Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Akkuş

Iğdırlı Zifiri Karanlıkta Erzurum Yollarında!

Sağlık sisteminde yaşanan eşitsizlik Iğdır’ı olumsuz etkiliyor. Iğdır’da hastalar çevre illere gitmek zorunda kalıyor. Iğdırlı Hastalar gece iki de Erzurum yoluna revan oluyor. Maddi durumu iyi olmayanların refakatçileri hastane bahçelerinde yatıyor.

Hastane, hekim ve yatak sayısının dağılımında yaşanan bölgesel eşitsizlik doğu illerinde hasta ve hasta yakınlarını mağdur ediyor. Hastalar zifiri karanlıkta yollardalar.

Onkoloji, nöroloji, çocuk, kalp ve damar cerrahisi gibi branşlarda uzman hekim bulmak için hastalar, çevre illere gitmek durumunda kalıyor. Bu durum hastalar için eziyete dönüşmüş durumda.

210 bin nüfusu olan Iğdır’da sağlık hizmetleri yetersiz.

Şehirde doktor ve ekipman açığı var. Iğdırlılar gece zifiri karanlıkta saat 02.00’da minibüslerle Erzurum’daki hastanelere gitmek için yola düşüyor.

Erzurum’daki hastanelerin bahçesi çevre illerden gelen hastalar ve hasta yakınlarıyla dolu. Ekonomik sıkıntı çeken çoğu hasta yakını tedavi bitmezse yol maliyeti nedeniyle bahçelerde yatıyor.

Iğdır’da bir tane devlet hastanesi var. Doktor varsa ekipman yok, ekipman varsa doktor yok. Bazı branşlarda müdahale yapılamıyor, randevu almak da ayrı bir problem.

MR, tomografi sıraları aylar sonrasına veriliyor, mesela onkoloji hastaları PET çekmek için hastaların çoğunluğu kente 4 saat uzaklıkta bulunan Erzurum’a gitmek zorunda kalıyor.

Erzurum’da araştırma hastaneleri, üniversite, şehir hastaneleri ve özel hastaneler var. Iğdır’dan Erzurum’a otobüs ve minibüsler gidiş geliş ücreti 700 lira. Refakatçi ile beraber 1400 lira.

Bir onkoloji hastası önce PET randevusu almak için, sonra PET çekilmek için sonrasında da sonuçları öğrenmek için refakatçisiyle birlikte 3 defa Erzurum’a gidip gelmek zorunda kalıyor.

Gece saatlerinde otobüslerin tamamı hasta ve hasta yakınlarıyla dolu Erzurum yolunda… Aracı olan kendi aracıyla gidiyor.

Iğdır’da bulamadığın Iğdırlıyı Erzurum’da hastane önünde görebiliyorsun. Erzurum hastanesinin bahçesinde çimlerde, banklarda, sandalyelerde hasta yakınları yatıyor. Çünkü oteller çok pahalı, araçlarında yatanlar da var.

Iğdır’ın şuan sağlık hizmeti çok sorunlu. İnsanlar hastane yollarında perişan oluyorlar. Velhasıl Erzurum yolunda ölmeye devam ediyoruz.

Bu aslında sadece Iğdır’ın sorunu değil Kars’ın da, Ardahan ve Ağrı’nın da sorunu yani özetle bölgenin de sorunu. Bu sorunu kim ya da kimler çözecek Allah bilir…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER