Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’de 775 Ardahanlı var Ardahan’da 44 Çanakkaleli var!.

ÇANAKKALE’DE BİR POSOFLU!Çanakkale savaşlarında bizzat düşmana karşı savaşan Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruması Celal Tunus Ardahan-Çetinsuköy (Beberek)’li dir. Kabri Çetinsuköy mezarlığındadır. Bu resimde sağ tarafta Gazi Mustafa Kemal’ın arkasında duran asker Celal Tunus’dur. Ankara Ulus da ve Taksim meydanında Atatürk büstlerinde de yer almaktadır. Doğum: 1311 Ölüm: 11.08.1958

ÇANAKKALE'DE BİR POSOFLU!Çanakkale savaşlarında

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin ilk başlangıcı olarak adlandırılan Sarıkamış Faciasının da içinde bulunduğu Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinin Gürcistan ve Ermenistan’a sınır iki ülkeye komşu Ardahan’dan başka illere göç devam ederken, işsizlik başta olmak üzere birçok sorun dolaysıyla daha iyi bir yaşam için Ardahan’dan batı kentleri arasında olan Çanakkale’ye göç edenlerin sayısının içinde Ardahan plakası olan 75’in de içinde olduğu 775 kişi olduğu öğrenildi.

Ardahan’a Bin 760 kilo metre uzaklıkta bulunan Çanakkale’ye Ardahan’dan göç edenlerin sayısının 775 iken Ardahan’da ki Çanakkaleli sayının da 44 olduğu bilgilerine ulaşıldı.

Ardahan’ın vatan topraklarına katılışının 103. Yıl dönümü, Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl dönümünün kutlanırken Çanakkale Zaferinin ilk adımı olarak söylenen Sarıkamış gibi Kars’a bağlı olan Ardahan’ın da içinde oluğu bölgeden Çanakkale savaşına katılan ve şehit olan bölge insanın sayısın da 63 olduğu ve bu sayının arasında kaç Ardahanlı olduğu da öğrenilemedi.Buna neden ise 92 yılından Kars’ta ayrılıp, yeniden İL olan Ardahan ile ilgili bilgiler olmaması gösterildi.

UNUTULAN ENVER PAŞA
ÇANAKKALE’DE DE VARDI!..

Sarıkamış faciası ile Çanakkale Zaferi arasında sadece 61 gün olmasına ve her ikisinde de Harbiye Nazırı (Savunma Bakanı) ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reisi (Genelkurmay Başkanı) Enver Paşa olmasına rağmen Enver deyince Sarıkamış, Sarıkamış deyince de akla Enver gelir; ama Çanakkale Zaferi’nin destanı Enver’siz yazılmıştır.

ÇANAKKALE’DE BİR POSOFLU!

Çanakkale savaşlarında bizzat düşmana karşı savaşan Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruması Celal Tunus Ardahan-Çetinsuköy (Beberek)’li dir. Kabri Çetinsuköy mezarlığındadır. Bu resimde sağ tarafta Gazi Mustafa Kemal’ın arkasında duran asker Celal Tunus’dur. Ankara Ulus da ve Taksim meydanında Atatürk büstlerinde de yer almaktadır. Doğum: 1311 Ölüm: 11.08.1958

