BİZDEN SİZ OKURLARA BİR HİZMET DAHA..
Belki de senin de aradığın geçmişte yaşananlara,
Ardahan’ın hafızası 30 Yıllık Haber Arşivimize göz atmak ister misin?..
https://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/
Motosiklet satışları rekora,
ARN MOTOR Birinciliğe ulaştı!
Türkiye’de trafiğe kaydı yapılan motosiklet sayısı yılın ilk 2 ayında 144 bin 840 oldu.
Yüzde 87 büyüme anlamına gelen satışların böyle devam etmesi durumunda pazar büyüklüğünün yıl sonunda 1,5 milyon adede ulaşması beklenirken, Ardahanlı iş insanlarının distribütörlüğünü yaptığı Kawasaki Motor bisikletlerini en çok satan ve Türkiye Satış Birincisi olan ARN MOTOR oldu.

Ardahanlı iş insanları Gürkan ve Yusuf Şahin’iin yönetimin olduğu ARN Otomotiv ve Motor bisiklet firmasının satış rekorları kırıp, birinci olduğu ülke genelinde Türkiye İstatistik Kurumu ve Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) verilerine göre, motosiklet satışlarındaki yukarı yönlü trend, bu yılın ilk 2 ayında da devam etti.
Trafiğe kaydı yapılan motosiklet sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 130,4 artışla 84 bin 611 oldu. Ocak-Şubat döneminde ise satışlar yüzde 87,4 artarak 144 bin 840 adet seviyesinde gerçekleşti.
Damal Belediye Başkanının derdi
Suriye’de ki savaş değil, sayaç!..
Suriye’de yaşanan ve bir çok Alevinin öldürülmesine neden olan çatışmaların başını alıp gittiği şu günlerde bölgede ki Alevi eski yeni Belediye Başkanları, Alevi toplumu temsilcisi, stk’ları olarak bilinenlerden ses olmazken, Ardahan’ın Alevi ilçesi Damal’ın Beldiyse başkanı eski köy yeni mahallere su sayacı takmaya çalışıyor.
Alevi Baronları olarak isimlendirilenler başta olmak üzere yetkili, ilgililerin ses çıkarması istenen şu günlerde Ardahan’ın Alevi Kültürü ile yoğrulmuş olan Damal Belediye Başkanının derdi savaş değil, sayaç!

Geçtiğimiz günlerde başlatılan bir çalışma ile evlerine sayaç bağlatılmak istenen eski köy yeni mahalle olan Yukarı Gündeş köyünden sonra şimdide eski köylerden olan Oburcaklılardan da tepki geldi.
Damal’ın İlçe konumunda düşmemesi için Mahalle olduktan sonra Cumhuriyet adını alan Damal’ın yeni mahallelilerinden olan Cumhuriyet mahalleliler, ‘Başkan sen şu sayaç işini hele bırak ta Suriye’de ki Alevileri kıran Savaş’la ilgili bir açıklama yap..’ diye Damal’ı bağımsız belediye başkanına tepkiler geldiği görüldü.
BELEDİYEDEN AYRILMAK ve
GERİ KÖY OLMAK İÇİN İMZA TOPLADILAR..
AK Parti’ye geçeceği söylenen Damal Belediye Başkanının başında olduğu Damal meclisinin aldığı, ‘Her ev ve iş yerine su sayacı takılması şartı ve taktırmayanların cezalandırılması’ kararı tepkilere neden oldu.
Alınan bilgilere göre devam eden göç dolaysıyla nüfusu 2 binin altına düşen Damal’ın İlçelik unvanını kayıp etmemesi için mahalle olmayı kabul eden eski köy şu anki mahalleler belediyenin bu kararına karşı çıktıkları ve kendi imkanları ile getirdikleri suya para vermeyeceklerini duyurup, belediyenin bu yönde aldığı karar katılmadıklarını belirttiler.
MAHALLE OLAN KÖYLERE SU SAYACI ZORUNLULUĞU SIKINITI ÇIKARDI..
Başta Damal Yukarı Gündeş Köyü yeni Mustafa Kemal Mahallesi Deneği olmak üzere Damal’a mahalle olarak bağlanan köylerin konuyla ilgili açıklamasında, ‘Sayaç taktırmasan, hizmet alamazsın’ vatandaşa tehdit olduğunu belirtirlerken belediyenin bu kararında ısrar etmesi halinde, kendilerinin de yeniden köy olmak ve Damal’dan ayrılmak için topladıkları imzalar ile referandum istemek için gerekli mercilere başvuracaklarını belirttiler.
MERKEZİNDE BİR CEM EVİ BULUNMAYAN
ARDAHAN’DA KAÇ ALEVİ İLÇESİ ve KÖYÜ VAR?
28 Şubat tarihli haberler
1 Köyü hariç Damal’ın geneli, Hanak’ın köyü, Göle’nin 4 köyü Alevi-Bektaşi kültürü ile bilinen Ardahan merkezde neden bir cem evi yok diyen vatandaşlar ibadetlerini yerine getirmek için Ardahan merkeze Cem Evi yapılması istenmekte.
Başta Alevi stk’lları olmak üzere ilgili ve yetkililerin bu yönde ki eksikliği neden gidermediklerini soran Alev-Bektaşiler, Kültür Bakanlığının bünyesinde bulunan ALEVİ – BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI’nın da bu önemli isteği duymasını istiyorlar.
Göle ve Posof ilçeleri gibi CHP’li Belediyenin yönetiminde bulunan kent merkezinde bir Cem Evi’nin olmadığı Ardahan’ın 5 İlçesinin biri olan ve bir köyü hariç tümünün Alevi-Bektaşi kültürü ile yoğrulmuş insanları yaşadığı Damal’ın yanı sıra Hanak ilçesinin büyük bölümü ve Göle ilçesinin 4 köyü Alevi.
Sitemiz başta olmak üzere yayın grubunda bulunan gazetelerimizin sıkça dile getirdiği ancak yetkili ve ilgililerin oralı olmayıp kulak tıkadığı, ‘Ardahan merkeze bir Cem Evi Niye Yok?’ sorusuna bugüne kadar cevap verilmezken Ardahan kent genelinde Damal ilçesi merkez ve 12 köyün yanı sıra Hanak’ta 6, Göle’de ise 4 köy Alevi-Bektaşi kültürü ile yoğrulmuş insanları yaşamakta.
Göle de 2’si Türkmen Alevisi, 1’i Kürt Alevisi ve diğeri de Zaza Alevisi olan 4 köy Alevi-Bektaşi inancıyla yaşayan insanlardan oluşmakta.
YENİ VE ESKİ ADLARI İLE ARDAHAN’DA Kİ ALEVİ KÖYLERİ..
ARDAHAN MERKEZ Alağöz (Şu an Terekeme)
ARDAHAN DAMAL Konuksever mah. (Merkez)
ARDAHAN DAMAL Çaybaşı mah. (Aşağı Damal)
ARDAHAN DAMAL Serhat mah. (Küçük Damal)
ARDAHAN DAMAL Burmadere (Sors)
ARDAHAN DAMAL Dereköy
ARDAHAN DAMAL İkizdere (Nunus-Alevi değil)
ARDAHAN DAMAL Kalender (Dereli)
ARDAHAN DAMAL Otağlı (Eznede)
ARDAHAN DAMAL Seyitören
ARDAHAN DAMAL Tepeköy
ARDAHAN DAMAL Eskikılıç (Kirpeşen)
ARDAHAN DAMAL Aşağı Gündeş (Damal Merkeze mahalle olarak bağlanıp, Ata mahallesi ismini aldı)
ARDAHAN DAMAL Kaldendere (Dereli)
ARDAHAN DAMAL Obrucak (Çikora) (Damal Merkeze mahalle olarak bağlanıp, Cumhuriyet mahallesi ismini aldı)
ARDAHAN DAMAL Üçdere (Samutğef)
ARDAHAN DAMAL Yukarı Gündeş (Damal Merkeze mahalle olarak bağlanıp, Mustafa Kemal mahallesi ismini aldı)
ARDAHAN GÖLE Gülistan
ARDAHAN GÖLE Kalecik (Kumurlus)
ARDAHAN GÖLE Yeniköy (Duba)
ARDAHAN GÖLE Koyunlu (Kondik veya Kundik)
ARDAHAN HANAK Koyunpınar (Saskara)
ARDAHAN HANAK İncedere(Çuanteli)
ARDAHAN HANAK Çimliçayır (Gudaneti)
ARDAHAN HANAK Merkez
ARDAHAN HANAK Çavdarlı(Sorsel )
ARDAHAN HANAK Çatköy
ARDAHAN HANAK Güneşgören (Karkadan veya Kerkedan)
ARDAHAN HANAK Çiçeklidağ (Fayatlı)
ARDAHAN HANAK Serinkuyu (aneidan veya Danidan)
Ardahan Hanak Alevi köyleri..
Ardahan’a gelen ilk yoğun Kızılbaş kitlesi Ardahan’ın Damal ve Hanak dağlarına ve ormanlarına sığınan Kızılbaşlar-Alevilerden oluşturmaktadır.
Resmi kaynaklardan ve kimi sitelerde Ardahan ve Damal Alevileri gönüllü olarak bölgeye gelen Dulkadir Alevilerinden değil; sürgün gelen, katliamından kaçan Alevilerdir.
Katliamından kurtulmak için Damal’a ve Hanak’a gelen Alevilerin ezici çoğunluğu Oğuz Türkmenlerindendir. 800-1000 yıllarında Arap ordularının Orta Asya’daki katliamlarından kaçıp Horosan-İran’a, oradan kısmen Kuzey Irak’a, Kuzey Irak’tan Maraş-Antep’e bu bölgelerden de Ardahan’a gelmişlerdir.
Kızılbaşların bir bölümü gene dağlık ve ormanlık alana Damal’ın tümüne, Hanak’ın kimi köylerine (Gundi ve Gülistanlılar 1800-1900’lerde Maraş’ta ki katlamaların da kaçarak) Göle’nin dört köyüne ve Ardahan’ın bir iki merkez köyüne sığındıktan sonra Damal ve Hanak’a geçtiler.
Damal Ardahan iline bağlı Alevi-Bektaşi Türkmenlerden oluşan bir ilçedir. 1972 yılına kadar Aşağı Damal, Yukarı Damal ve Küçük Damal olarak kurulu olan üç köy birleşerek önce belde, sonrada 1992 yılında da ilçe olur.
Damal ve yöresi Orta Asya’dan Avrupa’ya göç eden Türk boylarının geçiş güzergahında bulunan yerleşim alanlarıdır. Tarihte Ardahan-Posof Sancaklarına bağlı Yukarı Kura ya da Meşe Ardahan adı ile anılan bölge 1064 yılında Sultan Alparslan tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır.
Akkoyunlu Uzun Hasan döneminde (1453) Maraş yöresinden gönüllü olarak getirilen Dulkadurlu-Ulusu topluluğundan “Türkmenler” bu yöreye yerleşmişler, Ulgar ve Cin Dağlarını yaylak edinip, zamanla Damal bölgesinde köyler kurarak günümüze kadar kendi gelenek ve göreneklerini yaşatmışlardır. Damal bebeği olarak bilinen Yöre halkının kadın giyimleri Orta Asya’dan gelen eski Oğuz geleneklerini yansıtmaktadır.

Damal, dağlarında beliren Atatürk silueti ile ünlüdür. Her yıl Haziran ayının 15 ile Temmuz ayının 15’ine kadar saat 18’00’den itibaren Karadağ sırtlarında Atatürk’ün bu silueti net olarak yaklaşık 15 dakika izlenmektedir.
