Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MECLİS ÜYELERİNDEN ZİYARETLER..

Geçtiğimiz yerel seçimlerde seçilen Ardahan’ın yeni İl Genel Meclis Üyeleri 5 yıl boyunca birlikte çalışacakları kamu görevlilerini makamlarında ziyaret edip, tanışarak var olan sorunların çözümü konusunda görüş alışverişinde bulunuyorlar.
Seçilir seçilmez KÖY/DES ve diğer birimlerle ilgili görevlendirmeler için Ardahan İl Genel Meclisinde yapılan seçimler ardından başta Ardahan Valisini olmak üzere İlçe Kaymakamlarını ve Ardahan’ın kurumlarına tanışma ziyaretleri yapan Ardahan İl Genel Meclis Üyeleri ziyaret ettikleri kurum amirleriyle birlikte var olan sorunların çözümü için el ele vermeye hazır olduklarını söylediler.
Konu hakkında bir açıklama yapan AK Partili Ardahan İl Genel meclis Üyesi ve KÖY/DE Ardahan Üyesi İsmail Kahya son olarak kaymakamını marka Emre Polat’ı ziyaret edip, görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde seçilen

Kâhya; İl Genelinde hizmet eden devlet ile

hizmet bekleyen vatandaşlar arasında koordinatörlük yapacağız..

31 Mart seçimleri öncesi mevcut iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 1. sıra İl Genel Meclis Üyesi adayı olan ve aldığı 6 binin üzerinde oy ile üç olan Ardahan İl Genel Meclisinin ikisini kazanmayı başaran isim olan AK Parti Ardahan İl Genel Meclis ve KÖY/DES Üyesi İsmail Kâhya soy isminin anlamı olan koordinatör şekilde davranacaklarını belirtti.


Kâhya, ‘Sayın milletvekilimiz Kaan Koç’un dediği gibi Ardahan’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümünü kutlayan devletten 80 yıllık bir alacaklı İl olduğunu ve bu alacakları hizmet olarak almak için çalışacağız’ dedi.
AK  Parti Ardahan İl Genel Meclis Üyesi İsmail Kahya, ‘Benimle birlikte seçilen partilim arkadaşlarımla birlikte el ele verip, devlet bürokrasisiyle omuz omuza girip, hizmet bekleyen vatandaşlarımıza yönelik yapılacak olan çalışmaları koordine edeceklerinden kimsenin şüphesi olmasın’ dedi.

Ardahanlı Genel Sekreterin başında olduğu
İl Özel İdarenin sitesi eski meclis üyeleriyle çalışıyor!

AK Partili Ardahan Milletvekili Kaan Koç’un köylüsü olan Murat Bilal Emin’in başında olduğu Ardahan İl Özel İdaresi internet sitesine girenler 31Mart’ta seçilen yeni meclis üyelerini göreceğine eski meclis üyeleri ile karşılaşıyor.
Toplam 14 İl Genel Meclis Üyesinin olduğu Ardahan İl Genel Meclisini koordine eden diğer bir isim olan Ardahan Damal ilçesine bağlı İkizdere (Nunus) köylü olan Ardahan Genel Sekreterinin başında olduğu kurumun sitesinin 2022 yılından bu yana güncellenmediği de görülürken, yeni meclis üyelerini hala siteye koyduramayan Genel Sekreterin kendi resmini siteye koydurttuğu da dikkat çekti.

YOLLARIN TOPAL LEVHALARI!

14 Nisan 2024  Tarihli Haberler

Son yerel seçimler öncesi başta İBB Başkanı İmamoğlu’nu olmak üzere meclis üyesi azlığı olan muhalefet belediyelerini Topal Ördek’e benzeten Erdoğan’ın söylemini hatırlatan Ardahan’daki yol ve tarihi yerlerdeki levhaların kırık, dökük olmasının yanında kurşunlanarak kullanılmaz halde oldukları görülmekte.

Ağır bir kışı geride bırakan Ardahan eriyen karlarla birlikte bozuk yollarının yanı sıra kardan, tipiden kırılmış, dökülmüş, kurşunlanmış, kullanılmaz halde olan yol lehvaları ile bahara merhaba dedi.
Başta aynı zamanda uluslararası bir yol olan Ardahan Damal yolunda olmak üzere bir çok yolda kullanılmaz halde oldukları görülen yol levhalarının yanı sıra tarihi, turistik alanları gösteren levhalrada aynı durumda.

İSTANBUL KAZANDI ARDAHAN KAYIP ETTİ!

Son Genel ve Yerel Seçimlerde 22 yıllık iktidarın iktidarına ortak olan muhalefet 39 İlçesi olan İstanbul’un bir çok ilçesinde mutlu olurken 1,5 milyonda fazla Ardahanlının yaşadığı bu kentte siyasi güç üçten bire inerken o birden de nasıl bir hâyır alınacağı şimdiden düşünülmekte.
5 İlçesi, 1 Beldesi, 226 köyü olan Ardahan’da da büyük çoğunlukla muhalefetten yanan karar kılınırken bu durumun beklenen yatırımların bir 4 yıl daha bekleyeceği yada ağırlaşacağı beklenmektedir.

Ardahan ile İstanbul Arasındaki Farklar..
Memleketimizin dört köşesi cennet. Gezmek görmek lazım. Aylar önce bir abi ile tanıştım İzmir’den gelen, bana, “Buralar (Ardahan yani) çok güzel yerler.” demişti. Ben de ona, “Gezmek için öyle…” dedim. Neden dedim?
Çünkü Ardahan’ın İstanbul’dan farkları var. Birkaç tanesini yazacağım. Siz de gelin, görün, yaşayın diye…

Ardahan
1) İstanbul 1453 yılında fethedilmiştir ve uzun yıllar kültür, sanat, ekonomi ve siyasetin başkentliğini yapmıştır. Ardahan 1992 yılında bağımsızlığını kazanarak Kars’tan ayrılmış ve kafasına göre takılmaya başlamıştır.
2) İstanbul’da Boğaz manzarasına karşı balık yersiniz. Ardahan’da Kura Nehri manzarasına karşı kaz yersiniz. İlginçtir, aşağı yukarı aynı parayı ödersiniz, çünkü kaz çok pahalı bir yiyecek.

3) Boğaz demişken, İstanbul’da Boğaz trafiği diye lanet bir şey vardır ve ömürden ömür alır. Gelin görün ki Ardahan’da Boğaz trafiği diye bir problem yoktur çünkü zaten Boğaz yoktur. Kafanız rahattır.
İstanbul
4) İstanbul’da yer yıl rutine bağlamış olan doğal gaz zammını bekler, ay sonunda ödeyeceğiniz yüklü miktardaki faturalara söversiniz. Ardahan ise doğal gaz zamlarından (şimdilik) etkilenmez. Çünkü Ardahan’da doğal gaz şebekesinin yanında tezek vardır.
5) İstanbul’un havası yer yer pistir ve bu her mevsim aynıdır. Otomobil gazları bunun en önemli sebeplerinden biridir. Ardahan’ın havasının pisliği ise mevsimlere göre değişir. Kışın yakacakların bacalardan efil efil havaya salınışı neticesinde ortalık leş gibi kokar ancak yazın havası mistir.

6) İstanbul’da 3 büyükler diye bir şey vardır. Ardahan’da ise tek büyük Ardahanspor idi şimdi ise Serhat Ardahanspor’’dur, Halk, tek yürektir.
7) İstanbul’da zaman hızlı akar. Ardahan’da (diğer pek çok taşra kenti gibi) zaman ağır aksak ilerler.
8) İstanbul yedi tepedir. Ardahan ise yaklaşık Bin 800 metrelik rakımıyla İstanbul’un bütün tepelerine uçan tekme atabilecek kapasitededir.
9) İstanbul batıya açılan kapıdır. Ardahan ise Kafkasya’ya açılır.
10) İstanbul yaşamak için ideal bir kent değildir. Ardahan da yaşamak için ideal bir kent değildir. (Bir de benzerlik olsun dedim.)
Katkı: By İlker Aslan

Vekillerde EYT’ya takılmış!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini çıkaran Türkiye Büyük Millet Meclisinde son cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli seçimlerinde 32 yaşında ki AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç gibi milletvekili seçilen birçok genç milletvekilinin erken emekli olsalar da yaşlarını doldurana kadar emekli maaşı alamayacaklar.
Geçen yıl 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen milletvekili seçiminde seçilenler arasında bulunan 30 yaş altında milletvekilinin de aralarında olduğu bir çok milletvekilinin erkenden emekli olurlarken çıkarılan EYT yasası dolaysıyla maaşlarını alabilmek için 45 yaşı bekleyecekler.
Sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan kademeli emeklilik sistemi için beklentiler yoğunlaştı. Bu sistem, çalışanların emeklilik yaşını beklemek yerine, daha erken bir tarihte kısmi emeklilik avantajlarından yararlanmalarına olanak sağlarken, yararlanabilecek kişiler genellikle belirli bir hizmet süresini doldurmuş ve belirli yaş kriterlerini karşılamış olanlardır.

KADEMELİ EMEKLİLİK ÇIKACAK MI?
Kademeli emeklilik ile ilgili henüz bir yasa çalışması bulunmuyor. Sosyal medyada ve diğer mecralarda dolaşan yaşa göre emeklilik prim günü konusu ise resmi bilgilere dayanmıyor. Konuyla ilgili gelişmeler olduğu takdirde haberimize eklenecektir.
Kademeli emeklilik şartları ve ne zaman çıkacağı, milyonlarca vatandaş tarafından takip ediliyor. EYT’nin hayata geçmesiyle kademeli emeklilik şartları gündeme gelirken, gözler Meclis’e çevrildi. Öte yandan konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan açıklama geldi. Yılmaz gündemde şuan böyle bir çalışmanın olmadığını belirtti.

KUTUP BUZULLARI DEĞİL,
ÇILDIR GÖLÜ BUZLARI!..

Kışın yüzeyi buzla kaplanan Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ikinci gölü Çıldır Gölü’ndeki buzların erimesi dron ile görüntülendi.
Kars-Ardahan sınırındaki 123 kilometrekare alana sahip Çıldır Gölü’nün yüzeyinde, soğuk hava nedeniyle geçen yıl aralık ayında oluşan buz tabakaları, 5 ay sonra erimeye başladı.

Buzları erimeye devam eden Çıldır Gölü dronla görüntülendi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Van Gölü’nden sonra ikinci büyük göl olan Çıldır Gölü yüzeyindeki buzların erimesi Kars’ın Çanaksu köyü mevkiinde dron ile görüntülendi.
Kışın buzla kaplı yüzeyinde atlı kızak gezintisi ve “Eskimo” usulü balık avcılığı yapılan gölde ilkbahar yaşanmaya başladı.
Baharla birlikte, göçmen kuşların da döndüğü gölde, buzların erimeye devam etmesi güzel görüntüler oluşturdu.

Güzel Sanatlar Bahçeye Taşınacak..

Gazetemiz Sahibi Selmi Yılmaz ile Gazeteci Fakir Yılmaz’ın ziyaret ettiği Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek gazetecilerin ziyaretinde yaptığı açıklamada, Ardahan Üniversitesine bağlı Güzel Sanatlar Fakültesinin bitmek üzere olan ve içinde Ardahan Müzesinde olacağı Millet Bahçesine taşınacağını söyledi.

Üniversiteli öğrencilere devasa sosyal alan..

Ardahan Valiliği İl Özel İdaresine tahsisli Millet Bahçesi Projesi alanında Aziziye Kışlası içerisinde yer alan tarihi binalardan A ve B bloğunun Ardahan Üniversitesine bağlı olan ARÜ Güzel Sanatlar Fakültesine tahsis edildiğini belirten Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek aynı zamanda Ardahan Müzesinin de açılacağı Millet Bahçesinin sosyal alanlardan yoksun Ardahanlılara olduğu gibi Üniversite öğrencilere nefes vereceğini söyledi.
Vali Çiçek Ardahan Güzel Sanatlar Fakültemizin Millet Bahçesi içerisinde şehirle bütünleşecek olmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, binaların 2024-2025 eğitim-öğretim dönemine yetişmesi için gerekli hazırlıklara başlandığını belirtti.

ESKİ MUHTAR 13 YAŞINDAKİ KIZA
TACİZ ve TECAVÜZDEN TUTUKLANDI!

Eğitim verdiği kız öğrencilere sarkıntılık yapmakla suçlanan ve bu nedenle işten atılan ancak hala süren mahkemesinin sonucu merak edilen bir kişi ile ilgili açılan davanın sonucunun merak edildiği Ardahan’da bu olaya benzer yeni bir olay dolaysıyla eski bir köy muhtarı tutuklandı.
Alınan bilgilere göre Ardahan merkeze bağlı Yaylacık köyünde 2 dönem muhtarlık yapan ve geride kalan seçimlerde yeniden muhtar adayı olmaya hazırlandığı öğrenilen V.Y. isimli şahsın komşusunun 13 yaşında ki kıza taciz ve tecavüz iddiasıyla seçimlerden bir hafta önce yakalanıp, tutuklandığı, küçük kızın İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünce korumaya alındığı öğrenildi.
Taciz ve Tecavüz’a uğradığı öne sürülen küçük kızın ablasının da bir süre önce bilinmeyen bir nedenle önce bunalıma girdiği ve öldüğü de alınan bilgiler arasında oldu.

Komşu parlamentoda yumruk yumruğa kavga!

Türkgözü ve Aktaş Gümrük Kapılarının açıldığı Ardahan’ın Posof ve Çıldır İlçesine komşu Gürcistan’da 2023 yılında protestolar sonucu geri çekilen “yabancı ajan yasa tasarısı” parlamentonun hukuk komitesinde görüşüldü. Görüşme sırasında yumruklu saldırı ve kavga yaşandı.
Gürcü Hayali Partisi’nin parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, komite oturumunda yasa tasarısını tanıttı. Muhalefetteki “Vatandaşlar” partisinin milletvekilli ve yasa tasarısına tepki gösteren Aleko Elisaşvili, konuşma yapan Mdinaradze’ye yumruk attı. Kavga nedeniyle ara verilen oturum birkaç dakika sonra devam etti.

MİLLET BAHÇESİ BİTMEK ÜZERE..

SERKA’nın verdiği destekle yapılan, yapan firmanın parası ödenmeyen ve önümüzde ki günlerde çıkarılan ihalede özelleştirilecek olan Ardahan Belediyesince siyaset arenasına çevrilen Bungalov Evlerinde bulunduğu Kura Vadisinde TOKİ tarafından yapımına devam eden ve içinde Ardahan Müzesininse de olacağı Millet Bahçesi muhteşem güzelliğiyle ortaya çıkmaya başladı. 

Ardahan Merkez Yeni Mahallesinde inşaatı devam eden 384 adet yeni konutun yapımını sürdüren TOKİ tarafından yapılan Ardahan Millet Bahçesi tüm güzelliğiyle ortaya çıkmaya başladı.


Ardahan İli Merkez, erimeye başlayan karlarla birlikte coşan ve deniz manzarası oluşturan Kura Nehri’nin yanı başında bulunan Köprübaşında bulunan eski Askeri Aziziye Kışlası’nın Millet Bahçesi’ne çevrilmesi çalışmaları son sürat devam ediyor. Konvansiyonel Kalıp Sistemiyle yapılan ve 178,60 m² İnşaat alanına sahip sosyal donatı inşaatı İle 73.844,11 m² alanda yapımı devam eden Ardahan Millet Bahçesi her gün biraz daha ortaya çıkmaya başlarken bahçenin bitmesini beklemeyen Ardahanlılar şimdiden bahçenin bittiği alanları doldurdukları görülmekte.
Ardahan kalesi ve Kura nehrine yakın alanda mevcut olan Aziziye Kışlası, yaklaşık 70 bin metrekarelik sahada yapılmaya devam eden restorasyon sonrası “Millet Bahçesi” adı altında müze, kıraathane, butik otel ve çeşitli sosyal etkinliklere hizmet verilecek.

Kar sel oldu, yollar çamur doldu!

Havaların iyiden iyiye ısınmaya başlamasıyla birlikte eriyen kar suları Ardahan Ovasını denize çevirirken yerleşim alanlarının içindeki cadde ve sokakları çamur deryasına çevirdi.
Kent merkezinde geçen Kura Nehrinin taşması sonucu Ardahan ovasının denize dönerken Damal ilçesinde meydana gelen sel baskınları ilçede vatandaşlara zor anlar yaşattı.
Hava sıcaklığının ani artmasıyla birlikte dağlarda erimeye başlayan kar suları, ilçe merkezinde sel baskınlarına neden oldu. Dağlardan gelen sel suları, ilçenin cadde ve sokaklarda su taşkınlarına yol açarken, belediye ekipleri ise temizlik çalışması başlattı.

