Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Akkuş

Iğdır Korhan Meteor Çukurunu Turizme Kazandırılmalı

Iğdır’ın Ağrı Dağı eteklerindeki Korhan Yaylasında bulunan 45 metre derinlikteki meteor çukuru, turizme kazandırılmayı bekliyor. Ne zaman oluştuğu kesin olarak bilinmeyen 45 metre derinliğinde 200 metrekare genişliğindeki meteor çukuru, turizme kazandırılmalıdır.
Korhan Meteor çukuru yıllardır keşfedilmeyi bekliyor. Yıllar önce bir gök taşının düşmesi sonucu oluşan çukur, zamanla yağmur sularının getirdiği toprak ve taşlarla tabanı dolmuş durumda ancak hala bir gök taşının düşerek oluşturduğu meteor çukuru çok net olarak görülmektedir.

Ağrı Dağının Iğdır yamacında bulunan meteor çukuruyla ilgili Eski Iğdır Valisi Mustafa Tamer’in levhayı dikip tanıtmaya çalışmasından sonra herhangi bir çalışma bugüne kadar yapılmadı maalesef.

Geçenlerde yaylaya uğradığımda meteor çukuru levhasını yerinde göremedim. 1999-2004 döneminin il daimi encümeni olarak levhayı hep birlikte dikmiştik.

Levhayı göremeyince İl Özel İdaresini aradım. Genel Sekreter Yüksel Kasım Çarman’ın cebini istedim. Telefona çıkan ve adının ‘Oğuz’ olduğunu söyleyen şahıs ‘kendisine söylemeden cebini kimseye veremem’ dedi. Yoğunluktan olacak ki Kasım Bey hala bize dönmüş değil? Kolaylıklar dilerim.

Korhan Meteor Çukuru ile ilgili proje hazırlamalı ve turizme kazandırmalıyız. Ağrı Dağı’nın Iğdır Ovasına bakan tarafında bulunan bu meteor Iğdır ili sınırları içerisinde yer almaktadır.
Korhan Yaylasında kaleler, tarih mezarlıklar, kilise ve çeşitli tarihi yapılar bulunmaktadır. Meteor çukurunun burada olması Iğdır için bir avantajdır. Korhan meteor çukurunun koruma altına alıp turizm varlıklarımızın arasına katmalıyız.

Öncellikle eskisi gibi çukuru tanıtan bir levhanın bir an önce hazırlanarak yerine koyulması lazım. Çukurun bir diğer avantajı da yolun hemen kenarında olmasıdır. Aracınızla kolaylıkla asfalt yoldan direk çukurun başına gidip gezebilir ailece piknik yapabilirsiniz.

Zengin doğa manzarasıyla ve dünyanın hiçbir yerinde rastlanılamayacak çiçek florasıyla bir renk cümbüşü olan Korhan meteorunun Ağrı Dağında olması da önemli bir avantajdır.
Çünkü bu turizm değerinin tanıtımını kolaylaştırıyor. Hedefimiz, Serdar bulak yaylasından Korhan’a kadar sayısız güzellikleri olan Iğdır bölgesine daha çok turist çekmek olmalıdır.
Ağrı’daki meteor çukuru dünyaca bilinmektedir. Iğdır’daki çukurun da ondan eksik kalır hiçbir yanı yok. Çukurun bulunduğu alan birinci derece sit alanı olan bir yerdir. Çukuru koruma altına almak gerekir.

Burada yaylacılık yapılıyor ve dolayısıyla bu çukurun içerisine hayvan sürüsü girip otlanıyor. Bu önemli değer için acil olarak bir proje hazırlayıp bir an önce bu durumdan kurtarıp, hem Türkiye’ye hem de yurt dışına tanıtmamız lazım.

Vali Ercan Turan Iğdır’a ilk geldiği günlerde basına verdiği kahvaltıda Ağrı Dağını turizme kazandırmak için çaba sarf edeceklerini belirtmişlerdi.

Iğdır Korhan Yaylası meteor çukuru tanıtım levhasını tekrar koyarak Iğdır’ın tanıtım envanterine bir turistik mekân daha kazandırılarak ilk adım atılabilir diye düşünüyorum…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER