Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dibi Bir Türlü Görünmeyen Tüneli POSOF/DAMAL ULGAR TÜNELİ

Dibi görünmeyen bir kuyuya iniyorum Karanlık uçsuz bucaksız, Sonu olmayan bir yolun çıkış yolunu arıyorum Bulamıyorum…!
Ardahan-Posof kara yolu üstünde yıllarıdır yapımı süren ve bir türlü istendiği gibi inşası devam edemeyen Ulgar Tüneli tamamen durmuş durumda.
Ardahan ve Gürcistan üzerinden Orta Asya ve Kafkaslara açılan kapısı Türkgözü (Badele) Gümrük Kapısına giden yolun üzerinden bulunan Ulgar Dağının altında açılması hedeflenen ve bittiğinde 4 bin 957 metre uzunluğunda olması beklenen ancak şimdiye kadar ancak 450 metresi açılabilen Ulgar Tünelinde bu yıl yok hiç bir çalışma olmadı.
Türkiye’yi Kafkaslara bağlayan ve Türkgözü Gümrük Kapısı yolu üzerinde bulunan Ilgar Dağı engellini aşacak olan ‘Ulgar Tüneli’nin temeli 2017 yılında atıldı.
Ardahan’ın Damal ile Posof ilçeleri arasındaki 2 bin 918 rakımlı Ulgar Dağı’nda yer alan ve Türkiye’yi Gürcistan’a bağlayan 2 bin 540 rakımlı Ulgar Geçidi’nde özellikle kışın yaşanan güçlüklerin ortadan kaldırılması hedeflense de geçen yıllara rağmen ancak 450 mertresi açılabildi.

ORMANLARI YOK EDİLEN ARDAHAN’DA

FİL, SU SAMURLARI, DOMUZLAR VE AYI’DAN SONRA

ARAP TAVŞARI VE BEYAZ KURT!

Göle’den sonra Ardahan üniversitesinin karşısında bulunan ve Ardahan Bal Festivalinin de yapıldığı alanın da içinde olduğu Gölebert’te (Çamlıçatak) köyü yakınlarında devam eden ve önümüzdeki günlerde Hanak, Damal ve Posof’ta da devam edeceği öğrenilen orman kesimleri dolaysıyla yaşam yelerini kayıp eden yabani bir çok hayvan kent ve köy merkezlerine inmeye başladı.


‘Fil göründü’ denerek gündeme gelen ardından son bir yıl içinde yollar da, açık mera ve tarlalarda, su kaynaklarında görülmeye başlayan köylere kadar inen en son yabani hayvan Arap Tavşanı olarak bilinen bir tavşanın göründüğü Ardahan kent merkezin de dev bir ayı basmıştı.
Hoçvan bölgesinde bulunan ve 21 pare köye verilmesi istenen ama yıllardır boş akan Kısır dağının suyu ile beslenen derede görünen Su Samurları, sürü halinde yolara, köylere kadar inen domuz sürülerinin sıkça göründüğü Ardahan’da en son görünen yabani hayvan Beyaz Kurt oldu.

Ardahan’ın Göle ilçesinde Fatih Şirin, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) “kırmızı” listesinde bulunan Arap tavşanını, Göle Ovası’nda cep telefonu kamerasıyla görüntülenirken geçtiğimiz gün bir ayının bastığı Halilefendi de bu kez beyaz bir Kurt bir kişi tarafından görüntülendi.
Halil Efendi Mahallesi’nde, Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü bölgesinde ayının göründüğü aynı bölgede bu kez Kurt görüldü. Evlerin ve insanların bulunduğu bölgede yiyecek arayan Beyaz Kurt, çevredeki bir kişi tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

Hanaklı Yüzerek Belgrad’ı Fethetti!

10-12 Temmuz 2024 tarihleri arasında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenen Central European Countries Swim Meet Yarışmalarında, Ardahan Hanaklı milli yüzücümüz Aziz Işık önemli bir başarıya imza attı.

Uzun yıllar önce İstanbul’a göç eden Ardahan Hanak’a bağlı Geç köylü bir ailenin çocuğu olan, İstanbul doğumlu Milli Takıma sporcusu Aziz Işık son olarak Bulgaristan Burgaz Grand Prix yarışlarında 50-100-200 mt. Kurbağalama Şampiyonu ve 400 mt. karışık şampiyonu olarak milli marşımızı okutmanın gururunu yaşattı. 200m Kurbağalama finalinde gösterdiği üstün performansla 2:23.80’lik derecesiyle ikinci olarak podyuma çıktı.

Aziz Işık’tan büyük başarı!

Aziz ışık kimdir?
25-09-2009 Ardahan Hanak doğumlu. 6 yaşında yüzmeye başladı., İBBSK yüzme kulübünde 9 senedir yüzüyor.
50-100-200 kurbağa Türkiye Şampiyonu. 9 senede 23 kere Şampiyon oldu. İlk kez 14 yaşında milli takıma girip 50-100-200 kurbağa 400 karışık şampiyonu oldu. 15 yaşında tekrar milli takım kadrosuna dahil olup Makedonya’da yarıştı. 10-12 Temmuz 2024 tarihinde Sırbistan’ın Belgrad kendinde düzenlenen müsabakada 200 kurbağa da 2. olup Gümüş madalya aldı.  Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi öğrencisi 11. Sınıfa geçti.

ORMAN KESİMİ GÖLE’DEN SONRA

ARDAHAN GÖLEBERT’E GELDİ!

Ardahan’ın Göle ilçesi ve çevresinde ‘yenileme ve genişletme’ adı altında katliama varan orman kesimi şimdi de Ardahan Bal Festivalinin de içinde yapıldığı Gölebert (Çamlıçatak) ormanlarına dadandı.
Aynı zamanda Ardahan Üniversitesinin karşısında ve etrafında bulunan Çamlıçatak Ormanlarını görüntülemek isteyen vatandaşlar Orman Müdürlüğü ve çamları acımsıca deviren ağaç kesimcileri tarafından engellenemeye çalışılırken, başta çevre dernekler olmak üzere bölgedeki stk’lar, Ardahan Arıcılık, Kent Konseyi, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası, Ardahan Esnaf Odalar Birliği, muhalefet partileri, aydınlar ve gazeteciler olmak üzere kimsenin katliam derecesine varan bu orman katliamına dur demediği dikkatlere kaçmıyor.

Göle’den sonra şimdide Ardahan merkezde başlatılan ve sonrasın da Hanak, Posof ve Damal’da da devam edeceği sarıçam orman kesiminin her yıl yapılması ise ‘bu nasıl yenileme, genişletme daha geçen yıllarda her yıl yaptığınız orman kesimine donmuyor musunuz?’ sorusunu da gündem getirirken bakanlığın ‘para lazım’ diyerek Orman Müdürlüklerine yıl sonuna kadar şu kadar ağaç kesilecek’ diyerek emir verildiği de ileri sürüldü.

 

Halktan İrade Görmeyen Başkan’dan
İradesiz ve de Kıytırıktan Açıklama!.

17 Temmuz 204 tarihli haberler

Ardahan’da en çok oy alan ikinci parti olmasına rağmen ortaya koymadığı irade ile aday gerek Ardahan ve Göle başta olmak üzere Ardahan’ın 5 ilçesi ve bir beldesinde aday çıkaramayan DEM Ardahan İl Başkanı okuyanların ‘Arkasında partililer ve halkın iradesi olmayan başkandan iradesiz ve kıytırıktan açıklama’ diye yorumlanan son açıklaması kendisini bir kez daha gülünç hale soktu.
Gazetelerimizin haberlerini doğrulayan ama adımızı vermekten bile çekinen DEM İl Başkanının bizim gibi Hoç/Fed’i eleştiriyeyim derken hem bizim, hem de Hoç/Fed’in haklı olduğunu kabul etmesi dikkat çekti.
Ardahan kamuoyunun helvacılar dediklerinin ve seçimde aday çıkarma iradesi göstermeyen İl Başkanlığının başında olan bu zatın Hoçvan yayla Şenliğine neden katılmadıklarını yazan gazetelerimizin haberlerini doğrularken, bizi olduğu gibi dövmeye kalktığı Hoç/Fed’i de hem eleştirip, hem de sevdiğini söylemesi dikkatlerden kaçmadı.


Başta, Kısır Dağında su bekleyen, belde olmak isteyen 21 parseli Hoçvan’ın köy yolları olmak üzere Göllenin ve diğer ilçelerin onca sorunu konusunda bugüne kadar bir açıklamaları olmayan ve Genel merkezin gönderdiği basın açıklamasını 3-4 kişi ile okuyamayan Ardahan’da evi olmayan Ardahan DEM’in köylü başkanını bu içi boş ve kıytırktan diye adlandırılan açıklamasını görenler ‘Sen önce var olan sorunlarla ilgili bir açıklama yapta biz ve diğer yerel, ulusal gazetelerde açıklamana yer versin.’ dediler.
Ve partinin oylarını ‘Başkan yardımcılığı ve 3 müdürlük’ için ulusalcı CHP’ye verdirip, onu alamayınca CHP’nin listesine verdiği meclis üyelerinden birinin neden istifa ettiğini açıklayamayan onca seçmeni, partisi, oyu olan ve Ardahan’da en çok oy alan 2. pati DEM’in 166 delegesiyle zoraki başkan olan İl Başkanın açıklamasını sizin de görüp, ağlamamanız için bizde alıp, çöpe attık ve ‘Yer verirsek manşetimize ve emeğimize yazıktır’ diyerek ondan yayınlama gereği görmedik.

SERHAT’A YİNE TATAR SAHİP ÇIKTI!..

SERHAT SPOR’UN BAL’A KATILIM PARASINI YATIRDI!..

Ardahan’ı Bölgesel Amatör Futbol Liginde temsil eden Serhat Ardahan Spor’un 2024-2025 sezonun da lige katılım ücretini ödeyen Ardahanlı İş insanı İmdat Tatar bir kez daha serhat sevgisini ortaya koydu.


Başkanı istifa eden, hala bir futbolcusu olmayan, lige katılıp, katılmamakla karşı karşıya olan Serhat Ardahan Spor’a yeniden sahip çıkan ve 2024-2025 Sezonuna katılması için gereken katılım ücreti olan 70 Bin TL’nin yarısını ödeyen iş insanı İmdat Tatar’ın kurulduğundan bugüne kadar sürekli maddi, manevi destek vermesi Serhat Ardahan Spor Taraftarları ve Ardahan kamuoyunca takdirle karşılanırken, Tatar’ın bu çabasına destek vermesi gereken diğer Ardahanlı iş insanlarının da Tatar gibi elini bu taşın altına koymaya davet edildi.


OSE Antrepo Depolama Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Tatar’ın kendisi gibi duyarlı iş insanlarından oluşan bir ekiple, yönetimle başına ve başkanlığına gelmesi de istenen Serhat Ardahan Spor’un yeni yönetiminin oluşması için iş insanlarının davet edildiği bir toplantı hazırlığında olduğu öğrenilen şu günlerde bütün Ardahanlı iş insanlarının Ardahanlı iş insanı, serhat Ardahan Spor Sevdalısı İmdat tatar gibi samimiyetlerini ortaya koyması için yapılan bu çağrıya cevap vermeleri beklenmektedir.

Ormanlarda ki olağanüstü hareketlilik
Göle Festivalini iptal edebilir mi?

Katliam derecesine varan orman kesimin devam ettiği Ardahan’ın Göle ilçesinde yaşanan Askeri hareketlilik dikkat çekerken bu hareketliliğin hafta sonu yapılacak olan Göle Festivalinin iptaline neden olup, olmayacağı konuşulmaya başlandı.
Alınan bilgilere göre sanatçı ve yarışlar başta olmak üzere sponsorluğunun büyük bölümünü Göle Çakırüzüm Köyü (Muzareti) Derneği ve Dernek Başkanı Güven Ağır’ın üstlendiği Göle Kaşar Festivalinin her an iptal edilmekle karşı karşıya olduğu yönünden gelişmelere doğru gittiği, buna neden ise bölge de yaşanan askeri hareketliliğin bir operasyona dönebileceği ve yasaklama gelebileceği yönünde ki duyumların neden olduğu konuşulmakta.

**VALİ BAŞKANLIĞINDA GÜVENLİK TOPLANTISI YAPLACAK..

Yasaklama kararı çıkabilir mi?..
Orman kesimi konusunda tepkilerin sürdüğü şu günlerde yapılması için hazırlıkları devam eden Göle Kaşar Festivali’nin yapılıp, yapışmayacağını tartıştıran bölgede ki askeri hareketliliğin görüldüğü şu günlerde Ardahan Valisi başkanlığında toplanma kararı alan İl Asayiş Komisyonu basın mensuplarının da davet edildiği ‘Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinde yapılan faaliyetler ve işlemler’ toplantısı yapacağı ve bu toplantıda festival dahil bölgede yapılan etkinlikleri konusunda bir yasağın veya ertelemenin gündeme gelip, gelmeyeceği merak edilmeye başlandı.

FESTİVALDE EYLEM YAPMAYA GİDİYORLAR!
Yapılıp, yapılmayacağı konuşulan Göle Festivalinde Orman kesimi kınanacak. Konu hakkında İstanbul’da bir araya gelen ve bu konuda bir komisyon kuran Ardahanlılar festival günü gerek alanda gerekse Göle’de yapacakları eylemlerle katliama varan orman kesimine dur diyecekleri de öğrenildi.

 

Ormansız kalan aç ayı mahalleye indi!

Başta Göle’de olmak üzere bölgede ‘yenileme’ adı altından yapılan ve katliam derecesine varan kesimle yok olan ormanların evsiz, aşsız bıraktığı yabani hayvanlardan olan Ayı Ardahan merkez Halilefendi Mahallesi’ne kadar inerek mahallede bulunan koyunlara saldırdı.


Ardahan merkez Halilefendi Mahallesi’ne kadar inen aç bir ayı, mahallede bulunan bir evin bahçesinde saklanarak evin koyunlarının kendisine doğru gelmesini bekledi. Güpe gündüz, ormanlık alanın olmadığı bir yere nasıl geldiği anlaşılamayan büyük ayı, evin köşesinde pusuda beklerken pençesini koyunlara attı. Bir koyunu yakalayıp kendisine doğru çekerken, bayılmış gibi rol yapan koyun, ayının kamerayla görüntülendiğini fark edip sağa sola bakarken bir anlık dalgınlığından faydalanarak kaçmayı başardı.
Olayı görüp görüntüleyen vatandaşın ihbarı üzerine, Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri ve polis olay yerine geldi. Ancak koyunu elinden kaçıran ayı, sinirlenerek bölgeden kaçtı ve gözden kayboldu. 

Bilindiği gibi bir süre önce Fil gördüğünü iddia eden bir Afgan çobanın iddiası Ardahan’da heyecana neden olmuştu.

Ardahan Kültür  Evi  TEMPO TV’de
GAZETECİLERLE GÜNDEM’in Konuğuydu..

Gazeteci Fakir Yılma zile Gazeteci Özlem Şeyma Yılmaz’ın birlikte hazırlayıp, uydu üzerinden yayın yapan ulusal tv TEMPO TV’de canlı olarak yayınladıkları GAZETECİLERLE GÜNDEM bugün yine dopdolu.
Pazar günleri saat 15.00’da TEMPO TV ekranlarında olan GAZETECİLERLE GÜNDEM’in bu haftaki konukları merkezi İstanbul Esenyurt’ta bulunan Ardahan Kültür Evi Yönetimiydi.
Ardahan Kültür Evi Başkanı, Ardahan Göleli İş İnsanı Efaril Çifçi’nin başkanlığın yaptığı Ardahan Kültür Evi Yönetiminin konuk olduğu GAZETECİLERLE GÜNDEM’de hem yerel, hem de ulusal sorunlarda masaya yatırıldı.
4,5 yıldan fazladır kesintisiz devam eden ve bugüne kadar birçok önemli isimi konuk eden GAZETECİLERLE GÜNDEM saat: 15.00’da uydu üzerinden yayın yapan, ulusal tv TEMPO TV ekranlarına sizleri de konuk olarak beklemekte.


Ülke ve dünya siyasetinin de konuşulduğu, tartışıldığı GAZETECİLERLE GÜNDEM’in konuğu olacak olan Ardahan Kültür Evi Başkanı ve yeni yönetiminin bundan sonra ne yapacağının da konuşulduğu  GAZETECİLERLE GÜNDEM geçtiğimiz pazar saat: 15.00’da TEMPO TV ekranlarındaydı.
Gazeteci Fakir Yılmaz’ın yanı sıra Gazeteci Özlem Şeyma Yılmaz’ın hazırlayıp, canlı olarak iki saat sundukları GAZETECİLERLE GÜNDEM’i izlemek için saat: 15.00’da tv’lerınizi, sanal ortamlarınızı kullanmanız yeterlidir.

Şoförler Odası Başkanı Hoçvanlı Asım Özer
AA Muhabiri Hoçvanlı Günay Nuh
İl Genel Meclis Üyesi Hoçvanlı Suat Hancıoğlu
BU YOLLAR’DA HOÇVAN’IN!

İki ay sonra kar yağacağını belirten Hoçvanlılar köy yolları gibi yayla yolarının da bir hayli bozuk olduğunu belirterek yapılmayan yolları için isyan ediyorlar.
Vali’den sonra köy yollarından sorumlu Ardahan İl Özel İdaresinin başında bulunan Ardahanlı idareci İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Bilal Emin yolları Mars yüzeyini andırdığını yazan gazetelerimizin haberleri ardından Göleli Gazeteciye verdiği demeçte, ‘Yollar yapılacak’ diye haber yaptırdığı şu günlerde Hoçvanın köy yollarından da durum vahim.
Hoçvanlı olan Ardahan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanın da köyünün olduğu Hoçvan’ın 21 pare köy yolunun bir çoğu bozuk ve geçilemez durumda olduğu Ardahan’da bu sorunları yazması gereken muhabiriler arasında olan Hoçvanlı Anadolu Ajansı Muhabiri Günay Nuh’un köyüne giden köy yolu en bozuk yol olarak birinci sırada bulunuyor.

Burada Göle Köy Yolları..
Güller Açmayan Ardahan Yolları


Hoçvanlı AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Suat Hancıoğlu’nun da köyünün de içinde olduğu Hoçvan köylerinin geçit vermeyen yollarının bir hayli bozuk olmasına tepki gösteren Hoçvanlılar, elektriği, suyu ve bir ağacı olmayan yaylada şenlik yapıp, halay çeken Hoçvan köylerinin stk başkanları ve yöneticilerinin bu bozuk yolları gündeme getirmek için neden bir çağrı yapmadığına da tepki göstererek, Ay yüzlü yollarının ne zaman yapılacağını sormaktalar.

HİZMET İÇİN ‘PARA YOK’ DİYEN BELEDİYE BAŞKANI
AŞIKLAR ŞENLİĞİNDE AŞIKLARA DEĞİL
POPÇU, TÜRKÜCÜLERE 600 BİN LİRA VERECEK!

Seçilir seçilmez ulusla tv kanallarına çıkıp, ‘kasada hiç para yok, bu nedenle hizmet yapamıyoruz’ deyip, seçimden hemen sonra batı kentlerine gezmeye giden ve başta Posoflu iş insanlarına olmak üzere önüne gelene ağlayan CHP’li Posof Belediye Başkanı Aşıklık geleneğinin yaşatılması için düzenlenen Posof Aşıklar Şenliğine popçu, türkücüler getiriyor.


Başta AK Parti’den de milletvekili adayı olan Ardahanlı İş insanı Nurcan Özdemir olmak üzere bir çok iş insanın ziyaret eden ve kasanın boş olduğundan yakınan, seçildiğinden bugüne Posof’a bir çivi çakmamakla eleştirilen CHP’li Posof Belediye Başkanının Aşıklık geleneğinin yaşatılması için düzenlenen şenliğe hem de tasarruf tedbirleri denen bir zamanda 600 bin TL gibi büyük bir para ayırıp, popçu, türkücüleri getirmesi tepkilere neden oldu.

Bu yollar Mars’ın yüzeyi değil,
Güller açmayan Ardahan yolları..

Bin 900 rakımıyla ülkenin gezegenlere en yakın kentlerinden olan Ardahan’ın yolları adeta Mars ve diğer gezegenlerin yüzeyi gibi delik, deşik..

4 Bin 932 hektarlık alanı ile ülkenin en büyük kenti İstanbul’da daha büyük olan Ardahan’ın nüfusunun %37’sinin yaşadığı kent içi yolları gibi köy ve yaylalarının olağanüstü bozuk olması tepkilere neden olmakta.

Tek beldesi Köprülü’de de durumun diğer yerleşim birimlerinden farklı olmadığı Ardahan’da karların erimesi, yağmurların ağmasıyla bozuk lan yollar iyiden iyiye gün yüzenine çıkmış durumda.

‘Ardahan’ın yollarından Güller açar bağlarında’ adlı türküsü olan ancak bu türküde geçen o yolların ve açan güllerin nerede olduğu bugüne kadar kanıtlanamayan kentin olağanüstü bozuk yollarının yeterli olamayan alt yapı ile birlikte her yıl onarılıp, yapılmasına karşın kısa sürede bozulurken, kent yöneticilerinin bu konuda şehrin coğrafi ve doğal şartlarına uygun olan ve projelerden uzak gelişi güzel onarımlarının çözüm olmadığı belirtilmekte.
Ruslardan kalma 4 caddesinin yapıldığı gibi kaldığını açılan yeni ara ve sokak yollarının da kısa sürede bozulduğuna dikkat çekilen Ardahan’da şehir içi yollar gibi mahalle, köy ve yayla yollarının da Mars başta olmak üzere gezegenlerin yüzeyini aratmaması tepkilere neden olurken, belediye ve İl Özel idarenin ne iş yaptığı merak edilmektedir.

Tepki gösterilen park para basıyor!

Ardahan Çıldır Aktaş Gümrük Kapısına giden karayolu güzergahında bir park, otel, motel, çay evi, lastikçi, tamirci, dinlenme tesisi açmayı düşünmeyip gelen geçen tırları izlemekten öteye gitmeyen Çıldırlıların yapamadığını yapan Vali Hüseyin Çiçek’in başkanlığındaki İl Özel İdarenin yaptığı park para basıyor.

 
6 ay önce başlanan parkı inşaat kazı çalışması yapıldığı alanda toplanıp, yapılmaya başlanan tır parkının mera, tarım ve hayvan geçiş yolunun kesileceğini öne sürüp, doğru dürüst ekip, biçmedikleri arazilerinde kendilerinin yapamadığını yapan İl Özel İdareye tepki gösteren Çıldır Öncül Köyü sakinleri başta olmak üzere bu parka ve bölgede yapılmak istenen her yatırıma karşı çıkanları utandıran park şimdi para basıyor.
Traktörleriyle birlikte çalışma alanına toplanarak protesto ettikleri tır parkı şimdi para basıyor.

ÇILDIR AKTAŞ TIR GARAJI 25 MİLYON CİROYA ULAŞTI.
Ardahan İl Özel İdaresi bünyesinde Aktaş Sınır Kapısı’nda 6 ay önce hizmete açılan TIR Parkı 25 milyon ciroya ulaştı.
Ardahan’ın Gürcistan sınırındaki Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı’nda 2023 yılı sonlarına doğru hizmete alınan park sürücülere de büyük kolaylık sağladı. Daha önce kapıda TIR parkı olmadığı için sürücüler için çileye dönüşen araç trafiği, parkın hizmete girmesiyle ortadan kalktı. Bu süreçte gümrükteki parkı 6 ayda 32 bin 683 tır sürücüsü tarafından kullandı. Tır sürücülerinin temel ihtiyaçlarını artık rahatlıkla karşıladığı parktaki altyapı iyileştirme çalışmaları ise Ardahan İl Özel İdaresi bünyesinde devam ediyor.


Parka girişleri kayda alınan tır sürücüleri, sıralarının geldiğini burada bulunan kafe gibi sosyal tesislerdeki ekranlardan ve kendilerine verilen kare kodla internet üzerinden takip edebiliyor.

B U DAHA LOLOSU DEMİŞTİK!

‘Maaşlarını cebimde ödemem ya’ diyen

CHP’li başkan seçim hatırı için aldığı işçileri işten çıkaracak!

Ardahan Belediyesi kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında personel sayısında azalmaya gidiyor.
Maliye Bakanlığının açıklamış olduğu kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında, Belediyelerin mali yapısını kontrol altına almak için çeşitli kararlar alınırken, çok sayıda ilde olduğu gibi Ardahan Belediyesi’nde şirket bünyesinde çalışan geçici işçilerin bazılarının iş akdine son verileceği, emeklisi dolanların emekliye sevk edecekleri öğrenildi.


Ekonomik tedbirler kapsamında hizmetine ihtiyaç duyulmayan, başladığından bu yana verimliliği düşen bazı personellerle yollarını ayıracaklarına doğrulayan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, “Hiçbir belediye başkanı çalışan bu işçilerin maaşını cebinden ödemez. Bu ödenen maaşlar Ardahanlının parasıdır” dedi.


Söz konusu işlemler tamamen yasal çerçevede yürütüleceğini söyleyen Demir, “Bizim kimseye özel bir uygulama yapmamamız mümkün değil, Belediyede istihdam ihtiyacı doğduğunda alımlarda, bu işten çıkartılan işçilerimize öncelik tanınacaktır. Ardahanlıların hakkını korumak ve kurumumuzun faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak açısından yapılan bu uygulamamız elzem bir hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

SPOR SEVER İŞ İNSANI İMDAT TATAR:

ARDAHAN’IN A TAKIMI VARSA BENDE VARIM..

Bölgesel Amatör Futbol Ligin’de bulunan kentleri temsil edecek olan takımlar tek tek ortaya çıkıp, yönetim ve futbolcularını belirleyip, hazırlıklarını kamuoyuna sundukları şu günlerde Ardahan’ı bu ligde temsil eden Serhat Ardahan Spor’un akıbeti hala belli değil.
Hala ortada olmayan takımın yönetiminin kimlerden oluştuğu da bilinmezken adı başkanlıkta geçen iş insanı İmdat Tatar’dan cevap geldi.
Başkan yada yönetiminde olmadığı halde hep Serhat Ardahan Spor diyen bir olarak kendisine düşen her göreve hazır oluğunu belirten Ardahanlı iş insanı İmdat Tatar ‘bildiğimiz kadarıyla bir yönetimi var. Ve geçen sezonda büyük çaba ortaya koydular. Ancak bu sezon kendisine görev düşerse nu görevi tek başına değil, Ardahan’ın tüm A takımıyla bu sorumluluğun altına elimiz koyarız.’ dedi.


Tatar başta Özdemir Aydın, Ali Rıza Nasıroğlu, Efrail Çiftçi, Gürbüz Süleymanoğlu, Veysel Karatay, Taşkın Karakoç, Ataman Özgür, Sait Üstündağ, Hali Karahan, Erdal Yılmaz, Temel Altuntaş, Erhan Ünal, Adnan Köroğlu, Kenan Yıldız, Ergün Balcı, Sabahattin Gündoğdu, Osman Kamacı, Erhan Bingöl, Muharrem Çapan, İlter Avşar, Aykut Karagöz, Adem Namlıgöz, Suat Hancıoğlu, İbrahim Aslan gibi ilk etapta aklıma gelen ve adını saydığımız, sayamadığımız onca iş insanın yanı sıra belediye başkanlarımız, vali ve kaymakamlarımız, rektör hep birlikte el ele vermesi ile Tatar yada bir başkası değil, Ardahan’ı temsil eden ve Ardahan ile birlikte İL olan, ama havaalanı gibi TFF 2. Ligde olan Iğdır Spor gibi Serhat Ardahan’ın adını taşıyan futbol takımımız başarılı olur.’ dedi.


Ardahanlı iş insanı, Serhat Spor gibi Ardahan denildiğinde geri durmayan İmdat Tatar açıklamasına şöyle devam etti.
Ardahan’ı Bal Liginde temsil eden Serhat Ardahan Spor’a gerçek anlamda, samimice sarılması halinde ve en önemlisi yerelde olduğu gibi ülke genelinin gündemini belirleyen basın camiasının yanı sıra , 2 genç milletvekilimiz gibi tüm siyasilerimiz, dernek, federasyon, konfederasyon gibi kurumlarımızda bu hayati iş için, bölgedeki spor sevenler için elini değil başını ortaya koyması ve bu birlikteliği sağlayacak olan eski, yeni başkan ve yönetimlerinde aralarında olduğu güçlü bir yönetim kadronun Serhat’ı 3’ünce lige ardından Iğdır Spor gibi 2. lige taşımaması için hiç bir engel tanımaz dedi.

CEM EVLERİNDE DEDE, CAMİLERDE İMAM YOK!

Alevi inancı gereği 12 gün süreyle oruç tutudan Muharrem ayının içinde olunan şu günlerde Ardahan’da bulunan Cem Evlerinin kapalı tutulması vatandaşların tepkisen neden olmakta.
Konu hakkında şikâyetlerin dile getiren vatandaşlar mübarek ay olan Muharrem ayının için olmamıza ve oruçlarımız topluca birlikte aynı çatı altında açmamız gereken Cem Evlerimiz hem Dede olmayışı hem de köy muhtarlarının kutsal mekanlar olan Cem Evlerini açmayıp, kapalı tuttuğundan yakındılar.
Başta Damal ve Hanak’ta olmak üzere Göle’de olmak üzere 19 Cem Evi’nin olduğu Ardahan’da Cem Evlerinin kapalı tutulmasının insanların inançlarını yerine getirmesini engellemekten öte bir şey olmadığını belirten vatandaşlar, Ardahan Alevi Köylerine Cem Evi Yaptırma Platformu ve Damal Dernekler Federasyonu, Damal, Hanak, Göle Dernekleri gibi diğer stk’ların yanı sıra siyasilerin konuya duyarsızlığından da yakındıkları görülürken aynı durumun yeterli İmamın olmadığı camilerde de yaşandığına dikkat çekildi.

Hanak’a bağlı Koyunpınar (Saskara), İncedere, Çimliçayır, Çavdarlı, Çat köyü, Güneşgören, Çiçeklidağ, Serinkuyu köylerinin yanı sıra Damal’ın bir köyü hariç tüm köylerinin Alevi kültür ile yoğrulduğuna dikkat çeken vatandaşlar Ardahan’da Damal, Göle ve Hanak ilçelerinde toplamda 8 mahalle ile 17 köyde Alevi Türkmenlerin olduğunu ve bunların dini inançlarını yerine getirmek için gittikleri Cem Evlerinin kapalı oluşuna üzüldüklerinde belirttiler.
Damal İlçe Kalsın Diye Mahalle olan Köyler.. ATA MAHALLESİ, CUMHURİYET MAHALLESİ, ÇAYBAŞI MAHALLESİ, İNÖNÜ MAHALLESİ, KALENDER MAHALLESİ, KONUK SEVER MAHALLESİ, MUSTAFA KEMAL MAHALLESİ, SERHAT MAHALLESİ
Köyler: BURMADERE KÖYÜ DEREKÖY KÖYÜ, ESKİKILIÇ KÖYÜ, İKİZDERE KÖYÜ, OTAĞLI KÖYÜ, SEYİTÖREN KÖYÜ, TEPEKÖY KÖYÜ

KALP KRİZİ GEÇİREN VATANDAŞ

3 HASTANE DOLAŞTIRILDI!

Uçakların ineceği bir havalimanı, Doğu Expresi ve diğer trenlerin durması için bir durak, Antrepo, veterinerlerin bir çatı altında toplanması için bir Veteriner Odası gibi bir çok sorunun çözümü beklenen Ardahan’da yıllardır beklenen Anjiyo Merkezi olmaması kalp krizi geçiren hatta tırnağı kanayanın hastaları hastane, hastane dolaştırıyor.
Geçtiğimiz ay temeli atıldığı söylenen ek binaya kurulacak denen Anjiyo Servisinin hala olmadığı Ardahan’da kalp krizi geçiren bir vatandaşın yakını paylaştığı teşekkür metninde kentte yaşanan bu durumu bir kez daha ortaya koydu.


Ardahan’ın dağ köylerinde olan Göle merkeze 20 kilo metre uzaklıkta bulunan Serinçayır (Çalpenek) köylü Kadir Gül yaz tatili için gittiği köyünde yaşayan abisi Veli Gür’ün geçirdiği kalp krizi serüvenini ardından kendinse ait sanal sayfada yaptığı teşekkür paylaşımında doktor ve sağlık cihazları sorunları bir türlü giderilmeyen Ardahan’da değil kalp krizi geçiren birinin, tırnağı kanayanın en az iki hastaneye sevk edildiğini bir kez daha ortaya koydu.
Kalp krizi geçiren abisinin önce köyden 20 kilometre uzaklıkta bulunan Göle Devlet Hastanesine sonra 77 kilo metre uzaklıkta ve bir saat süren Kars’a oradan da 280 kilo metre uzaklıktaki 3 saat süren Erzurum’a götürdükleri hastanelerde kalp krizi geçiren hastalarına yapılan müdahalelere hayatta kaldığına sevinirken, Ardahan’da kalp kiriz veya hastalanmanın ne kadar zor olduğunu ortaya koyan durumu da kendisine ait sanal sayfasında yaptığı paylaşım aynen şöyle;

Çok kıymetli dostlarım 15 gün önce Abim Veli gece 01.40 bir kalp krizi geçirdi. Acilen Göle Devlet Hastanesine götürdük. Oradaki acilde nöbetçi doktorumuz ilk müdahaleyi yaptı ve acilen bizi Kars Kafkas Üniversitesi Hastanesine ambulansla sevk etti ve ‘Acil en Anjiyo olup, stent takılması gerekiyor.’ dedi. Bu nöbetçi doktorumuza ve ekibine çok teşekkür. Kars’a vardığımızda orda bizleriz bekleyen Kafkas Üniversitesi Kardiyoloji personeli bizi acilen anjiyoya aldılar. Onlara da sonsuz teşekkürler.

Bizleri yoğun bakıma sürecinde 2 gün yalnız bırakma yan dostlara çok teşekkürler ve bu 15 günlük süreden tüm Serinçayir köyümüzün seferberliği bizleri çok mutlu etti, hepsine sonsuz teşekkürler ve bizleri yalnız bırakmayan Köprülü Beldesindeki dostlarımıza da çok teşekkür. Dün Erzurum’da şehir Hastanesinde son kontrolü yapıldı, Çok şükür sağlığı tamamen yerinde ve Erzurum Şehir Hastanesinde bizlere yardımcı olan dostumuz Emin Tarakçı ve kıymetli eşine çok teşekkür ediyoruz. Ariyan, soranlara çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız hepiniz hoşça kalın.. Gül ailesi adına Kadir Gül

Tekman’da Sahte Eczacılık

ve Vergi Kaçakçılığı Skandalı!

Haber: FAKİR YILMAZ

(ARDAHAN) – Tekman ilçesinde son günlerde ortaya çıkan sahte eczacılık faaliyetleri ve vergi kaçakçılığı iddiaları, yerel toplumda büyük endişe yaratmış durumda. Halis Koca adlı şahsın, eczacılık lisansı olmadan sahte kimliklerle eczane açtığı ve yasa dışı ilaç satışı yaptığına dair bilgiler, bölge halkını ve yetkilileri harekete geçirmeye zorluyor.
Olayın ortaya çıkması üzerine Tekman Cumhuriyet Savcılığı, konuyla ilgili derinlemesine bir soruşturma başlatmış bulunuyor. Savcılık, Halis Koca’nın hangi sahte kimlikleri kullandığını tespit etmek için yoğun çaba sarf ederken, aynı zamanda eczanenin açılması için sunulan belgelerin sahte olup olmadığını da detaylı bir şekilde araştırıyor. Türk Eczacıları Birliği ve ilgili mercilerle yapılan işbirliği sayesinde, eczanenin meşruiyeti konusunda kesin sonuçlara ulaşılması hedefleniyor.
Mali boyutta ise, Halis Koca’nın vergi kaçakçılığı yaptığı iddiaları da üzerinde durulan önemli bir nokta. Vergi dairesi ile yapılan işbirliği neticesinde, Koca’nın vergi yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği ve mali kayıtlarının incelenmesi sağlanacak.
Sağlık ve ilaç güvenliği konuları da soruşturmanın merkezinde yer alıyor. Eczanede satılan ilaçların kaynağı, güvenilirliği ve reçeteli ilaçların yasal düzenlemelere uygunluğu titizlikle değerlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan denetimlerle, eczanede bulunan ilaçların kayıtlı olup olmadığı kontrol edilecek ve bu konuda kamuoyuna bilgilendirme yapılacak.
Soruşturma sürecinin sonunda, Tekman ilçesindeki ailelerin ve toplumun bu tür suiistimallere karşı bilinçlendirilmesi ve gelecekte benzer durumların önlenmesi için alınacak önleyici tedbirler de değerlendirilecek.
Tekman Cumhuriyet Savcısı, bu hassas konunun adaletle sonuçlanması için tüm adli süreçleri şeffaf bir şekilde yürütmeye özen gösteriyor. Kamuoyunun güvenini tazeleyecek bu adımların, yerel toplum sağlığı ve hukukun üstünlüğü adına önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

ARDAHAN’DA GECE YARISI KAZA.. 1 Ölü!..

Ardahan’da dün akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi ise ağır yaralandı. Kazada, kontrolden çıkan bir otomobil, Güney Çevre Yolu’ndan kent merkezine bağlanan yol üzerinde bulunan çekiciye arkadan çarptı.

Kazada, otomobilde bulunan ve Göleli olduğu öğrenilen T.K. isimli kişi hayatını kaybederken, otomobilin sürücüsü S.K. ağır yaralı olarak Ardahan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kazanın detayları hakkında henüz otomobilin plakasıyla ilgili bilgi verilmedi. Olayın ardından bölgeye sağlık ekipleri ve polisler sevk edildi. Sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan yaralı S.K, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Polis ekipleri kazayla ilgili detaylı inceleme başlatırken, kazanın neden meydana geldiği henüz açıklığa kavuşturulamadı.

ARDAHAN’DA KİMSE AYAĞA KALKMADI!

Aralarında Ardahan’ın değişmez denen Posof ve Göle Belediye Başkanlarının da olduğu bir çok yerde belediye başkanlıklarını kazandığı son yerel seçimler de 1. parti çıkıp, erken seçim istemeyen ve saray diye eleştirdikleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesine çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in gölge bakanlar kurup, MHP’li hükümetle gölge ortak olma çabası sonuç vermeyince geri dönüp, vatandaşlara “Ayağa kalk Türkiye!” diyerek seslenmesi ülkenin bir çok yerinde olduğu gibi Ardahan’da da etki göstermedi.
CHP’nin “Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in “Ayağa kalk Türkiye!” diyerek yaptığı çağrıyla, bu akşam saat 21.00’de, tüm Türkiye’de, asgari ücretliye, emekliye, çiftçiye zam için, bulunduğumuz mekanlarda ışıkları açma kapama eylemi gerçekleştiriyoruz!’ çağrısının duyulmadığı görünen Ardahan’da buna neden mevcut İl, İlçe Yönetimlerinin başarısızlığımı yoksa İl, İlçe yönetimlerinden kopuk olan ve başında bulundukları makamlarının olduğu belediyelerde bile saat 21’de ışıkları söndürülüp, yakıldığı görülmeyen Ardahan merkez dahil Göle, Posof Belediye Başkanlarının ilgisizliğinde mi anlaşılamadı.

Posof Ulgar Dağı tüneli yüz yılardır açılamazken
1885 yılında çekiç murç ile yapılan Dereli tüneli hâlâ hizmette!

Giresun’u Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleriyle İç Anadolu’ya bağlayan işçi ve köylülerin, murç ve çekiç kullanılarak beden gücüyle yapılan 35 metrelik Halil Rifat Paşa Tüneli135 yıldır hizmet verirken Türkiye’yi Kafkaslara bağlayan Türkgözü Gümrüğüne giden yolun üzerinde bulunan ve 2 bin 550 rakımlı Ulgar dağının altından geçecek olan tünel yüz yıllardır bir türlü karşı taraf, Posof’a ulaşıp, ışığı göremedi. 

2017 yılında temeli atılan ve 2019 yılında ulaşıma açılacak denilen Ulgar (Badele) Tüneli bugüne ancak kadar gelinen noktada 7 yılda 500 metresi deline bilindi.


Eğitim emekçilerinin Mecliste görüşülen ÖMK’ye karşı mücadelesi sürerken  

Ardahan’da Öğretmenlere Dua!