BELEDİYE EKİPLERİ CADDE VE SOKAKLARDA

TEMİZLİK ÇALIŞMASI BAŞLATTI

Hava sıcaklığının ani yükselmesiyle meydana gelen sel nedeniyle ilçe merkezindeki cadde ve sokaklar çamur deryasına döndü. Damal Belediyesine ait iş makinaları sel sularının şehir merkezinde maddi zarara yol açmaması için yoğun bir çalışma başlattı. Sel suları nedeniyle ilçe merkezindeki yollar ve kaldırımlarda yürümek imkânsız hale geldi. Belediyenin itfaiye araçları ise selin meydana getirdiği çamuru tazyikli suyla yıkayarak sokakları temizlemeye başladı.

30 yıldır evi olmayan Polis
179. yıl dönümünü kutladı..

Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 179. yıl dönümünü, 30 yıldır polis evi olmadan kutlayan Ardahan Polisi, 30 yıl önce yapılan ancak yapılan denetimler ardından depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yapımcı firma ile yaşanan uyuşmazlık sonucu bir türlü bitmeyen dava sonucu ne güçlendirilen nede yıkılıp, yerine yenisi yapılmayan Polis Evi’nin akıbetini merak etmekte.


Polis Teşkilatı’nın 179’uncu kuruluş yıl dönümü ve 10 Nisan Polis Haftası kapsamında tören düzenlendi.
Valilik bahçesinde Atatürk Anıtı önündeki çelenk sunma programına, Vali Vekili Şahin Demir, İl Emniyet Müdürü Gökalp Şener ve polisler katıldı.
Törenin ardından müdürlük binasındaki bayramlaşma programında polisler bayramlaştı. Gün dolaysıyla kent merkezinde polis araçlarından oluşan araç konvoyu düzenlendi.

BİR ÇOK BİNA YIKILIP, YERLERİNE YENİSİ YAPILIRKEN..

30 yıl önce yapılan denetimler sonucu depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılıp, yıkılan onca bina arasında bulunan Ardahan Polis Evi yıllalardır süren ve bir türlü bitmeyen mahkememler dolaysıyla ne yıkıla bilindi nede güçlendirilebildi.
Ardahan Polis Evi gibi Posof Türkgözü (Badele) Gümrük Binaları, Ardahan Göle Köprülü Jandarma Karakolu, Damal İlçe Kaymakamlık Evi ve başta Ardahan Lisesi ile Kız Kur’an Kursu için arsası Diyanete bağışlanan Ardahan Lisesi Öğrenci Yurdu gibi bir çok bina gibi depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıkmış ya yıkılmış yada güçlendirilmişti.

 

Dünya Trenleri Dağları Aşarken..
Ardahan Doğu Expresini bekler!..

En rahat ve en doğal yolculuklarından biri olan önemli demiryolu hatlarından birinin geçtiği Ardahan’da trenlerin duracağı bir istasyonun olmaması tartışıla dursun, dünya bu önemli yolu dağ, taş demeden kullanmak için yüz yıllar önceden bu sorunu aşmış.
Başta 1898 yılında inşa edilen viyadük, İskoçya’nın Batı Dağlık Bölgesi’ndeki Loch Shiel’in tepesinde, Glenfinnan Anıtı’na ve Loch Shiel’in sularına bakan yerden 100 metre yukarıda duran tren yolu aktif halde yolcu taşımaya devam ederken, Ardahanlıların sınırları içinde kadar uzanmasını umduğu ve Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu üzerinden Ardahan’a kadar gelmesini beklediği Doğu Expresinden haber alınamıyor.


Şeytanın Burnu, Ekvator’daki Quito’dan Guarayquil’e uzanan bir tren yolu, Yeni Zelanda’nın Napier-Gisborne Demir yolu, Gerçi bu demir yolu, Dünyanın en yüksek demir yollarından biri olarak bilinen tren Las Nubes, 1889’da ilk kez inşa edilen tren yolu gibi bir çok demiryollarının hala harıl, harıl çalışırken Orta Asya’dan kalkıp, Kafkaslara kadar uzanan ve Ardahan sınırları içinde geçen Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu üzerinden bir istasyon ve bir Antreponun olmaması dolaysıyla ne Doğu Expresi Ardahan’a uzana biliyor nede her gün ortalama 2, 3 yük treninin geçtiği trenler bu bölgede hala durmuyor.

Kısır, Ulgar, Sahara, Yalanızçam Eriyor…

KURA VADİSİ ÇÖZÜLÜYOR!

