Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şeytanın bile gidemediği kale!, ‘GAZETECİLERLE GÜNDEM’ pazar TEMPO TV’de..

Gazetecilerle Gündem SMA TİP 1 HASTASI Ardahanlı Bebeğe ÖZEL destek programına sizde katılın, gönlünüzde kopan destekle DEFNE Bebeğin yaşamasına katkı sunun.. GAZETECİLERLE GÜNDEM
Pazar saat:15.00’da TEMPO TV’de.

Şeytanın bile gidemediği kale!

Gürcistan sınırının sıfır noktasında bulunan Kurtkala’ya gibi yolu olmayan Ardahan’ın tarihi ve kültürel hazinelerinden olan Şeytan kalesine ulaşmak için öncelikle ya usta bir dağcı olmak yada cambazlar gibi ipte yürümeyi öğrenmek gerekiyor..

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi karların erimesiyle doğaseverleri ağırlıyor, ama..

Kayaların engel olduğu Kale..

30 yıldan fazladır asaleten bir müdürün atanmadığı ve vekaletle idare edilen Ardahan’ın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bağlı olduğu Kültür Bakanlığına devir edildiği belirtilen Şeytan Kalesi de kent içi ve köylerle, yaylalar gibi yıllardır yol bekliyor.
Yolu yapılıp, ışıklandırılacağı ve bayrağımızı dalgalandığı dev direğin dikilmesinin yanı sıra karşıdan izlenmesi için seyir terası yapılacağı söylenen ancak yıllardır bir yolu bile yapılmayan Ardahan’ın Çıldır ilçesi sınırları içinde bulunan Karaçay Kanyonu’nun ortasındaki kayalıkların zirvesinde bulunan tarihi ‘Şeytan Kalesi’ ziyaret etmek isteyenler kaleye giden doğru dürüst bir yolunun olmaması ve kalenin girişinde bulunan dev kayalar dolaysıyla kaleye varmadan geri dönmek zorunda kalıyorlar.

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi karların erimesiyle doğaseverleri ağırlıyor ama yol yarıda kalıyor..

Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen

Şeytan Kalesi’nin restorasyonu için tık yok..

Ardahan’ın Çıldır ilçesindeki Karaçay Kanyonu’nun ortasında yer alan kayalıkların zirvesine kurulu tarihi Şeytan Kalesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesinin ardından olmayan yolunun yapılması başta olmak üzere beklenen restorasyonu için şimdiye kadar bir ses çıkmaması dikkat çekiyor.

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi karların erimesiyle doğaseverleri ağırlıyor

Urartular döneminde yapıldığı tahmin edilen kale, kanyonun ortasındaki sarp kayalıkların üzerindeki konumuyla dikkati çekiyor. Gizli giriş kapısı bulunan kale, farklı manzarasıyla yazın olduğu gibi kışın da ziyaretçi ağırlıyor.

Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği noktalar arasında yer alan kalenin çevresindeki kanyonlar, dağcıların da rotası arasında bulunuyor.

NİŞAN’A DİYE ÖLÜME GİTTİLER!

3 gün içinde 2 kazada 4 Ardahanlı hayatını kayıp etti..
Geçtiğimiz gün Bursa İznik’te yaşanan ve aralarında Gazeteci Fakir Yılmaz’ın dayısının oğlu Osman Kaya ile 5 yaşındaki çocuğunun da hayatını kayıp ettiği trafik kazasına benzer bir azada Burdur’da meydana geldi.
Ardahanlı Metehan Aydın Burdur’da kamyonet ile otomobilin çarpışması sonucu nişanlanmak üzere olduğu Esra Kartal ile birlikte toplam 3 kişi hayatını kayıp ederken, 2 kişide yaralandı.
Alınan bilgilere göre Burdur-Fethiye karayolunun 10. kilometresinde Kuş Gözlem Kulesi yakınlarında, Metehan Aydın (22) idaresindeki 32 E 2805 plakalı otomobil ile Ali Ç’nin (40) kullandığı 15 AC 644 plakalı kamyonet çarpıştı.
İhbar üzerine kaza yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri yönlendirildi.
Sağlık ekipleri, otomobil sürücüsü Aydın ile yanındaki Esra Kartal (20) ve Mert Kartal’ın (15) kaza yerinde hayatını kaybettiğini belirledi.

Kamyonet sürücüsü ile yanındaki Adem İ. (28) ise Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi. Bu arada hayatını kaybeden Metehan Aydın ile Esra Kartal’ın akşam düzenlenecek nişan törenleri için alışverişten döndükleri öğrenildi. Kaza yerinde inceleme yapan Burdur Valisi Türker Öksüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, üzücü bir trafik kazası yaşandığını söyledi.
Burdur istikametinden gelen otomobilin, refüjü aşarak karşı şeride geçmesi ve kamyonetle çarpışması sonucu kazanın meydana geldiğini belirten Öksüz, “Kazada 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 2 vatandaşımızın da yaralandığını ifade etmek istiyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

Yaralılarımız şu anda Burdur Devlet Hastanesi’nde, onlara da acil şifalar diliyorum. Yaralılara hastanemiz gereken müdahaleyi yapıyor. Üzücü bir durum. Bu türlü kazaların bir daha olmamasını diliyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyorum.” diye konuştu.

CHP İSTANBUL SEÇİM İÇİN ÇOKTAN START VERMİŞ!..

24 Mayıs 2024 tarihli Haber

Gazeteci Fakir Yılmaz ile Gazeteci Özlem Şeyma Yılmaz’ın birlikte hazırlayıp, uyudu üzerinde yayınlanan, ulusla tv TEMPO TV’de canlı olarak sundukları GAZETECİLERLE GÜNDEM yine dop doluydu.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı, Silivri Belediye Meclis Üyesi ve Avcalar eski İlçe Başkanı, İş insanı Seyfullah Aydın’ın konuk olduğu GAZETECİLERLE GÜNDEM konuklarıyla birlikte ülke ve dünya gündemini bir kez daha tuttu. Gazeteci baba/kızın birlikte hazırlayıp, uydu üzerinden ulusal yayın yapan TEMPO TV’de canlı olarak yayınlanan GAZETECİLERLE GÜNDEM’İN konuğu olan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Sosyal Politikalar ve Kent Yoksulluğundan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Sinan Karaca Öztürk ile CHP eski İlçe Başkanı Seyfullah Aydın’ın konuk olduğu programa İstanbul Silivri Belediye Meclis Üyesi, Kent Yoksulluğu Komisyonu Cihan Demir’in konuk oldukları GAZETECİLERLE GÜNDEM’e konuşan konuklardan edinilen izlenip, CHP’nin yapılacak bir seçim öncesi son seçimden bu yana yoğun şekilde bir çalışma içinde olduğu görüldü.

YATIRIMLARININ REKLAMINI YAPMAYINCA

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRUYORLAR!

Ardahanlı iş insanlarının memleketlerine Ardahan’da yaptıkları yatırımlar kısa süre içinde bekleneni vermeyince moral bozarken bunun birinci nedeni yatırımcı iş insanlarının yaptıkları yatırımların ardından beklenen reklamda kaçmaları bu duruma neden olmakta.


Bu yatırımcılardan bir olan ve daha öncede Ardahan’a güzel bir otel de kazandıran emekli bürokratlardan olan Mehmet Aydın Ardahan’ın ilk tatil köyü olarak tarihe geçen 12 ev, 28 yataklı “LALEZAR” Tatil Köyü sesiz, sedasız hizmete girdi.


Ardahan’ın Tek Tatil Köyü “LALEZAR” Ardahanlı iş insanı Mehmet Aydın’ın yaparken yeni tesis hiçbir reklam duyuru yapılmayan müşteri beklemeye başladı.

GÖLE ZİRAAT ODASINI OĞUL

GENEL SEKRETER Mİ YÖNETİYOR?!.

Başta aylardır yetiştirdikleri kurbanlıklarını tüm toplumu bunaltan ekonomik sıkıntılar dolaysıyla satamamakla karşı karşıya bulunan hayvan yetiştiricileri olmak üzere yaşanan onca sorunla baş başa bulunan bölge hayvancılığının sorunlarını diler getirmesi gereken stk’lardan olan Ziraat Odlarından olan Göle Ziraat Odası başkanının 100 yaşını geçmesi dolaysıyla kendisinden beklenen hizmeti alamadıklarından yakınan Göleliler sorunlarını dile getirmesi gereken odanın başkanın oğlu olan sekreter tarafından idare edildiğinden yakınırlarken odanın yönetiminin bir an önce seçime gitmesi ve yeni başkan ile yönetimi seçmesi gerekir diyerek seçim istemekteler.
Onca veterinerinin olmasına karşın bir türlü kurulamayan Ardahan Veterinere Odası gibi Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği gibi sorunları karşısında etkisiz kalan Ziraat Odalarından olan Göle Ziraat Odasının yönetiminin yenilenip, gençleşmesi gerektiğine dikkat çeken Göleliler, Ziraat Odası ve bir çok stk’nın değişmez başkan ve yöneticileri dolaysıyla bölgedeki hayvan yetiştiricilerinin sorunlarının dile gelmemesinin altında yatan en önemli sorunlardan bir diğer olduğunda da dikkat çektiler.

CHP’Kİ MİLLETVEKİLİ ÖZGÜR ERDEM İNCESUYU’YU

ZİYARET ETTİKLERİ GÜN 16 BİN ANGUS GETİRİLİYORDU..

14 Mayıs Çiftçi Bayramı için Ankara’ya gidip, bir dizi görüşmeler yapan Ardahan Ziraat Odası Başkanı ile Göle Ziraat Odası Genel Sekreterinin Ardahan Milletvekillerini ziyaret ettiği günün hemen ardından 15 Mayıs’ta Uruguay’dan ithal edilen 16 bin Angus cinsi sığır Mersin’e getirilirken bu duruma  tepki koymaktansa kulak tıkamaları da tepki aldı.

Çünkü iki oda temsilcisinin sorunları dile getirmek için gittiklerini belirttikleri Ankara’da görüşmeler yaptık dedikleri aynı günler içinde Brezilya’dan 27 bin Angus, haftalar süren taşımayla İskenderun’a ulaşırken Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latif Şah Sural ve 100 yaşında ki babasını yapması gereken başkanlık görevini de üstlenen Göle Ziraat Odası Genel Sekreteri Sinancan Budak 14 Mayıs Çiftçiler Günü’ dolaysıyla gittikleri Ankara’da aralarında bulunduğu bir çok siyasi ve yetkiliyi ziyaret ettiler.

AK PARTİLİ VEKİL’DE BAŞKAN DEDİ!

Yaşı ilerlermiş olan babasının başında olduğu odayı başkan gibi yememekle eleştiren  Göle Odası Genel Sekreteri ile Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural ile birlikte ziyaret ettiği Ardahan Milletvekillerinden olan  Kaan Koç oda temsilcilerinin kendisini ziyareti ardından yaptığı açıklamada Genel Sekreteri Başkan’ olarak belirtmesi dikkat çekti.

İşte o paylaşım;

!Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latif Şah Sural, Göle Ziraat Odası Sekreteri Sinan Cem Budak, Kars Ziraat Odası İl ve İlçe Başkanları İsmet Hagi, Nesim Gök, Ahmet Yıldırım ve Sulhettin Günday’ı Gazi Meclisimizde Misafir Ettim. Çiftçilerimizin Taleplerini ve İlimizde Yapacaklarımızı Konuştuk.. TMO’nin Çalışmalarımızın Sonucu Olarak Geçen Yıl İlimizde ilk kez Başlattığı Hububat Alımının Bu Dönem İçinde Devam Etme Sürecini ve Tesisleşmesi İçin Yapacağımız Ortak Çalışmaları Görüştük.. Ziyaretlerinden Dolayı Başkanlarımıza Teşekkür Ediyorum. Kaan Koç/Ardahan Milletvekili’

OĞLU CEMİL KIRBAYIR’I BULAMAYAN BERFO ANANIN

KARDEŞİNİ ARAYAN KIZI DA HAYATA GÖZ YUMDU!..

Cumartesi Anneleri, 1000’inci haftaya bir eksik girdi: On bin hafta da geçse vazgeçmeyeceğiz

Gözaltında katledilen Cemil Kırbayır’ın akıbetini soran babası 1991’de, ağabeyi 1998’de, annesi 2013’te, kardeşi ise 14 Mayıs 2024’te hayatını kaybetti.

Cumartesi Anneleri, 1000 haftadır Galatasaray Meydanı’nda kayıplarının akıbetini soruyor. Sorumluların yargılanması için 1995’ten beri meydanda açıklama yapan kayıp yakınları, her hafta sorumluların yargılanması için çağrı yapıyor. 29 yıldır süren Cumartesi Anneleri eylemi, Türkiye’nin en uzun eylemi. Eyleme katılan çok sayıda kayıp yakını ise kayıplarını bulamadan hayatını kaybetti.

44 YILDIR SÜREN ARAYIŞ: BABA, ANNE, ABLA VE AĞABEY HAYATINI KAYBETTİ

Cumartesi Anneleri 1000’nci hafta için hazırlıklarını yaparken, 12 Eylül darbesinin ardından gözaltına alındıktan sonra katledilen Cemil Kırbayır’ın kız kardeşi Fatma Kırbayır hayatını kaybetti. Aile Cemil Kırbayır’ın akıbetini öğrenmek için 44 yıldır mücadele ediyor. Oğlunu kapı kapı arayan baba İsmail Kırbayır 1991’de, ağabey Yaşar Kırbayır 1998’de, anne Berfo Kırbayır 2013’te hayatını kaybetti. Mücadeleyi annesinden devralan ve ikinci kuşak Cumartesi Anneleri mücadelesinde yer alan Berfo Ana’nın kızı Fatma Kırbayır da kardeşinin akıbetini öğrenemeden geçtiğimiz hafta 14 Mayıs’ta hayatını kaybetti.

AÇIK KALAN MEZAR…

Berfo Ana memleketi Ardahan Göle’de toprağa verildiğinde yanında bir mezar açık bırakılmıştı. Cemil Kırbayır bulunduğunda Berfo Ana’nın yanındaki açık mezarda defnedilecekti. Ancak Cemil Kırbayır’ın akıbeti öğrenilemeden bu kez kardeşi Fatma Kırbayır hayatını kaybetti. Fatma Kırbayır, annesi Berfo Ana’nın yanında defnedildi. Cemil Kırbayır’ın mezarı ise açık bekliyor…

CEMİL KIRBAYIR NASIL KAYBEDİLDİ?

Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsü son sınıf öğrencisi Cemil Kırbayır, 12 Eylül askeri darbesinden bir gün sonra Kars’ın Göle ilçesi, Okçular köyündeki evinde gözaltına alındığında 26 yaşındaydı. Kırbayır, 8 Ekim 1980 tarihinde işkence ile katledildi.

Gözaltı merkezine giden aileye, “Oğlunuz firar etti, bir daha onu sormaya gelmeyin” denildi. Baba İsmail Kırbayır’ın ömrü oğlunu bulmaya yetmedi. Cemil’i aramayı anne Berfo Kırbayır, kardeşler Yaşar Kırbayır, Mikail Kırbayır ve Fatma Kırbayır sürdürdü.

05 Şubat 2011 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı’nda görüşen Cumartesi Anneleri’nin arasında 103 yaşındaki Berfo Kırbayır da vardı. Bu görüşmenin ardından Erdoğan’ın talimatı ile Cemil Kırbayır’ın akıbetini araştırmak üzere bir Meclis araştırma komisyonu kuruldu.

10 YIL BOYUNCA İŞLEME KONULMADI

Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül başkanlığında kurulan komisyon, yürüttüğü çalışma sonucunda 350 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda Cemil Kırbayır’ın gözaltındayken işkence ile hayatını kaybettiği ve bedeninin ölümüne sebebiyet veren kamu görevlilerince ortadan kaldırıldığı kayıt altına alındı. Böylece Cemil Kırbayır’ın gözaltında kaybedildiği resmiyet kazandı. Komisyon ayrıca düzenlediği raporla birlikte Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ancak 10 yıl boyunca işleme konulmayan dosya, zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldı. İnsan Hakları Derneği avukatlarının kararın kaldırılması ve şüpheliler hakkında kamu davası açılması başvurusu ise reddedildi.

‘HANGİ AÇIĞI KAPATACAĞIZ?’

Fatma Kırbayır’ın vefatının ardından konuşan Mikail Kırbayır, “Berfo Ana’nın kolları da açık gitti. Yanındaki mezar da hâlâ açık. Hangi açığı kapatacağız? Bu açık mezar ne zaman kapanacak? Baba dayanamadı, 1991’de göçtü gitti. Abim 1998’de öldü. Berfo Ana 2013’te göçtü. Cumartesi Anneleri mücadelesinin ikinci ve en genç kuşağı olan kardeşim Fatma Kırbayır da 14 Mayıs 2024’te vefat etti. Fatma sürekli Galatasaray Meydanı’ndaydı. Kendi kaybını, kendi yüreğini, kendi ciğerini sürekli ortaya koyuyordu. Tıpkı diğer gidenler gibi, Berfo Ana gibi, kardeşinin kemiklerine, mezarına kavuşamadan ciğerini kavurarak bu devletten bir mezar alacaklısı olarak aramızdan ayrıldı. Fatma, Berfo Ana ile birlikte sürekli meydandaydı” ifadelerini kullandı.

Keşke kanser ‘de bele az ola!

HANİ SALON ONARIMDAYDI?
Önümüzdeki günlerde kongresini yapma hazırlığını yapan Ardahan Kent Konseyi’nin istediği salonun onarıma alındığını belirtip, salonu konseye vermeyen Ankara’da gitiikleri otelde jakuzi kıran yönetimli Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘kanser farkındalık eğitimi’ veren İl Sağlık Müdürlüğüne açtığı salonu yine boş kaldı.
Kendi toplantılarında bile salonu dolduramayan ATSO’nun Sağlık Müdürlüğüne verdiği salonunda düzenlenen önemli bir eğitim toplantısına 20 kişiden az bir kitlenin katılması dikkat çekti.
Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen kanser farkındalık eğitimi, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Eğitime, Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri katıldı.
Eğitim, İl Sağlık Müdürlüğü personelleri tarafından verildi ve etkinliğe İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, şube müdürleri ve diğer personeller katıldı.
Katılımcılara, kanserin önemi, erken teşhisin hayati rolü ve korunma yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler sunuldu.
Bu tür eğitimlerin, toplumda kanser konusunda bilinç düzeyini artırmayı amaçladığı belirtildi.

“Fatma Kırbayır, 1000’nci haftaya yetişemeyeceğini biliyordu” diyen Mikail Kırbayır, şunları söyledi: “Bu yüzden üzülüyordu. Kansere direnemeyeceğim, gelemeyeceğim, 1000’nci haftayı göremeyeceğim diye üzülüyordu. Kayıp yakınları 1000’nci haftaya bir eksik girdi. Yaprak dökümü başladı. Ama Fatma için çok erkendi. Fatma, Cumartesi Anneleri ikinci kuşak içinde en genç olanlardan biriydi. Onun haykırışları gözümüzün önüne gelecek. Direngendi. Derdini, içindeki ateşi haykıran bir insandı. Buruğuz.”

‘FATMA’NIN KUCAĞI DA AÇIK GİTTİ’

12 Eylül zihniyeti yaşamın her alanında devam ediyor. Adalet yerini buluncaya kadar, kayıplarımızın kemiklerine ulaşıncaya kadar, katillerinden hesap soruluncaya kadar bin değil 10 bin haftada geçse bu mücadele devam edecek. Berfo Ana’nın yanındaki boş mezar hala duruyor. Berfo Ana kucağını açmıştı. Ölünceye kadar yavrusunun kemiklerini kucağına almak için mücadele etti. Kız kardeşi de aynı duygularla mezarının peşine düştü. Şimdi yıllar yılı peşinde koşan Fatma’nın kucağı da açık gitti.”

Fabrika değil, var olan caminin

yerine yenisinin yapılması için resmi dua..

İşsizliğin diz boyu olduğu, son 4 ay içinde yeni bir şirketin açılmadığı, olan şirketlerden dördünün kapama verdiği, sınır kapıları olmasına karşın ithalat, ihracatın sıfır derecede olduğu, var olan camilerinin bir çoğunda imamın olmadığı Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Budaklı (Cicor) köyünde bulunan cami binasının yeniden yapılması için düzenlenen törene katılan Vali, kaymakam, İl Müftüsü dualar ederek, temeline beton attılar.
Törene katılan Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Göle Kaymakamı Yunus Emre Fırat ve İl Müftüsü Adem Karadeniz gittikleri köyde köylülerle birlikte dualar ederek, yıkılan eski caminin yerine yapılacak olan yeni cami inşaat için beton atıldı.
Vatandaşların desteği ile yeniden yaptırılan köy camisinin temel atma töreni, Vali Hayrettin Çiçek’in katılımıyla gerçekleştirildi. Törene ayrıca Göle Kaymakamı Yunus Emre Fırat ve İl Müftüsü Adem Karadeniz de katıldı.

Temel atma töreninde bir konuşma yapan Vali Çiçek, caminin yeniden inşa edilmesine katkı sağlayan hayırsever vatandaşlara teşekkür etti.
Vali Çiçek, bu süreçte gereken desteği vereceklerini belirterek, caminin köy halkı için önemli bir ibadet ve buluşma noktası olacağını vurguladı. Törende İl Müftüsü Adem Karadeniz’in yaptığı duanın ardından, köy halkının da katılımı ile caminin inşaatı resmen başladı.
Köy halkı, yeni caminin yapımına katkıda bulunan herkese minnettarlıklarını dile getirdi.

KÜLTÜR EVLERİ KAPATILIP,
OKUL VE KREŞMİ OLACAK?

Aynı zamanda Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve ARSİAD Başkanı olan Tempo TV’de yayınlanan ‘Gazetecilerle Gündem’ isimli programın yapımcısı, Gazeteci Fakir Yılmaz’ın bir süre önce Ardahanlıların olduğu bir heyet ile ziyaret ettiği İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer bu heyetin önerisi sonrası görüşmeye çağırdığı bölgede ki federasyon başkanlarına devasa arazi ve binaları olan ve belediyenin olan Kültür Evlerinin Esenyurt ve Eseyurtluların büyük ihtiyacı olan okula, kreş, çocuk yuvasına, hatta kadın evlerine çevrilip, çevrilmeyeceğini konuştuğu ve bu yöne adım atmaya hazırlandıklarını söylediği ileri sürüldü. Başkan Özer’in ‘Bir kaç değişmez yöneticinin adeta kendileri yapmış, kendi özel mülkleriymiş gibi keyfi kullandığı ve çokta aktif olmayan deva araziler üzerine konulmuş, yapımı hatta çevre bakımları belediye tarafından yapılan Kültür Evlerinin Esenyurtluların hizmetine okul, kreş, kadın evlerini geri alıp, halkın hizmetine vermeyi daha uygun gördüklerini bu yönde ki düşüncelerini diğer İl, ilçe, Köy Derneklerine de aktaracaklarını toplantıya çağırdığı federasyon başkanlarına aktardığı öğrenildi.

Konu hakkında bir açıklama yapan AGC Başkanı, Gazeteci Fakir Yılmaz yaptığı açıklamada, TEMPO TV’de ki bir programına konuk olarak katılan İş insanı Veysel Karatay’ın önerisi olan ve Okul, Kreş sorunu gibi bir çok sıkıntı ile baş başa bulunan Esenyurtlularının da katıldığı bu görüşü başkanı ziyarette kendisine aktardığını, başkanında bizimle görüşmesi ardından bazı İl, İlçe, köy federasyon başkanlarını çağırıp, kendileri ile toplantı yaptığını ve bu görüşü federasyon başkanlarına aktardığını öğrendim. Federasyon başkanlarının hiç bir şey demeden dinlediği belediye başkanın bu fikrini diğer Kültür Evi dernek yöneticilerine de aktarıp, başkana dönüş yaparak bu fikir konusunda görüş belirteceklerini öğrendiği söyledi.

Ardahan’a Komşu Gürcistan’da

bir aydır protesto edilen tasarı parlamentodan geçti..

Ardahan’a komşu olan ve Posof ve Aktaş isimli iki gümrük kapısının açıldığı Gürcistan’da muhaliflerin karşıt görüşleri bastırmak için kullanılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı “yabancı etki” yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi.

Gürcü parlamenterler 30’a karşı 84 kabul oyuyla tasarıyı onayladı.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabiçlivi, yasayı veto edeceğini söyledi, ancak iktidarın kontrolündeki parlamento, yasayı bir kez daha kabul edip, cumhurbaşkanının vetosunu aşabiliyor.

Başkent Tiflis’te yasaya karşı protestolar sürerken, hükümet halkın çoğunun yasa tasarısını desteklediğini savunuyor.

