peki ya; Hemşeri, Arkadaş, Akraba, Eş, Dost..
Onlar çoktan unutuldu bile..
Yada arada bir başını kaldırana bir cep harçlığı yada yalandan gülen bir yüz göster gitsin..
İşte bizim İspanyol boğaları da bunlar..
Ve yeni bir seçim daha geride kaldı ve bu seçimin başaktörleri de dün tilki halinde bu sahaya inip, bugün her biri birer İspanyol boğası olmaya aday olanlar olmasın..
Çünkü ellerinde devletin imkanları, ceplerinde paracıklar.. Birde kariyer ki hiç sorma..
Bizde ne var?
Sadece bir oy..
Gel de baş et, edebilirsen..
En iyisi bizde mi babama lokantasını kapattıran o İspanyol boğaları ile ‘baş edemeyiz’ deyip, dört ay boyunca başımızı bir hayli şişiren yerel seçim gündemini kapatsak mı?
Belki de ufukta görünen bir erken seçim var diyerek susalım..
Ama sizi de ekranlarına, izlemeye davet ettiğim bugün saat 15.00’da ulusal TV TEMPO TV’de konuklarımızla birlikte GAZETECİLERLE GÜNDEM’de konuşalım..
Sizce ne yapalım?..

BÖLGENİN İLK E-GAZETELERİ www.sonvilayet.com

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT