YENİ KANALIMIZA ÜCRETSİZ 1 TIK İLE ABONE OLMANIZI RİCA EDERİZ..
YouTube https://www.youtube.com/@fakirajansardahan
Gazeteci Fakir Yılmaz’ın Günlük Yorumlarını Dinlemek İçin
Yukarıda ki Videonun Linkini TIKlayın..
Pazar Günü Saat:: 15.00’da TEMPO TV’de
Reklam ve Mesajlarınızla Daha Özgür Gazetecilik,
Daha Güçlü ve Gür Yayıncılık.. Ara: 05354183258
BİZDEN SİZ OKURLARA BİR HİZMET DAHA..
Belki de senin de aradığın geçmişte yaşananlara,
Ardahan’ın hafızası 30 Yıllık Haber Arşivimize göz atmak ister misin?..
https://arsiv.kuzeyanadolugazetesi.com/
https://arsiv2.kuzeyanadolugazetesi.com/

Kalesine hâlâ bir kıl çadırı yapılmayan
Ardahan’da 1 Cem Evi olmayan Damallılar
Türkmen Otağı Kültür Evi açılmasını istiyor..
Ardahan Merkez de bir Cem Evi olmayan Damallılar bu istekleri gerçekleşmeyince farklı diğer bir istemde bulundular.
Kalesine bir kıl çadırı yapılacağı söylenen ancak bu vaadinde diğer bir çok vaat ve söz gibi gerçekleşmediği Ardahan kent merkezinde bulunan Damal Bebek Evi’nde üretimi yapılan Damal Bebeklerinin de kente gelen siyasi ve misafirler hediye edilmekten öteye gidilmediğinden de yakınıldığı bir zamanda sanal ortanda bir kampanya başlatan Damalılar , ‘TÜRKMEN KIYAFETİ KÜLTÜRÜ TÜRKMEN OTAĞINDA OLMALI!’ başlığı ile ilgili ve yetkililere bir çağrıda bulundular.
Konu hakkında yapılan çağrı ve açıklama şöyle;
Bir kültürü yaşatmak; onun kıyafetlerini, motiflerini, asırlık emeklerini sadece bir müze köşesine ya da il merkezindeki modern binaların vitrinlerine hapsetmek değildir. Kültür, turistik bir sergi nesnesi değil; doğduğu toprağın insanıyla nefes alan, o toprağın kokusunu taşıyan yaşayan bir organizmadır.
Bu muazzam değerlerin Ardahan merkezde sergilenmesi, tanıtılması bizi üzmez, bilakis gururlandırır ve sevindirir. Lakin her kültür, asıl doğduğu toprakta anlam bulur; bu kadim mirası asıl kaynağında, kendi evinde görmek istiyoruz.

Yüzyılların ötesinden, Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan; renklerinde saf Oğuz-Türkmen kültürünü yaşatan kadim bir mirasın kalbidir Damal. El emeğiyle, göz nuruyla dokunan ve dünya birincilik ödülüyle tescillenen Damal kıyafetleri ve bebekleri, bugün kendi ruhundan uzakta, sadece bir sergi nesnesine dönüştürülmek isteniyor.
Ağacın gölgesi ne kadar uzağa düşerse düşsün, asıl su köke verilmelidir. Bu muazzam mirasın sergileneceği, üretileceği ve geleceğe aktarılacağı asıl yer bizzat Damal’ın kendisidir!
”İlçede yer yok, imkan yok” bahanelerinin arkasına sığınmayın. Damal’da değerlendirilmeyi bekleyen, atıl durumda duran birçok alan var. İstenirse, o vizyon ve o yürek varsa, aslına uygun bir Türkmen Otağı da sıfırdan oluşturulur. Zor olan mekân bulmak değil; zor olan o vizyona, o kültür bilincine sahip olmaktır.
Bu asırlık mirası kendi topraklarında köksüz bırakmak, kendi evinde öksüz bırakmaktır. Kültürün ruhunu anlamamaktır!
Sesimizi duyun, bu haklı serzenişe kulak verin. Atalarımızın mirasına, analarımızın, halalarımızın dünya çapındaki o muazzam emeğine sahip çıkılmasını, Damal’a yakışır, yaşayan ve üreten bir Damal Türkmen Otağı Kültür Evi açılmasını istiyoruz.. Damallılar..

Özel İnsanların Öz Annelerinden Anlamlı Etkinlik..
10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu tarafından düzenlenen etkinliği Ardahan Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli’den tam destek.
Müdürü Filiz Baydar’ın başında olduğu ekibin hazırladığı etkinlikte anlamalı anlar yaşandı.
“Sevgi, Saygı ve Empati ile Engelsiz Bir Yaşam” ve “Farklılıklarımızla Birlikte Güçlüyüz” sloganlarıyla gerçekleştirilen etkinlikte, toplumsal farkındalık ve dayanışma mesajları verildi.











Kentin, ‘sağlıklı su..’ diye içtiği su havzasının içindeki koyun sürüsünün Ardahan şehir merkezine gelen suyu kirlettiği alenen görünürken bu yönde yapılan şikayet ve ‘önlem alınması gerekir’ uyarılarının kulak ardı edildiği öne sürüldü.
Daha öncede aynı su membaının ortasına bir taş ocağının kurulduğu Gunzut’un su kaynağının ortası çadır kurulduğu ve onlarca koyuna kom yapıldığı görünürken, Ardahan’ın içme soyunu kirleten bu sağlıksız durumun suyun çıktığı köyün ve bu kaynakta su ihtiyaçlarını karşılayan çevre köylerinin içme suyunu da olağanüstü şekilde kirlendiği de belirtilmekte.