Tartışmalı ve eylemli tepkilere rağmen Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam eden Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı Meclis Parkı’nda süresiz eylem başlatan öğrenmenler için Ardahan’da valinin başkanlığında ki protokolden dua yapıldı.
Çıldır’da yapımına başlanan ‘ve projesinde ‘Mescit yok’ denerek inşaatı durdurulup, proje değişikliğine gidilen Çıldır Öğretmen Evi’ inşaatının temel atma töreni protokolün duaları eşliğinde gerçekleşti.
Gürcistan ve Ermenistan’a sınır olan Ardahan’ın Çıldır’da ilçesinde yaptırılacak olan ‘Öğretmen Evi’nin temel atma törenine, Vali Hayrettin Çiçek, Vali Yardımcısı Mustafa Berat Kasımoğlu, İlçe Kaymakamı Muhammed Enes İpek, Kura ile yeniden Belediye Başkanı olan Kemal Yakup Azizoğlu, ilçe kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Temel atma töreninde konuşan Vali Hayrettin Çiçek, “Güzel ilçemiz Çıldır’ımızda hizmet veren kıymetli öğretmenlerimizin konaklayabileceği ‘Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulu’ inşaatının temel atma töreni vesilesiyle bir araya geldik. Bu önemli hizmeti yaptıran ve eğitim başta olmak üzere, birçok projeye katkı sunan kıymetli hemşerimiz iş insanı Prof. Dr. Esfender Korkmaz’a hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Allah böyle yardımsever iş insanlarımızın sayısını artırsın. Yapılacak olan bu binanın ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Tatilciler sahil işgaline karşı şezlonglu,
havlulu ve havuzlu eylem yaparken…
SARIÇAMLARI TOPTAN DEVRİLEN GÖLE’DE TIK YOK!

Başta Muğla’nın Bodrum ilçesinde olmak üzere Ayvalk’ta, Foça’da ve ‘Asker-Polis Ailelerine Özel’ denerek vatandaşın girmesine izin verilmeyen Ordu sahili gibi sahil kentlerinin bir çok yerinde kıyı işgallerine dikkat çekmek isteyen ve kendilerini ‘Özgür Kıyılar İnisiyatifi’ olarak tanımlayan bir grup, şehir meydanlarında şezlonglu, plaj havlulu ve şişme havuzlu eylem yaparken Ardahan’da ‘Genişletme, Yenileme’ adı altında katliam denecek şekilde süren orman kesimine bir iki duyarlı stk başkanı ve gazeteci hariç kimsenin karşı ses çıkardığı yok.
CHP’li Belediyenin bile ses çıkarmayıp, festival derdine düştüğü şu günlerde Göle’ye adını veren Yeşil Çamların tek tek değil, toptan ve katliam denecek şekilde vahşice kesildiği ülkenin kuzey, sırır kentinde buluna onca stk, oda birik, siyasetçinin bu yönde sesi çıkmazken Düzce’nin Akkoca ilçesine dere ıslahı adı altında kesilmek istenen ve boya ile işaretlenen Bin 441 ağaç bölge siyasileri, stkları ve vatandaşlar tepkisi üzerine kesilemediler.

Halit Karahan’ın Yönetim Kurulu başkanı olduğu Murat Han Pul Cıvata İnşaat hem üretim, hem de toptan, perakende satış yaptıkları firmalarının sektörde gücüne güç katmaya devam ediyor.

İş insanı Halit Karahan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Murat Han Pul, Cıvata, Hırdavat tüm ekonomik, siyasi sıkıntılara karşın güçlü kadrosuyla ayakta kalmakla yetinmeyip, büyümeye devam ediyor.


1984 yılında pul sektörüne adım atan ve 1993 yılında üretmeye devam ettiği cıvata satışına başlayan Murat Han Pul, Cıvata, Hırdavat 1993 yılından bu yana da özellikle İstanbul Anadolu yakasında ve Türkiye genelinde büyümeye devam ediyor.


Ülkenin bir çok kentinin yanı sıra Ardahan’ın Çıldır ilçesinde de şube açan Murat Han Pul, Cıvata, Hırdavat pul, rondela, segman vb. ürünler üreten bir firma olarak bugün sektöründe marka bir konumda.

Çelik konstrüksiyon pulları, 6914-6924-6925 pulları gibi her türlü özel pulları üretebilme kabiliyetine sahip olan Murat Han Pul, Cıvata, Hırdavat metrik 72’ye kadar pul yapmakla da marka bir firma olarak Ankaraj saplamalar yapmanın yanı sıra bağlantı elemanlarına dair gereken ürünlerinin bir kısmını üretiyor.

Pul’da olduğu gibi Hırdavat ’ta da ağırlıklı olan Murat Han Pul, Cıvata, Hırdavat sektöründe ürün çeşidi geniş ve kapsamlı firma oluşuyla da biliniyor. Murat Han Pul, Cıvata, Hırdavat aynı zamanda inşaat malzemeleri tedarikini de yapmakta.3 bin metrekare kapalı alanıyla Çıldır ilçesinde de şube açan Murat Han Pul, Cıvata, Hırdavat farklı kılan diğer en önemli bir özelliği de müşterilerine yok dememesidir. Yaşanan ve yaşanması tahmin edilen tüm zorluklara karşın 12 ay boyunca satacağımız malın stokunu bulunduran Murat Han Pul, Cıvata, Hırdavat aynı zamanda ekip halinde çalışan bir aile şirketi olmasıyla biliniyor. 

Hele söyle kurban
bunca kurbanı arkadaşların mı yoksa sen mi kestiriyorsun?!

Küpe davasında polis zoruyla getirildiği Adliye’de ifade vermek zorunda kalan Saffet Kaya yaz tatili için gittiği Şavşat’taki villasından çıkıp, Ardahan’da gidince her zamanki alışılmış hale gelen şekilde kurbanlar kesilerek karşılandı.
‘Yerel ve ulusal basın haber değerine görmediği hal ve hareketlerini Saffet Kaya’ adlı sanal sayfalarda verilen fotoğraflara paylaşan Kaya’nın yazlık villasının bulunduğu Şavşat’a komşu olan son Ardahan ziyaretine bakıldığında bir günde 6 kurbanın kesilmesiyle bir hayli memnun olduğu görüldü.


Kurbanların kimin parasıyla, arkadaşlarınca mı yoksa kendisi mi kestirdiği öğrenilmeyen aynı Saffet Kaya’nın başta her Ardahan’a gelişinde kestirmekle doyamadığı kurbanlık koyunlar olmak üzere bitme noktasına gelen hayvancılık, katliam derecesinde kesilen ormanlar, her sezon yaşadığı ekonomik sorunlar dolaysıyla BAL ligine çıkıp, çıkmamakla karşı karşıya olan ve kendisini vekilliği döneminde bir türlü çözülemeyen tam aksine artan onca sorunlar konusunda hiç bir acıkama yapmaması da dikkatlerden kaçmıyor.

Aynı Kaya’nın adının karıştığı Küpe davası konusunda bugüne kadar bir açıklama yapmamasıyla da tanınıyor.

Herkesin Baharı Kendisine..

Kara elmasın (petrol) bulunduğu Ortadoğu ve Afrika’da oynanan demokrasi oyunu Mısır’da yapılan Askeri ihtilalle bozulurken, o estirilen bahardan da bir şey kalmadığını görüyoruz.

Gerçi bir Orta Doğu uzmanı gazeteci olmaya gerek yok bu bölgede yaşananları tahlil etmeye..

Ama yine de yazarken dikkatli ve hassas olmak gerek, dünyayı sömürge avuçlarında tutan ABD ve AB’li ülkelerin İsrail ayakları ile karıştırdığı bölgeyi analiz ederken..

Evet herkesin baharın kendisine deyip, Afrika ve Ortadoğu’dan çıkıp, kuzeye, ‘Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapısı’ denilen ama ithalatın, ihracatın adının olmadığı, ormanlarının katliam derecesinde kesildiği Ardahan’a gelelim diyorum..

Gerçi bahar geçti, kışın kaz, yazın sazcıların şen şıkırdak şenlik, festivalleri de geri de bırakıp, son bahara doğru gidiyorsakta, yolları kent merkezlerin ce köy yoları gibi olağanüstü bozuk olsa da bir hayli serin yayları olan Ardahan’da yazı bahar olarak yorumlarsak, sanırım kimse bir şey demez..

Ardahan’ı ve bir türlü yaşayamadığı baharını anlatsak, yeniden güncellemeleri için beklenen cihazları hala gelmeyen Amerika’nın F-16’lar, yada orman yangınlarına değil, işçilerin, öğretmenlerin üzerine su fışkırtan Tomalar üzerimize kalkar diye korkmaksak da birilerinin, yani Ardahan’a bahar yaşattıklarını belirtip, kendi kendilerine hava atanların şekerinin artacağından eminiz..

Çünkü Ardahan’da bahar yaşanıyor denildikçe kıştan bir türlü çıkıp, ileri gidemediğimizi şöyle bir iki cadde ve sokakta yaya gezmekle, köyleri ziyaret etmekle rahatlıkla görebiliriz..

Ancak dedik ya herkesin baharı kendisine diye..

Bu nedenle bizim de uzun süredir dokunmamaya çalıştığımız bahar keyfini birilerinin bir hayli güzel güzel çıkartıyor..

Evet Ortadoğu, ardından Afrika’da esen yarında Ardahan’ın sınır olduğu Kafkaslara yönelik gelmesi beklenen baharların bir hayli yaşandığı dünyanın bu sınır ilinde ki, bahar, yaza, sonbahar nasıl, kimler ve kimler için geçerli olduğunu anlatsak bizim de Mısır’da ki Mursi’nin durumundan beter olacağımız kesin..

Çünkü bırakın Ardahan baharını yaşayanları, Ardahan’a gelip festival, şenlik düzenleyerek Ardahan’ı kurtardıklarını diyenlere bir şey demeye kalktığımızda aleyhimizde olmadık iftira kampanyaları, hatta sırf bizim için kurulup, kapatılan siteleri açıldığını biliyoruz..

Neyse biz  yine de ‘İmamların belediyelere, hatta üniversitelere genel sekreteri hatta rektör diye diğer resmi kurumlara çekildikleri için başta olmak üzere diğer kurumlara çekilip,  müdür, amir yapıldıkları için camilere de imam kalmadı!..’ diye yazalım, herkesin baharı kendisine diyerek..

Türk hakeme Avrupa’da görev

16 Haziran 2023 Tarihi Haber

FIFA kokartlı Türk hakem, Fransa ile Almanya yarın oynanacak Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri E Grubu müsabakasını yönetecek.

Özellikle oversized kesimler ve katmanlı giyim tarzı popülerliğini sürdürüyor. Aksesuar olarak ise altın ve gümüş tonlarında geometrik şekilli takılar tercih ediliyor. Ayakkabılarda ise platform tabanlı modeller gözde bir seçenek haline geldi.

Sağlık alanında büyük bir dönüşüm

Bir başka konu olarak, gündem haberlerinden bahsedelim: Teknoloji dünyasında yapay zeka ve otomasyon, iş dünyasında dönüşüm sağlıyor. Artırılmış gerçeklik uygulamaları, müşteri deneyimini geliştirerek perakende sektöründe fark yaratıyor. E-ticaret platformları, mobil ödemeler ve dijital pazarlama stratejileri de hızla gelişiyor. Sağlık sektöründe ise genetik testler, kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Yapay zeka destekli teşhis sistemleri ve robotik cerrahi teknolojileri de sağlık alanında büyük bir dönüşüm yaratıyor.

Geçiş yapacak olursak, seyahat sektöründe ise alternatif tatil rotaları popülerlik kazanıyor. Doğa ile iç içe olan kamp tatilleri, yürüyüş turları ve bisiklet gezileri tercih ediliyor. Kültür turizmi ise tarihi ve arkeolojik mekanlara olan ilgiyi artırıyor.


Teknoloji ile entegre edilen turizm deneyimleri, seyahat severlere daha interaktif bir gezi deneyimi sunuyor. Ayrıca, yerel lezzetleri keşfetmek için gastronomi turları da tercih ediliyor.

Lorem ipsum gibi yapay metinler yerine, gerçek anlam taşıyan bu Türkçe metinleri kullanarak, demo sitenizi daha gerçekçi bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu metinler, tasarım ve içerik düzenlemelerinizi test etmenize yardımcı olacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, gerçekçi içeriklerle etkileşime geçerek sitenizin işlevselliğini daha iyi anlayabilirler. Bu da potans

iyeliklerinizi artırabilir ve kullanıcıların sitenize olan ilgisini çekebilir.

Foto: Pexels

Gündem haberlerine geri dönecek olursak, politika dünyasında yaşanan gelişmeler büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Seçim süreçleri, siyasi liderlerin açıklamaları ve hükümet politikaları kamuoyunun dikkatini çekiyor. Ekonomi alanında ise enflasyon, işsizlik oranları ve döviz kurları üzerindeki dalgalanmalar yakından izleniyor. Yatırımcılar ve iş dünyası, bu değişkenlerin etkilerini analiz ederek stratejilerini belirliyor. Ayrıca, sosyal sorumluluk projeleri ve sürdürülebilirlik girişimleri de iş dünyasında önem kazanıyor.

  • Yeni gelişmelerde hız oldukça arttı
  • Yapay zeka tüm kategorilerde önemli ilgi görüyor
  • Umutlandıran gelişmeler oluyor
  • Gündem özellikle spor ve sağlık
  • Haber akışlarında güzel bir akıcılık mevcut
  • Okuma seyri ve zevki gittikçe gelişiyor

Eğitim dünyasında ise dijital dönüşüm hızla ilerliyor. Online eğitim platformları, öğrencilere her yerden erişim imkanı sağlıyor. Uzaktan eğitim ve dijital sınıflar, öğrencilerin öğrenme süreçlerini destekliyor.

Takımlar Penaltı Kaçan Penaltı Kaçan
Fenerbahçe 17 2 7 1
Galatasaray 12 4 2 1
Adana Demirspor 10 3 8  
Beşiktaş 10 2 3 1
HangiKredi Ümraniyespor 10 1 10 1
Trabzonspor 9   6  
Fatih Karagümrük 8   10 3
MKE Ankaragücü 5 2 7  
Medipol Başakşehir 5 1 8 2
Fraport TAV Antalyaspor 4 1 6 2

Teknolojinin kullanımıyla birlikte öğretim metotları da değişiyor ve öğrencilere interaktif bir öğrenme deneyimi sunuluyor. Ayrıca, STEM eğitimi ve girişimcilik programları da gençlerin beceri ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik çalışmalara öncelik veriliyor.

Lorem ipsum gibi yapay metinler yerine, gerçek anlam taşıyan bu Türkçe metinleri kullanarak, demo sitenizi daha gerçekçi bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu metinler, tasarım ve içerik düzenlemelerinizi test etmenize yardımcı olacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, gerçekçi içeriklerle etkileşime geçerek sitenizin işlevselliğini daha iyi anlayabilirler. Bu da potans

Kripto paralar yoğun ilgi görüyor

  1. Yeni gelişmelerde hız oldukça arttı
  2. Yapay zeka tüm kategorilerde önemli ilgi görüyor
  3. Umutlandıran gelişmeler oluyor
  4. Gündem özellikle spor ve sağlık
  5. Haber akışlarında güzel bir akıcılık mevcut
  6. Okuma seyri ve zevki gittikçe gelişiyor

Sonuç olarak, bu örnek Türkçe metinler, demo sitenizin içeriğini gerçekçi ve anlamlı bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacak. Her bir paragraf, farklı konulara değinerek ziyaretçilerin ilgisini çekebilir ve sitenizin işlevselliğini test etmenize olanak sağlar. Gerçek anlam taşıyan metinler, kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve sitenizin profesyonel bir görünüm sunmasını sağlar.