2001 senesinde Türkan Saylan’ın kurucusu olduğu Çağdaş Yaşam Derneğinin katkılarıyla Japonya`da düzenlenen ‘En iyi yerel kıyafetler yarışmasın da, Damallı Halk Eğitim öğrencilerinin yaptığı ilçenin adıyla özdeşleşen Damal Türkmen Bebeği birinci seçilmiştir.
Bölge 1876-1920 tarihleri arasında Rusların istilasına uğramıştır. Halen halk arasında 93 kırgını olarak anılan Osmanlı-Rus Savaşında 44 yıl istila ve Rus zulmü yaşamasına rağmen yöre halkı gelenek ve göreneklerinden asla taviz vermemiştir.
Rus ordusunun çekilmesiyle İngiliz desteğindeki Ermeni ve Gürcü işgali devam etmiştir. Kazım Karabekir komutasında ki ordusunun 1 Mart 1921 yılında yapılan anlaşmalar ile bölgeyi kurtarmasına kadar bölge halkının direnişi sürmüştür. Öte yandan Hanak İlçesi ve Ardahan merkezde birkaç esnaf ailesinin dışında Alevi nüfus bulunmamaktadır.
DAMAL’DA ‘YETİŞ YA HIZIR’ CEMİ YAPILDI, TİPİ DURDU!
Haber: Karip Cankan/Fakir Yılmaz/Damal
Alevi -Bektaşi inancında olan insanlarının hayatlarını idame ettiği ülkenin ve Ardahan’ın en yoksul ilçelerinden biri olan Damal ilçesinde başta ekonomik sıkıntılar çekenler olmak üzere darda olanlara yönelik ‘Yetiş Ya Hızır’ duaları eşlinde Hızır Cemi gerçekleşirken yapılan Cem öncesi yoğun şekilde esen ve okulların bir gün daha tatil olmasına neden olan tipinin durması dikkat çekti.
Damal’ın bir köy hariç tümü, Hanak’ta bir çok köyün yanı sıra Göle’de 4 köyün Alevi-Bektaşi inancıyla yoğrulmuş olan insanların inançları gereği yerine getirdikleri Hızır Cemine ilgi büyük oldu.

Uğradığı yerlere, bolluk ve bereket getirdiğine, dertlere derman, hastalara şifa olduğuna ve aynı zamanda uğurun ve kısmetın sembolü olduğuna inanılan Hızır için bir araya gelen Damallılar , darda kalanlara “Yetiş ya Hızır” diyerek cem ettiler.
CEM’DEN SONRA TİPİ DURDU’
Hızır ayı Şubat dolaysıyla üç gün oruç tutan (Alevi-Bektaşi inancı gereği Hızır kurbanı kesip, Hızır Cemi yürüten Damallılar, Cem öncesi Hızır için bir kurban tığlandı ve lokmaları ile birlikte gelen mihmanlarla Hızır Cemi öncesi kurulan sofrasında lokmalar, dualar ve dilekler paylaşıldı.
Her yıl Şubat ayında gerçekleşen 3 gün oruçlar tutulan Hızır orucunun Hak yolunda kabul olmasını, bolluk ve berekete vesile olmasını dileyen Damallılar Can sağlığı ve gönül birliği içinde daha nice Hızırlara erişmek dileği dualar eşliğin de gerçekleşen Hızır davet edilen İlçenin müftüsü, tek camisinin imamı, ilçe kaymakamı ve valinin de davet edilmelerine karşın Hızır Cemi’ne katılmadıkları görülürken Cem’in yapılması ve duaların edilmesi ardından bölgede bir hayli şiddetli eden tipinin durması da dikkat çekti.
GÖLE GORVENG’TEN SONRA
DAMAL BELEDİYE BAŞKANI DA AK PARTİ’YE Mİ GEÇİYOR?!.
Ardahan’ın Alevi kültürü ile yoğrulan ilçesi Damal’ın Bağımsız Belediye Başkanının AK Parti’ye mi katılacak.
Son iki yerel secimler de Ardahan merkezi alamayan ve DEM/HDP ile kent uzlaşması yapan CHP’ye kaptıran iktidar partisi AK Parti Ardahan İl Teşkilatı yerelde muhalefet olduğu Ardahan’da yeni aralayışlar içinde olduğu görülmekte.
Ardahan’da Belediyelerde olduğu gibi kentteki Sivil Toplum Örgütlerin yanın sıra İl Genel Meclisinde de muhalefet olan ve buraları CHP’ye kaptıran AK Parti Ardahan İl Teşkilatı bu durumu tersine yada eşit hale getirmek için kamuoyunda ‘fırıldak’ olarak adlandırılan siyasileri partiye transferler yapmaya çalıştığı dikkat çekmekte.
Mevcut Milletvekili Kaan Koç’un yeniden bu göreve gelmesinden memnun olmadığı, bunu da yapılan son kongre sonrası kendisini kutlamadığı ileri sürülen Hakan Aydın’ın 2. kez AK Parti İl Başkanlığına getirildiği gün Büyük Birlik Partisinde seçilen ancak BBP’nin kendisini ihraç etmesi üzerine bir süre bağımsız kalan Göle Köprülü (Gorveng) Beldesi Belediye Başkanını partiye transfer eden AK Parti Ardahan İl Teşkilatı şimdi de Damal’ın bağımsız Belediye Başkanı ile görüşmeler içinde olduğu görülmekte.
Kentte tek kadın İlçe Başkanı olan Nevriye Derdiyok’un birlikte geldiği Damal Bağımsız Belediye Başkanının yakında AK Parti’ye katılacağı ileri sürülürken bir şahısla başı belada olan Damal Belediye Başkanının ziyaret ettiği İl Başkanı ile partiye geçişi konuştukları da öne sürüldü.
Ardahan’da 350 gram Ramazan pidesi 25 TL. Hayırlı Ramazanlar!
Ramazan ayının gelmesiyle iftar sofralarının olmazsa olmazı olan pidelerin gramajları ve fiyatları yeniden tartışılmaya başlandı.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yeni Ramazan pidesi fiyatlarıyla ilgili olarak, “Ortalama yüzde 33 ila 35 fiyat artışı olacak. Bazı illerde yüzde 28 veya 30 olarak gerçekleşebilecek ancak hiçbir ilde artış yüzde 35’ten daha fazla olmayacak.” dese de Ardahan başta olmak üzere bir çok kentte bu açıklamanın hiçte inandırıcı olmadığı görüldü.
Ramazan ayının başlamasıyla yeniden gündeme gelen Ramazan pidesinin gramajı ve fiyatıyla ilgili bir açıklamada Ardahan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İskender Alihanoğlu’ndan geldi.

ESOB ve ESOBB Başkanı Alhanoğlu yaptığı açıklamada bu yıl Ramazan ayında satılacak pidenin fiyatını açıkladı.
Başkan Alihanoğlu, Ramazan pidesinin 350 gramının 25 TL’den satışa sunulacağını belirtti. Geçtiğimiz yıl 320 gram pidenin 20 TL’den satıldığını hatırlatan Alihanoğlu, artan maliyetler nedeniyle fiyatın bu yıl 25 TL olarak belirlendiğini söyledi.
Alihanoğlu, fiyat artışının temel nedeninin un ve diğer girdi maliyetlerindeki yükselme olduğunu vurguladı. Ancak, Ardahan’daki ekmek fiyatlarının, Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade ederek, bölgedeki tüketicilerin daha uygun fiyatlarla ekmek alabileceklerini söyledi. Başkan Alihanoğlu, fiyat artışının yanı sıra, esnafın ve sanatkarların maliyetlerini dengelemek amacıyla alınan bir karar olduğunu sözlerine ekledi.