Gürcistan’ın Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandığı 1991’den bu yana tarihindeki en büyük protestolardan birine sebep olan tasarı, Pazartesi günü parlamentoda son kez görüşülmüş ve Adalet Komisyonu tarafından kabul edilmişti.

Gürcistan’da eylemciler parlamento binasını kuşattı..

Ardahan’a komşu Gürcistan’da İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçleri, “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısını protesto eden ve parlamento binasının kapılarını kuşatmaya çalışan göstericilere müdahalede bulundu.

Tiflis’te, hükümetin parlamentoya sunduğu “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısı karşıtı gösteriler gece saatlerinde devam etti.

Parlamento binasının çevresinde toplanan binlerce gösterici, tasarının ikinci oylamadan da geçmesine tepki gösterdi. Bazı göstericiler, en üst düzey güvenlik seviyesinin ilan edildiği binanın kapılarını kuşatmaya çalışınca güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Göstericiler ise parlamento binasının iç avlusunda konuşlanan polis ekiplerine çeşitli materyaller attı. Barikat kurmaya çalışan göstericiler de binanın ana girişinin önünde ateş yaktı.

Parlamento önündeki gösteriler devam ederken, bazı eylemciler de şehrin çeşitli yollarını trafiğe kapatmaya çalıştı. Gürcistan İçişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandre Darakhvelidze, protesto gösterilerinde yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı.

Göstericileri, parlamento binasına izinsiz girmeye çalışmakla suçlayan Darakhvelidze, son iki günde 7 polisin olaylarda yaralandığını aktardı.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisinin parlamentoya sunduğu “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısı 1 Mayıs’ta ikinci oylamadan geçti. Parlamento Genel Kurulunda yapılan oylamada, iktidar partisinin sunduğu yasa tasarısına 83 milletvekili destek verirken, 23 milletvekili hayır oyu kullandı. Tasarı, daha önce yapılan ilk oylamada da onaylanmıştı.

Tasarının yasa olarak kabul edilmesi için parlamentoda üç kez onaylanması gerekiyor.

“YABANCI GÜCÜN ÇIKARLARINI GÖZETEN ORGANİZASYON”

Parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada, Gürcistan’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının finansmanının yüzde 90’ından fazlasının şeffaf olmadığını savunmuştu.

Ülkesindeki uluslararası mali kuruluşların Gürcistan’daki STK ve medya gibi kurumlara sağladıkları finansman hakkında şeffaf bilgi alınmasının imkansız olduğunu belirten Mdinaradze, “Yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısını yeniden sunmaya karar verdiklerini bildirmişti.

Yasa tasarısı içeriğinin geçen yılki tasarıyla aynı olduğunu dile getiren Mdinaradze, sadece daha önce içindeki “yabancı etki ajanı” yerine “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” tanımının kullanılacağını aktarmıştı.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ise hükümet olarak açık ve şeffaf çalıştıklarını ifade ederek, ülkesinde faaliyet gösteren tüm STK’lerin de şeffaf çalışmaları gerektiğini vurgulamıştı.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi, “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023’te parlamentoya sunmuştu. Tasarı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların “yabancı ajan” olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.

Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya’nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek, iptal edilmesini istemişti.

Muhalifler, tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlatırken, parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıkmış, Tiflis sokaklarında protestolar düzenlenmişti. Gösterilerin büyümesi üzerine Gürcü Hayali Partisi, parlamentoda ön onay alan yasa tasarısını geri çekmişti.

Unutulan Göl Aktaş!

Çıldır Gölü’nün gölgesinde kalan Gürcistan ve Türkiye’nin ortak gölü olan 2 bin 700 hektarlık Aktaş Gölü adeta unutulan göl adını almış durumda.
Van gölü sonrası Çıldır Gölü’nden sonra bölgenin 3 büyük su kaynağı ve göçmen kuşlarının dinlenme alanı olan iki ülkenin sınır gölü olan Aktaş gölü de Çıldır gölü gibi kışları tüm yüzeyi donarken içinde barındırdığı Aynalı Sazan balıklarıyla da bilinen bir tatlı su kaynağı olmasına karşın Çıldır Gölü kadar anılmıyor. Hatta adeta unutulmuş durumda.
Bin 400 hektarı Türkiye sınırları içerisinde olan Aktaş gölü Çıldır Gölü gibi kışları tüm yüzeyi donan yazları ise özellikle hafta sonları balıkçılara ev sahipliği yapıyor. Hem botlarla hem de göle girerek balık avlayan piknikçiler hafta sonlarını değerlendiriyorlar. Aynalı sazan balığının bol miktarda yaşadığı ve avlandığı gölde 10 kilogramı geçen balıklar avlanıyor.
Her hafta sonu olduğu gibi bu hafta sonu da balık avlamaya gelen balıkçılar yine bol miktarda balık avlıyorlar.
Bölge balıkçılarının gölün kenar kısımlarının derin olmaması sebebiyle torlarını alarak sazlık bölgede avlanırken botları olanlar ise gölün orta kısımlarına giderek yüzen adalar diye bilinen adalara çıkarak balık ağlarını göle atlıp, balık avlamalarıyla biliniyorlar.

