Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP’nin zorda olduğu Çıldır’ın balığı taş kesti!

Turgay Şirin’in Memleket Partisi Belediye Başkanı Adayı olduğu Çıldır’da gündemde olmayan CHP zor günler geçirirken AK Parti Adayını da Çıldır Bağımsız adayı ile MHP Adayının zorladığı bilgileri alınıyor.

Turgay Şirin'in Memleket Partisi

Çıldır balığı taş kesti!

Başta Sarı balık olmak üzere 9 çeşit balığın yaşadığı Çıldır Gölünde ki balıklarından esinilen ve Urartu dininde kaynak su ve göl ile ilgili gizemli dinsel inancı yansıtan taş balık heykeli Kars müzesinde en çok ilgi toplayan tarihi eser olduğu belirtildi.
Kars-Ardahan Çıldır Gölü Yakınında Bulunan Anıtsal Taş Heykeli
Heykel, Arpaçay a bağlı Gülyüzü (Pekreşen )köyü (1999 a kadar Çıldır a Bağlıydı ) yakınlarında 1968 yılında bulunur ve Kars müzesi bahçesinde sergilenmeye başlar.
Heykel volkanik andezit taşından yapılmıştır 2.70m uzunluğu 50 cm genişliği, 30 cm derinliği ve 30 ton ağırlığa sahiptir.
M.Ö.8 yy a tarihlenen bu balık heykelinin Anadolu’da benzeri görünmezken Kafkasya Alagöz dağı eteklerinde benzerlerine rastlanmaktadır.


Bu eser su kültü anıtı olarak tanımlanır.
M.Ö.1. Binde Erzurum Horasan Sarıkamış Diauehi Krallığı olarak bilinir.
Taştan yapılan anıtsal balık heykeli Urartu dininde kaynak su ve göl ile ilgili gizemli dinsel inancı yansıtmaktadır.
Eskiçağda su kaynakları kutsaldı. Çünkü yeraltındaki tanrısal güçlerin yeryüzündeki tüm canlılara yaşam vermesi göndermiş olduğu en değerli ve kutsal armağan su idi.
Urartu da Eylül ve Ekim ayında yapılan bağ bozumu şenliklerinde tanrılara sunulan kurban törenlerinde Göl Tanrısına 1 Sığır, 2 koyun kurban edilirdi.
Urartu Krallığı döneminde balıkla ilgili bir inancın olup olmadığını bilmiyoruz.
Kaynak: Oktay Belli

SEMAZEN DÖNDÜKÇE DONAN GÖL ERİDİ..

Baharın gelişini simgeleyen 21 Mart Newroz etkinlikleri öncesi kışları donan Çıldır Gölü üzerinde sema dönerek gösteri yapan semazenin muhteşem gösterisi izleyenleri yerlerinde dondururken, buzla kaplı gölün yüzeyini kaplayan buzların bir anda uğultu çıkararak çatlaması ve altında ki suyun buza vurmasıyla oluşan görüntüyü görenleri hem şaşırdı, hem de üzerlerinde büyük bir etki bıraktı.

Çıldır daha Şirin olacak..

Son viraja girilen yerel seçimler öncesi memleketin güzelliklerini anlatan, iç ve dış turizmi bölgeye çekecek olan plan ve projelere ihtiyaç duyan Çıldır gibi kış aylarında tüm yüzeyi donan ve doğal bir kayak pisti haline dönen Çıldır Gölü üzerinde Sema gösterisi yapan Derviş bölgenin bu güzelliklerinin

ŞİRİN: MEMLKET DAHA ŞİRİN OLACAK..

Geçtiğimiz gün Çıldır’ı ziyaret eden Memleket Parti Genel Başkanına Çıldır’ın güzelliklerini anlatan Memleket Partisi Çıldır Belediye Başkanı Adayı, İş insanı Turgay Şirin başta Aşıkşenlik olmak üzere bölgenin değerlerini tüm dünyaya anlatacaklarını söyledi.