Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SU SEPMEKTENTSE BENZİN DÖKMEKTİR!, HANAK’A 2. KADIN KAYMAKAM ATANDI..

KAYSERİ’DEN SONA KONYA’YA SIÇRAYAN OLAYLARI TAHRİK ETMEK YANAN ORMANLARA SU SEPMEKTENTSE BENZİN DÖKMEKTİR! Unutmayın Benzin çok pahalıdır.. YAPMAYIN! Fakir Yılmaz/Gazeteci

Provokatörlere, Ajanlara Dikkat!

Erdoğan’ın, ‘Sayın Esad ile görüşebilirim’ açıklaması sonrası, Kayseri’de yaşanan bir olayın bir anda ülke genelinde gerginliğe neden olurken Kayseri’den sonra bu kez Suriye’de yaşanan olaylar bir anda ülkenin gündemini değiştirirken bunları fırsata çevirmek isteyen provokatörler ve Ajanlar olayları toplumsal bir hale getirme çabasına herkesin dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Gazeteci Fakir Yılmaz paylaştığı, ‘KAYSERİ’DEN SONA KONYA’YA SIÇRAYAN OLAYLARI TAHRİK ETMEK YANAN ORMANLARA SU SERPMEKTENTSE, ATEŞE BENZİN DÖKMEKTİR! Unutmayın Benzin çok pahalıdır.. YAPMAYIN!’ diyerek uyarıda bulundu.

YAKMAYIN, SİZ DE YANARSINIZ!

Kayseri’de başlayıp, bir çok Kent’e ve Suriye’ye sıçrayan ateşin söndürmeye çalışılacağına provakatif eylemlerle yabancı düşmanlığını körüklemeye çalışanların, yıllar önce hem de bir Temmuz ayında Sivas’ta ortaya koydukları o korkunç olayı akıllara getirdi.
Bir 2 Temmuz’da yakılan ateşin canları yaktığı, gözyaşları aktığı, “güllerin solduğu” Sivas’ta, acının tarifi olmayan Madımak Katliamını unutmayacağız, derken ‘yeni ateşlerin yanmasına da izin vermeyeceğiz’ de demeliyiz.
“Kul olayım kalem tutan ellere Katip arzuhalim yaz yare böyle” diyen Halk Edebiyatımızın büyük ozanı Pir Sultan Abdal’ı anmak için Sivas’a gelen 35 aydınımızın, kaldıkları Madımak Oteli’nde katledilmesinin üzerinden yıllar geçmesine karşım yüreklere düşen ateş hala sönmedi.


“Kul olayım kalem tutan ellere Katip arzuhalim yaz yare böyle” diyen Halk Edebiyatının büyük ozanı Pir Sultan Abdal’ı anmak için Sivas’a gelen 35 aydınımızın, kaldıkları Madımak Oteli’nde katledilmesinin acısı hala sızlarken Kayseri’de başlayıp, oradan birçok kente ardından da Suriye’ye sıçrayan olayların Sivas’ta ki gibi provokasyon olduğu belirtilmekte.
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta dil sustu, vicdanlar sustu, türküler ateşe verildi. Gerici grup “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” diyerek; sadece aydınlarımızı değil, bilimi, demokrasiyi, çağdaşlaşmayı ve Anayasal düzeni hedef aldı.
Aradan yıllar geçse de, Sivas yangının dumanı yüreklerimizde hala tütmektedir.
Yeni acıların yaşanmaması için başta siyasal iktidarlar ve siyasetçiler olmak üzere tüm vatandaşlar Anayasada laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olarak nitelenen Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerine sahip çıkmalıdır.
Sivas’ta yitirdiğimiz canlarımızın aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.

POSOF, DAMAL, HANAK

VE ÇILDIR KAYMAKAMLARI DEĞİŞTİ..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı yeni kararname ile Ardahan’ın 4 kaymakamı değişirken, bir kaymakam Ardahan Vali Yardımcılığına getirildi.
Dün gece imzalanarak, remi gazetede yayınlanan kararnameye göre
Gürcistan ve Ermenistan’a sınır Ardahan’ın Çıldır Kaymakamı Muhammed Enes İpek Mardin Dargeçit Kaymakamlığına, Damal Kaymakamı Semih Cembekli Ardahan Vali Yardımcılığına,
Ardahan Vali Yardımcı Şahin Demir Trabzon Maçka Kaymakamlığına,
Gazeteci Fakir Yılmaz ile davalık olup, davayı kayıp eden Posof Kaymakamı Emrah Akduman Tunceli Mazgirt Kaymakamlığına,
Hanak Kaymakamı Ömer Övünöç Koşansu ise Muş Bulanık Kaymakamlığına atandılar.

HANAK’A 2. KADIN KAYMAKAM..

Kadın olan Kırşehir Çiçeklidağı Kaymakamı Elif Meram Hanak Kaymakamlığına, Amasya Taşova Kaymakamı Efe Kılıç’ın Çıldır Kaymakamlığına, Denizli Çameli Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen Gürcistan’a sınır olan Posof Kaymakamlığına, Kırşehir Akpınar Kaymakamı Ahmet Sami meram ise Damal Kaymakamlığına atandı.
Bilindiği gibi eşi de Damal’ın bir önceki Kaymakamı olan eş, Hanak ilçesinin eski kaymakamı Ardahan’da görev yapan ilk kadın kaymakam olarak kayıtlara geçen Nazife Yüceldi Aktaş idi.

BİR OLALIM DERKEN 3’E BÖLÜNDÜK!

19 h-HAZİRAN 2024 TARİHL HABER

Başta, Ardahan Gazeteciler Cemiyeti ile Ardahanlı İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği Başkanı, ARDAFED önceki dönem Başkanı, Gazeteci Fakir Yılmaz olmak üzere bir çok Ardahanlı stk’nın ‘Güçlü Bir Ardahan Lobisi’ dediği ve bu lobi için mücadele ettiği günümüzde binlerce Ardahanlının yaşadığı İstanbul’un Esenyurt İlçesinde yapılacak olan Esenyurt Kent Konseyi Başkanlığı için bir Damal’lı, iki Göleli olmak üzere 3 Ardahanlı başkanlık için birbirlerine rakip olup, birlikteliği üçe böldü.
İstanbul’un 39 ilçesinin içinde metropolün en büyük ilçesi olarak bilinen ve ‘Büyük Ardahan’ diye anılan Esenyurt’ta sağlanması gereken birlikteliği yaralayan bu durum karşısında şaşkına dönen Ardahanlılar, ‘Bu nasıl bir durum, biz bir olalım, güçlü bir lobi oluşturalım’ derken bu isteği ağızlarından düşürmeyen üç Ardahanlının bir başkanlık için karşı karşıya gelip, bizi bölmesi ilginç bir durum’ diyerek yaşanan bu duruma tepki gösterirlerken ‘Ardahan birlikteliğinden bahseden Ardahanlı stk’lar neredeler?’ diye sormaktalar.


Mevcut başkan Ardahanlı Mehmet Hanifi Kaya’nın yeniden aday olduğu İstanbul Esenyurt Kent Konseyi seçiminin yapılacağı gelecek hafta Mali Müşavir Kent Konseyinin Kurucu eski Başkanı Tuncer Dağ ile aynı zamanda Damal Dernekler Federasyonu Başkanı da olan Güner Kökat’ın da aday olup, Ardahanlı Kaya’nın yanı sıra Trabzonlu olduğu adaylarla yarışacakları görülmekte.
Bölgede söz sahibi olduğunu ve Ardahanlıların birlikteliği için mücadele ettiklerini ileri süren İstanbul Ardahan Kültür Evi, Ardahanlı Orhan Gökçe’nin başkanı olduğu Kars, Ardahan, Iğdırlı İş İnsanları ve Sanayiciler Derneğinin merkezinin de olduğu Esenyurt’ta onca Ardahan adını taşıyan dernek, federasyonun bu duruma müdahale edip, birbirleriyle rakip olan ve Ardahanlı birlikteliğini üç’e bölen bu isimlerle temasa geçip, birlikteliği sağlamalarını isteyen Ardahanlılar, seçimlerde Ardahanlı başkan varken ‘Bende Adayım’ deyip, seçimlerden hemen sonra başkalarına danışman, yardımcı, kapıcı olanlar gibi bir mahallede 5 Ardahanlının muhtarlık için yarışıp, muhtarlığı başkalarına kaptırdığı gibi gelecek hafta yapılacak olan İstanbul Esenyurt Kent Konseyi seçiminin akıbetinin de bu durumla karşılaşmasından çekindiklerini belirten Ardahanlılar, bölgede bulunan stk ve Ardahanlı siyasilerin konuya el atıp, birlikteliği bölen bu duruma dur deyip, örnek bir çıkış yaparak, birliktelik isteyen Ardahanlılar, örnek olmalarını istediler.

Togay Çoban’ın ‘Akraba’ İddialarına Özgür Özel’de tepki gösterse de..
Başkan: ‘Ben belediye başkanıysam nasıl yöneteceğimi ben bilirim.’ dedi..

DEM destekli CHP’li İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, arkadaşı Cevdet Özister’i ABD’den çağırıp, koordinatör olarak ataması, Kayınbirader, kardeş ve yeğenine de kadro açtığını iddia eden Ardahanlı AK Parti Grup Başkanvekili Togay Çoban’ın bu iddiaları ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Duyar duymaz kendisini uyardık. Bugün öğle saatlerinde atama geri alındı, resmileşmedi. Yapılmamış kabul ediyoruz” desede başkan geri adım atmadı.
Bilindiği gibi Ardahanlı AK Parti Grup Başkanvekili Togay Çoban’ın gündeme getirdiği atamalara CHP’li Belediye Başkanı Ahmet Özer çok sinirlenerek Çoban’a şu yanıtı vermişti.
‘Verdiğiniz bilgilerin hepsi yanlış. Bir kere 5-6 tane danışman söz konusu değil. İki tane danışmanım var. Koca Esenyurt’ta 2 tane danışmanım olacak. 2 tane daha olacak, 2 tane daha olacak… Bunu yaparken ben belediye başkanıysam nasıl yöneteceğimi ben bilirim. Kimseye soracak halim yok. Benim ne kız kardeşim ne kızım ne de oğlum burada. Hiç kimse burada değil. Kayınbiraderim burada. Ama kayınbiraderim olduğu için değil. O alanda başka birini bulamadığım için orada çalışıyor ve çalışacak. Ben adam arıyorum.’ demişti.

“ÇALIŞANLAR BASKI ALTINDA”

Başkanın bu açıklaması ardından konuyu değerlendiren Togay Çoban, “Belediyede ABD’den gelen başkanın arkadaşı olduğu söylenen Cevdet Özister danışman. Belediyede birim müdürleri hatta başkan yardımcılarının Özister’in onayı olmadan hiçbir iş yapamadıklarından şikayetçi. Belediye çalışanlarına göre başkanın mühendis oğlu Serhan Özer’in resmi görevi olmamasına rağmen 9. katta oturup talimatlar veriyor. Başkan ‘adam bulamadım’ diyor. 1.5 milyonluk Esenyurt’ta Özer’in kayınbiraderi olmadan hizmet veremeyecek mi?” diye sormaya devam etti.