Başta, bölgenin en büyük dağı Kısır dağı olmak üzere Allahüekber, Ulgar, Yalanızçam, Sahara Dağlarıyla çevrili Ardahan’a bahar geldi, kar ve buzlar erimeye başladı..

Denizden bin 959 metre yükseklikteki Çıldır Gölü’nün yüzeyindeki buzlar başta olmak üzere Kura Nehrinin yüzeyinde ki buz tabakaları ve dağlarda ki karlar havaların iyiden iyiye ısınmasıyla erimeye başladı.

Yaklaşık 4 ay süren dondurucu soğukların ardından hava sıcaklığının 20 ila 35 dereceye kadar düşmesiyle 3 bin 197 metre  yükseklikteki Kısır dağının eteğindeki Çıldır Gölü’nün yanı sıra Aktaş Gölü ve Kura Nehri’nin dar bölgelerinde ki donan suların oluşturduğu dev buz tabakalarının gelen baharla birlikte çözülmeye başladı.

Erimeye başlayan karlarla birlikte dere yataklarının sularla dolup taştığı görülen Ardahan’da başta Ardahan kent merkezinde geçen Alabalık deresi olmak üzere kent merkezlerinde geçen  dere yataklarının iyiden iyiye coşmasından ve çevreye zarar vermesinden korkulmakta. Başta Ardahan Devlet Su İşleri Müdürlüğü olmak üzere yetkililerin gerekli tedbirleri alması istenen Ardahan’da Kura Ovasıda eriyip, taşan sular dolaysıyla Göle ve Ardahan ovasını denize çevirdiği de görülürken, güzel fotoğraf kareleri de oluştu.

AK Parti Milletvekili Kaan Koç’un ‘yerini değiştirip, yeni bir yere taşıyacağız’ dediği Ardahan’ın hazır Organize Sanayi’nin yıllardır onarılmayan yol ve olmasın rağmen yakılmayan ışıklandırma dolaysıyla istenen ilgiyi görmediğine dikkat çeken Ardahanlılar hazır, mevcut bir organize sanayi varken yapılmasının yıllar sürecek olan yenisinin yapmaya kalkmanın zaman ve para harcamaktan öte bir işe yaramayacağını belirterek bu düşünceden vaz geçilip, mevcut Organize Sanayinin hayata geçirecek olan eski Hanak, Damal ve Posof yolunun açılmasını istediler.

1994 yılında eski Hanak Yolu üzerinde yapılan ancak başta yolu olmak üzere gereken alt yapı çalışmaları yapılmadığından ve en önemli yatırımcıları buraya değil, çarşının ortasında kalan Küçük Sanayi Sitesine yönlendirmesi dolaysıyla bugüne kadar bir yatırımcı hariç hiç bir yatırımcının gitmediği Ardahan’ın mevcut Organize Sanayi’nin yerinin değiştirilmek istenmesine hem Ardahanlılar hem de belediye istemiyor.
514.000 m² üzerinde kurulmuş, çevre düzeni ve ışıklandırması için alt yapısı hazır, 30’u İşyeri ve 4’ü ise İdari ve Sosyal Tesis için kullanılmak üzere toplam 34 Parsel projeli hazır Organze Sanayi’nin beklenen ilgiyi görmesi için eski Hanak yolu olarak bilinen yolun trafiğe açılması halinde beklenen ilgiyi göreceği gibi Hanak’ın yanı sıra Damal ve Posof’un Ardahan’a gelişinin de kolaylaşacağını ve başta Köprübaşı olarak bilinen alan, Atatürk Caddesi ve Ardahan’ın merkezinin daha da canlanacağını belirten Ardahanlılar mevcut varken yeni bir maceraya girip, gerek zaman gerekse para harcamanın anlamsızlığına dikkat çekerlerken hazırının yolu ve ışıklandırması yapılsın sanayi olduğu görülsün demekteler.

SABAH KÖY İDİ DURMADI

AKŞAM MAHALLE OLDU!.

1992 yılında 174 bin kişinin yaşadığı bir sırada yeniden vilayet olup, yapılacak olan yatırımlarla birlikte kendisiyle aynı gün İL olan Iğdır gibi nüfusu daha artacağı beklenirken gelmeyen yatırımlar dolaysıyla her yıl ortalama Bin, Bin 500 kişinin göç etmeye devam ettiği Ardahan’ı beldelerinden sonra ilçelerinde mevcut İlçe konumlarını kayıp, etmekle karşı karşıya kalınca kent merkezlerine kilo metrelerce uzaklıkta bulunan köyler mahalle olarak ilçelere bağlanıyor.