Ardahan’a gelen ilk yoğun Kızılbaş kitlesini Ardahan’ın Damal ve Hanak dağlarına ve ormanlarına sığınan Kızılbaşlar-Aleviler oluşturmaktadır.
Yani Damal resmi internet kynaklardan ve kimi sitelerde yazıldığı gibi Ardahan ve Damal Alevileri gönüllü olarak gelen Dulkadir Alevilerinden değil; sürgün gelen, katliamından kaçan Alevilerdir. Katliamından kurtulmak için Damal’a ve Hanak’a gelen Alevilerin ezici çoğunluğu Oğuz Türkmenlerindendir.800-1000 yıllarında Müslüman Arap ordularının Orta Asya’daki Türk katliamlarından kaçıp Horosan-İran’a, ordan kısmen Kuzey Irak’a, Kuzey Irak’tan Maraş-Antep’e bu bölgelerden de Ardahan’a gelmişlerdir. Bu Kızılbaş Aleviler (Dadalı-Dedeli Türkmenleri) Selçuklulara (1240 Babai Ayaklanması) ve Osmanlılara ( Şah İSmail’in yanında yer alma) karşı ayaklanmalara katılmışlardır. Daha sonra 1600’lerde (Kuyucu Murat’ın katliamlarından ve müftülerin karalamarından kurtulmak için) Diyarbakır ( Hamdullah Efendinin fetvaları vs.) ve Amasya bölgelerinden, 1800’lerde Ege’de ki katliamından ve zorla yerleşik yaşama geçirme girişiminden kurtulmak için Kızılbaşların bir bölümü gene dağlık ve ormanlık olana Damal’ın tümüne, Hanak’ın kimi köylerine (Gundi ve Gülistanlılar 1800-1900’lerde Osmanlı’nın Dersim katliamından kaçarak) Göle’nin dört köyüne Ardahan’ın bir iki merkez köyüne sığınır.

Damal Ardahan iline bağlı Alevi-Bektaşi Türkmenlerden oluşan bir ilçedir. 1972 yılına kadar Aşağı Damal, Yukarı Damal ve Küçük Damal olarak kurulu olan üç köy birleşerek belde, 1992 yılında da ilçe olur.
Damal ve yöresi Orta Asya’dan Avrupa’ya göç eden Türk boylarının geçiş güzergahında bulunan yerleşim alanlarıdır. Tarihte Ardahan-Posof Sancaklarına bağlı Yukarı Kura ya da Meşe Ardahan adı ile anılan bölge 1064 yılında Sultan Alparslan tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır.
Akkoyunlu Uzun Hasan döneminde (1453) Maraş yöresinden gönüllü olarak getirilen Dulkadurlu-Ulusu topluluğundan “Türkmenler” bu yöreye yerleşmişler, Ulgar ve Cin Dağlarını yaylak edinip zamanla Damal bölgesinde köyler kurarak günümüze kadar kendi gelenek ve göreneklerini yaşatmışlardır. Yöre halkının kadın giyimleri Orta Asya’dan gelen eski Oğuz geleneklerini yansıtmaktadır.
Damal, dağlarında beliren Atatürk silüeti ile ünlüdür. Her yıl Haziran ayının 15 ile Temmuz ayının 15’ine kadar saat 18’den itibaren Karadağ sırtlarında Atatürk’ün bu silueti net olarak yaklaşık 20 dakika izlenmektedir.
2001 senesinde Japonya`da düzenlenen en iyi yerel kıyafetler yarışmasında, Damallı Halk Eğitim öğrencilerinin yaptığı ilçenin adıyla özdeşleşen Damal Türkmen Bebeği birinci seçilmiştir.
Bölge 1876-1920 tarihleri arasında Rusların istilasına uğramıştır. Halen halk arasında 93 kırgını olarak anılan Osmanlı-Rus Savaşında 44 yıl istila ve Rus zulmü yaşamasına rağmen yöre halkı gelenek ve göreneklerinden asla taviz vermemiştir. Rus ordusunun çekilmesiyle İngiliz desteğindeki Ermeni ve Gürcü işgali devam etmiştir. Kazım KARABEKİR komutasında ki Türk Ordusunun 1 Mart 1921 Yılında bölgeyi kurtarmasına kadar bölge halkının direnişi sürmüştür.

Sıcak Havalar Kalp Krizini Tetikliyor

Sıcaklık artışına bağlı olarak bazı sağlık sorunlarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu sorunların başında gelen kalp hastalıkları, yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde sık sık söz konusu oluyor. Kalp krizi riskini arttıran sıcaklıkların aynı zamanda kalp damar hastalıkları ve tansiyon problemlerini beraberinde getirdiğini ifade eden Avrasya Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı, alınması gereken önlemleri anlatıyor.

Yaz ayları kalp hastaları için tehlikeli mi?

Yaz aylarında kalp sağlığının bozulmasının en önemli sebebi sıcaklığın artmasıyla vücudun ısı dengesini korumak için yaptığı düzenlemelerdir. Bu noktada dış ortamda değişen hava sıcaklığına karşılık vücutta bazı ısı dengeleme mekanizmaları aktif hale gelir. Terleme ve solunum yolu ile vücutta sıvı kaybı meydana gelir. Kan dolaşımı artar ve vücut sıcaklığı düşer. Ancak bu durum kan basıncının düşmesiyle sonuçlanır. Dolayısıyla damarlara daha fazla kan pompalamak için kalbin iş yükü artar ve kalp hızlı çalışmaya başlar. Kalp hastalarının ve kalp hastası olma riski taşıyan kişilerin sıcak havalarda ekstra dikkatli olmasını gerektiren durumlar bu şekilde özetlenebilir.

Kalp yetmezliği olanlar risk grubunda yer alıyor

Sıcaklıklar ve sıcaklığın artmasıyla ortaya çıkan nem oranı tansiyon, kalp damar hastalıklarını ve kalp yetmezliğini tetikleyebilmektedir. Çünkü vücut ısısını dengeleyen en önemli faktör kan dolaşımıdır. Sıcak havalarda genişleyen kan damarları vücudun sıcaklığını düşürmeye çalışır. Ancak bu durum kalbi yormaya başlar. Kalbin pompaladığı kanın daha çok cilde yönelmesi, diğer organların fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine engel olur. Sonuç olarak kalp yetersizliği olan kişiler için bu durum tehlikeli durumlara sebep olabilir.

Sıcak havalar kalp krizi riskini arttırır mı?

Yapılan araştırmalar ve ortaya konulan istatistikler gösteriyor ki, yaz aylarında kalp krizi vakalarının sayısı artıyor. Bunun en büyük sebebi ise sıcaklığa bağlı olarak tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artmasıdır. Çünkü vücut ısısını düzenlemeye çalışan vücut terlemeye başlar. Bu durum terleme yoluyla birlikte tuz ve elektrolit kaybının yaşanmasına yol açar. Hepsi bir bütün şeklinde çalışan vücut sistemi bu durumdan etkilenmeye başlar. Önce damarlarda dolaşan sıvı hacmi azalır, sonra böbreklerden geçen kan miktarı azalmaya başlar. Bu noktada böbrek fonksiyonlarında bozulma meydana gelebilir. Vücut böbrekteki değişimi azaltmak için böbrek üstünden madde salgılamaya başlar ancak bu durum damarların büzüşmesine ve ani tansiyon yüksekliğine yol açar. Tüm bunların sonucunda kalp krizi riski gelişebilir.

Riski azaltmak için bol bol su tüketilmeli

Yukarıda da belirtildiği üzere vücut ısı değişimini dengelemek için terleme yoluna gider, büyük oranda su kaybetmeye başlar. Kalp krizi riskini tetikleyen olaylar silsilesi gerçekleşir. Bu noktada özellikle de kalp hastalarının sıcak havalarda yaşanan su kaybını gidermek için bol bol su içmesi gerekir. Su içmek için susamayı beklemek şart değildir. Dolayısıyla günde enaz 2,5 litre su idealdir.

Yaz aylarında kalp sağlığını korumak için neler yapılmalıdır?

Yaz aylarında kalp sağlığını korumak için öncelikle yapılması gereken bol bol su içmektir. Bunun yanı sıra;

  • Sıvı ihtiyacı sudan karşılanmalıdır. Alkol veya kafeinli içeceklerin suyun yerine geçemeyeceği gibi zararı vardır.
  • Sıcaklığın en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Genel olarak sabah veya akşam üzere dışarı çıkılabilir.
  • Güneş ışınların en dik olduğu saatlerde dışarı çıkıldığında mutlaka önlem alınmalıdır. Şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmalıdır.
  • Kıyafetler açık renkli, ince ve pamuklu olmalıdır. Cilde nefes aldırmayan dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
  • Daha hafif yemekler tercih edilmeli, yağlı kızartmalardan ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Kalp hastaları mutlaka yaz öncesi doktora görünmeli ve ilaçları konusunda düzenleme gerekip gerekmediğini öğrenmelidir.

DİĞER VİDEOLAR