Değişimi beklenen AK Parti İl ve İlçe Teşkilatları arasında bulunan Esenyurt AK Parti İlçe Başkanlığı içinde adı geçen Ardahanlı Togay Çoban gazetemiz aracılığıyla tüm hemşerilerinin ve İslam camiasının Kurban Bayramını kutladı.

Togay Çoban’ın bayram mesajı şöyle;

Bizi birbirimize bağlayan manevi değerlerimizden olan Kurban Bayramı’nın rahmet ve bereketinde buluşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bizleri bir bayrama daha kavuşturan Yüce Allah’a şükürler olsun. Kurban Bayramımız mübarek olsun. Togay Çoban  İstanbul Esenyurt İlçesi Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili

Şimdi yaşamıyorlar!

Günler öncesi başlayan tartışmalar ardından gelen ve geride kalan Kurban Bayramı öncesi fotoğraf ve görüntüleri sanal ortamda bolca paylaşılan birçok hayvan kesilerek, doğranıp, yenmek üzere buzluklara kaldırıldı.


‘Kurbanımız aldık, kurbanımız çok güzel’ başlıkları ile sanal ortamda bol bol paylaşılan ve görenin, ‘ne güzel insan sevgisinin yanında hayvan sevgisi de sergileniyor’ dediği o fotoğraf ve görüntüler bayramın birinci ve ikinci günlerinde adeta de vahşete dönüp, milyonlarca hayvanın boyunlarına aldıkları keskin bıçak darbeleriyle kan, Revan’a döndü.


Kiminin çok pahalı deyip alamadığı alanın en az 7 hisseli aldığı tek başına alanın ise gün boyu doğrayıp, buzluklara depoladığı onca kurbanlık hayvanın şimdi yaşamadığı dünyada insanlık için bayram, insan gibi birer canlı olan hayvanın insanların dini inançları uğruna yaşamda olması yaşamın diğer bir acımazız yüzü olarak başta hayvan severlerin olmak üzere bir kez daha hafızalara kazındı.


Yaşam hakkının sadece insanlığın mı olduğunu sorgulatan manzaralara sahne olan bir bayramı daha geride bırakan insanlık diğer yandan da kendisinden olmadığını düşündüğü insanlara da yaşam hakkı tanımamasıyla da biliniyor.

Komşuya 3 Kapıdan 3 Gol!

Posof Türkgözü, Çıldır Aktaş ve Kars-Tiflis-Bakü Demir Yolu Gümrük Kapısı ile Ardahan’a sınır olan Gürcistan Milli Takımı ile karşılaşan A Milli Takımımız bir çok hemşerimizin yaşadığı Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen 2024 Avrupa Şampiyonası’nda (EURO 2024) F Grubu’nda ki il maçının 3-1 kazanmayı bildi.
Türkiye Gürcistan’ı üç müthiş golle geçti EURO 2024’e galibiyetle başladı
Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024’e üç puanla başladı. F Grubu ilk maçında Gürcistan ile karşılaşan Milliler, üç müthiş golle galibiyete uzandı.
Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen 2024 Avrupa Şampiyonası’nda (EURO 2024) F Grubu’nda yer alan Türkiye, organizasyondaki ilk sınavını Gürcistan karşısında verdi.

Mert Müldür’ün harika şutuyla öne geçen Türkiye, Georges Mikautadze’nin beraberlik golüne engel olamadı. Sahneye çıkan Arda Güler, attığı müthiş golle Türkiye’yi yeniden öne geçirdi. Uzatma dakikalarında Kerem Aktürkoğlu’nun golü, maçın sonucunu belirledi.

TÜRKİYE HIZLI BAŞLADI
Maça çok hızlı başlayan Milliler, üst üste geliştirdiği ataklarla Gürcistan savunmasını zorladı. Kaan Ayhan’ın şutunda direğe takılan Türkiye, 25. dakikada aradığı golü buldu. Bu golden iki dakika sonra Kenan Yıldız’ın ağlara gönderdiği top Video Yardımcı Hakem’e (VAR) takıldı. 32. dakikada Georges Mikautadze’nin kaydettiği gol, ilk yarının sonucunu belirledi.

MERKEPLERLE SABAN DÖNEMİ!

Yaşanan ekonomik krizin yanı sıra akaryakıt fiyatlarına sıkça gelen zamlar vatandaşı eski arayışlara yönlendirdi.
Başta Ardahan’ın Posof ilçesinde olmak üzere birçok alanda yaşanan ekonomik sıkıntılar dolaysıyla pahalı teknolojiden, çoğu haciz olan traktörden uzaklaşan bölge çiftçisi “Traktör için fazla paramız yok. Tarlamızı merkeplerle sürüyoruz, zaten traktör kullansam daha masraflı olur ve bize bir şey kalmaz.

Traktörün yevmiyesi de işin içine girince bana fazla bir mal kalmıyor. At ve Merkeplerle yaptığımız zaman tarladan çok daha fazla buğday alıyoruz. Bunca yaşanan sıkıntılarla mücadele eden çifçi traktör kullanmaya kalksa elde hasat sonu elde sıfır kalır” şeklinde konuşmaktalar. Merkepler ve Atların yardımı ile ekim yapmak zorunda kaldıklarını belirten bölge çiftçisi, ‘bölgemizde sondaj çalışmaları hiç yapılmıyor. Bizim tarlalarımıza, yaylamıza gidecek yol sorunumuz var. Tarla ve yayylalara gidecejk yolların açılmasını istiyoruz” diye konuşurlarken ‘birçok çiftçinin çok eski bir yöntem olan at ve merkeplerle saban ile tarlasını sürerek ekmeğini çıkarmaya devam ediyor.’ diyorlar.

ONLARDA BULUT DENİZİNE AÇILDILAR!

Milyonların 9 günlük bayram tatilini denizin olduğu turistik kentlerde geçirmek için yola çıktığı şu günlerde bir diğer milyonlar da serin yaylalarla, bulut denizlerinin olduğu yüksek kesimleri tercih etti.
Başta, Bin 800 rakımlı Ardahan’ı olmak üzere serin, yüksek kesimleri tercih eden tatilciler hem kalabalık trafikten, hem de bir hayli pahalı turistik tesislerden tasarruf ederken diğer yandan da bir hayli ısınan havalara karşın bulutların serin tuttuğı doğada gezme keyfini yaşamaktalar.

Öğretmenlerini plaktlendirdi,
öğrencileriyle birlikte tatile gönderdi!

Kurban Bayramı öncesi 2023-2024 Eğitim, Öğretim sezonunu bitiren eğitim ordusu da tatile çıkarken, okul idarecileri başta olmak üzere görevli eğitim çalışanları tatil biter bitmez iç başı yapacaklar.
Başta İstanbul Esenyurt’ta bulunan Yenikent İlköğretim Okulu Müdürü, Ardahanlı idarecisi, öğretmen Şener Yıldırım olmak üzere bir çok idarecinin kısa tatil ardından işbaşı yapacakları eğitim camiası bir yandan okulların bakımın diğer yandan yeni eğitim, öğretimde görev alacak ekipleri ile öğrencilerine eğitim yuvalarını hazırlayacaklar.
Öğrencilerine dağıttığı karnelerin yanı sıra kendisiyle birlikte çalışanlarına dağıttığı plaktelerle yılladır emek verdiği eğitim camiasında moralleri yüksek tutan Ardahanlı idareci Şener Yıldırım gazetemiz aracılığıyla da her kesin bayramını kutlamayı da unutmayarak, iyi tatiller diledi.

MANŞETİMİZİN İŞARET ETTİĞİ GİBİ OLDU!
İkinci yarıya da iyi başlayan Türkiye, üst üste girdiği pozisyonlar sonrası aradığı golü 65. dakikada Arda Güler ile buldu. Gürcistan, 70. dakikada Giorgi Kochorashvili ve uzatma dakikalarında Khvicha Kvaratskhelia ile direğe takıldı. 90+6. dakikada Kerem Aktürkoğlu’nun ceza sahasına girmeden kaydettiği gol ile Türkiye, karşılaşmadan Posof Gazetemizin manşetinde ki gibi 3-1 galip ayrıldı.
Türkiye, grubundaki ikinci maçında Portekiz ile, Gürcistan ise Çekya ile karşı karşıya gelecek.

Vali bayramı Hudut’ta kutladı..

Huzurlu bir ortamda geçen Kurban Bayramını sınır birliklerini ziyaret ederek kutlayan Ardahan Valisi Hüseyin Çiçek Gürcistan ve Ermenistan’a komşu ziyaret ettiği Çıldır Aktaş Hudut Karakolunda kule nöbeti tutan bir askerin ailesiyle de telefonda görüşerek bayramlarını tebrik etti.

Rakipleri değil, bir birilerini kutladılar!

Ardahan’da bayramda rakip partileri ziyaret edip, kutlamaktansa kendi parti binalarında düzenledikleri kutlama törenleri ile bir birilerini kutlamayı yeğlediler.
Bu partilerden biri olan AK Parti İl Başkanlığında Kurban Bayramı dolayısıyla bayramlaşma programı düzenlendi.
Partinin il başkanlığında yapılan bayramlaşma programına, AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç, AK Parti Ardahan İl Başkanı Ersin Yılmaz ve partililer katıldı.
Milletvekili Koç, burada yaptığı konuşmada, bir bayramda daha birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Tüm partililerin bayramını tebrik eden Koç, “İnşallah bu bayram başta Ardahan ve ülkemizin huzuru olmak üzere tüm insanlığa hayırlar getirir. Bizler AK Parti olarak, bayram öncesi olduğu gibi bayramdan sonra da hizmetlere kaldığımız yerden devam edeceğiz. AK Parti’ye yakışan da bu. Vatandaşımızın hizmetindeyiz, hizmet için varız.” dedi.

Depremleriyle sarsıldığımız

KOMŞUYLA KARŞILAŞIYORUZ!

14.06.2024 Tarihli Haber

Biri demiryolu olmak üzere 3 gümrük kapısıyla ekonomik nefes verdiğimiz Ardahan’a sınır Gürcistan ile karışılacak olan A Milli Futbol Takımımız, Avrupa bayrağını sınırların asan ve son aylarda Ardahan’da da his edilen bir çok depremle sarsılan Gürcüleri yenip, turnuvaya mutlu başlamak istiyor.
Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda heyecan son sürat devam ederken A Milli Takımımızın Ardahan’a sınır komşu ülke olan Gürcistan ile yapacağı ilk maçı büyük bir heyecanla bekleniyor. Vincenzo Montella yönetimindeki Ay Yıldızlılar, açılışı Gürcistan maçıyla yapacak. Gürcüleri devirmekten başka bir şey düşünmeyen Milli Takımımız, Portekiz karşısında moralli çıkmayı amaçlıyor.

AZERİ: TAKMIMIZ BİZLERE
2. BAYRAMI YAŞATSIN..
Ardahanlı İş insanı, Gümrükçü Erkan Azeri maç öncesi yaptığı açıklamada ‘memleketim Ardahan’a komşu olan Gürcüleri yeneceğimize olan inancımla komşumuzla yapacağımız ilk maçımızla yeni bir bayram heyecanı yaşamak umuduyla Türk ve İslam alemine hayırlar getirmesini Yüce Allahtan niyaz ederim. Hayırlı Bayramlar herkese…’ dedi.

Çıldırlı Öğüt böyle bir önlem değil,

levha bile yazmadığı inşaatının

yasal olduğunu, çevreye çökme olmadığını diyemez!..

Ardahan Belediyesinin yanı sıra çevresinde bulunan komşuları ile kavgalı olan ve yaptırdığı inşaatının mühürlendiği Ardahan eski milletvekili Ensar Öğüt gerekli önlemleri almış mı?

Çıldırlı Ensar Öğüt’ün bir zamanlar inşaatlar yaptığı İstanbul Kartal’da olduğu gibi kendi inşaatına başlamadan önce aldığı inşaat ruhsatını gösteren böyle bir levha, inşaatın etrafa zarar vermemesi için böyle bir çevre önlem duvarı yapıp, yapmadığını soran belediye yetkilileri, çoğu kendi desteğiyle, devletin TDK’sının parasal desteğiyle yaptırdığı inşaatının gelişi güzel yapıldığını ve çevreye çökmeye çalıştığını belirten belediye yetkilileri, biz belediye olarak yatırıma değil, ‘Ben yaptım, oldu bittisine karşıyız’ diyerek kendilerini savunurlarken, Öğüt’ün inşaatının etrafında bulunan ev ve arsa sahipleri de aynı iddiada bulunarak ‘Yatırımı engelliyorlar’ diyen Öğüt’e tepki gösteriyorlar.

Ardahan’ın Altın Çocuğu
Vali Yrd. SALİH ALTUN!

Ülkenin sınır kenti, Serhat Ardahan’dan doğup, büyüdükten sonra gerek eğitim, gereke üstlendikleri görevleri dolaysıyla başka kentlere gidip, önemli makamlarda yer alan hemşerilerimizden olan Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun üstlendiği görevleri en iyi şekilde yapma gayreti için olan üst düzey bir kamu görevlisi olmasının yanında memleketini, hemşerilerini unutmamasıyla tanınan bir isim.
rdahan doğumlu, İlk ve Orta Okulu memleketinde tamamlayan ardından İstanbul Halkalı Ziraat Meslek Lisesi mezunu olan Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun Marmara Üniversitesi İktisat bölümünü bitirdikten sonra Lisansüstü eğitimini ise Cumhuriyet Üniversitesi İktisat Ana Bilim Dalında “Basel II risk yönetimi ve KOBİ’lere etkileri” isimli tez ile tamamladı.
Dünya ve ülke gündemini yakından tanınmasıyla da ve yaşanan gelişmeler karşını da duyarlılığıyla da bilinen Ardahanlı, Eskişehir Salih Yardımcısı Salih Altun 2004 yılında 91. Dönem Kaymakam Adayı olarak Samsun Valiliğinde kamuda üst düzey göreve başladıktan sonra kaymakamlık kursunu üstün başarılı derece ile tamamlayıp, sırasıyla; 2004-2005 Azdavay Kaymakam Vekili2005-2006 Sulusaray Kaymakam Vekili2007-2009 Tokat Yeşilyurt Kaymakamı 2009-2011 Şavşat Kaymakamı 2011-2013 Arsin Kaymakamı 2013-2013 Van Vali Yardımcısı2013-2017 Bitlis Vali Yardımcısı 2017-2018 Yozgat Vali Yardımcısı2018-2021 Hatay Vali Yardımcısı / Cilvegözü Kara Hudut Kapısı Mülki İdare Amiri olarak görev yaptı.20.08.2021 tarih ve 2021/412 sayılı Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile Eskişehir Vali Yardımcısı olarak atanmıştır.
2005-2006 yıllarında Almanya Sttutgart Schwaebisch Hall Goethe Institut’de 9 ay süreyle dil eğitimi almış ve çeşitli Alman Devlet kurumlarında staj yapan Altun Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde (TODAİE) 37. Dönem Kamu Diplomasisi eğitimini alan ve İngilizce ile Almanca biliyor.

Memleketini unutmayan, her fırsata Ardahanlı hemşerileri ile bir araya gelmeyi ihmal etmeyen ve Ardahanlılarca, ‘Ardahan’ın Altın Çocuğu’ olarak isimlendirilen Ardahanlı Salih Altun evli ve bir çocuk babasıdır.

Dünya’nın 8. Harikası
ATATÜRK’ÜN SİLUETİ

Keops Piramidi. Büyük Piramit ve Khufu Piramidi, Babil’in Asma Bahçeleri. …, Artemis Tapınağı …, İskenderiye Feneri. …, Halikarnas Mozolesi. …, Zeus Heykeli. …, Rodos Heykeli. …, Çin Seddi…. Ve Ardahan’ın en önemli doğal güzelliklerinden biri, Damal İlçesi dağlarına yansıyan “ATATÜRK SİLUETİ” dir.
Her yıl 15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında Damal’ın Yukarı Gündeş Köyü, Karadağ yamaçlarında oluşan bu olay, bir doğa harikasıdır.
Bu tarihler arasında güneş batarken dağın bir tarafının gölgesi diğer tarafına yansımakta ve tamamen doğal olarak Ulu Önder Atatürk’ün siluetini oluşturmaktadır.

Kurbanları Sattılar da
SAMATADIK MI DİYORLAR!

Ülkede yaşanan ekonomik kriz, vatandaşların kurban ibadetlerini yapmasına engel olurken, kurban besicilerinin borç, harç topladıkları kurbanları satamadıklarını ileri sürdüler. Öte yandan ‘Kurban alamadık’ diyen vatandaşın yanında ‘Kurban satamadık’ diyen kurban satıcılarının tam tersi alacaklılarda hayvanlarını ellerinde alıp, ödemeyi kurban bayramı sonrası geri ödeme şartıyla satmaya götürenlerin kendilerine olan borçlarını geciktirmek için ‘kurbanlıkları satamadık’ deyip, meydanlarda da haber yapan basın ve medya aracılığıyla oluşturdukları olumsuz kamuoyu ile kendilerini mağdur ettiklerini ileri sürdüler.
Bazı yardım kuruluşlarının, yabancı ülkelerde keseceği kurban bağışlarının piyasaya göre uygun olması da, bu yıl hayvan pazılarındaki hareketliliği azalttığın da ileri sürülen bir kurban bayramına doğru gidildiği şu günlerde kafalar bir hayli karışık.
Ardahan’dan İstanbul ve Rize illerine kurbanlık götüren besiciler, pazarın açılmasının ardından yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen siftah dahi yapamadıklarını söyleyerek kurban bayramının son gününü beklemeden geri dönmeye başladı.
Ardahan Hayvan pazarında ise yaprak kımıldamıyor.


Kurban satışlarının uğrak noktası olan hayvan pazarında bu yıl artan ekonomik kriz ve vakıfların yurt dışı kurban bağışları sebebiyle adeta boş kaldı. Kurban bağışlarının piyasaya göre daha uygun olduğunu bu nedenle insanların kurban kesmek yerine kurbanlarını bu vakıflara bağışlamayı tercih ettiğini belirten besiciler, bu nedenle eski günlerdeki yoğunluğun olmadığını söylüyorlar.
Hayvan pazarlarında en ucuz büyükbaş kurbanlıklar 75 binden başlayıp 300 bine kadar çıkıyor. Küçükbaş kurbanlıklar ise 15 bin ila 20 bin arasında satılmayı bekliyor. Bu yılki kurban satışından umduğunu bulamayan besiciler yaptıkları masraflarını dahi çıkaramadıklarından dert yanıyor.

AK Partili eski vekil kurdele kesip,
gülerek ağlayan Filistin’e destek verdi!

AK Partili Ardahan eski Milletvekili Orhan Atalay, dedesinin adını verdirdiği Göle Bedirhan Bey İmam-Hatip Lisesinin düzenlediği Filistin ile dayanışma etkinliğinde kurdele kesip, İsrail tarafından bugüne kadar yaklaşık 40 bine yakın insanının öldürüldüğü Filistinlilere gülerek destek verdi.


Göle Bedirhan Bey İmam-Hatip Fen Ve Sosyal Bilimler Lisesi Proje Okulunun düzenlediği, Göle Kızılay Derneği ve İHH İnsanı Yardım Vakfı’nın destek verdiği Filistin halkı ile dayanışma etkinliğine Ardahan AK Parti eski Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Göle Kaymakamı Yunus Emre Fırat, İlçe Belediye Başkanı Gökhan Budak, İl İŞ Kur Müdürü Ahmet Sonkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Bedir, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı ile birçok vatandaş katıldı.

Öğrenci velilerinin de katıldığı etkinlik kapsamında şehir merkezinde kurulan kermesin açılış kurdelesini kesen eski vekil Orhan Atalay vatandaşlarla sohbet etti. İlçede düzenlenen etkinlik hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP’li Göle Belediye Başkanı Gökhan Budak, “Bir önceki dönem Ardahan Milletvekilimiz Orhan Atalay’ın da katıldığı Bedirhan Bey Anadolu İmam Hatip Lisesinin düzenlemiş olduğu Filistin’e destek kermesine katılım sağladık. İşgalci İsrail’in Filistin halkına olan saldırılarını kınıyor, Filistinli kardeşlerimizin acılarını paylaşıyor, bir an önce bu savaşın bitmesini temenni ediyorum. Hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allahtan rahmet, yaralı kardeşlerimize geçmiş olsun dilerim” ifadelerini kullandı.

HIRSIZLAR 16 KURBANLIK HAYVANI ÇALDILAR!

Geçtiğimiz gün basın mensuplarının da katıldığı güvenlik toplantısının yapıldığı ve kentte yaşanan asayiş olayları ile ilgili bilgi verilirken aynı gün ve saatlerde 16 büyükbaş hayvanın hırsız veya hırsılarca çalındığı ortaya çıktı.
Alınan bilgilere göre Ardahan Valisi Hüseyin Çiçek ile İl Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı toplantının yapıldığı aynı gün  Ardahan’ın Hanak İlçesine bağlı Baştoklu (Yukarı Dikkan) köyünde 16 Büyükbaş hayvanın çalındığı öğrenildi.

Tosun ve düvelerine aralarında olduğu hayvanların kim veya kimler tarafına çalındığı merak edilirken jandarma bölgesinde ki bu hırsızlığı hem bayram öncesine gelmesi, hem de valinin başkanlık yaptığı asayiş toplantısının yapıldığı gün ve saatlere gelmesi dikkatlerden kaçmadı.

ARDAHAN’DA HUZUR İÇİN GÖREVDEYİZ..

Vali Hayrettin Çiçek, Ardahan’da ki yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinde yapılan faaliyetler ve işlemler ile meydana gelen olaylara ilişkin 2023 ve 2024 yıllarının ilk 5 aylık dönemini kapsayan verileri paylaştı.

Ardahan il genel güvenlik ve asayişin sağlanmasında 2023 yılında başarılı çalışmalar yapıldığını, bunlarla birlikte suç ve suçluyla mücadelenin 2024 yılında da kararlılıkla devam edeceğini, emniyet, asayiş ve güvenlik hizmetlerinin daha artması için çalıştıklarının altını çizen Vali Hayrettin Çiçek, basın mensupları ile şu verileri paylaştı:

Vali Çiçek şöyle devam etti;

“2023 yılında uygulama ve yol kontrollerinde (168.104) şahıs sorgulanmış olup, 2024 yılında sorgulanan şahıs sayısı %90 oranında artırılarak (319.173) kişi olmuştur. İlimizde suça karışıp da hakkında arama kaydı bulunan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında; 2023 yılında (323) şahıs yakalanmışken, 2024 yılında %100’lik bir artışla yakalanan şahıs sayısı (646)’ya çıkmıştır. Ayrıca 2023 yılında il dışında yakalatılan (42) şahıs ve adresleri araştırılan (261) şahsa karşın, 2024 yılında il dışında (186) şahsın yakalatılması sağlanmış (1427) şahıs hakkında araştırma yapılmıştır.

2023 yılında Kişilere Karşı Suçlar kapsamında (572) olay meydana gelmişken 2024 yılında %15 düşüşle (498) olay meydana gelmiş, Malvarlığına Karşı Suçlarda 2023 yılında (180) olay meydana gelmişken 2024 yılında %19’luk bir düşüş ile (146) olay meydana gelmiştir.

Millete ve Devlete Karşı Suçlarda 2023 yılında (25) olay, 2024 yılında (35) olay meydana gelmiş aydınlatma oranı %100 olarak sağlanmıştır.

Topluma Karşı Suçlarda 2023 yılında (79) olay, 2024 yılında (97) olay meydana gelmiş aydınlatma oranında %100’lik bir başarı sağlanmıştır.

Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet olaylarında da 2023 yılında (162) olay meydana gelmiş 2024 yılında bu sayı %8’lik azalış ile (149) olmuştur.

Tüm dünyada Siber Suç oranı çok hızlı bir şekilde artmasına rağmen ilimizde bilişim yolu ile işlenen suçlarda %66’lık bir artış görülmekte, 2023 yılında gerçekleşen (47) olaya karşın 2024 yılında (78) olayın gerçekleşmiştir. Ancak bir önceki dönemde dolandırıcılık olaylarındaki %110’luk artış hızının azaldığı bunda da bu yıl yapılan (48) siber faaliyetinde (9765) kişinin bilgilendirilmesi ve özellikle POLHANE projesi ile vatandaşlarımızın bilgilendirilmesinin etkili olduğu görülmektedir.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele kapsamında 2024 yılında geçen yılla aynı sayıda operasyonel faaliyet gerçekleştirilmiş ancak; (1539) paket sigara, (351.000) boş makaron, muhtelif alkol, (5) adet tabanca, (8) adet şarjör ve (203) adet fişek, (17) adet dijital eşya yakalanmış ayrıca toplum sağlığını tehlikeye düşürecek (150) kg kırmızı et ele geçirilmiştir. Yakalanan malzemeler sayesinde önlenen vergi kaybı (102.479) TL’dir. 2023 yılında Düzensiz Göçle Mücadeleye yönelik (5) olay tespiti ve yakalaması yapılmış 2024 yılında bu sayı %260’lık bir artışla (18)’e çıkmıştır. Bu (18) olayda (24) düzensiz göçmen yakalanmış, (18) organizatör şahsa işlem tesis edilmiş, (1) şahıs tutuklanmış, (5) şahıs da adli kontrol şartıyla serbest kalmıştır. Yakalanan (22) düzensiz göçmen hakkında da sınır dışı işlemleri uygulanmıştır.

İçişleri Bakanlığımızın Terörle Mücadelede yürüttüğü kararlı çalışmalar sonucunda Terör olaylarında ülkemiz genelinde büyük bir azalma görülmekte, 2023 yılında (32) olayda (34) şahıs yakalanmışken 2024 yılında (10) olayda (10) şahıs yakalanmıştır. Ayrıca vatandaşlarımızın bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla yürütülen faaliyetlere büyük önem verilmiş; 2023 yılında (420) kişi bilgilendirilmişken 2024 yılında (2287) öğrenci, (21) öğretmen ve (813) vatandaşımız bilgilendirilmiştir. 2024 yılında, ilimizde uyuşturucu maddelerin kullanılmasını ve ticaretini engellemek amacıyla (35) olay yakalaması yapılmış, 2023 yılındaki 18 olay yakalaması %94 artırılmıştır. Narkotik Suçlarla Mücadele kapsamında yapılan bilinçlendirme faaliyetlerinde 2024 yılı içerisinde 24 faaliyet gerçekleştirilmiş ve (7.893) kişiye ulaşılmıştır. Ayrıca kamu kurumlarında görevli (780) personel ve (517) öğrenciye bilgilendirme yapılmıştır.

İlimizde 2023 yılında meydana gelen (108) kazada (88) kişi yaralanmış (1) vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 2024 yılında ise (135) kazada (106) kişi yaralanmış, (1) vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu artışların önüne geçebilmek amacı ile yollarda yapılan denetim ve kontrollere ağırlık verilmiş, 2023 yılında (50.920) araç kontrol edilmişken 2024 yılında (80.267) araç denetlenerek kontrolü sağlanmıştır. 2023 yılında (242) okul servisi kontrol edilmiş, (39) sürücüye cezai işlem uygulanmışken, 2024 yılında ise denetim sayısı artırılarak (504) servis aracının kontrolü sağlanmış ve (53) sürücüye kural ihlallerinden cezai işlem uygulanmıştır. Ayrıca 2024 yılı içerisinde toplam (1876) trafik ceza işlemi uygulanmıştır.

Yapılan Faaliyetler, Organizasyonlar ve Etkinlikler Bir önceki döneme ek olarak; İl Emniyet Müdürlüğümüzce faaliyete geçirilen ve Valiliğimiz tarafından desteklenen POLHANE(Polis Hanede Serhat Şehir Güvende) projesi kapsamında ilimizdeki hanelerin %23’ü olan (2421) haneye ulaşılmış (2614) haneye ise kapısına kadar gidilmesine rağmen(evde kimse bulunmaması, hatalı adres vb.) ulaşılamamış olup (2887) vatandaşımıza dolandırıcılık, kadına karşı şiddetle mücadele, uyuşturucu ve terör konuları başta olmak üzere bilgilendirme faaliyetleri yapılarak vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları konusunda farkındalık oluşturulmuştur.

Güvenli Eğitim Öğretimin sağlanabilmesi amacıyla 2023 yılında okul çevrelerinde (806) şahıs sorgulanarak gerekli kontrolleri yapılmışken 2024 yılında bu sayı %156 artarak (2061)’e yükselmiştir. Çeşitli okullarımızdaki maddi imkânları kısıtlı öğrencilerimiz ile film izleme ve bowling etkinliği yapılmış, kayak merkezinde kayak eğitimi verilmiş ayrıca öğrencilere çeşitli hediyeler ve ikramlarda bulunulmuştur.

Eğitimcilere ve öğrencilere yönelik bilgilendirme faaliyetleri kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ardahan Üniversitesi Rektörlüğü ile ortak faaliyetlerde öğretmen ve öğrencilere çeşitli konularda bilgilendirme yapılmıştır. Yine ilimizde meydana gelebilecek her tür suçla ilgili halkımızı bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine de 2024 yılında ağırlık verilerek, 2023 yılında toplam (105) olan mahalle/köy toplantısı, işyeri ziyareti sayısı 2024 yılında (117) olmuş, (3025) vatandaşımız bilgilendirilmiştir.

2023 yılında (2232) öğrencimizle, 2024 yılında (3309) öğrencimizle bir araya gelinerek maruz kalabilecekleri suçlarla ilgili bilgilendirmeler yapılmış, ayrıca Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile KADES uygulaması hakkında (3991) vatandaşa bilgilendirme yapılarak 2024 yılı ilk beş aylık süreçte (985) kadın tarafından KADES uygulaması indirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan bilgilendirme faaliyetleri neticesinde (848) vatandaşımızın UYUMA uygulamasını indirmeleri sağlanmıştır.

Ardahan ilimizde genel güvenlik ve asayişin sağlanmasında 2023 yılında başarılı çalışmalar yapıldığı görülmekle birlikte suç ve suçluyla mücadelemiz 2024 yılında da kararlılıkla devam edecektir.”

RESMİYETTE VEKİL, ZİYARETLER DE MÜDÜR!

Ardahan’a iş yapan müttehitlerle mahkemelik olan Ardahan İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü  5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası Dolayısı Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’i  ziyaret ettiler.

Kestiği cezaları geri aldığı ileri sürülen, Ardahan’ın ve Çıldır gölünün yanı başında oluşturulan vahşi çöp merkezleriyle ilgili ciddi bir adım atmamakla eleştirilen Ardahan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü hakkında ortaya atılan haberlere sessiz kaldı.
Gazeteci Fakir Yılmaz’ın gündeme taşıdığı Ardahan İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün de yaşananlar Ardahan Gündemini sarsarken konuya muhatap olan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde ve ilgililerde ses çıkmadı. Kurum içi huzursuzlukta yaşandığı vekaleten yürütülen müdürlükte makam yarışının çalışanları olduğu gibi bu müdürlüğe iş yapan şirketleri de müdürlükle mahkemelik ediyor.

Kendisinden çok okular, valiliğin kutladığı hafta dolaysıyla İl Müdür Vekili Kıvanç Oktay, İl Müdür Yardımcısı Ferhat Şener ve Çed ve Çevre İzinleri Şube Müdürü  Sumayra Onat İle  birlikte Ardahan valisi Hayrettin Çiçek’i  ziyaret eden Ardahan Şehircilik ve evre Müdürlüğünün haklarında öne sürülen iddialar ve mahkemelik olduğu yönünde haberlere cevap verip, vermeyeceği de merakla beklenmektedir.

ARDAHAN İL ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ MAHKEMELİK..

Okulların tatile girmeye hazırlandığı şu günlerde bir okulun güçlendirilmesi işinin bitmez bir davaya dönüştüğü ortaya çıktı.
Aras EDAŞ’ta tekniker olarak çalıştığı bir sırada Çevre Müdürlüğüne geçen daha sonra Kaan Koç’un milletvekili olması ardından İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün Vekilliğine atanan Kıvanç Oktay’ın vekaleten başında olduğu Ardahan Çevre ve Şehircilik müteahhitlerle davalık olduğu ortaya çıktı.

İç karışıklıklar yaşayan Ardahan İl Çevre ve Şehircilik Mahkemelik..

Kestiği cezaları geri iptal ettiğiyle de suçlanan Çevre Müdürlüğünün iç huzurunun da olmadığı ve birçok çalışanın soruşturmalık olduğu da alınan bilgilere arasında olurken, şu an müfettiş olduğu da alınan diğer bilgiler arasında oldu.
Alınan bilgilere göre Ardahan’ın Damal İlçesinde bulunan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Ortaokulu’nun güçlendirme işini alan firma ile işi veren resmi kurumlar alacak, verecek konusunda davalık oldukları ve bu davanın yaklaşık 4 yıldır devam ettiği öğrenildi.


Bu bitmez davada bilirkişilerin bir birinden farklı raporla tutması işi iyiden iyiye çıkmaza sokarken devreye giren Ardahan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün kurum içinde yaşandığı ileri sürülen makam ve imza yetkisi kavgasını da bu dava esnasında yaşananlara ekleyince iş iyiden iyiye çıkmaza girerek, bitmez bir daha haline dönüşmeye başladığı görülüyor.
Gazeteci Fakir Yılmaz’ın bu kurumla ilgili yaptığı araştırma önümüzde ki günlerde gazetelerimizde okunabilir.

Bugün tatile girecek olan bir çok öğrenci

KARNE ALAMAYACAK!

İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 bine yakın öğrenci ile Bin 300 öğretmenin tatile gireceği bugün mevzuat düzenlemeleriyle devamsızlık şartları ağırlaşan liselerde birçok öğrencinin sınıfta kalıp, geçemeyecekleri ve bir yıl daha aynı sınıfı okumak zorunda kalacak.
4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in talimatıyla Bakanlık, bu yıl eğitim-öğretim sürecinde hem öğretmen hem de öğrenciler için bir dizi değişikliğe gidilmişti.
Mevzuat düzenlemeleriyle liselerde devamsızlık şartları yeniden düzenlendi, sınıf tekrarı yeniden uygulamaya konuldu ve açık öğretime geçişler zorlaştırıldı.
Ayrıca, öğrencilerin 50 ortalama ile sınıf geçebilmesine yönelik uygulamaya kademeli uygulanmak üzere son verilmişti.
Bu yıl ilk defa yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek.
Yönetmeliğe göre, 9’uncu sınıflarda 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler, artık sınıf tekrarı yapacak. Ayrıca sınıf geçmede Türkçe baraj puanı 70’e çıkarıldı.
Yeni eğitim öğretim yılı yeni müfredatla başlayacak
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasından itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak. Yeni programların hazırlanması aşamasında görev alan akademisyenler ve alan uzmanlarınca öğretmenlere yönelik başlatılan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitici eğitimi kursları”nın başlatılmasının ardından Eylül ayında öğretmenlerin mesleki çalışma döneminde, 720 bin öğretmenin müfredat eğitimi alması sağlanacak.
Yaz döneminde 20 bin sözleşmeli öğretmenin sözlü sınavı yapılacak
Bakanlıkça 20 bin sözleşmeli öğretmen atanacak. Bu kapsamda objektif kriterlerle sözlü sınavların yapılması için yazılı sınavlardaki uygulamaya benzer sıkı önlemler hayata geçirilecek. Yeni düzenleme ile yapılacak sözlü sınavlar 1 Temmuz’dan itibaren gerçekleştirilecek.
Yaz aylarında kademeler arası geçiş sınavları olan LGS kapsamındaki merkezi sınav ile YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından yerleştirme süreçleri başlatılacak. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı ise 9 Eylül 2024’te başlayacak.

Bakanlık devreye girmezse
binlerce öğrenci sınıfta kalacak!

Yeni bir uygulama veya af çıkmazsa 50 kişilik bir sınıfta 10 veya 15 kişi ancak geçerken geriye kalanlar sınıfta kalacak..
Başta pandemi sürecinin getirdiği tembellik olmak üzere ekonomik sorunlarla uğraşmaktan okuyan çocuklarıyla yeterince ilgilenemeyen aileler ve Milli Eğitim Bakanlığının ‘lise öğrencileri hangi sınıfta olduklarına bakılmaksızın devamsızlık sürelerini aşmaları durumunda sınıfta bırakılacaktır.’ yönetmelik maddesi dolaysıyla bu cuma karnelerini alacak olan binlerce belki de milyona yakın öğrenci sınıfta kalıp, bir yılı kayıp yıl olarak hayatlarının karelerine yazılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ortaöğretim kurumlarındaki bir madde öğrencilerin başarı durumu ne olursa olsun sınıfta kalmalarına sebebiyet verecek bir uygulamaya sebep olmaktadır.

İşte o uygulama ve öğrencilerin beklediği müjde…
Milli Eğitim Bakanlığı son dönemde adeta suiistimal edilen devamsızlık hakları ile ilgili bir düzenlemeye gitmişti. Gidilen düzenleme gereği öğrencilerin Başarı durumları her ne olursa olsun devamsızlık süresini aşmaları durumunda sınıfta kalacakları bilgisi verildi.
Söz konusu uygulamanın yasal dayanağı ise ortaöğretim kurumları yönetmeliğidir. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 36.5. Maddesi “Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.” şeklindedir.


Söz konusu yönetmelik maddesine göre lise öğrencileri hangi sınıfta olduklarına bakılmaksızın devamsızlık sürelerini aşmaları durumunda sınıfta bırakılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı ise söz konusu devamsızlık affı ile ilgili öğrencilere olumsuz cevaplar vermiştir. Öğrenciler ise ilgili taleplerini sürekli olarak bakanlığa iletmektedirler.

Tatile değil, Mezarlıklara ücretsiz ring!

Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle tatile çıkamayan emeklilere ‘Öğrenci Yurt Motel’ önerisini sunan hükümetin beğenmediği muhalefet belediyeleri pandemi ve 10 ili yıkan depremden sonra ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunlara da el atmaya devam ediyor.


İBB’nin başlattığı Kent Lokantaları modelini bir çok kentte uygulamaya başlayan muhalefet belediyeleri, emekliye bayram harçlığından sonra şimdi de insanlara mezarlık ziyaretinde yardımcı olmaya başladılar.
Yaklaşan Kurban bayramı öncesi kaybettikleri yakınlarının bulunduğu mezarlıklara gitmek isteyenlere, ‘Ücretsiz mezarlık ring seferi’ koyan İstanbul’un CHP’li Kartal Belediyesi ekonomik şartlar yüzünden değil tatile, evlerinden çıkamayan vatandaşın bayramda yakınlarının bulunduğu mezarlıkları ziyaret etmelerini kendi imkanları ile sağlayacak.

CHP’li Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel imzalı duyuruların olduğu Kartal meydanındaki panolara asılan duyurularda Arife ve Bayramın 1.- 2. günleri mezarlıklara ücretsiz ring servisi konulduğu duyuruldu.
Belediyenin bu uygulamasını anlamlı bulan vatandaşların yerel yönetimlere teşekkür ettikleri görüldü.

Ölmüşlerin hayrına sende
mezarlıklara bir fidan dik yada bağışla!

Bir çok Ardahanlının da yaşadığı İstanbul Kartal’da belediyenin mezarlıklara yönelik başlattığı ‘Mezarlıklara Ücretsiz Ring’ seferi takdir alırken Ardahan’ın Damal ilçesinde de köylüler başlattıkları kampanya ile mezarlıkları ağaçlandırmaya çalışıyorlar.

Karip Cankan’ın önderlik ettiği kampanyaya Ardahan Valisi ve İlçe Kaymakamının da katılmasını isteyen Damallılar kendi imkanları ile aldıkları fidanları Vali ve Kaymakam ile birlikte dikmeyi arzuladıklarını, bu kampanyaya katılıp, kendilerine destek verilmesini beklediklerini belirtirlerken Damal Belediyesinin oralı olmadığı bu anlamlı kampanyalarına her duyarlı insanın ya mezarlıklara bir fidan dikerek, ya da birer fidan alıp, katılmalarını istemekteler.

ARDAHAN’DA UYUŞTURUCU!..

Ardahan ilinde Kars’tan temin ettikleri uyuşturucuyu satışını yaparken suçüstü yakalanan 4 şüpheli tutuklandı. İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen operasyonda, şüphelilerin üzerinde 55,5 gram metamfetamin ile uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirildi.
Ardahan il Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen operasyonda, Kars’ta temin ettikleri uyuşturucuyu Ardahan’da satmaya çalışırken yakalanan 4 zanlı tutuklandı. İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ile Hasköy Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, K.M, Y.A, M.K ve V.P’nin Kars’tan temin ettikleri uyuşturucu maddeleri Ardahan merkeze bağlı köylerde satacaklarına dair bilgi aldı.

Öğrencilere iyi tatiller dileyen, kurban bayramını kutlayan
SINAV EĞİTİM KURUMLARI ANLAYIŞI
“Takip / Sorumluluk, Hakkaniyet /

Dürüstlük, Empati / Duygudaşlık

Eğitimci Metin Özer’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı SINAV EĞİTİM KURUMLARI ülke eğitimine katkı sunmaya devam ediyor.

Aynı zaman da Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Üyesi olan SINAV EĞİTİM KURUMLARI kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Ardahan Posoflu Metin Özer ve SINAV EĞİTİM KURUMLARI Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Özer hafta sonu tatile girecek olan öğrencilere iyi tatiller dilerlerken, tüm İslam aleminin Kurban Bayramını da birlikte kutladılar.
Sektöründe ortaya koyduğu başarısıyla her geçen yıl büyüyen SINAV EĞİTİM KURUMLARI eğitimde olduğu gibi en çok vergiyi ödemekten de rekor kırmaya devam ediyor.
Çalışanlarıyla birlikte ülke geneline yayılan markasıyla ülke eğitimine önemli katkısı olan SINAV EĞİTİM KURUMLARI’nın ülke içinde olduğu gibi dünya da da adından bahsettirmeye devam ediyor.

Ardahan Posoflu iki kardeşin eğitim dünyasında ortaya koydukları başarılarıyla göz doldurmaya devam eden SINAV EĞİTİM KURUMLARI, ‘Büyük Düşün! Hedefini Yüksek Tut!’ ilkesiyle yol aldığı eğitim dünyasında ki öğretmenleri ve öğrencileriyle birlikte başarıyla aldığı bu yolda en iyisini, en güzelini yapma mücadelesi içinde “Takip / Sorumluluk, Hakkaniyet / Dürüstlük, Empati / Duygudaşlık”tan oluşan bu değerler Sınav Okullarında SINAV EĞİTİM KURUMLARI kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı kısaca THE OKUL olarak adlandırılır. Öğrencilere öncelikle bu değerler benimsetilir. Okul kültürü bu değerler üzerinde yükselir ve kurumlar da aynı doğrultuda yönetilir.

Ardahan’ın Kaşar Markası
CENGİZ BEY Bayramınızı kutlar..

Ardahan’ın eşsiz doğasında beslenen hayvanlardan toplanan sütlerden elde edilen doğal ve katkısız peynir CENGİZ BEY Markasıyla tüm ülkede mutfakların baş köşesinde yer almaya devam ediyor.


Sipariş için www.cengizbeysut.com adresinde bir TIKla ulaşımı mümkün olan Ardahan Göle Kaşar Peynir markası CENGİZ BEY KAŞAR, BAL genellikle Ardahan bölgesindeki yerel pazarlarda, köy pazarlarında veya yöresel peynir satan dükkanlarda, metropollerde ise AVM’lerde bulunabilir.
Ayrıca bazı online satış platformları veya doğrudan üreticiden satın alma imkanları ile tüketiciye ulaşmakta.


Aynı zamanda Ardahan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan ve Mübarek Kurban Bayramınızı kutlayan Ardahanlı iş insanı Muharrem Çapan yönetiminde ki Cengiz Bey Süt ve Süt Ürünlerine ulaşmak ve sipariş vermek için ayrıca 0 532 232 35 09 nolu telefon aranabilir.

Kurbancılar krize Kurban oldular!

Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural hafta sonu kutlanacak olan bayram öncesi Ardahan’dan başka illere götürülen kurbanlıkların vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntılar dolaysıyla satılmadığını, kurbanlıkların yetiştiricinin elinden kaldığını ve hayvanlarını geri getirecek paralarının olmadığı için kurban yetiştiricilerinin gittikleri kentlerde adeta esir kalıp, Ardahan’a geri de dönemediklerini belirtti.
Başta Rize Belediyesi olmak üzere kentlerine kurban getiren kurban yetiştiricilerinin zorda olduğuna dikkat çeken Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latfişah Sural kurbanlarını satamayan kurban yetiştiricilerinden pazar parası alınmamasını ve imkan olursa kamyon ücretlerine katkı sunup, yetiştiricinin elinde kalan hayvanların Ardahan’a geri getirilmelerine yardımcı olmalarını istedi.

Baydar: Kurbanınızı Hemşerinizden alın..

Ardahan Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Baydar ise kurban alabilecek Ardahanlı gurbetçilere seslenerek, gurbetteki Ardahanlıların Ardahan’dan yaşadıkları memleketlerine getirilen kurbanlıkları alıp, Ardahanlı hayvan yetiştiricilerine ve Ardahan’a katkı sunmalarını istedi.

ÇILDIR KAYMAKAMLIĞI AKTAŞ GÜMRÜĞÜNDE

YAŞANDIĞI İDDİA EDİLEN SORUNA NEDEN EL ATMIYOR?!..

Ardahan’ın Gürcistan’a açılan gümrük kapısında giriş, çıkış yapanların yurt dışı harç pulu almaktan yaşadığı ileri sürülen sorunlara el atılmadığından yakınırken bu konuda Çıldır Kaymakamlığın, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odasına yapılan

EY BAŞKANLAR HANİ PARANIZ YOKTU!
PEKİ BU FESTİVAL SEVDASI NEDİR?..

BIRAKIN CIRTIK ATMAYI DA ÖNCE BOCUNUZU ÖDEYİN,

VAAT ETTİĞİNİZ HİZMETLERİ YAPIN..

Çalışanlarının maaşlarını ödemekten zorlanan, iş yaptırdıkları müteahhitlere ‘para yok’ deyip ödemeyen ve hacizlik olan borçları dolaysıyla yapılması gereken hizmetlerin durma noktasına geldiği Ardahan’da kasası boş belediyelerin başında olan başkanların seçim öncesi verdikleri vaatleri yerine getirmektense boş gündemler oluşturup, özel kalem, kültürel etkinlik bütçesi adı altına milyonlara mal olan masrafları yapmaya devam etmeleri dikkatlerden kaçmıyor.


Dernek ve Federasyonların yanında memleket sevdasıyla bu tür işlere destek veren iş insanlarının katkılarıyla yapılan festival, şenlik gibi etkinlikleri kendiler yapıyorlarmış gibi yüksek faturalara mal olan etkinliklerin peşine düştükleri görülen belediye başkanlarının başta ağaçsız mezarlıkları, bozuk olan kent içi yol ve kaldırımlar olmak üzere onca sorunla baş başa iken yerel ağıla ‘Cırtık’ denen içi boş ama kesilen faturaları bol şenlik, festival keyfinde olmaları tepkilere neden olurken ekonomik sıkıntıların had safa da olduğu ve tasarruf tedbirlerine karşın hala festival yapacağız, şenlikte halay çekeceğiz’ demeleri dikkatlerden kaçmıyor.

ARDHAN’DA 646 KİŞİ YAKALANDI!.. 

AMA O CİNAYET HALA AYDINLATILMADI!..

Valisi Hayrettin Çiçek, kentin huzur ve güvenliği için yaptıkları çalışmalar kapsamında, arama kararı bulunan 646 kişinin yakaladığını söyledi.
Valilik Toplantı Salonu’nda gazetecilerle bir araya gelen Çiçek, vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak için kolluk kuvvetlerinin çalışma yaptığını söyledi.
Ardahan’da suça karışıp hakkında arama kaydı bulunan kişilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildiren Çiçek, şunları kaydetti:


“2023 yılında uygulama ve yol kontrollerinde 168 bin 104 şahıs sorgulanmış olup, 2024 yılında sorgulanan şahıs sayısı yüzde 90 oranında artırılarak 319 bin 173 kişi olmuştur. İlimizde suça karışıp da hakkında arama kaydı bulunan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında 2023 yılında 323 şahıs yakalanmışken, 2024 yılında yüzde 100’lük bir artışla yakalanan şahıs sayısı 646’ya çıkmıştır. Ayrıca 2023 yılında il dışında yakalatılan 42 şahıs ve adresleri araştırılan 261 şahsa karşın, 2024 yılında il dışında 186 şahsın yakalatılması sağlanmış 1427 şahıs hakkında araştırma yapılmıştır.”
Çiçek, 2024 yılının ilk 5 ayında 24 düzensiz göçmenin yakalandığını, 18 organizatör şahsa ise işlem yapıldığını ve bir kişinin tutuklandığını aktardı.

Öte yandan Ardahanlı olan bir kişinin öldürüldüğü, bir kişinin ağır şekilde yaralandığı İstanbul Avcılar’da ki cinayet hala aydınlatılmadığı gibi katil yada katiller yakalanmadılar.

AMA O CİNAYET HALA AYDINLATILMADI!..

Bilindiği gibi İstanbul Avcılar’da Firuzköy Mahallesi Halide Edip Adıvar Caddesi üzerinde bulunan otoparka gelen Murat Aydemir ve Caner Şahin, iş yeri sahipleri Cemal Karatay ve kardeşi Nuri Karatay arasında yaşanan  tartışma silahların patlamasıyla sonuçlanmıştı. Murat Aydemir başına isabet eden kurşunla hayatını kaybederken, Caner Şahin, ağır yaralanmış ancak geçen uzun süreye rağmen bu olay hala aydınlatılmamış halde faili meçhul olarak durmakta.

BELEDİYE BAŞKANI: HALKIN ARAZİSİNE

ÇÖKMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!

CHP eski milletvekili Ensar Öğüt’ün TDK destekli otel yatırımına engel olmadıklarını belirten CHP’li Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir Ardahan Halilefendi Mahallesi Kayabaşı mevkiinde yapılan ve inşaat mühendisliği AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç’un yaptığı Öğüt’ün inşaatını durdurulduğunu iddialarının yalan, yanlış olduğunu asıl durdurulanın Öğüt’ün kendisine ait olmayan Ardahan ve kamuya ait araziye çökme hesabı yaptığını öne sürdü.

Düzenlediği basın toplantısıyla yaklaşık bir aydır tartışılan konuya açıklık getiren CHP’li Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir yapılanın otel inşaatına müdahale olmadığını, tam aksine kendi parasıyla değil devletin verdiği destekle yani TDK projesiyle yapılan otel inşaatının devam ettiğini belirttiği açıklamasında Öğüt’ün adını vermeden tartışılan inşaatın devam ettiğini ama bu inşaatı yapan şahıs kamuya ait araziye çökme hesabının önüne geçtiklerini belirtti.

Bu yönde yapılan dedikoduların asıl amacının CHP Belediyesinin karalamaya çalışma olduğunu da söyleyen CHP’li Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir oteli yapmak isteyenin asıl hedefinin Ardahanlının olan bir dönüme yakın alana çökme hesabının olduğunu kendilerinin de bunun önüne geçtiklerini belirterek, koparılan kızılca kıyametin altında yatan çıkar hesaplarına da izin vermeyeceklerini de belirtti.

GÖLE’DE 2. AT VAKASI!

Ardahan’ın Göle ilçesinde pitbull cinsi köpeğin saldırdığı at parçalanarak telef olması ardında geçtiğimiz günde kuyruğuna teneke bağlanan atın ürkmesi ve çarşıya girmesi sonucu birçok araç hasar görürken, At’a çarpıp, kaza geçiren bir sürücü ağır yaralandı.
Edinilen bilgilere göre, kuyruğuna teneke ve taşlar bağlanmış bir at, bilinmeyen bir sebeple şehir caddelerine bırakıldı. Bu vahim eylem, atın kontrolsüz bir şekilde koşmasına ve bir araca çarpmasına yol açtı. Çarpmanın etkisiyle araç büyük hasar gördü ve at olay yerinde telef oldu. Haber/Foto: Göle Objektif

ÖĞÜT BİR YANDAN YAPIYOR,

DİĞER YANDAN YIKTIRIYOR!

Öğüt ucuza çökmek istiyor?!.

Üç dönem Ardahan Milletvekilliğini yaptığı Ardahan’a yıllar sonrada olsa kendi özel yatırımını yapma kararı alan ve Ardahan Halilefendi Mahallesi Kayabaşı bölgesine bir otel yaptıran Ensar Öğüt belediyeden sonra bu kez komşularıyla karşı karşıya geldi.
Geçtiğimiz günlerde hazineye ait olan arsayı kendi oteline otopark ve çay bahçesi yapmak isterken Kura nehrine, bisiklet yoluna zarar verdiği bu nedenle inşaatı mühürlenen inşaatın bu kez çevresinde ki ev ve ahırları rahatsız ettiğinden yakınan mülk sahipleri Öğüt’ün kendilerine ait olan arsaları ucuza kapatmak için doğu olmayan iddialarla yanlış yönlendirdiği devletin imkanlarını kullandığından yakındılar.

Daha önce belediyenin izin vermemesi üzerine bir kat eksik yaptırmak zorunda kaldığı otel yatırımın etrafında bulunan yapıların eski ve metruk olduğu gerekçesiyle yıktırılmasını isteyen Ensar Öğüt Ardahan Valiliğine yaptığı başvuru üzerine valilik, aldığı kararla inşaat mühendisliğini AK Parti Ardahan Milletvekili Kan Koç’un yaptığı Öğüt’ün yatırımın etrafında buluna ev ve ahırların yıkılması için Ardahan Belediyesine yazı yazdı.
Eski ve metruk oldukları gerekçesiyle yıkılmaları ve temizlenmeleri istenen bina sahiplerinin tarihi eserleri koruma kanun ve yasalarının delinip, tarihi kaleyi gölgeleyen otelini görmeyenler kendi ev ve ahırlarına ucuzdan almak ve yatırımının etrafını genişletmek isteyen Öğüt’e devletin desteğiyle bilerek, bilmeyerek yardım ettiklerini ve kendilerini mağdur ettiklerinden yakındılar.
Ensar Öğüt’ün bir taraftan yaparken, diğer yandan kendi ev ve ahırlarını yıktırmak istediğinden yakınan Kayabaşı sakinleri, Ensar Öğüt’ün AK Partili Milletvekili Kaan Koç’un İnşaat Mühendisliği yaptırdığı ve bir yandan tarihi kaleyi gölgeleyen yapısının etrafını genişletirken diğer yandan da ev ve ahırlarını ucuza kapatmak için valilik aracılığı ile kendilerine baskı yaptırıp, ucuza almak istediği ev, arsalarına göz diktiğini ileri sürdüler.
Ardahan Belediyesinden sonra çevresindeki yapı sahipleri ile sorun yaşamaya başlayan Ensar Öğüt’ün yaptırdığı otelin daha açılmadan sorun yarattığını da belitten Kayabaşı sakinleri Öğüt’ün daha önce ucuza almak istediği arsaları alamayınca bu kez ‘Bunlar metruk ve eski’ diyerek valiliği yanılttığını bu yolla da alamadığı ev ahır ve arsalarını ucuza kapatıp, otelinin etrafını genişletmeyi hedeflediğini anlaşılmasını isteyerek asıl kendilerinin mağdur olduklarını söyleyerek valilik ve yetkililerden yardım istediler.

Göl UFO’su mu?

Ardahan’ın Çıldır İlçesi sınırları içinde bulunan ve kışları tüm yüzeyi donarak doğal bir buz pistine dönüşen Çıldır Gölünün muhteşem görüntüsünü çeken gazeteci Suat İncedere’nin üç dakika ara ile çektiği günün fotoğraf karelerine takılan ilginç bir görüntüsü sanalda paylaşılınca ilçede ‘ Bu UFO’mu?’ tartışmasını yaşattı.


Çektiği iki kareyi sanalda paylaştıktan sonra ‘Lütfen fotoğraflara iyi bakın.

Bu iki fotoğraf arasında yaklaşık üç dakika var. İkinci fotoğrafta güneşin sağında, dağın gölge kısmındaki yeşil cisimin ne olduğunu bilmiyorum, bir anlam da veremedim. Yorumlarınızı bekliyorum. Saygılarımla/Suat İncedere’ diyen gazeteci Suat İncedere’nin çektiği bu iki karenin diğer muhteşem yönü ise Çıldır Gölünün kışları olduğu gibi yazları da olağanüstü görüntüsüyle kendisini görenlere bir kez daha hayranlık yarattı.

Van gölünde sonra bölgenin ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü gibi yanı başında ki Aktaş Gölü de bir o kadar güzel.

Posof’a Domates, Biber, Patlıcan Şarkısı!

Rahmetli Barış Manço’nun söylediği şarkısıyla önemine dikkat çektiği yerli malı ürünlerinin öneminin konuşulduğu şu günlerde Ardahan’ın Gürcistan’a sınır Posof İlçesi Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Posof İlçesi Sebze Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında %75 devlet desteği ile Posoflu çiftçilere domates, salatalık, patlıcan ve biber olmak üzere toplamda 50.000 adet sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.


Ardahan’ın Çıldır ilçesinin Kurtkala bölgesinde ki gibi bir çok meyve ve sebzenin yetiştiği Ardahan’ın Posof ilçesinde yetişen içi ve dışı kırmızı elma ve yanı sıra Ceviz, Cancur, Kayısı, Vişne, Kiraz ve Demal ( Erik ) meyvelerin yanında halk dilinde Demal’ın (erik) Marmelat ve ezmesi sabah sofralarını eşsiz lezzeti ile donatırken bu meyve ve sebzelerin ev kullanımı dışında pazarlara inmemesinden yakınılmakta.
Sahip olduğu iklimiyle bir çok sebze ve meyvenin yetiştiği Posof’ta, ilçe merkezi ve bağlı köylerdeki tarlalarda yetişen renkli taneli mısırlar da ilgi görüyor.

Ardahan’da 23 yabani sebze türü var..
Günümüzde kültürü yapılan sebzeler üzerinde yapılan kimyasal ilaçlama, kanalizasyon suyu ile sulama ve aşırı gübreleme, insan sağlığını tehdit etmekte, bitkilerin doğal lezzetlerini azaltmasına veya kaybetmelerine neden olduğu bir dönemde insanları güvenli gıda arayışına ittiği br sürecin yaşandığı dünya genelinde insanların organik ürünlere ve doğal yetişmiş sebze türlerine ilgi duyulurken Ardahan ili ve ilçelerinde (Posof, Damal, Hanak, Göle, Çıldır) doğal habitatlarında yetişen ve yöre halkı tarafından bilinen, yenilebilir yabani bitki türlerinin belirlenmesi,
sınıflandırılması ve morfolojik özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla 2019 yılında yapılan
çalışmalar sonucunda Ardahan ilinde tüketimi yapılan 23 yabani sebze türü belirlenmiştir. Bu türler içerisinde gelin parmağı (Cerastium armeniacum Gren.) bitkisinin endemik bir tür olduğu tespit edilmiştir.

Milletvekili Kaan Koç: Genciyle, Yaşlısıyla
bayram tadında bir Ardahan için çalışıyoruz..

Ardahan’ın sorunlarını en aza indirmek için gecesini gündüzüne kattığını belirten AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç, güzel günleri görmesi için çabaladıkları ülkemiz gibi mübarek Kurban Bayramı’nı kutladığı Serhat Ardahan’ının genciyle, yaşlısıyla, siyasi hiçbir ayrım yapmadan el birliği içinde olmaya çalıştığını söyledi.
Bir yandan bakanlık ziyaretleri, diğer yandan temel atma törenleri ile bir ayağının Ankara’da, diğerinin Ardahan’da olduğunu belirten AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç, içinde bulunduğu komisyonlarda da sıkça gündeme getirmeye çalıştığı Ardahan’ın bayram tadında güzel günleri için, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm AK Parti kadroları olarak hiçbir siyasi ayrım yapmadan hizmete devam ettiklerini belirtti.
Gazetemiz aracılığıyla Ardahanlı hemşerilerinin yanı sıra tüm İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı’nı kutladığını belirten AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç, “Biz, bize uzatılan tüm elleri dostluk sıcaklığıyla tutanlarız. Genç yaşlı demeden, siyasi görüşlerine bakmadan, baktığımızda ise saygı gösterdiğimiz ellerle birlikte, el birliği içinde var olan sorunları en aza indirmek için çabaladığımızın bilinmesini istiyorum,” dedi.


Koç, yıllardır sorun haline gelen anjiyo merkezinin temeli gibi yeni yurtların temelini attıkları Ardahan’ın ziraattan hayvancılığa, ulaşımdan sınır ticaretine kadar her konuda fikir alışverişi yaptıkları gençlerden önce, kendisini ziyaret eden ATSO Başkanı, baba dostu, Ardahan’ın hafızası Latif Sural büyüğümüz gibi her Ardahanlının verdiği, önerdiği fikirleri yabana atmadan Posof ve Çıldır’dan sonra Hanak’ı da doğalgaza kavuşturmaya çalıştıklarını belirtti.


Cumhurbaşkanının başlattığı yumuşama sürecinin muhalefetin de onayını almasından duyduğu memnuniyeti görmekten şevk aldığını belirten Koç, Ardahan’da da bu atmosferin oluşmasına çabaladığını söyledi. “Gerek şahsım, gerekse ailem olarak her zaman iç içe olduğum, aynı güzellikleri ve üzüntüleri yaşadığım Ardahanımla, Gölelimle, Hanak’ımla, Damalımla, Çıldırımla, Posofumla, Köprülümle ve Hoçvanlımla birlikte ve batı kentlerinde yaşayan hemşerilerimle daha güzel günlere eser bırakmanın mücadelesi içinde yeniden bayramlarını kutladığım Serhat Ardahan’ın güzel günler için umutlarını yitirmemelerini istiyorum ,” dedi.

ZİRAAT ODASINDAN RİZE BELEDİYESİNE ÇAĞRI:
Kurbanlıkları satamayanlardan meydan parası alma!

Önümüzdeki hafta sonu kutlanacak olan kurban bayramı öncesi başta Rize’ye olmak üzere birçok kente kurbanlık götüren hayvan yetiştiricilerinin yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle zorda olan vatandaşlar gibi büyük sıkıntı yaşadığını belirten Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural kurbanlıklarını satamayan Ardahanlı hayvan yetiştiricilerinin büyük bölümünün içinde oldukları ekonomik sıkıntı yüzünden kamyon tutup, geri getiremedikleri hayvanlarıyla baş başa kaldıklarını belirtti.
Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural konu hakkında yaptığı açıklamada kendisinin bizzat devreye girip, başta Rize’de olmak üzere diğer kentlerde bulunan ve kurbanlıklarını satamayıp, zorda kalan hayvan yetiştiricilerinin satamadıkları hayvanlarını Ardahan’a geri getirmeleri için başta kurbanlık satışı için pazar yeri veren belediyelerden olmak üzere herkesten yardım istediğini söyledi.
Sural, ‘Buradan sayın cumhurbaşkanımızın da memleketi olan Rize Belediye başkanına sesleniyorum, şu an şehr-i eminliğini yaptığınız kentin modern hayvan pazarında bulunan Ardahanlı kurban satıcılarımız çok zor durumda. Hayvanları satılamamış, ellerinde kalmış. Sizden ricam o ki memleketinize kurbanlık getirip, satamayan ve kamyon parası bulup geri dönemeyen hayvan yetiştiricilerinden meydan ücreti almayın ya da en azından yarısını alın ve sizde ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntıları aşmamıza katkı sunun diye ricada bulunuyorum’ dedi.
Konu hakkında Rize Ziraat Odası yetkilileriyle de görüştüklerini de belirten Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural başta Rize Kasaplar odası başkanımız olmak üzere birçok Ardahanlının yaşadığı Bülbülan Yaylasında birlikte halay çektiğimiz Rizelilerin Ardahanlı hemşerilerine yardımcı olmalarını da beklediğini belirten Sural buradan bir kez daha sesleniyor ve Sayın Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin’den rica ediyorum. Şu an Rize’ye gelen bir çok kurban satıcısı mağdur. İmkan varsa o güzelim meydan için alacağınız meydan ücretini ya almayın yada en azından yarısını alın. Hayvan yetiştiricilerimiz kurbanlıklarını satamadılar, geri getirmek için kamyon parası bulamıyorlar. Bu konuda sizden yardım bekliyoruz.’ dedi.

BİNA BİTENE KADAR KALBİNİZE DİKKAT EDİN!..