Göçün devam ettiği Ardahan’ın Çıldır ilçesinin nüfusu 2 binin altına düşüp, ilçe konumunu kayıp etmekle karşı karşıya kalınca 3. köyü mahalle olarak kendisine bağladı.
Alınan bilgilere göre daha önce nüfussu 2 binin altına düştüğü için Belde unvanı elinden alınıp, mahalle edilen Aşıkşenlik (Suğara) Beldesinden sonra Şeytan Kalesi’nin de sınırları içinde bulunan Yıldırımtepe (Rabat) köyünü kendisine bağlayıp, ilçe konumunu bir süre daha elinde tutan Ardahan’ın Gürcistan ve Ermenistan’a sınır Çıldır ilçesin de göç devam edince bu kez Çıldır kent merkezine 5 kilo metre uzaklıkta ki HES barajlı köyü Kuzukaya (Sabadur) köyü Çıldır’a mahalle olarak bağlandı.
BAZI MUHTARLIKLAR KALDIRILACAK..
Günlük 400’ün üzerinde TIR ve diğer araçların giriş çıkış yaptığı Aktaş Gümrük Kapısı olmasına rağmen ithalat, ihracatın sıfır derecede olduğu, Çıldır gölünün yanı sıra Aktaş Gölü gibi doğal hazineleri olan, Şeytan Kalesinin yanında meyve ve sebzelerin yetiştiği Kurtkalesi gibi tarihi hazinelere sahip olmasına rağmen göçün devam ettiği Çıldır kendisine mahalle olarak bağlanan 2. köy ile ilçe konumunu kayıp etmeyi ‘şimdilik’ kurtarırken bu nüfusa göre çok olan ilçe muhtarlıklarının bazılarının kapatılıp azaltılacağı da ileri sürüldü.

YAHUDİ YUŞA’NIN MÜSLÜMAN KIZI..

O manzara ve kaybolan sen..

Harzıyanlı yani Şişkalı Fezo’nun oğlu ne bilirdi böyle bir manzarayı seninle birlikte izleyip, parasından korkup geçemeyenlerin uzaktan bile olsa izlemeyi bırak görmeyenlerin olduğu o köprüyü izlemeyi..

Ve nereden bilecektim ki O çıktığı tepenin yanı başında dünyanın en uzun insanlardan biri olduğu rivayet edildiğine inanmayıp, gelip araştırıp, onun şu an yürekler gibi hep ağlayan Ortadoğu’da yeni bir savaş açan Şiî İran gibi Müslüman değil, İsrail gibi bir Yahudi olduğunu öğrenip, bunu yazdıktan sonra seni kaybedeceğimi..

Belki de Müslüman olmadığını ama Müslümanların mezarı olduğu söylenen o tepeye gelip, dua ettiği mezarıyla ilgili yorum yazdım diye bedduasını aldığımdan dolayı ve hatta seni Yuşa’nın kızını olduğunu anlamadığımdan dolayı beklenmedik bir anda, rüyada uyanmışçasına bir anda kayıp ettim seni..

Kim bilir?..

Ama olsun bu resimdeki gibi bir manzaraydı kısa da olsa seninle oturup, o manzarayı izlerken epey uzun olmasa da kesintisiz bir aşkı yaşamanın tadıyla kalmak da çok güzeldi..

Hem de ölümün adını değiştirip, pandemi ismiyle kapı kapı gezdiği bir sırada bana açtığın o kalp kapısından içeri girer girmez sana sarıldığım ilk günümü her gün mana anımsatan iki yılımı seninle bilirlikte dolu dolu yaşadığım anlar yaşamım en güzellerinden biriydi ya..

Ve her kazandığı seçim ardından yaşanan tartışmalara, ‘Atı alan geçti..’ dediği sahiliyle ve ‘ölürsem yanı başına gömün” vasiyetini ettiği caminin olduğu O tepe de bana teselli olsun, bu fotoğrafta ki manzara da köprü olmazsa da bu ve buna benzer manzaralı resimler görüp, seni hüzünle anarken, ararken yüreğin olmasa da bari kulakların çınlasın Yuşa’nın kızı..