ATATÜRK’ÜN
YAKIN KORUMASI ARDAHAN’LI..
Başta, iki dönemdir belediye başkanı uzun yıllardır cami derneği başkanı olmasına karşın hala Posof’u kurtaracağını belirten şu anki Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar olmak üzere bir taraftan da DEM tabanın ‘ret ettiği, destek vermeyeceklerini belirttikleri DEM’lileri listesine alıp, diğer taraftan ds asker, polis başta olmak üzere kamuda en çok oyu alacağını ileri süren CHP’li Belediye Başkanı Faruk Demir olmak üzere ‘vatan-millet-sakarya’ edebiyatı ile kendilerini vatan sever diye yutturtanların bol bol nutuk atacakları Çanakkale Zaferinin 109. Yıl dönümünün kutlandığı bugün Gazeteci Fakir Yılmaz’ın ortaya çıkardığı ve en azında bir anıtın yapılmasını istediği Posoflu asker yine unutuldu.
Harbiye Nazırı (Savunma Bakanı) ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reisi (Genelkurmay Başkanı) Enver Paşa’nın unutturulduğu Çanakkale Savaşlarında cephede düşmana karşı savaşan dönemin Yarbay komutanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruması Posoflu er Celal Tunus’tu. Dört yıl boyunca savaşlarda askerlik yapmış olan Celal Tunus Posof’un Ğevat köyünden (Aşık Üzeyir köyü) olup daha sonra Ardahan’a (Beberekköyü) yeni ismi Çetinsuköyü’ne göç etmişler.
Ardahan nüfus kütüğünden T.C.NO:14661023148/Celal Tunus/ Baba adı : Mehmet Doğum yılı Posof 1311 olduğu kayıtlarda görülüyor. Ölüm:11.08. 1958Uzun yıllar önce Ardahan Belediyesi, Er Celal Tunus un Kurtuluş Savaşında Atatürk’ün yakın korumalığını yaptığını belirlemek amacıyla yazılı girişimde bulunur.
Gazeteci Fakir Yılmazın araştırması sonucu tarihi belge ortaya çıkarılır. Dört Yıl Kurtuluş Savaşında bulunmuştu..
Ardahan nüfus kütüğünden T.C.NO:14661023148/Celal Tunuz Baba: Mehmet. Eş: Gülşen, Doğum: Posof 1311 olduğu kayıtlarda görülüyor. Evli 1936 Ölüm: 11.08.1958
KÜNYE KAYIT BELGESİ
Askerlik Şubesi: Ardahan, Defterin adı: Silahaltı, Defter No:3293, Sayfa No:32, Sıra No:82, Köyü: Beserek (Çetinsi) Lakabı, Tunazoğullarından, Adı: Celal. Baba Adı: Mehmet Doğum Tarihi:1311, Hane No: 88, Sınıfı Piyade olup, askere duhulü 16.Temmuz .! 338 5. Kafkas Fırkası !0.alay,3.Tabur,!0. Bölük !0.Alay, 3.Tabur,10. Bölükten 9.5.1339 tarihinde terhis olmuştur. Posof un Hevat Köyü’nden Ardahan’ın Beberek Köyü 88 no. eve yerli olarak gelir. Posof Askerlik BŞ.10 Eylül 1936 gün ve568 sayılı yazısıyladır.
1937 D:4 (imza) Bu künye kayıt belgesi. Silahaltı Defteri. kayıtlarına göre düzenlenmiştir.
04.02.2005 Onay/M. Engin Abuk oğlu /ZD.Öğe.. Binbaşı/MSB.Arşiv Müdür Vekili Maaşı: 50 kuruş (mühür) /10.Bölük _Kanuni Evvel 1338 nısfı ahir maaşı Ailesi Çetinsuköyü (Beberek)’de bulunan Kabri için yetkililerden ilgi bekliyor.
Çanakkale Zafer Bayramının kutlandığı her 18 Mart’ta gerek ülkede gerekse Ardahan’da daha ismi bile anılmayan ve Gazeteci Fakir Yılmaz’ın yıllar önce bir haberinde yukarıda ki belgeleriyle ortaya çıkardığı Mustafa Kemal’in Ardahanlı yakın korumasına sahip çıkılarak okullarda öğrencilere ders olarak okutulmasını istenirken, Tunus’a da yaşadığı mezarının bulunduğu Çetinsu köyünde ise anıt mezarının yapılması için gerek Genelkurmay gerekse de Ardahan Valiliği’nin girişimlerde bulunması bekleniyor.