Tırnağı kanayanın çevre hastanelere sevk edildiği Ardahan’da yıllardır istenen ancak olmadığından dolayı kalp krizi geçiren birçok kişin yollarda hayatını kayıp ettiği Anjiyo Merkezi için ek binanın temeli nihayet atıldı.
Ancak o günde kadar bu tür rahatsızlıklar dolaysıyla hastanelik olanlar yine de çevre hastanelerine sevkinin devam edeceği için iyiden iyiye ısınan havalarında dikkate alınıp, kalp krizine dikkat edilmesi istendi.
Anjiyo Merkezi binasın inşaatın bitip, hizmete girmesiyle kalp krizi riski geçirenler kilo metrelerce uzaklıktaki Erzurum’a, Kars’a veya Trabzon’a sevk edilmeden Ardahan’da tedavi edilecek.
Ardahan Devlet Hastanesine kurulacak anjiyo biriminin inşaatına başlandı.
Ak Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç, Ardahan’a yapılan sağlık yatırımlarının aksamadan sürdüğünü belirtti. İnşaatına başlanan anjiyo biriminin 6 ayda tamamlamayı planladıklarını dile getiren Koç, şunları kaydetti:
“Göreve başladığımızda verdiğimiz sözlerin tamamını tek tek yerine getirmenin gayretindeyiz. Anjiyo bölümü de bu hizmetlerden biriydi. Bugün şükürler olsun temeli atıldı, inşaat çalışmalarına başlandı. İnşaat çalışması devlet hastanemize bitişik gerçekleşiyor. İnşaat tamamlanmasının ardından malzemeler alınıp, halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Şimdiden hayırlı olsun.”
İl Sağlık Müdürü İshak Askeroğlu da inşaat alanında incelemelerde bulunarak, inşaatın takipçisi olduklarını belirtti.

YÖNETİMİN KİM BAŞKAN?
BELEDİYENİN SEÇİMİNİN İPTAL EDİLDİĞİNİ BELİRTTİĞİ
KENT KONSEYİ YÖNETİM OLMADAN SEÇİM YAPMIŞ!

Ardahan Belediyesinin iptal edildiğini belirtmesine karşın yapılan Ardahan Kent Konseyi başkanının belirlendiği kongrede yönetim kurulu için seçim yapılmadığı ortaya çıktı.
Alınana bilgilere göre seçim sonrası tutulan divan tutanağında başkanın belirlendiği seçimde yönetim kurulunun kimlerden oluştuğu yönünde bir açıklama olmazken buna neden gelen delegelerin sadece başkan adayları için oy kullandıkları ve salonu terk ettikleri için yönetimin belirlenemeden kongrenin sona erdiği öğrenilirken, bu durumun ardından ne olacağı merak edilmeye başlandı.

**BELEDİYE ‘İPTAL’ DUYURUSUNU KALDIRDI!

Yavuz Morkoç ile Fevzi Bozkurt’un yarıştığı, Morkoç’un başkan olarak seçildiği yönetimsiz Ardahan Kent Konseyinin yönetim kurulu için yenden seçim yapıp, yapmayacakları merakla beklenirken, bu seçimin yasal olmadığını ve iptal edildiğini açıklayan Ardahan Belediyesi bu yönde kendi sanal sayfasında yaptığı iptal duyurusunu kongreden sonra kaldırdığı dikkat çekti.
Yönetiminin kim olduğu belli olmayan, başkanı için seçim yapılırken, yönetimi için seçim yapılamayana Ardahan Kent Konseyinin yeniş başkanının bugün eski başkan Burak Taştan’dan görevi teslim alacağı da alınan bilgiler arasında alırken, yönetimi olmadan nasıl çalışacağı da merak edilen diğer bir konu olarak Ardahan Belediyesi ve Kent Konseyi üyesi derneklerin önünde bir sorun olarak kalmış oldu.

AYNI YERDE BU KAÇINI KAZA!..

Ardahan Kars yolu çıkışında bulunan dönemeçte yeni bir trafik kazası daha meydana geldi. Bir kişinin ağı yaralandığı kazada iki araç kullanılmaz hale gelirken onca kazanın yaşandığı bölgede gerekli önlemlerin alınmaması tepkilere neden olmakta.

**ÖNLEMDEN ÖNCE TATBİKAT!

Başta hemen her haftada bir yeni bir trafik kazasının meydana geldiği Ardahan-Kars çıkışında olmak üzere bölgede meydana gelen kazalara neden olan sebeplerin araştırılıp, gerekli önlemlerin alınmadığı Ardahan’da, Ardahan’da Üniversitesinde eğitim gören sağlık bilimleri alanında öğrenim gören öğrenciler, sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekipleriyle katıldıkları kaza tatbikatında tecrübe kazandı.

Ardahan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü koordinesinde, afetlerle mücadele kapsamında olası bir trafik kazasına müdahale amacıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), itfaiye, polis, jandarma ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Öte yandan Kars’ta, Ardahan, Iğdır ve Bayburt’tan gelen 8 eğitmen ile 33 ambulans şoförleri için düzenlenen “Ambulans Sürüş Güvenliği Eğitici Eğitimi” verildi. Kars İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Kars Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilen 4 günlük eğitimde katılımcılara, ambulans kazalarının önlenmesi, daha etkin ve verimli bir hizmet sunumunun sağlanması adına, teorik ve uygulamalı olarak uygulamaları bilgiler aktarıldı.

DOĞANIN BİLE SAYGI GÖSTERDİĞİ

ATATÜRK ARDAHAN’DA!..

7 Harikası olan dünyanın 1. Harikası olması gerekirken, gerektiği gibi tanıtılmayan, anlatılamayan doğal oluşum sonucu dünyanın örnek aldığı bu ülkenin kurucusu Atatürk’ün silueti yeniden Ardahan’da görülmeye başlandı.

Her yıl Haziran ayı ile Temmuz ayları arasında güneş ile dünyanın oluşturduğu Damal’ın Mustafa Kemal Mahallenin sınırları içinde bulunan Karadağ’a yansıyan Ata’nın siluetinin gerektiği gibi tanıtılması halinde hem bölge turizmine hem de Ata’ya doğanın bile saygı gösterdiğini görüleceğini belirten Ardahanlılar, 33 yıldır asaleten bir İl Kültür ve Turizm Müdürünün atanmadığı bu kent Atatürk’ün sayesinde tanıtılır demekteler.
Ardahan’ın Damal ilçesinde, Karadağlar’ın eteğine, yanındaki tepenin gölgesinin düşmesiyle oluşan Atatürk silueti, bu yıl da görülmeye başlandı.
Bir süredir etkili olan güneşli havayı fırsat bilenler Atatürk siluetini izlemek ve görüntülemek için bölgeye geldi.
Alana gelenler, bu anı ölümsüzleştirmek için seyir terasına çıkıp fotoğraf ve video çekti.

Vatandaşlar İstanbul’dan Atatürk siluetini izlemek için geldiklerini ve fırsat buldukça yine geleceğini belirterek, “Bu doğa olayını gerçekten izlemek lazım. Herkese tavsiye ediyorum. Bizzat izlemek çok etkili oluyor.” dediler.

Siluetin oluşumunu izlemeye ailesiyle gelen 12 yaşındaki Gökçe Karagül ise gölgenin oluşmasını ilk kez izlediğini belirtti. Siluet temmuz ayının sonuna kadar görülebilecek.

Önü Gecekondu Lojmanlı Millet Bahçesi..

Her an erken seçim istenecek diyecek olan bir taraftan saçlarını sarıya boyayan Akşeneri’i diğer yandan Özgür Özel’i dizayn ettiği iddia edilen ve yıllar sonra CHP Genel Merkezine gidecek olan Erdoğan’ın başında olduğu İktidar göreve geldiği ilk yıllar da başta Askeri lojmanlar olmak üzere kamuya ait onca masraflı lojmanları, ya boşaltacağını yada bu lojmanların bulundukları kurumlardan, piyasa fiyatlarından kira alacağını vaat edip, bugünkü başkanlık sistemiyle yok hükmünde bir duruma düşen milletvekillerinin lojmanlarını boşaltmaktan öteye gidemeyen mevcut hükumetin, bir vaadi de Millet Bahçeleri yapmaktı..
Evet, aynı hükûmetin yani iktidarın Millet Bahçesi projelerinden biride Ardahan’da yapıldı.


Öğretmen evinin yanı başında olmasına rağmen sivilin giremediği gecekondu misali bir yapıda olan Askeri Gazinonun önünde engel olduğu ve bu kimin eğlendiği çokta bilinmeyen gazino dolaysıya Ardahan’da ki Millet Bahçesine gitmek isteyenlerin dolan maçlı yoldan, Köprü başına inip, buradaki dar yoldan geçip ancak bahçeye gideceği söylenen bir diğer Ardahan Millet Bahçesi bitmek üzere..
Başta İBB ve Güneydoğu’da ki kayyum atanan seçimler gibi hala tartışılan, yeni havaalanına taşınan, uçaklarının boşalttığı Atatürk Havalimanının bulunduğu alan olmak üzere bir çok alanda oluşturulacağı belirtilen Millet Bahçelerinin de unutulduğu şu günlerde, yine İBB seçimi dolaysıyla yaz tatili için bulundukları yerleri terk edemeyen derneklerin memleketlerinde değil, İstanbul ve diğer batı kentlerinde betondan boş kalan alanlarda düzenledikleri pikniklerle bir kez daha gündeme gelen yeşil alanlardan yoksun ülkenin, yeşil yaylaları bol olan Ardahan’a baktığımızda ise ilginç bir durum karşımıza çıkıyor.
Çünkü yeşil alan bulunmasında bir hayli zorlanan batı kentlerini betona boğan aynı zihniyet yeşil alan ve yaylaları bol Ardahan’da ki okul bahçelerini de betonla doldurmakta.


Kentin okumuşlarının bir çoğunun sıralarında geçtiği Ardahan Lisesi ile bir çok yoksul öğrencinin ilk eğitimlerini aldıkları Yatılı Bölge Okulunun bahçesini yeni okul ve yeni yatırım adı altında beton binalarla dolduran aynı zihniyet Ardahan’da olduğu gibi bir çok kentin merkezinde kalan ama boşaltılan askeri kışla, lojman ve alanı da adeta çürümeye terk etmiş, virane hale gelmesine göz yummuş gibi..
Halbuki aynı hükumet bu alanları da belediye veya valiliklere verip başta millet bahçesi olmak adına vaatlerde bulunmamış mıydı?!
Bilmem ama ülkenin birinci gündemi haline gelen ve başta hükümet yetkilileri olmak üzere muhalefet ve köylü vatandaş dahil, vatandaşın gözünün başka bir şey görmediği ülkem de değil Millet Bahçeleri, konuşacağı, çözeceği, başka bir sorun yokmuşçasına ekonomiyi de donduran betonlar gibi yavaşladığını da görüp, gözlemlemekteyiz.
Halbuki başta Kıbrıs’ın yarısını alan ve Akdeniz’in doğalgazını satışa getiren Rum kesimi olmak üzere Rusya’nın S-400’lerini mana edip ambargo üzerine ambargo kararları alan ABD ve Iğdır Ovasının büyük bölümünü aldığı ileri sürülen İsrail’in ve mağaraların bombalandığı güneydeki sınırlarımızda ki sorunlar gibi bir çok iç, dış sorun da Millet Bahçeleri gibi ertelenmişe benzer bir hal alıp, bahçe değil, poşanın sorunlarla dolu bohçası haline gelmiş durumda..

DİĞER VİDEOLAR