Çanakkale’de 775 Ardahanlı var

Ardahan’da 44 Çanakkaleli var!.

20 Mart 2024 Tarihli Haber

Çanakkale savaşlarında bizzat düşmana karşı savaşan Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruması Celal Tunus Ardahan-Çetinsuköy (Beberek)’li dir. Kabri Çetinsuköy mezarlığındadır. Bu resimde sağ tarafta Gazi Mustafa Kemal’ın arkasında duran asker Celal Tunus’dur. Ankara Ulus da ve Taksim meydanında Atatürk büstlerinde de yer almaktadır. Doğum: 1311 Ölüm: 11.08.1958

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin ilk başlangıcı olarak adlandırılan Sarıkamış Faciasının da içinde bulunduğu Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinin Gürcistan ve Ermenistan’a sınır iki ülkeye komşu Ardahan’dan başka illere göç devam ederken, işsizlik başta olmak üzere birçok sorun dolaysıyla daha iyi bir yaşam için Ardahan’dan batı kentleri arasında olan Çanakkale’ye göç edenlerin sayısının içinde Ardahan plakası olan 75’in de içinde olduğu 775 kişi olduğu öğrenildi.

ÇANAKKALE’DE BİR POSOFLU!

Ardahan’a Bin 760 kilo metre uzaklıkta bulunan Çanakkale’ye Ardahan’dan göç edenlerin sayısının 775 iken Ardahan’da ki Çanakkaleli sayının da 44 olduğu bilgilerine ulaşıldı.

Ardahan’ın vatan topraklarına katılışının 103. Yıl dönümü, Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl dönümünün kutlanırken Çanakkale Zaferinin ilk adımı olarak söylenen Sarıkamış gibi Kars’a bağlı olan Ardahan’ın da içinde oluğu bölgeden Çanakkale savaşına katılan ve şehit olan bölge insanın sayısın da 63 olduğu ve bu sayının arasında kaç Ardahanlı olduğu da öğrenilemedi. Buna neden ise 92 yılından Kars’ta ayrılıp, yeniden İL olan Ardahan ile ilgili bilgiler olmaması gösterildi.

UNUTULAN ENVER PAŞA
ÇANAKKALE’DE DE VARDI!..

Sarıkamış faciası ile Çanakkale Zaferi arasında sadece 61 gün olmasına ve her ikisinde de Harbiye Nazırı (Savunma Bakanı) ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reisi (Genelkurmay Başkanı) Enver Paşa olmasına rağmen Enver deyince Sarıkamış, Sarıkamış deyince de akla Enver gelir; ama Çanakkale Zaferi’nin destanı Enver’siz yazılmıştır.

ÇANAKKALE’DE BİR POSOFLU!

Çanakkale savaşlarında bizzat düşmana karşı savaşan Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruması Celal Tunus Ardahan-Çetinsuköy (Beberek)’li dir. Kabri Çetinsuköy mezarlığındadır. Bu resimde sağ tarafta Gazi Mustafa Kemal’ın arkasında duran asker Celal Tunus’dur. Ankara Ulus da ve Taksim meydanında Atatürk büstlerinde de yer almaktadır. Doğum: 1311 Ölüm: 11.08.1958

ATATÜRK’ÜN
YAKIN KORUMASI ARDAHAN’LI..
Başta, iki dönemdir belediye başkanı uzun yıllardır cami derneği başkanı olmasına karşın hala Posof’u kurtaracağını belirten şu anki Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar olmak üzere bir taraftan da DEM tabanın ‘ret ettiği, destek vermeyeceklerini belirttikleri DEM’lileri listesine alıp, diğer taraftan ds asker, polis başta olmak üzere kamuda en çok oyu alacağını ileri süren CHP’li Belediye Başkanı Faruk Demir olmak üzere ‘vatan-millet-sakarya’ edebiyatı ile kendilerini vatan sever diye yutturtanların bol bol nutuk atacakları Çanakkale Zaferinin 109. Yıl dönümünün kutlandığı bugün Gazeteci Fakir Yılmaz’ın ortaya çıkardığı ve en azında bir anıtın yapılmasını istediği Posoflu asker yine unutuldu.
Harbiye Nazırı (Savunma Bakanı) ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reisi (Genelkurmay Başkanı) Enver Paşa’nın unutturulduğu Çanakkale Savaşlarında cephede düşmana karşı savaşan dönemin Yarbay komutanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruması Posoflu er Celal Tunus’tu. Dört yıl boyunca savaşlarda askerlik yapmış olan Celal Tunus Posof’un Ğevat köyünden (Aşık Üzeyir köyü) olup daha sonra Ardahan’a (Beberekköyü) yeni ismi Çetinsuköyü’ne göç etmişler.
Ardahan nüfus kütüğünden T.C.NO:14661023148/Celal Tunus/ Baba adı : Mehmet Doğum yılı Posof 1311 olduğu kayıtlarda görülüyor. Ölüm:11.08. 1958Uzun yıllar önce Ardahan Belediyesi, Er Celal Tunus un Kurtuluş Savaşında Atatürk’ün yakın korumalığını yaptığını belirlemek amacıyla yazılı girişimde bulunur.
Gazeteci Fakir Yılmazın araştırması sonucu tarihi belge ortaya çıkarılır. Dört Yıl Kurtuluş Savaşında bulunmuştu..
Ardahan nüfus kütüğünden T.C.NO:14661023148/Celal Tunuz Baba: Mehmet. Eş: Gülşen, Doğum: Posof 1311 olduğu kayıtlarda görülüyor. Evli 1936 Ölüm: 11.08.1958
KÜNYE KAYIT BELGESİ
Askerlik Şubesi: Ardahan, Defterin adı: Silahaltı, Defter No:3293, Sayfa No:32, Sıra No:82, Köyü: Beserek (Çetinsi) Lakabı, Tunazoğullarından, Adı: Celal. Baba Adı: Mehmet Doğum Tarihi:1311, Hane No: 88, Sınıfı Piyade olup, askere duhulü 16.Temmuz .! 338 5. Kafkas Fırkası !0.alay,3.Tabur,!0. Bölük !0.Alay, 3.Tabur,10. Bölükten 9.5.1339 tarihinde terhis olmuştur. Posof un Hevat Köyü’nden Ardahan’ın Beberek Köyü 88 no. eve yerli olarak gelir. Posof Askerlik BŞ.10 Eylül 1936 gün ve568 sayılı yazısıyladır.
1937 D:4 (imza) Bu künye kayıt belgesi. Silahaltı Defteri. kayıtlarına göre düzenlenmiştir.
04.02.2005 Onay/M. Engin Abuk oğlu /ZD.Öğe.. Binbaşı/MSB.Arşiv Müdür Vekili Maaşı: 50 kuruş (mühür) /10.Bölük _Kanuni Evvel 1338 nısfı ahir maaşı Ailesi Çetinsuköyü (Beberek)’de bulunan Kabri için yetkililerden ilgi bekliyor.
Çanakkale Zafer Bayramının kutlandığı her 18 Mart’ta gerek ülkede gerekse Ardahan’da daha ismi bile anılmayan ve Gazeteci Fakir Yılmaz’ın yıllar önce bir haberinde yukarıda ki belgeleriyle ortaya çıkardığı Mustafa Kemal’in Ardahanlı yakın korumasına sahip çıkılarak okullarda öğrencilere ders olarak okutulmasını istenirken, Tunus’a da yaşadığı mezarının bulunduğu Çetinsu köyünde ise anıt mezarının yapılması için gerek Genelkurmay gerekse de Ardahan Valiliği’nin girişimlerde bulunması bekleniyor.

Orada bir köy değil, önce terk edip, sonra özlemle aradığımız
ONLARCA BÖYLE MUHTEŞEM KÖYLERİMİZ VAR!

Bu köy Posof’un, Çıldır’ın, Göle’nin, Damal’ın, Hanak’ın mı
YOKSA! İsviçre yada Muş’un mu?

POSOF KÖYLERİ ESKİ VE YENİ ADLARI

Akballı ( Obol )
2) Alabalık ( Sayho )
3) Alköy
4) Arılı ( Zedesümde)
5) Armutveren ( Papola )
6) Aşık Üzeyir ( Hevat )
7) Aşık Zülali ( Suskap )
8) Asmakonak ( Sanhuliye )
9) Balgöze ( Çıldıret )
10) Baykent ( Vahla )
11)Binbaşı Eminbey (Cilvana)
12) Çakırkoç ( Mere )
13) Çambeli ( Sagre )
14) Çamyazı ( Ohtel )
15) Çayırçimen ( Lamiyan )
16) Demirdöven ( Varznalar )
17) Derindere
18) Doğrular ( Aşağı Cecün )
19) Erim
20) Gönülaçan ( Şuvaskal )
21) Gümüşkavak ( Zendar )
22) Günbatan ( Banarhev )
23) Günlüce ( Caboryalar )
24) Gürarmut ( Kolishal )
25) İncedere ( Cuvantel )
26) Kaleönü ( Agara )
27) Kalkankaya ( Petoban )
28) Kayınlı ( Şurğavul )
29) Kırköy ( Kerdamala )
30) Kolköy
31) Kopuzlu ( Çorçovan )
32) Kumlukoz ( Gume )
33) Kurşunçavuş ( Sece )
34) Özbaşı ( Gıniye )
35) Sarıçiçek ( Hertuz )
36) Sarıdarı ( Tepesümde)
37) Savaşır ( Cancak )
38) Söğütlükaya ( Hunemis )
39) Süngülü ( Arile )
40) Sütoluk ( Satkabel )
41) Taşkıran ( Gergüsüben )
42) Türkgözü ( Badele )
43) Uğurca ( Yukar Cecün )
44) Uluçam ( Varhana )
45) Yaylaaltı ( Satlel )
46) Yeniköy
47) Yolağzı ( Sinsetip )
48) Yurtbaşı ( Sakabol )
49) Yurtbekler ( Caksuyu )

DİĞER VİDEOLAR