İLKAY ŞİMŞEK: BİZ BU FİLMİ DAHA ÖNCE DE İZLEMİŞTİK
DYP GİK Üyesi İlkay Şimşek, Öcalan’ın PKK’nın feshedilmesine ilişkin çağrısına milletin neredeyse hiç bir reaksiyon göstermediğini belirterek, “Biz bu filmi daha önce de izlemiştik, sonu hayırlı bitmemişti, millet o yüzden temkinli” dedi.
HABER MERKEZİ- Ardahanlı Doğru Yol Partisi (DYP) Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi, Anadolu Düşünce ve Strateji Merkezi Temsilcisi İlkay Şimşek, DEM Parti İmralı heyetinin Öcalan’ın çağrısını kamuoyu ile paylaşmasının ardından bir açıklama yaparak, “Biz bu filmi daha önce izlemiştik, üstelik başrol oyuncuları da, figüranları da aynıydı, sonu hayırlı bitmemişti, millet o yüzden temkinli” dedi.
Ardahanlı DYP GİK Üyesi İlkay Şimşek yaşanan gelişmelere dair görüşlerini şöyle ifade etti: “Öcalan beklenen çağrısını yaptı ve örgütün silah bırakması gerektiğini söyledi, peki söyledi de ne oldu, millet olumlu bir reaksiyon mu gösterdi, tabi ki göstermedi, tepkisiz kaldı, çünkü bu filmi daha önce izledi, tüm oyuncuları, tüm replikleri ezbere biliyor, kimin kimlerle ne yapmak istediğini biliyor, bu işlerin çağrıyla, kağıttan süslü laflar okuyarak olmayacağını da biliyor.
PKK fesh edilecekse, gerçek niyetleri buysa zaten ederler, birilerinin çomakla dürtmesine gerek yok. Devletin de örgütle müzakere etmesine gerek yok, çünkü devletler örgütlerle müzakere etmezler, mücadele ederler.
Gerçek bir barış; her bir vatandaşımıza aynı hukukun uygulandığı, insanımızın umut ve aidiyet duygularının örselenmediği, ötekileştirilmediği, birbirine düşman yapılmadığı ve en önemlisi vicdanların huzur bulduğu bir samimiyetle mümkündür. Bizler, açıklamalara değil samimiyete ve ne yapılacağına bakacağız. Milletimizin de beklentisi bundan ibarettir.
MİLLET GERÇEK GÜNDEMİ BİLİYOR
İktidar ve ortaklarının ülkeyi gerçek gündeminden uzaklaştırmak için her yolu denediklerini söyleyen Ardahanlı siyasetçi İlkay Şimşek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Milletin önceliği yaşadığı yoksulluk ve açlığın bir an önce sona ermesidir, alım gücünün artmasıdır, asgari ücrete ve emekli maaşına insan onuruna yakışır bir artışın yapılmasıdır, emeğinin, alın terinin karşılığını almasıdır, iş bulmasıdır, çoluğunun çocuğunun rızkını çıkartmasıdır. Alın teriyle çalışanlara, yıllarca bu memlekete hizmet etmiş emeklilere yapılan muamele, layık görülen maaş ülkeyi yönetenlerin ayıbıdır. Ülkenin ve vatandaşların tek gündemi budur, yani ekonomidir, ekonomik buhrandır, bunun dışında bir şey konuşmak herkes için zaman kaybıdır. Oysa iktidar ve ortakları ekonomi konuşulmasın, gerçekler örtbas edilsin diye akla hayale gelmeyen konuları gündeme taşıyor, türlü oyunlarla milleti oyalıyorlar. Öyle ki daha önce denenmiş, kan ve göz yaşıyla sonuçlanmış, başarısız olmuş bir oyunu yeniden sahnelemekten bile geri durmuyorlar. Oysa laf cambazlığı yaparak, boş hayaller satarak, suni gündemler oluşturarak ülke yönetme devri bitmiştir, milletin aklıyla dalga geçme dönemi bitmiştir, milletin derdi geçimdir, çaresi de seçimdir. Millet sandığa gideceği günü iple çekmektedir.”