Son zamanlarda yurtdışı çıkış harcının 150 TL’den 1000-1500 TL’ye yükseltileceği yolundaki haberler, Türkiye’de özellikle sınır ticareti yapan günübirlikçi bireyler için büyük bir ekonomik zorluk yaşatacak.
Böyle bir harç değişikliği, özellikle geçimlerini sınır ticaretiyle sağlayan aileleri derinden etkiler.
Günübirlik Sınır ticaretinin azalması, sosyal sorunlara da yol açabilir.
Ailelerin geçim sıkıntısı çekmesi, çocukların eğitimine ve sağlık hizmetlerine erişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, işsizlik ve yoksulluk, hırsızlık gibi suç oranlarının artmasına ve sosyal huzursuzluğa neden olabilir.
Sınır bölgelerinde alternatif iş olanaklarının sınırlı olması, insanların göç etmesine veya hırsızlık gibi yasadışı yollara başvurmasına neden olabilir. Bu durum, hem bölgesel hem de ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal istikrarsızlığa yol açabilir.
ÖTE YANDAN
GÜMRÜK KONTROLLERİNDE İNSANLAR BİRİ BİRİNİ EZİYOR
Doğubayazıt Gürbulak gümrük müdürlüğünde durum çok vahim.
Şöyleki
İnsanlar saatlerce kapalı alanlarda, demir mazgalların olduğu sıkışık yerlerde beklemek zorunda kalmaktadır.
İşlemler saatlerce sürmekte ve hem İran hem de Türkiye tarafında iletişim kanalları neredeyse yok gibidir.
Bu uzun bekleyişler ve işlemlerin yavaş ilerlemesi, vatandaşların gerilmesine ve stresli bir bekleyişe neden olmaktadır.
Çalışanlar ve vatandaşlar arasında yardımlaşma anlamında ise sıfır anlayış bulunmaktadır.
İran kapısında yaşadıkları mağduriyetleri Gürbulak Bölge Müdürü ile görüşmek istediklerini, kendilerine uygulanan kısıtlamaları duyurmak istediklerini söyleyen vatandaşlar, “Yani burada çok sıkıntı yaşıyoruz. İran tarafına, İranlılar Türkiye’yi hepsini götürse hiç kimse ‘sen niye bu kadar mal getiriyorsun’ demiyor. Ama söz konusu biz olunca, hem İran hem Türkiye bize zulüm ediyorlar. Bu zulmü niye kendi halkına yapıyorlar ki, yapmasınlar. İranlıların bizden ayrı ne hakkı vardır. Bu bizim için bir zulümdür” dediler.
GÜRBULAK GÜMRÜK KAPISI OLDU ZULÜM KAPISI
Doğubayazıt Gürbulak Gümrük Kapısı’nda yaşanan rezalet bitmek bilmiyor. İran’a günübirlik gidip gelen vatandaşlar, İran tarafında işlemlerini seri bir şekilde tamamlayabilirken, Türk tarafında adeta bir çile çekiyor. Ortalama 8 ila 12 saat boyunca gerekçe açıklanmadan bekletilen vatandaşlar, koridorlarda tıkış tıkış, dinlenme alanı olmadan saatlerce beklemek zorunda bırakılıyor.
Vatandaşlar, “Bize günübirlik gelmeyin desinler, biz de gelmeyelim. Ancak burada memurların keyfi bekletmeleri, hakaretleri ve sindirme politikaları ile karşılaşıyoruz” diyerek isyan ediyorlar.
Gümrük kapısında yaşanan bu zulme bir an önce son verilmelidir. Vatandaşların daha fazla mağdur edilmesine göz yummayın. Kamu ve sivil toplum örgütlerini, milletvekilleri ve yetkilileri bu duruma acil çözüm bulmaya davet ediyoruz.